Alcea Cafe, Cafe Hipster Best di Cyberjaya

Harini nak share dengan korang mengenai satu cafe hipster best di Tamarind Square, Cyberjaya. Kitorang datang lepak sana bulan lepas. Nama cafe tu Alcea Cafe. Oh ya bulan lepas punya cerita bulan ini baru kau nak update. Kira hebat lagi lah kan. Ada some entry tu setahun kemudian baru update haha. –.-


tempat makan best di cayberjaya Alcea cafe


Mengenai Alcea Cafe ini, kitorang tahu mengenai kewujudan cafe ini dari Nisa. Owner cafe ini member Nisa. So, Nisa la yang plan lepak di Alcea Cafe. Setelah plan asyik tak jadi, akhirnya bulan lepas baru berkesempatan lepak di Alcea Cafe bersama teman-teman office. Wah ayat aku sekarang kenapa pelik sangat haha.


tempat makan best di cyberjaya Alcea cafe


Actually aku bukanlah suka sangat lepak di cafe hipster nie. Pada pandangan aku, cafe hipster ni kebanyakannya memang diakui cantik tip toplah interior design dia but kualiti makanan tak jaga. Makanan tak sedap, harga agak mahal. Bukan semualah guys. Ada je yang sedap kot. Contohnya di Alcea Cafe hehe. Kalau korang teringin nak lepak di cafe hipster di Cyberjaya, silalah ke Alcea Cafe. Ini bukan aku promote sebab kawan Nisa punya cafe tau tapi sebagai customer Alcea Cafe yang berpuas hati makan di sana =D
Jom tengok apa yang kitorang makan.



1) BBQ Chicken Sandwich

tempat makan best di cyberjaya Alcea cafe

Basically, Alcea Cafe menyajikan makanan ala western and Malay cuisine. So, ada choices la untuk korang yang kurang gemar western food boleh order Malay cuisine. Korang yang suka vege and taknak makanan berat but mengenyangkan, korang boleh try BBQ Chicken Sandwich. Harga RM 15.00. Portion besar tau. Memang kenyang la bakhang.  


2) Mutton Curry Linguine Pasta

tempat makan best di cyberjaya Alcea cafe

Yang nak makan western but at the same time nak juga rasa malay cuisine, korang boleh order Mutton Curry Linguine Pasta. Harganya RM 18.00. Boleh tahan gak harganya pun >.<. Firstime makan pasta dengan kuah kari daging wuuu. Nasib baik sedap and portion pun banyak.


3) Nasi Lemak with Roasted Chicken

tempat makan best di cyberjaya Alcea cafe

Di Alcea Cafe juga turut menyajikan menu Nasi Lemak. Nasi Lemak + ikan bilis + kacang goreng + telur rebus + sambal + roasted chicken berharga RM 15.00. Sambal dia memang terbaik. Kami semua suka. =D


4) Aglio Olio Roasted Chicken

tempat makan best di cyberjaya Alcea cafe

Menu seterusnya yang kitorang order ialah Aglio Olio Roasted Chicken yang berharga RM 19.00. Kalau taknak roasted chicken, harganya RM 14.00. Penggemar pasta confirm suka menu nie. Since aku bukanlah penggemar pasta, so aku tak excited sangat dengan menu ini. Pasta yang aku suka beef lasagna je haha. –.-

5) Basil Tomato Pasta

tempat makan best di cyberjaya Alcea cafe

Menu seterusnya ialah Basil Tomato Pasta. Harga RM 15.00. Masing-masing try setiap menu sedikit seorang and almost menu yang kitorang order alhamdulillah sedap. No wonder lah customer pun ramai ye. Walaupun Alcea Cafe kecil je, but customer tak putus. Sampai tak cukup meja la. Sebab tula kitorang beredar awal. Kalau tak, nak lepak dalam tu sampai closing je hahaha \0/ Mintak maaf tuan cafe buat riuh rendah korang punya kedai –.-


6) Frenzy Waffle

tempat makan best di cyberjaya Alcea cafe

Menu terakhir, Frenzy Waffle. Harganya RM 18.00. Bila tengok balik gambar Frenzy Waffle, terliur pulak haha. *jilat screen laptop* Penggemar ice-cream & waffle please cuba menu nie. Highly recommend.


Untuk drink pulak, mostly kami order coffee. Range harga coffee around RM 12.00 – RM 13.00. So, korang dah boleh budget la kan korang kena bawa berapa plohhinggit kalau nak try makan di Alcea Cafe. As for me, aku tak kisah bayar lebih kalau makanan yang aku order sedap. Baru berbaloi kan. =D


Details mengenai Alcea Cafe, korang boleh follow instagram diorang,

Instagram : @alceacafe

Simple Daily Men Skincare Routine

Tajuk entry taknak kalah ye dah macam beauty blogger popular di Asia kahkah. Entry kali ini aku nak share mengenai rutin penjagaan kulit wajah aku yang simple. Actually aku bukanlah rajin sangat nak apply skincare routine nie but terpaksa la juga merajinkan diri bagi melambatkan tanda-tanda penuaan di muka –.-.

Aku pernah mendapat consultation dari doktor pakar kecantikan. Kalau tengok muka aku ada banyak bintik hitam, jeragat. Doktor kata sebab kulit aku selalu terdedah dengan sinaran UV & jugak salah satu tanda-tanda penuaan. Kalau fikir logik, ada betulnya sebab sejak dari zaman sekolah rendah, sampailah zaman universiti pun, kulit muka banyak terdedah dengan sinaran UV.

Sekolah rendah jalan kaki dari rumah kira-kira 1 km. Sekolah menengah kayuh basikal dalam 5km. Then zaman kampus pun still jalan kaki turun naik bukit untuk ke kelas. Mungkin korang kata “alah aku pun macam tu kot tapi kulit aku still okay je takde tanda penuaan pun”. But korang kena faham yang kulit kita berbeza. Maybe kulit aku jenis sensitif, kulit korang pula kebal dari sinaran UV. Don’t compare okay guys.

Ada 4 simple step penjagaan muka yang aku amalkan sekarang. Jom kita mulakan.

1. Facial Cleanser


Sekarang memang banyak Facial Cleanser yang bagus di drugstore. Yang khusus untuk lelaki pun ada. Aku rasa mostly orang lelaki memang apply Facial Cleanser dekat muka. Aku takde masalah nak pakai facial cleanser nie cuma kena pilih yang sesuai dengan kulit. Aku sendiri memang selalu je tukar pencuci muka sebab memang susah nak cari yang sesuai untuk kulit muka. Kang kalau salah pakai memang breakout teruk muka habis penuh jerawat dekat muka –.-

simple daily men skincare routine



Sekarang ini aku guna pencuci muka dari Eversoft. Aku pakai yang tomato & cucumber tu sebab sesuai dengan kulit aku yang terjejas sebab sinaran UV & tanda-tanda penuaan. Dah habis 1 botol aku guna. Then nak beli lagi asyik takde je dekat Watson. Dah 2 3 buah Watson kot aku pergi. Dahtu aku test la yang camellia flower tu pulak. Baru nie pergi Guardian eh eh ada pulak tomato & cucumber tu. Sukanya kite wak. Terus beli lah jawabnya. Memang laku keras kot yang cucumber & tomato nie. Make sure facial cleanser ini korang pakai hari-hari okay. Normally aku pakai 2 kali sehari. Pagi & petang.

2. Facial Scrub


Aku ada tanya dekat Twitter macam mana nak hilangkan blackhead. Then ada yang suggest supaya menggunakan exfoliate scrub. So, dari situlah aku mula study pasal scrub nie. Ramai review kata St. Ives bagus. Aku apa lagi terus cari produk St. Ives dekat drugstore. Sampai sekarang aku guna. But scrub tak boleh pakai hari-hari. Bagus pakai 2-3 hari sekali je. Sometime aku pakai seminggu sekali je haha. Maklumlah asyik lupa je nak scrub muka –.-


scrub bagus untuk muka


Another facial scrub yang aku cuba ialah dari Eversoft. Saja gatal tangan nak mencuba since sekarang aku guna facial cleanser from Eversoft kan haha. So far, kedua-dua produk ini sesuai dengan kulit aku. Takde breakout bila pakai alhamdulillah. =D

3. Facial Mask


Since mask ini macam mahal sikit, so aku tak berapa keluarkan sangat duit untuk membeli mask. Bila aku rasa nak pakai mask baru aku beli sekeping dua wahaha. Lagi satu aku tak gemar sangat sebenarnya pakai mask sebab nak lekat dekat muka-tunggu dia kering lebih kurang 15 minit-baru boleh cabut dari muka. Aku fikir itu kerja leceh sebagai seorang lelaki hahaha =.=

But bila aku aware pasal kelebihan mask ini, baru aku slow-slow cuba pakai mask atleast seminggu sekali (tapi still tak berjaya kahkah). Kadang tu sebulan sekali pun belum tentu kupakai.


Facial mask popular di drugstore


Haritu aku beli gel mask+ scrub from FREEMAN. Ini lagi lah merumitkan kau tahu tak. Sapu dekat muka-tunggu lebih kurang 10 minit-rasa macam meleleh-leleh lah mask tu sampai ke leher-bilas menggunakan air suam. Haaa, dah satu hal pulak nak kena bilas dengan air suam. Aku sempat guna beberapa kali je gel mask+scrub. Then baru-baru ini aku ada beli peel-off gel mask from FREEMAN pulak.

Yang ni aku suka sebab dia takdelah rasa macam meleleh-leleh (actually perasaan aku je sebenarnya hehe). Sapu-biarkan 15 minit-tarik dari muka-bilas menggunakan air suam. Nak tarik pun mudah memang tak melekat. Semoga aku istiqamah la dalam menggunakan peel-off gel masak from FREEMAN atleast seminggu sekali. \0/

4. Sunscreen


Penggunaan sunscreen ini merupakan pengetahuan baru untuk aku. Aku pernah terbaca sumber dari beauty blogger/thread dekat Twitter (aku lupa dari siapa). Dia kata kalau tak apply sunscreen macam sia-sia je pakai facial cleanser, scrub sebab nanti lambat memberi kesan. Kulit still terdedah dengan sinaran UV sebab tak apply sunscreen. So, gigih lah aku duk cari sunscreen nak lumur dekat muka aku. Kawan aku recommend produk from Biore. Dia kata husband & adik lelaki dia pakai memang okay.


sunscreen bagud di drugstore malaysia


Masa mula-mula pakai sunscreen from Biore nie kulit muka memang breakout. Jerawat tiba-tiba naik. Then aku stop kejap sambil duk fikir kenapa muka breakout mesti ada something wrong somewhere. Then datang idea. Aku beli facial cotton. Aku sapu sunscreen menggunakan facial cotton. Sebelum ini aku sapu dengan tapak tangan aku je. Bila guna idea tu, breakout kat muka alhamdulillah macam dah takde. Maybe telapak tangan aku banyak kuman kot itu yang muka breakout –.- Apa taknya, dah settle solat, iron baju kerja, sembur minyak wangi, deodorant, baru aku apply sunscreen dekat muka wahaha. After this, kena letak sunscreen dalam bilik air. Settle mandi, terus sapu sunscreen dekat muka.

So, itu sajelah 4 step mudah penjagaan muka aku yang tak berapa nak helok sangat nie. Aku nie bukanlah kata nak bagi kulit nampak flawless macam artis k-pop tu. Cukup sekadar dapat melambatkan tanda-tanda penuaan & kesan-kesan akibat sinaran UV makin hilang/pudar pun dah cukup. Yela muka nak pakai lama lagi kan inshaAllah kalau panjang umur. Mestilah kena jaga elok elok. Kahwin pun belum nie. tiber.

Nasihat aku, better korang beli produk dari drugstore instead of beli produk tempatan yang diragui ingredients-nya. Bukan nak kata produk tempatan tak bagus. Ada je yang bagus. Just kena berhati-hati & do some research sebelum nak pakai sesuatu produk. Aku sendiri pun pernah je beli produk tempatan. But sekarang dah takut sebab macam-macam isu kan contohnya produk yang mengandungi merkuri & produk timbang kilo. So, sekarang nie beli produk dekat drugstore je. But still kena buat research juga. Produk mana yang bagus & tak. Korang boleh terjah blog www.imanabdulrahim.com. Banyak update mengenai produk/cara penjagaan kulit wajah di blog beliau untuk dijadikan rujukan buat korang.


Jangan lupa ye share dekat aku pengetahuan/pengalaman korang mengenai skincare routine. Nak share skincare routine korang pun boleh. Nanti aku try apply dekat muka aku kalau aku rajin lah haha. Yang 4 simple step penjagaan muka atas nie pun kekadang tak berapa nak rajin apply -.-

Resepi Bubur Nasi Ala McD Yang Mudah & Sedap

Kemain tajuk entry nak gempak je. Aku dah beberapa kali jugak buat bubur nasi ini maklumlah sejak duduk rumah bujang kenalah rajin sikit didapur. Biasanya aku buat  bubur guna rice cooker sebab macam senang je kalau nak panaskan. Buat malam nie, malam esok pun tak habis lagi weh. Ada sekali sampai 2 hari aku panaskan. Mujurlah tak cirit birit bila makan haha. Bila guna rice cooker nie senang just tekan je pastu tinggal haha tapi nak tunggu masak tu agak lama jugak ah. Kalau nak cepat masak guna pressure cooker. So depends la korang nak guna rice cooker or pressure cooker ye. Then, tekstur  bubur nasi korang pun berbeza bila masak menggunakan periuk yang berbeza. So, jom kita mulakan! =D




Bahan – Bahan


1) Secawan beras
2) 3 cawan air putih
3) Lobak merah – dipotong dadu
4) Kentang – dipotong dadu
5) Ayam goreng dicarik isinya
6) 1 Kiub pati ayam
7) 1 inci Halia (ditumbuk)
8) 1 biji cili padi (ditumbuk) – Boleh je x nak letak. Aku saja gatal nak bagi bubur aku pedasss sikit kononnya baru ah kick! –.-
9) 3 biji bawang merah (ditumbuk)
10) 3 biji bawang putih (ditumbuk)
11) Ikan bilis digoreng rangup (sebab aku suka makan bubur dengan ikan bilis rangup haha)
12) White pepper

Cara Penyediaan Bubur Nasi Ala Mekdi


1) Masukkan secawan beras yang sudah dibilas ke dalam rice cooker. Masukkan 3 cawan air putih.
2) Masukkan halia, bawang merah & bawang putih, cili padi yang telah ditumbuk tadi.
3) Masukkan kentang & lobak merah yang dipotong dadu. Potong kecik-kecik je.




4) Masukkan kiub pati ayam adabi.





5) Masukkan ayam goreng yang dicarik isinya. Kalau taknak goreng ayam pun takpe. Masukkan jela isi ayam yang dipotong kecik-kecik. Depends on cara mana yang korang suka hehe.
6) Kalau bubur korang agak pekat, tambah je air lagi. Takde hal lah. Aku tak suka yang jenis bubur pekat sangat.
7) Jangan lupa kacau bubur korang tau nanti dia meletak pulak dekat periuk.
8) Lastly, masukkan garam secukup rasa ye.
9) Kalau korang nak lagi sedap, boleh masukkan minyak bijan, daun bawang & bawang goreng sekali. Macam aku guna apa yang ada dekat dapur je. Memang tak ah nak pergi kedai beli bahan yang tak complete kan wahaha.
10) Bubur nasi ala mekdi is done (suara ala Eina Azman –.-). Yang gemar ikan bilis tu, jangan lupa makan dengan ikan bilis goreng ye. Dapp ngat! Boleh letakkan juga white pepper bagi menambahkan rasa dan aroma bubur nasi korang.
11) Pandai-pandai lah korang improvise-kan resepi korang ye. Actually korang taknak letak bawang merah & bawang putih tu pun menjadi je bubur korang. So, tak perlu nak compare lah cara korang buat bubur dengan cara aku. Untuk sebarang penambahbaikan, korang bolehlah komen diruang komen dibawah.\0/

Sekian, selamat mencuba.

Berbuka Puasa Steamboat Sedap di Suki-Ya, IOI City Mall Putrajaya

Assalamualaikum.

Ini cerita lama sebenarnya (bulan Ramadan lepas punya cerita) tapi since blog dah bersawang, so why not kita scroll gambar dalam phone untuk dijadikan bahan update entry haha. So korang yang ketandusan idea nak update apa, boleh cuba tips yang aku kongsikan ini. Scroll gambar-gambar lama dalam phone. Kang datang la idea tu –.-


steamboat sukiya murah di putrajaya


Ini kali pertama aku makan steamboat di Suki-Ya. Sebelum ini memang tahu kewujudan Suki-Ya tapi takde pulak teringin nak try. Tiba-tiba bila Tika bagi idea berbuka puasa di Suki-Ya, masing-masing on! Rupanya dekat Suki-Ya ada steamboat jugak. Lagi lah aku suka kan haha. Selain steamboat, menu ala carte pun ada ye. Korang pilihlah menu selera tekak & perut masing-masing.



steamboat sukiya murah di putrajaya

Steamboat dekat Suki-Ya berbeza sikit dengan restoran steamboat yang aku biasa makan.


1) Korang kena request daging yang korang nak. Ada 3 choice which is chicken, lamb & beef (free flow). Daging pulak style dihiris halus-halus tu style apa ntah. Memang lembut gila senang nak makan tak liat. Paling best tak melekat celah gigi haha. Bencilah makin tua ni makin teruk pulak kerosakan pada gigi. T_T
2) Ada 2 dapur sebelah menyebelah. So boleh pilih 2 jenis sup berbeza yang korang nak.
3) Suki-Ya nie steamboat ala Japanese. So, banyak menu yang diberi nama dalam bahasa Japanese. Bolehlah feeling berada di negara Jepun kahkah! Tibe



steamboat sukiya murah di putrajaya

  
Ada variety of sauce jugak. Apokebende eh yang tulisan Jepun tu aku tak faham. Ponzu tu pebende weh! Tapi mostly sauce dia sedap! Aku suka =D


steamboat sukiya murah di putrajaya



Ada beberapa pilihan beef ball, sayur yang segar di bahagian healthy bar. Takdelah banyak sangat choice macam dekat Seoul Garden tu. Kalau banyak sangat bukan korang boleh makan semua pun right? hehe.


steamboat sukiya murah di putrajaya


Ini dapur steamboat di Suki-ya. Korang boleh pilih 2 jenis sup. Aku pun dah lupa apa sup yang kitorang pilih. Yang warna merah itu sedap sangat. Itu spicy tomyam kot nama dia haha sorry aku lupa woi :'/ Yang color gelap macam kuah kicap tu aku tak berapa gemar sangat. Kang kalau korang ke Suki-ya, bolehlah try sup yang color merah tu yang aku tak ingat apa ntah namanya –.- Spicy tomyam kot T_T
Oh by the way dekat Suki-ya takde grill. Buat penggemar steamboat & grill, harap maaf ye korang tak dapat nak main bakar-bakar daging & seafood di Suki-ya. Silalah berkunjung ke restoran steamboat grill yang lain:/


steamboat sukiya murah di putrajaya


But, bagi penggemar sushi, of course Suki-ya ada menyediakan beberapa pilihan sushi ya. Nasib aku bukanlah penggemar sushi kalau tak memang dah buncit perut aku dengan sushi jela malam itu. Agak lama juga kitorang lepak di Suki-ya. Dari 6.30pm sampai 9.30pm kot wahaha. Berhenti solat Maghrib kejap, then sambung makan lagi.


Overall, aku puas hati firstime makan di Suki-ya. Mungkin lepasni akan ada kunjungan kedua ketiga dan seterusnya. InshaAllah. Suki-ya berjaya menambat hati aku yang merupakan seorang pencinta makanan yang tegar –.-. Maka dengan ini Suki-ya layak dikategorikan sebagai restoran steamboat ala Japanese yang sedap & murah sekitar Putrajaya. \0/

5 Persiapan Raya Anak Bujang di Perantauan


Assalamualaikum.

Dah lebih separuh Ramadan baru berkesempatan update blog hehe. Nak jugaklah wish selamat berpuasa buat korang. Semoga Ramadan kali ini membawa 1001 keberkatan inshaAllah. So macam mana dengan persiapan raya korang? Bila aku start bekerja, persiapan raya aku memang aku sendiri yang uruskan. Sebelum tu nak beli baju raya pun mak yang hulur duit hehe. Selaku anak bujang, tak banyak pun persiapan raya yang aku buat.


1.Shopping Baju Raya 




Tahun ini aku beli baju raya awal. Masa diorang buat year End Sale. Masa tu baju raya (baju melayu) murah-murah. Aku pun tak tahu kegilaan apakah yang merasuk aku sampaikan aku beli baju melayu dua pasang kahkah. Maybe sebab harganya yang murah kot. Sejak kebelakangan ini, aku suka beli baju raya online. Size pun dah tahu kan so senanglah nak pilih size baju. Tak payah susah susah pergi butik dah.

Korang yang kaki shopping online, mesti dalam handphone ada apps shopping online contohnya Lazada, Zalora, Shopee kan? Nak lagi best, korang shopping menggunakan LazadaVoucher. Dapatlah sedikit penjimatan apabila menggunakan voucher kan.

Sampin raya & songkok aku recycle yang tahun-tahun sebelum ini je. Nak pakai pun sekali je kan. Kalau dah rosak/tiba-tiba teringin nak beli lain baru aku beli hehe. T-shirt, tops, casual pants, sandal, shoes etc pulak aku prefer beli dekat mall je. Kadang-kadang tak beli pun pakai je mana yang ada. Tapi tahun ini maybe nak beli kot sebab dah lama tak shopping raya. T_T
Oh one more thing, Shopee promocode juga menawarkan pelbagai promo yang menarik untuk kaki online shop. Rasanya korang pun mesti dah tahu kan pasal ini? hehe. =D


2.Apply Cuti Raya


Bila aku tulis entry ini, baru aku perasan yang aku belum apply cuti raya woi hahaha. Tapi tiket balik raya semua dah beli. Macam mana tu? Asalnya aku plan nak start cuti hari Isnin tapi disebabkan masing-masing pakat start cuti hari yang sama, so terpaksalah aku mengalah. Aku ambil cuti hari Selasa, Jumaat & Isnin after raya. Tak suka sebenarnya nak paksa-paksa orang nie. So, better aku sendiri lah yang backup dekat office. Semoga orang ingatlah sikit jasa aku nie hahaha dan Semoga esok aku tak lupa untuk apply cuti raya -.-


3.Transport Balik Raya



Ini pun penting tau. Silap haribulan kalau korang terlepas pandang pasal ini, alamatnya tak balik raya la korang. Aku kira bertuah sebab dekat sini ada adik-beradik. So, memang kalau balik raya kitorang akan balik sekali. Sama-sama menghadap jammed kahkah. But tahun ini malang sikit tak dapat join kakak aku balik raya sebab aku still kerja hari Isnin before raya. Kakak aku Ahad lagi dah balik kampung katanya. So, terpaksa balik sendiri lah samada naik bas/flight. Kalau nak murah naik bas, but kalau nak jimat masa and ada duit lebih, better naik flight jela.

4.Beli Kuih Raya Untuk Mak



Aku ramai adik-beradik. Setiap tahun mak memang tak payah beli kuih raya sebab anak-anak dia mesti akan bawa balik sikit sorang. Biasanya aku beli stok kerepek je dekat Banting. Kalau ada duit lebih, aku beli kuih yang member aku jual. Sajalah nak support business member. Lagipun kalau beli dengan member kita dah tahu kuihnya sedap ke tak daripada kawan-kawan yang pernah beli sebelum ini hahaha. Kalau beli kuih tunjuk macam tak berapa nak yakin sangat sedap ke tidak. So, aku memang tak gemar sangat beli kuih raya tunjuk nie -.-

5.Tukar Duit Raya


Part ni lemah semangat sikit. Anak buah aku ada 24 orang kesemuanya. Agak-agak korang berapa ringgit sorang nak bagi dekat diorang nanti? \0/ Apijol bagi berapa ringgit sorang? Haha biarlah rahsia. Aku bagi mana yang aku mampu bagi je seikhlas hati. Nak bagi banyak pun Pokjoe tak mampu lagi. So korang semua kena doakan Pokjoe murah rezeki nanti bolehlah aku bagi RM 50 setiap seorang. Biasanya aku kirim tukar duit raya dekat member aku je.

Bila semua persiapan raya di atas sudah settle, baru rasa lega. Dah boleh pulang ke kampung dengan happy J So, macam mana pulak dengan persiapan raya korang? Oh lagi 1, jangan lupa bayar zakat guys!

Bermalam di Umang-Umang Chalet, Kuala Linggi Melaka

Dah berkali-kali ke Melaka, but ini kali pertama ke Kuala Linggi. Nak bermalam di Umang-Umang Chalet. Pilih lokasi ini sebab berhampiran dengan pantai. So, petang kang bolehlah berendam hehe. Chalet pun cantik ada bilik yang betul-betul mengadap pantai. Ada pokok besar ditepi pantai. Diletaknya buai pulak dekat pokok. Wow bolehlah sambil main buai, kita hulur-hulur kaki dalam air kan mak aihh. Ok jom kita tengok adakah reality seindah expectation?

By the way, kitorang ke sini berpandukan google maps je. Mula-mula risau juga takut tersalah jalan sebab maps bawa ke jalan berbatu, banyak bonggol, masuk dalam kebun kelapa sawit bagai. And memang agak jauh dari jalan utama lebih kurang 1km. Ingatkan dah salah jalan. Rupanya kitorang berada di jalan yang benar. Di penghujung jalan jumpalah beberapa chalet yang mengadap laut Kuala Linggi. Antara banyak-banyak chalet, Umang-Umang Chalet ini paling menyerlah. Nampaknya kami membuat keputusan yang tepat \0/



umang umang chalet kuala linggi melaka


Sampai je Umang-Umang Chalet, terus check-in. Since booking banyak yang dah penuh, dapat bilik tingkat dua. Lagipun ini last minute plan, memang tak dapat ler bilik yang best betul-betul mengadap pantai itu. Kebetulan ada pelanggan yang buat program family day kot. So, memang dah agak limited bilik yang kosong. Rembat sajelah mana yang ada. By the way, akak cashier kata dia bagi promotion. So, tak bayar harga asal. Dalam RM50 potongan jugak. Thanks!


umang umang chalet kuala linggi melaka


Ada banyak jugak bilik di Umang-Umang Chalet ini. Korang boleh pilih yang mana satu korang berkenan mengikut bajet korang. Harga bilik pun sangat berpatutan ye.

umang umang chalet murah kuala linggi melaka

Aku dapat bilik no. 33 di tingkat 2. Bolehlah ye dari takde. =D

umang umang chalet murah cantik kuala linggi melaka

Ini keadaan bilik aku. Katil queen, ada aircond, meja mekap and tv. Kira oklah boleh muat dua orang. Bantal dia tak best weh. Kempis semacam. =p

umang umang chalet murah kuala linggi melaka

Bilik air pulak bersih je cuma shower tu air punyalah slow. Lagi-lagi bila nak maghrib mungkin orang semua pakat berebut nak mandi time tu kot. Nak mandi pun tak best. End up tadah air dalam baldi je. Pihak pengurusan sila ambil perhatian ye =D

umang umang chalet murah kuala linggi melaka

Ini pemandangan dari bilik aku. Dekat bawah ada swimming pool kecik. Budak-budak boleh lah mandi. Orang dewasa nak mandi macam tak sesuai sebab cetek & kecil. Tak puas nak berenang. –.-

umang umang chalet murah kuala linggi melaka

Bila petang sikit, lepak tepi pantai. Masa tu air tengah pasang. Hajatnya nak main-main dekat buai je takdelah nak kuak lentang beria mandi pantai sangat. Pantai dekat sini macam seram sikit nak mandi sampai ke tengah. Makanya duduklah digigi air je.

umang umang chalet murah kuala linggi melaka

Lepak tepi pantai sampai matahari terbenam. Sekarang macam addicted pulak dengan sunset ini. Nampak je sunset mesti ambil gambar post di story dengan caption ‘waiting upon sunset’ –.-

umang umang chalet murah kuala linggi melaka

Di Umang-Umang Chalet, korang tak perlu risau mengenai makan tau sebab memang ada menyediakan dinner & breakfast. Tapi tak include dalam booking lah. Korang boleh order di cafe (makanan panas). Kalau nak suruh diorang hantar ke bilik pun boleh. Kitorang nak makan dekat cafe tapi otw ke cafe terserempak pulak dengan staff diorang bawa makanan ke bilik siapa ntah. Rupanya itu makanan kitorang haha. Tak pepasal suruh depa bawa semula makanan ke cafe. Makanan takdelah wow sangat rasanya. Bolehlah untuk alas perut. Kalau rajin sangat, pergi lah keluar cari makanan. Kitorang nie malas dah nak keluar pun. Bukan dekat nak keluar ke jalan utama sana.

umang umang chalet murah kuala linggi melaka

Dah settle makan, lepak kejap ambil angin pantai. Tapi anginnya takde. Panas pulak cuaca malam tu. Terus masuk bilik layan tv. Dah kenapa tiba-tiba aku snap gambar bilik kat bawah nie? Sebab next staycation (kalau ada rezeki lagi la), nak booking bilik yang bawah ini pulak hehe. Best gila kot bilik nie betul-betul mengadap pantai. Kang boleh tengok sunset dari dalam bilik je. 

umang umang chalet murah kuala linggi melaka

Details mengenai Umang-Umang Chalet, korang boleh terjah website diorang.

Senarai Lagu OST Upin Ipin Keris Siamang Tunggal 2019


Baru-baru ini aku berkesempatan menonton filem Upin & Ipin Keris Siamang Tunggal di pawagam. Nasib baik ada sorang budak office yang berminat nak tengok maklumlah cerita kartun tempatan mana la depa nak layan. Bila ajak tengok, masing-masing buat muka pelik haha. Aku. Bila baca review orang & jumlah kutipan, lagilah aku excited nak tengok! \0/ 

Korang yang belum tengok, pergilah bawa anak-anak tengok. Best! Sarat dengan pengajaran & nilai-nilai murni. Grafik pun memang lawa sangat. Lagu-lagu dalam tu pun best jugak rasa nak menari bersama Upin & Ipin didalam wayang ye haha overnya ko Apijol. –.-




Antara lagu OST Upin Ipin Keris Siamang Tunggal yang aku suka, lagu masa Nakhoda Ragam nyanyi dekat pelabuhan iaitu lagu yang bertajuk Keris Sakti, Memang catchy & happening betul lagu tu. Depa nyanyi sambil menari. Nak menyanyi sama kan lirik pulak tak tahu. Penyanyi asal lagu itu ialah Fakhrul Razi. Penyanyi kelahiran Brunie nie. Aku pun baru tahu. 

Lirik Lagu Keris Sakti – Fakhrul Razi 







Keris sahabat pada yang setia
Seteru pada yang derhaka 
Siapa dia pahlawan perkasa 
Yang akan menegak keadilan



7 Petala langit seru namanya
7 Petala bumi gerun akannya
Keris sakti kekuasaan raja
Keris sakti kebesaran negara
Heyy..



Jangan berkelana entah ke mana
Hilang takhta hancur negara
Pulanglah segera menghalau durjana
Air mata merungkai segalanya


7 Petala langit seru namanya
7 Petala bumi gerun akannya
Keris sakti kekuasaan raja
Keris sakti kebesaran negara



Jangan berkelana entah ke mana
Hilang takhta hancur negara
Pulanglah segera menghalau durjana
Air mata merungkai segalanya



Heyy.. Haa.. Amboiii !! 
Lalala lalaala alaa
Laaalaalaalaaalalaaaa



Jangan kelana entah kemana
Pulang segera menghalau durjana (4x)





Lirik Lagu Buai Laju Laju – Ernie Zakri

Lagu Buai Laju-Laju yang dinyanyikan oleh Ernie Zakri pun best! Memang tak boleh dinafikanlah kemerduan suara Ernie Zakri ini. Chewah! Lagu ini dibawakan oleh watak Bawang Merah di dalam filem. 





Haaa..haaa..haaaa…haaa…aaa
Sunyi sepi hidup tanpa keluarga
Menagih kasih ibunda
Diriku ini terperangkap disini
Sanggupnya difitnah insan yang dikasihi

Buai laju-laju buailah diriku
Buai laju gembirakan hatiku

Buai laju-laju buailah diriku
Hati duka terkenang nasibku
Haaa..haaa..haa..aaa..

Buai laju-laju buailah diriku
Buai laju gembiranya hatiku
Titisan air mata maafkan segala
Hati gembira kasih bertaut semula




Korang yang belum menonton Filem Upin & Ipin Keris Siamang Tunggal, jangan lupa dengar dulu lagu OST tau. Nanti dalam wayang bolehlah nyanyi sama kan? 

Selamat menonton =D

Mini Family Gathering @ Quinara Resort, Kuala Terengganu

Assalamualaikum guys.

Dah sebulan lebih blog tak berupdate. Nak mulakan ayat pun dah tak ingat lagu mana =P. Jom kita throwback bulan Februari lepas punya cerita. Aku berkesempatan balik kampung cuti CNY. Balik je kerja hari Isnin before CNY tu, terus ke airport. Firstime balik kampung naik flight nie weh. Seriously haha biasa balik kampung naik bas. Esoknya family plan nak buat mini family gathering di Quinara Resort. Itu yang balik naik flight tu hehe. Agak cuak jugak 1stime nak naik flight sorang diri nie. Biasa kalau pergi travel by group/geng travel. –.-


Boleh terserempak pulak dengan Cikgu Zura dekat KLIA. Cg Zura nie cikgu kelas aku masa Form 6. Excited la masing-masing maklumlah lama gila tak jumpa kot sampai aku pun dah lupa bila ek last kita jumpa cikgu? Seronok tengok Cikgu kesayangan kitorang nie asyik berjalan sakan je. Ini pun dia baru balik dari Yogyakarta. Aku cerita la ini 1stime aku balik kampung naik flight. Berdekah dia suka haha T_T

Airport KUALA TERENGGANU


Alhamdulillah selamat perjalanan dari KLIA-KT. Mintak tolong akak aku ambek dekat airport. Airport dari rumah dekat je around 4km macamtu =D
Malam ini kita rest je sebab esok nak mandi kolam di Quinara Resort. Keesokannya, after breakfast terus bertolak ke Quinara yang kira-kira 5km je dari rumah.


swimming pool quinara resort terengganu


Adik beradik aku ada 12 orang tau. Yang dah kahwin baru 5 orang. Anak buah ada 23 orang. But tak semua yang join. Sebab tu tajuk entry mini family gathering je haha. Memang tak pernah complete pun semua adik beradik termasuklah time hari raya pun. Kalau lagi ramai yang kahwin, rasanya lagilah susah nak complete haha apani tiba-tiba cerita pasal salasilah keluarga pulak –.-


swimming pool quinara resort terengganu



So yang join mini family gathering harini family Abang Mat & bininya (8 orang anak alhamdulillah murah rezeki abang aku nie), Kak Da (5 orang anak, yang join 2 orang je), Kak Mek (3 orang anak), Jaja (seorang anak), aku, abang aku yang no 7, adik bongsu and mak aku. Itu jelah pun yang join. Swimming pool tu meriah dengan anak-anak buah aku je.


swimming pool quinara resort terengganu

Si Daniel takut nak mandi kolam terpaksa mami dia dukung haha.

swimming pool quinara resort terengganu


Dari kiri : Pijo (no.10), Abang Mat (no. 2), Kozu (no. 7), Adah (no. 12), Jaja (no. 8) and Kak Mek (no. 6). Kak Da tak mandi. Lagi 5 orang adik-beradik ada hal masing-masing. Harap next gathering dapat lah berkumpul semua 12 orang adik beradik. =D


swimming pool quinara resort terengganu


Ini antara mereka yang memeriahkan swimming pool di Quinara Resot pada pagi itu. Lama jugak ah kitorang mandi-manda sampai nak tegak matahari atas kepala lah. After dah puas mandi, kitorang berkelah dekat Pantai Airport. Selekeh je muka masing-masing nasib baik lah rambut aku cover dengan cap. Kalau tak dah serupa apa rambut.


berkelah di pantai airport terengganu


Malamnya, buat bbq. Makan ramai-ramai dekat beranda rumah bertemankan pelita minyak tanah. Mengimbau kenangan sangat okay. Kenangan zaman takde lampu kalimantang. Besoknya, Abang Mat and family bertolak balik ke Selangor.


dinner lampu minyak tanah

Tinggallah beberapa ketul ni je dekat kampung hehe. Sempatlah belanja diorang makan bihun sup telur dekat pantai UMT. Student UMT mesti familiar dengan kedai ini kan? Famous kot!


warung bihun sup telur pantai UMT

Cuti CNY lepas banyak habiskan masa dengan family je. Memang takde langsung keluar dengan member. Diorang ajak hiking pun aku tak ikut. Sorry guys inshaAllah kalau aku balik lama sikit nanti kita keluar lepaking ye. Rindu sangat member2 kat kampung. Kawan yang sekolah sama-sama, yang cipta kenangan remaja sama-sama, kawan yang tahu rahsia kau, yang boleh terima kelemahan & kekurangan kau pun dialah. Apanie terlebih emosi haha.

Hari Jumaat aku dah bertolak balik ke Putrajaya tumpang kereta akak aku. Nasib baik tak makan jem weh. \0/

Percutian 4H3M Melawat Tempat Menarik di Yogyakarta 2018

Harini nak share dengan korang pasal company trip tahun lepas iaitu percutian 4 hari 3 malam melawat tempat-tempat menarik di Yogyakarta. Tahun 2016 lepas ke Bandung(entri Bandung), tahun 2017 ke Beijing (entri Beijing), tahun lepas alhamdulillah rezeki ke Yogyakarta pulak. Tahun ini agak-agak ke mana kita ye ? Jeng jeng jenggg \0/

Thank you my company. Walaupun gaji takdelah besar mana macam gaji pegawai lain tapi bila dapat pergi free trip macam nie rasa dihargai sebagai pekerja makan gaji. Okay jom kita cerita pasal percutian kitorang ke Yogyakarta pada 12 October – 15 October 2018 yang lepas. Travel tahun lepas, tahun ini baru tulis entry itu perkara biasa ye haha. Sorry guys entry nie panjang giler sebab aku rangkulkan 4H3M sekaligus dalam satu entry. Tak kuasa plak nak buat part by part –.-

Mendarat di Adisut Jipto International Airport Yogyakarta


Selamat mendarat di Adisut Jipto International Airport around pukul 12.30pm dari KLIA2. Perjalanan mengambil masa kira-kira 2 jam 30 minit. Total yang join trip kali ini dalam 35 orang je dari 50 orang staff (kot –.-). Ramai yang tak dapat join sebab masing-masing ada komitmen yang perlu diutamakan. Takpe this year make sure semua join okay! Baru meriah kan =D

percutian tempat menarik di yogyakarta 2018


After urusan di airport selesai, berkumpul diluar airport. Tour guide, Reny awal-awal lagi dah tunggu kitorang sampai. Dari airport, kitorang naik kereta ke tempat parking bas dalam 300meter macam tu.

percutian ke yogyakarta 2018

Bila masing-masing dah masuk bas, kitorang terus bergerak ke tempat lunch sambil mendengar briefing daripada Reny. Macam-macam la yang Si Reny duk cerita, sambil melawak. Reny orangnya sangat happy go lucky. Suka buat lawak, suka bahan orang. Habis semua orang dalam bas jadi bahan dia amboi amboi haha. Nama aku la yang paling dia suka sebut –.- Rindu pulak dekat tawa besar Reny. T_T

tempat makan best di yogyakarta 2018

First stop kitorang di kedai makan apa nama ntah. Antara menu yang kitorang makan seperti dalam gambar diatas. Nampak menarik kan? Lauk diorang ala-ala masakan di Malaysia jugak. Sepanjang 4 hari di sana, memang setiap hidangan wajib ada sambal okay. Tapi aku tak berani nak makan sambal diorang takut perut meragam. Lagipun aku bukanlah penggemar sambal sangat. Kalau sambal belacan yang saya buat sendiri tu, yang tu sedap! (haha)

Jurang Tembelan


After lunch & solat di kedai makan tadi, kitorang bergerak ke tempat menarik di Jogja yang sangat popular iaitu Jurang Tembelan. Oh by the way, lupa nak bagitau. Masa kitorang nak kesini, kebetulan berlaku gempa di sekitar Bali. So, kitorang terpaksa skip beberapa tempat menarik sekitar Jogja yang berisiko antaranya Pantai Timang,  Gua Pindul & Gunung Merapi. Sedih kan? Tapi demi keselamatan kami semua, tempat-tempat ini terpaksa kami skip.

gambar di jurang tembelang yogyakarta

Menariknya di Jurang Tembelan, view di sana MasyaAllah sangat cantik ye. Banyak spot yang cantik untuk bergambar. Since kitorang pergi by group, kena tunggu turn bila bergambar. Mujur pengunjung tak ramai sangat time tu. Boleh la bergambar banyak sikit haha. Itupun macam tak puas lagi bergambar dah dipanggil berkumpul maklumlah pergi by group nie kena pandai merancang masa. Kalau tak naya lah banyak lagi tempat nak pergi nie oii. –.-

tempat menarik di jogja jurang tembelan yogyakarta

Pinus Pengger


After Jurang Tembelan, kitorang bergerak pula ke Pinus Pengger. Macam biasalah, bila sampai je wajib group photo dulu sebab bila dah berpecah, memang susah la nak group photo. Make sure bateri phone korang penuh ye. Kang rugi je tak boleh nak ambil gambar banyak-banyak. Thanks to powerband yang banyak berjasa. Dekat Malaysia tak pernah pun guna powerband. Di sini, powerband banyak sekali berjasa ya kalian semua.

tempat menarik di jogja

Antara port yang paling popular di sini ialah replika tapak tangan besar macam dalam gambar dibawah. Kena beratur ye untuk bergambar di sini. Make sure dah fikir cara nak posing. Takut nanti bila sampai turn korang tiba-tiba blur macam mana nak pose ramai orang tengok weh malu kite lols.

tempat menarik di jogja 2018

Dah puas bergambar sakan di Pinus Pegger, kitorang bergerak untuk makan malam. Sorry guys dalam entry nie aku tak highlight sangat tempat makan kitorang sebab aku tak excited sangat dengan makanan di sana. But mostly, tempat makan yang kitorang pergi dekorasi kedai makannya memang agak cantik & selesa.

Check In Cordela Hotel

After dinner, terus check in di Cordela Hotel. Disebabkan kepenatan, memang takde ambik gambar pun masa check in tu. Gambar bilik pun lupa nak snap. Masuk bilik, mandi, solat kemudian terus baring. Sedar-sedar dah pagi. Keesokannya after breakfast di hotel, baru bergambar sekitar hotel Cordela.

hotel murah di jogja 2018


Taman Sari


Tempat menarik pertama di Jogja yang kami pergi pada hari kedua ialah di Taman Sari. Cantik tempat ini boleh tengok senibina diorang yang unik. Then ada dua biji kolam besar dekat dalam Taman Sari. Area kolam tula kitorang group photo sebelum masing-masing berpecah untuk bergambar sekitar Taman Sari.

tempat menarik di jogja 2018 taman sari

Sumur Gumuling (Masjid Bawah Tanah)


Sumur Gumuling terletak bersebelan Taman Sari. Dari Taman Sari, kitorang jalan kaki ke sana melalui tepi-tepi rumah orang.

tempat menarik di jogja 2019

Paling ramai orang nak bergambar dekat tempat bawah nie haa. Setiap penjuru terowong ada orang tunggu turn nak bergambar. Memang payah la nak nampak takde orang asing dalam gambar. Nak cari angle cantik pun payah. End up ambil sekeping dua je gambar itu pun tak cantik. Weh korang nak tahu tak actually masa dekat sini, kitorang tertinggal tau. Orang lain semua dah keluar dari Taman Sari. Tinggal aku, Bella dengan Kak Dayah je dalam terowong nie. After keluar dari terowong, memang berpusing-pusing la cari jalan keluar ke pintu masuk Taman Sari. Mujur ada google maps. Kalau tak sesat sampai harini lah dekat sana  –.-

dav

Yang lagi sadis, diorang semua dah bergerak ke Kraton. So, kena tunggu travel guide datang ambil kitorang dekat Taman Sari. Memang geram juga time nie patutnya depa kena check dulu semua dah ada baru boleh bergerak ke Kraton. Tapi disebabkan kami sendiri pun ralat and tertinggal dari group, redha jela. Mujur tak kena makian dari depa semua sebab berpecah dari group. Sorry lah guys. Sampai sini entah-entah sekali nie je. Nak jugak explore lama sikit ambil gambar kenangan-kenangan tak sangka sampai kena tinggal haha. =P

Kraton Ngayogyakarta Hadiningrat


Tempat menarik di Yogyakarta yang seterusnya ialah di Kraton (Istana). Korang yang sukakan sejarah memang wajib berkunjung di sini. Boleh mengetahui sejarah kesultanan di sana. Pelbagai artifak zaman dahulu kala disimpan di sini. 

kraton di yogyakarta

kraton di yogyakarta 2018

Belajar Membuat Batik


After ke Kraton, destinasi tempat menarik seterusnya di tempat membuat batik. Aku tak tahu apa nama tempat ini. Fyi, Jogja memang terkenal dengan batik. So, make sure kalau datang sini bawa balik batik ke Malaysia okay. But saya lagi prefer batik di negeri saya sendiri, Terengganu (haha).

belajar membuat batik di yogyakarta

Setiap orang ditugaskan untuk melukis batik menggunakan peralatan yang diberi. Batik paling cantik dapat hadiah okay. Nak tahu tak siapa yang dapat hadiah? Jeng jeng jeng kenalah baca sampai habis (hehe). Panjang lagi entry nie woi. Baru masuk hari ke-2 nie –.-

Shopping Batik di Batik House


Dah settle belajar membuat batik, jom kita shopping batik pulak di Batik House. Batik House memang terkenal di sana. Harga pun berpatutan. Kalau korang nak shopping batik, boleh je shopping di sini. Pilihan pun banyak. But nak lagi best, boleh shopping di Malioboro. Lagi rambang mata kau! Ingat nak beli jugak baju batik sehelai di Batik House nie but bila try size S agak besar sikit dengan aku. Slim fit pun takde. Kalau ada slim fit size S memang dah rembat dah (hehe)

tempat batik murah di yogyakarta

Shopping Barangan Kulit di Desa Wisata Manding


Kalau pergi company trip, antara aktiviti wajib mestilah shopping kan. So, kitorang singgah shopping di Desa Wisata Manding pulak yang terkenal dengan barangan kulitnya. Di sini terdapat banyak kedai yang menjual barangan kulit. Kebanyakan officemate shopping beg kulit and tali pinggang. Aku shopping tali pinggang je. Masa pergi Bandung pada 2016, aku beli tali pinggang di Cibaduyut. Boleh guna sampai sekarang tali pinggang tu. Thats why aku yakin nak beli barangan kulit di sini. =D

tempat barangan kulit murah yogyakarta

Shopping Coklat di Sugeng Rawuh Tugu Chocolate


After shopping barangan kulit, kitorang singgah pula di Sugeng Rawuh Tugu Chocolate. Macam-macam coklat korang boleh jumpa disini. Kerepek coklat pun ada. Boleh imagine tak kerepek pisang bersalut coklat T_T. Rasanya tak jumpa lagi di Malaysia nie. Kopi luwak pun ada. Barangan cendaramata pun sama. Tapi coklatnya takdelah sedap sangat pun biasa je. Ada la juga beli beberapa jenis coklat nak bawa balik ke Malaysia bagi ke anak buah. =D

kedai coklat terkenal di yogyakarta

kedai coklat popular di jogja

Bersiar-siar di Jalan Malioboro


Malamnya kami berjalan kaki ke Jalan Malioboro. Kalau dari hotel, lebih kurang 1km je kot. Since berjalan dalam group, tak rasa sangat jauhnya. Ramai gila manusia di sini. Make sure jangan berpisah dengan geng okay. Kang sorang-soranglah kau melilau dekat situ. Jalan Malioboro ni terkenal dengan tempat shopping. Korang boleh beli macam-macam di sini especially pelbagai jenis batik, souvenir, t-shirt, barangan kulit dan banyak lagi.

jalan malioboro yogyakarta

Candi Borobodur


Hari ketiga di Yogyakarta, tempat menarik pertama yang kami tuju ialah di Candi Borobodur yang merupakan 7 keajaiban dunia. Ini tempat wajib tau kalau korang ke Jogja. Memang rugi kalau tak singgah di Candi Borobodur nie. Banyak jugak ambil gambar di sini tapi kebanyakan gambar mesti ada orang asing. Memang susah nak bergambar sorang-sorang tanpa ada orang lain di kiri kanan kau. Nasib la kalau dapat tu.

candi borobodur di yogyakarta 2018

Gereja Ayam (Lokasi Penggambaran AADC 2)


Lokasi seterusnya di Gereja Ayam yang merupakan lokasi penggambaran filem Ada Apa dengan Cinta 2. Tiba-tiba Gereja Ayam nie famous bila masuk dalam filem. Sebelum ini entah-entah orang tak hairan pun dengan kewujudan Geraja Ayam nie hm. Mencabar jugak nak ke Gereja Ayam sebab tempatnya diatas bukit. So dari tempat parking bas, kena naik bas mini ke kaki bukit Gereja Ayam. Dari kaki bukit, naik pulak four wheel. Fuh! Memang makan masa jugak dekat sini sebab kitorang ramai. Four wheel pulak 2 bijik macam tu je T_T. Actually kalau korang nak mendaki anak tangga boleh je ke Gereja Ayam instead of naik four wheel tu. Samada larat or tak je. \0/

four wheel ke gereja ayam jogja

Then, kalau nak bergambar diatas puncak Gereja Ayam, kena tunggu turn jugak sebab tak boleh naik ramai-ramai. Tempat tu dahlah sempit. Kang patah kepala ayam tu naya je haha.

bergambar di gereja ayam 2018

Ini gambar di puncak Gereja Ayam. Dari puncak, korang boleh nampak Candi Borobodur tapi nampak sipi-sipi dari kejauhan jela. Jarak Gereja Ayam ini tak jauh sangat pun dari Candi Borobodur.

puncak gereja ayam jogya 2018

Pusat Kaos T-Shirt Yogyakarta


Dalam perjalanan pulang dari gereja Ayam, sempat singgah sekejap di Pusat Kaos T-Shirt Jogja. Takde apa yang menarik pun di sini. Just kedai dua tingkat yang menjual pelbagai t-shirt & ada sedikit bahagian yang menjual batik. Majoriti tak beli apa-apa pun di sini. Tiba-tiba aku sempat pulak sambar baju batik sehelai padahal semua orang dah masuk dalam bas. Batik tu takdelah lawa sangat. Kain dia pun biasa.Aaku beli pun sebab size tu kena dengan aku (hihi). Boleh la buat kenang-kenangan.


Dinner di Sekar Kedaton Resto


Dari hari first sampailah last day di sana, inilah geng makan semeja dengan aku. Kalau makan je, lauk tak pernah habis ye. Padanlah semua slim hehe =P. Rasanya makan dinner di Sekar Kedaton Resto ini je lauk habis. Maybe tempat makan ini je lauknya kena dengan selera kitorang kot? –.-
tempat makan best di yogyakarta 2018

Ini makan last under bajet trip sebab lunch esok dah kena makan guna duit sendiri. Hari last baru jumpa menu udang. Sebelum nie kebanyakan lauk ayam, ikan, sayur je. :”) But alhamdulillah perut boleh terima semua makanan. Perut tak meragam. Cuma aku elak makan sambal diorang memang cannot go sorry Indonesian :/

tempat makan sedap di yogyakarta 2018

Shopping di Jalan Malioboro


Last night di sana, kitorang shopping sakan habiskan rupiah di Jalan Malioboro. Berjalan sepanjang jalan sehingga ke jalan keretapi sana. Yang aku perasan dekat sini, lagi jauh korang berjalan, lagi murah pulak barangan yang diorang jual. So, sebelum nak beli something, make sure survey harga dari beberapa kedai dulu. Jangan main beli je tau. Kalau korang pandai tawar menawar, silakan tawar menawar. Diorang letak harga tinggi gila kot untuk sesetengah barangan. Korang tawar je separuh harga terus. Kang dah dapat harga yang korang nak, jangan tak beli pulak \0/

baju batik murah jalan malioboro jogja 2018

Angkringan Kopi Joss


Actually kitorang berjalan sehingga ke jalan keretapi sebab nak try Kopi Joss ni haa. Kopi yang diletak bara api di dalamnya. Rasanya takdelah sedap sangat cuma agak peliklah diletaknya bara api dalam kopi kau. Kopi Hang Tuah jugak yang paling sedap okay. –.-

kopi arang di malioboro jogja

Konsep kedai kopi ni santai je. Hampar tikar tepi jalan and then kau nikmatilah kopi kau sambil bersila & melihat kenderaan lalu lalang. Boleh tengok keretapi juga dari sini  macamlah di Malaysia takde keretapi kan. =D

kopi arang di jalan keretapi malioboro

Shopping Bakpia (Kuih popular di Jogyakarta)


Keesokannya after check-in dalam tengahari macam tu, kitorang singgah beli kuih yang popular di Yogyakarta iaitu bakpia. Aku beli jugak 2 3 kotak nak bagi kawan & family rasa. Bolehlah kuih nie sedap jugak kalau makan dengan teh o panas. Ada banyak perisa. Aku beli yang perisa kacang je.

kedai menjual bakpia popular di jogja 2018

Lunch di Plaza Ambarrukmo


Before bergerak ke Airport, kitorang singgah makan di Plaza Ambarrukmo. Plaza ini macam mall lah. Tapi takde shopping apa-apa pun dekat sini. Duit dah habis shopping di Malioboro malam tadi. Tinggal baki duit nak lunch je weh haha. Sadis sangat. Nasib baik duit nak beli lunch cukup. T_T

shopping mall di yogyakarta

Menu terakhir di Jogja :’)
menu makanan sedap di yogyakarta 2018

Gambar bawah ini kuih bakpia. Bakpia nie tak boleh simpan lama-lama tau. Paling kurang pun 3-4 hari dari hari kau beli. Nak simpan dalam peti boleh tapi dia punya originaliti & rasa tu dah kuranglah. Kalau makan panas-panas memang sedap. =)
gambar bakpia jogya

Okay one more thing yang aku lupa nak bagitau. Masa kami belajar menconteng batik tu, aku ada bagitau kan penconteng batik yang paling cantik dapat hadiah. So pemenangnya jatuh kepada aku & Fifi. Tak sangka saya ada bakat menconteng batik walaupun aku rasa lukisan aku buruk gila kot haha. Dapatlah sedikit hadiah dari Reny sebagai tanda kenang-kenangan. Sweet juga si Reny nie. =P


Ini sajalah kisah percutian 4h3m kitorang melawat tempat menarik di Yogyakarta pada tahun 2018 yang lalu. Special thanks to Flynn Good Holiday (ig : @fgholiday) yang telah berjaya menyempurnakan percutian kami di Jogja dengan jayanya. Alhamdulillah semuanya selamat pergi & pulang. Lagi gambar di Yogyakarta, korang boleh tengok di instagram aku, @hafiz_hafizol.

Thanks for reading guys.
Ada ke orang baca entry panjang gila nie sampai habis LOL haha.