Review & Ost Manisnya Cinta di Cappadocia

Sepatutnya entry Review & Ost Manisnya Cinta di Cappadocia nie tahun lepas punya entry. Pasrah jela kan dapat blogger suam-suam kuku yang malas macam ni waha. Terpengaruh dengan entry-entry daripada bloggers mengenai filem Manisnya Cinta di Cappadocia yang memberikan feedback sangat positif, terus hati aku meronta nak pergi tengok .waka. Lama dah tak feeling dalam wayang bila tengok filem melayu. Last masa tengok filem Papa, I Love You lakonan Mia Sara dengan Lisa Surihani tu. =D

 

semanis cinta di cappadocia

 

Manisnya Cinta di Cappadocia merupakan sebuah filem Bernard Chauly adaptasi novel Manisnya Cinta oleh Anis Ayuni. Jangan tak tahu novel Manisnya Cinta merupakan novel yang sangat popular. Pembaca novel Manisnya Cinta mesti tak sabar nak tengok filem ini kan. Filem ini ditayangkan di pawagam bermula 11 Disember 2014. Aku pun tak sure masih available lagi tak di pawagam sekarang nie. Korang tunggu keluar tv la pulak kalau dah takde dekat wayang tu ok. Padan muka siapa suruh lambat sangat. 

 

Para Pelakon yang membintangi filem Manisnya Cinta di Cappadocia pulak semuanya pelakon hebat dan my all the time favourite. Antaranya Nor Fazura, Shaheizy Sam, Lisa Surihani, Rafidah Abdullah, Eja, Josian Hogan, Fauziah Ahmad Daud, Zaibo dan undangan khas Faizal Hussein. Saya minat gila dengan Fazura, Lisa Surihani dengan Fauziah Ahmad Daud kot. =P

 

 

Sinopsis Manisnya Cinta di Cappadocia

 

Ifti Liyana (Fazura) tidak pernah mendambakan sayang dari lelaki yang bernama Fredo (Josian Hogan). Bertahun bersama, namun tiada segelumit perasaan untuk jejaka itu. Akhirnya, Fredo menikahi gadis lain dan tinggallah Ifti Liyana menyusuri hidupnya sendiri.

 


Pertemuan pertama dengan Nazmi (Faizal Hussein) telah mencambahkan perasaan yang dia sendiri tidak fahami. Kehadiran Nazmi menghuru-harakan perasaannya. Namun, rasa rindu yang mulai datang mengebu di hakis dengan rasa keegoan. Di benamkan rasa rindu tapi hati terlalu degil untuk memahami apa yang di lakarkan oleh akal. Rindu tetap datang dan datang.

 


Nazmi pasti, Ifti Liyanalah gadis yang dicari untuk menjadi suri hatinya. Sifat keibuan dan lemah lambut milik Ifti Liyana sangat menerujakan hatinya. Diuji Ifti Liyana dengan kekurangan diri namun Ifti Liyana tidak pernah menolak untuk berteman dengannya.

 


Antara keinginan untuk menyayangi atau sangsi akan kejujuran kaum lelaki, Ifti Liyana buntu. Lelaki itu yang sekejap ada dan sekejap menghilang bagai bermain tarik tali dengannya. Dirinya ibarat mengejar bayang-bayang. Dirinya kerinduan namun untuk diungkapkan dia sangsi, adakah Nazmi jugak berperasaan yang sama dengannya?

 


Bila kasih mula membara, bahangnya mulai terasa. Akhirnya, Nazmi melafazkan ungkapan yang dinanti. Kasih berpadu namun tercalar bila cemburu menguasai akal fikiran. Tanpa usul periksa, Ifti Liyana menjatuhkan hukuman. Nazmi terkapai-kapai mencari punca.

 


Permasalahan terungkai kini. Sukarnya mengucapkan kata maaf. Demi cinta dan sayangnya, Ifti Liyana membuang ego yang tersarat padu di hatinya. Dia yakin Nazmi tercipta untuknya. Yang akan melindungi dan mengasihinya hingga ke akhirnya.

 

Review Manisnya Cinta di Cappadocia

 

Kisah kekeluargaan yang digarap di dalam filem Manisnya di Cappadocia sangat menarik dan banyak pengajaran yang berguna. Siapa tahu keluarga Ifti Liyana yang kelihatan harmoni dan bahagia juga mempunyai kisah silam yang sangat tragis. Suka hubungan akrab Ifti Liyana dengan adiknya, lakonan Lisa Surihani dan hubungan Ifti Liyana dengan anak-anak buahnya.

 

 

manisnya cinta di cappadocia_5

 

 

Kisah percintaan yang romantik antara Ifti Liyana dengan Nazmi yang sanggup menyamar sebagai pemandu bas untuk merahsiakan pekerjaan sebenar beliau kerana terlalu ramai wanita yang materialistik. Akhirnya Ifti Liyana juga yang menjadi pilihan hati. Nazmi juga sanggup mengekori Ifti Liyana sehingga ke Cappadocia. So sepanjang di Cappadocia, Nazmi menjadi driver bas Ifti Liyana.

 

manisnya cinta di cappadocia_6

 

Banyak scene yang romantik di Cappadocia sehingga aku sendiri asyik senyum sorang-sorang mungkin aku membayangkan Ifti itu kekasih aku & Nazmi pulak aku leulz. Mujur kita single kahkah. Korang yang mengikuti lakonan Shaheizy Sam memang sudah sedia maklum kehebatan beliau melakonkan watak-watak romantik. Perempuan yang menonton filem ini mesti cair meleleh tengok lakonan Sam kan? =P

 

manisnya cinta di cappadocia_2

 

Latar tempat didalam filem Manisnya Cinta di Cappadocia juga sangat cantik. Lagi-lagi di Cappadocia itu sendiri. Memang kagum gila tengok bangunan-bangunan dan pemandangan yang cantik di sana antaranya scene Ifti menaiki belon udara panas di Cappadocia.

 

manisnya cinta di cappadocia-3Belon udara panas di Cappadocia

 

 

manisnya cinta di cappadocia_4Sweet gila. Menangis tengok

 

Babak paling meruntun jiwa di dalam filem Manisnya Cinta di Cappadocia mestilah babak Ifti Liyana memutuskan hubungan dengan Nazmi disebabkan beliau melihat kecurangan Nazmi di hadapan matanya sendiri tanpa meminta apa-apa penjelasan daripada Nazmi.

 

 

manisnya cinta di cappadocia-1

 

Apakah kesudahan percintaan diantara Ifti Liyana & Nazmi? Pastilah kesudahan yang indah kan dalam mana-mana filem cinta pun. Jangan lupa menonton filem Manisnya Cinta di Cappadocia tau. Untuk filem Manisnya Cinta di Cappadocia, Apijol kasi 4 bintang ke Fazura. =p

 

 

Ost Manisnya Cinta di Cappadocia

 

Bila ada scene romantik antara Ifti Liyana dengan Nazmi, automatik lagu Ost Manisnya Cinta di Cappadocia akan dimainkan. Membuatkan aku tertanya-tanya lagu apa yang best sangat nie. Sanggup google lirik lagu semata-mata nak tahu lagu apa leulz. Rupanya lagu Ost Semanis Cinta di Cappadocia ialah lagu asal oleh Sixth Sense – Manisnya Cinta. Balik rumah cepat-cepat download lagu Manisnya Cinta – Sixth Sense. =p

 

 

ost manisnya cinta di cappadocia

 

Lirik Lagu Ost Manisnya Cinta di Cappadocia

 

Cintamu ini sudah meracuniku
Seakan telah mengalir dalam darahku
Dan memaksa malamku terus memikirkanmu
Masuk dalam mimpi-mimpiku

 


Tapi prasangka telah mengganggu fikiran
Mengatakan hatimu sudah termiliki
Membuat jantungku berdetak perlahan
Dan seakan waktu ini terhenti

 


Aku takut
Aku salah
Tapi cinta
Prasangka ku salah padamu
Ku salah tentangmu

 

Kaulah cinta
Semua cinta untukku
Tak ada semanis cintamu
Setulus hatimu
Hanya engkau
Hanya engkau 

 sumber

Tempat Makan Best di Bangi|Gearbox Warung Dusun

Tahu kewujudan Gearbox Warung Dusun ini masa zaman belajar dulu lagi. Pernah la makan 2 3 kali dekat situ zaman belajar haritu. Alhamdulillah bila dah bekerja, still ada rezeki datang sini makan gearbox yang sedap itu. Dah nama tempat makan pun Gearbox warung Dusun, haruslah menu utama yang paling best dekat situ ialah sup gearbox. Sedap sangat awak oi. Kalau tak sedap takdenya saya repeat datang sini. Nak ke restoran Gearbox Warung Dusun tak susah. Korang just waze je Gearbox Warung Dusun Bangi memang korang akan dibawa terus oleh waze ke sana. Senang betul teknologi zaman sekarang ye. =D

 

 

tempat makan best bangi

 

 

Sampai dekat Gearbox Warung Dusun dah lewat around pukul 11.00 macamtu. So tak meriah sangat orang dekat sana. Ada dalam 4 – 5 kumpulan customers. Biasa kalau datang sini bersusun kereta tepi jalan. Konsep kedai ini pun just nice. Ala-ala kampung sikit. Santai je. Aku lupa pulak nak ambil gambar kedai sebab excited sangat nak makan sup gearbox kan. Sorry bro sis semua. Order Sup gearbox 1, telur masam manis, nasi putihx2, jus epal & milo ais. Sekali sampai sup gearbox besar gila. Dah was-was nie boleh ke dua orang nak habiskan sup gearbox sebesar periuk ini. Dahla petang tadi makan banyak gila dah dekat Year End Party kat office.

 

 

tempat makan best bangi

 

 

Disebabkan sup dia memang sedap, so berusaha jugak habiskan sup gearbox. Mula-mula makan memang best sebab sup masih panas kan. Hirup sup pun rasa nikmat sangat. Bila sup dah sejuk, dah muak pulak nak hirup. Mujur masih berbaki sedikit. Maybe pihak restoran patut buat konsep hidang sup dalam periuk yang boleh letak api dekat bawah tu kot. Customer pun kalau dah melepak, mesti la lama kan. Sambil makan, sambal borak. Sambil potong daging yang melekat dekat tulang lagi. Sedar tak sedar dah sejuk pun sup tu sebab ralik sangat duk potong daging. Maybe dia tak buat konsep makan sup macam tu sebab takut membahayakan customer kot. Sekali kau tengah gigih hiris daging gearbox, lingkup periuk tu kan wahaha.

 

 

Alhamdulillah serious memang kenyang gila ratah daging gearbox and sup dekat sana. Sampai tak larat nak bangun pun ada. Tarik nafas dalam-dalam kemudian pergi kaunter. Kami expect harga makanan yang kami makan mahal sebab dia punya gearbox tu besar (harga gearbox berdasarkan saiz gearbox katanya). Rupanya semua yang kami makan itu hanyalah berjumlah RM38.00 sahaja. Bagi aku harga ini tidaklah mahal. Ingat senang ke nak dapatkan gearbox yang segar dan besar. Aku pun masa tengah-tengah makan tadi terfikir jugak berapa lah agaknya dia charge untuk gearbox sebesar ini ye? (debor takut duit tak cukup lol)

 

 

gearbox warung dusun

 

 

Korang kalau datang Bangi, singgahlah juga ke tempat makan best di Bangi ini tau. Inshaallah sangat berpuas hati makan dekat sini. Lagi-lagi jika anda penggemar sup gearbox. Highly recommend. Ingat lagi zaman belajar haritu, kawan dari Shah Alam pun sanggup datang sini sebab mengidam sup gearbox di Gearbox Warung Dusun.

Resort Murah & Cantik di Pulau Langkawi

Pengalaman bercuti ke Pulau Langkawi pada tahun lepas memang satu pengalaman yang sangat manis untuk dikenang dah haruslah dijadikan antara kenangan manis sepanjang tahun 2014. Ingat lagi trip kedua ke Langkawi which is trip yang tidak dirancang telah menyebabkan berlakunya banyak pembaziran. Contohnya apabila memilih hotel murah di Pulau Langkawi. Disebabkan kitorang agak rushing, so pakat pilih je hotel murah yang available. Tapi memang kecewa gila sebab dapat bilik yang kecil, tak selesa, panas (aircond rosak lol), dan bilik air yang problem. Lastly, terpaksa keluar dari hotel murah tersebut kemudian sewa hotel lain yang agak mahal sikit tapi lebih selesa. Keselesaan itu sangat penting okey apabila kita bercuti.

 

 

Perdana Beach Resort Langkawi

 

Bercakap mengenai hotel/resort murah dan selesa di Pulau Langkawi, aku ingin recommend satu resort murah, selesa dan cantik di sana. Resort tersebut dinamakan Perdana Beach Resort yang terletak berhampiran Padang Maksirat, Pulau Langkawi.

 

resort murah pulau langkawi

 

Perdana Bearch Resort Langkawi menawarkan 2 bilik berhawa dingin bersama 2 bilik mandi serta ruang makan dapur yang boleh dimasak. Ruang tamu juga sangat selesa dan luas serta memuatkan sofa bed extra. Memang sangat sesuai untuk percutian bersama keluarga & rakan-rakan yang ramai jumlahnya. Kalau kata nak honeymoon tidak sesuai la aku rasa.

 

resort murah pulau langkawi_1Ruang tamu luas dan selesa, memuatkan sofa bed extra

 

 

resort cantik di langkawi  resort murah di langkawi
2 bilik berhawa dingin bersama 2 bilik mandi

 

Bagi aku, toilet/bilik air sangat penting dalam pemilihan hotel/resort. Kalau toilet pun kotor, saluran tersumbat, atau sempit memang tak best untuk melepaskan hajat kan? Dengan kemudahan 2 bilik air yang bersih dan selesa di Perdana Beach Resort, pastinya percutian anda bersama keluarga dan sahabat handai menjadi lebih bermakna. Nanti takdelah adegan berebut bilik air. Siapa yang nak mandi dulu kemudian mulalah terlambat ke Cable Car atau ke Island Hopping. =p

 

resort murah langkawi

 

 

Paling best di Perdana Beach Resort mestilah kemudahan kolam redang yang turut disediakan di situ. Bangun tidur pagi-pagi rasa malas nak mandi paip air, boleh terjun ke dalam kolam. Badan rasa panas lepas balik makam mahsuri , boleh terus terjun ke dalam kolam. Tak seronok lagi ke macam gitu? \0/

 

 

resort bajet di langkawi

 

 

Di Perdana Beach Resort juga, anda boleh menghirup udara pantai yang segar dengan air sepoi bahasa yang sejuk, boleh mencuci mata melihat keindahan pantai dan laut serta berhampiran sawah padi. Seorang Apijol memang sangat gemar pemandangan laut dan sawah padi. Mungkin lepas ini kita boleh cuba menginap di resort ini sekiranya bercuti lagi ke Langkawi.

 

 

resort cantik pulau langkawi

 

Details mengenai Perdana Beach Resort, Pulang Langkawi

 

1) 2 bilik berhawa dingin bersama 2 bilik mandi
2) Ruang makan dapur yang boleh di masak. Ruang tamu yang mempunyai sofa bed extra
3) Pemandangan laut dan suasana sawah padi.Berdektan dengan laut.Hanya 5 minit dari Airport Langkawi
4) 25 minit dari Jetty langkawi. 5 minit dari Underwater World, Pantai Chenang dan Cable Car.
5) Sesuai untuk family yang ramai. Boleh memuat sehingga 10-12 orang
6) Kemudahan kolam renang

 

Kadar Sewaan Harian & Tempahan


RM258 (hari biasa)
RM298 (peak season)


Untuk sebarang tempahan, pertanyaan, atau nak mintak diskaun (hehe) boleh call, mesej, whatsapp 017-4017108 (Bahar Hashim).

 

Lokasi Apartment


Perdana Beach Resort Langkawi
Lot 79, Jalan Kuala Melaka, Padang Matsirat
07100 Langkawi, Kedah.

 

 

Facebook Perdana Beach Resort Langkawi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...