5 Persiapan Raya Anak Bujang di Perantauan


Assalamualaikum.

Dah lebih separuh Ramadan baru berkesempatan update blog hehe. Nak jugaklah wish selamat berpuasa buat korang. Semoga Ramadan kali ini membawa 1001 keberkatan inshaAllah. So macam mana dengan persiapan raya korang? Bila aku start bekerja, persiapan raya aku memang aku sendiri yang uruskan. Sebelum tu nak beli baju raya pun mak yang hulur duit hehe. Selaku anak bujang, tak banyak pun persiapan raya yang aku buat.


1.Shopping Baju Raya 




Tahun ini aku beli baju raya awal. Masa diorang buat year End Sale. Masa tu baju raya (baju melayu) murah-murah. Aku pun tak tahu kegilaan apakah yang merasuk aku sampaikan aku beli baju melayu dua pasang kahkah. Maybe sebab harganya yang murah kot. Sejak kebelakangan ini, aku suka beli baju raya online. Size pun dah tahu kan so senanglah nak pilih size baju. Tak payah susah susah pergi butik dah.

Korang yang kaki shopping online, mesti dalam handphone ada apps shopping online contohnya Lazada, Zalora, Shopee kan? Nak lagi best, korang shopping menggunakan LazadaVoucher. Dapatlah sedikit penjimatan apabila menggunakan voucher kan.

Sampin raya & songkok aku recycle yang tahun-tahun sebelum ini je. Nak pakai pun sekali je kan. Kalau dah rosak/tiba-tiba teringin nak beli lain baru aku beli hehe. T-shirt, tops, casual pants, sandal, shoes etc pulak aku prefer beli dekat mall je. Kadang-kadang tak beli pun pakai je mana yang ada. Tapi tahun ini maybe nak beli kot sebab dah lama tak shopping raya. T_T
Oh one more thing, Shopee promocode juga menawarkan pelbagai promo yang menarik untuk kaki online shop. Rasanya korang pun mesti dah tahu kan pasal ini? hehe. =D


2.Apply Cuti Raya


Bila aku tulis entry ini, baru aku perasan yang aku belum apply cuti raya woi hahaha. Tapi tiket balik raya semua dah beli. Macam mana tu? Asalnya aku plan nak start cuti hari Isnin tapi disebabkan masing-masing pakat start cuti hari yang sama, so terpaksalah aku mengalah. Aku ambil cuti hari Selasa, Jumaat & Isnin after raya. Tak suka sebenarnya nak paksa-paksa orang nie. So, better aku sendiri lah yang backup dekat office. Semoga orang ingatlah sikit jasa aku nie hahaha dan Semoga esok aku tak lupa untuk apply cuti raya -.-


3.Transport Balik Raya



Ini pun penting tau. Silap haribulan kalau korang terlepas pandang pasal ini, alamatnya tak balik raya la korang. Aku kira bertuah sebab dekat sini ada adik-beradik. So, memang kalau balik raya kitorang akan balik sekali. Sama-sama menghadap jammed kahkah. But tahun ini malang sikit tak dapat join kakak aku balik raya sebab aku still kerja hari Isnin before raya. Kakak aku Ahad lagi dah balik kampung katanya. So, terpaksa balik sendiri lah samada naik bas/flight. Kalau nak murah naik bas, but kalau nak jimat masa and ada duit lebih, better naik flight jela.

4.Beli Kuih Raya Untuk Mak



Aku ramai adik-beradik. Setiap tahun mak memang tak payah beli kuih raya sebab anak-anak dia mesti akan bawa balik sikit sorang. Biasanya aku beli stok kerepek je dekat Banting. Kalau ada duit lebih, aku beli kuih yang member aku jual. Sajalah nak support business member. Lagipun kalau beli dengan member kita dah tahu kuihnya sedap ke tak daripada kawan-kawan yang pernah beli sebelum ini hahaha. Kalau beli kuih tunjuk macam tak berapa nak yakin sangat sedap ke tidak. So, aku memang tak gemar sangat beli kuih raya tunjuk nie -.-

5.Tukar Duit Raya


Part ni lemah semangat sikit. Anak buah aku ada 24 orang kesemuanya. Agak-agak korang berapa ringgit sorang nak bagi dekat diorang nanti? \0/ Apijol bagi berapa ringgit sorang? Haha biarlah rahsia. Aku bagi mana yang aku mampu bagi je seikhlas hati. Nak bagi banyak pun Pokjoe tak mampu lagi. So korang semua kena doakan Pokjoe murah rezeki nanti bolehlah aku bagi RM 50 setiap seorang. Biasanya aku kirim tukar duit raya dekat member aku je.

Bila semua persiapan raya di atas sudah settle, baru rasa lega. Dah boleh pulang ke kampung dengan happy J So, macam mana pulak dengan persiapan raya korang? Oh lagi 1, jangan lupa bayar zakat guys!

3 comments:

  1. Anonymous27 May, 2019

    This iss a toic that is neаг to my heart... Ꭲhank you!

    Where are your contact details thouցh?

    ReplyDelete
  2. Persiapan rutin yang excited nak buat. Cuma bagi isteri persiapan kemas beg lah antara yang pelukan ketenangan. Nak fikir dari pagi pakai apa, petang, membawa ke malam dan esok esoknya.

    ReplyDelete