Review Big Bad Wolf 2014,MIECC @ The Mines

Weekend lepas aku sempat ke Big Bad Wolf 2014 di MIECC The Mines. Kali terakhir ke Big Bad Wolf pada Festival Belia 2014 lepas. Dan di Festival belia 2014 itu jugalah kali pertama aku mengenali Big Bad Wolf iaitu jualan buku besar-besaran dengan harga yang sangat murah.

 

 

poster big bad wolf 2014

 

Menariknya mengenai Big Bad Wolf di MIECC kali ini ialah event ini dibuka 24 jam dan berlangsung selama 5 – 16 December 2014. Woah dahlah 24 jam, 12 hari pulak tu. So, memang takde alasan orang area MIECC tak boleh nak datang ke Big Bad Wolf melainkan anda memang bukan seorang ulat buku. Disebabkan Apijol seorang pencinta buku, so jomlah kita ke Big Bad Wolf.\0/

 

 

Aku ke Big Bad Wolf di MIECC The Mines ini dengan KTM. Dari KTM, berjalan kaki ke The Mines. MIECC terletak bersebelahan The Mines. Masuk The Mines, lalu ikut parking The Mines kemudian akan nampak parking MIECC. Cross jalan ke parking MIECC kemudian naik tangga ke Big Bad Wolf. Kalau tak sure lalu ikut mana, tanya je orang. Jangan jadi macam aku salah lalu jalan. Siap pusing MIECC lagi. \0/

 

 

big bad wolf_1

 

 

Sangat banyak buku yang terdapat di Big Bad Wolf dan dari pelbagai genre. Fiksyen, Non-fiksyen, masak-masak, buku kanak-kanak, semualah ada di sini. Kebanyakan buku ialah English tapi jangan risau sebab ada juga sedikit bahagian buku malay macam novel, buku motivasi & buku ilmiah. Yang pasti, Big Bad Wolf kali ini besar sangat lebih besar daripada di Festival Belia lepas. Orang tak payah cakap la. Memang ramai sangat. Takde ruang dalam MIECC tu yang tiada orang. Nak bergambar pun malu. Mujur Apijol seorang yang muka tak malu jugak sikit-sikit. Cepat-cepat suruh member snap gambar sekeping.

 

 

big bad wolf

 

 

Niat asal aku kesini memang nak beli buku English pun as aku sekarang baru sedar betapa pentingnya English tu lol. Amende lah start belajar English dari PASTI sehingga masuk university tapi tak pandai-pandai jugak English tampo kang. So ini antara satu cara yang aku boleh gunakan untuk memantapkan English aku yang umpama melukut di tepian gantang. Sempat jugak grab dua biji buku English yang tebal & tulisan pulak halus-halus. Aku takut Big Bad Wolf tahun depan pun belum tentu aku boleh habiskan. –.-

 

 

big bad wolf_2

 

 

Gambar bawah ini dua biji buku yang aku beli di Big Bad Wolf, MIECC. Buku warna biru tu harga RM10.00 & buku lagi satu RM5.00. Memang murah-murah buku dekat sana. Yang harga RM3.00 pun berlambak. Hajatnya nak beli banyak lagi tapi takut berlaku pembaziran pulak nanti. Kang buku tu aku guna buat bungkus nasi lemak pulak. Untuk permulaan, beli jela 2 biji dulu. Firstime kot nie beli buku English. Kalau rajin, boleh pergi lagi nie sebelum 16 December 2014. yeah!

 

 

review big bad wolf

 

 

Jom terjah website diorang,

http://bigbadwolfbooks.com/2014/kl/
https://www.facebook.com/bbwbooks
http://www.bookxcessonline.com/

REVIEW IOI CITY MALL, PUTRAJAYA

Minggu ini dua hari berturut-turut berkunjung ke IOI City Mall, Putrajaya. So, dah boleh la acah-acah review mengenai IOI City Mall kan? Semasa pembukaan IOI City Mall haritu aku tak berkesempatan ke sana. Mujur jugak pun takde orang ajak ke sana sebab katanya semasa hari pembukaan, ramai nak arwah orang. –.-

 

 

Disebabkan aku pergi weekdays selepas kerja around pukul 7.00 petang camtu, so memang tak ramai pun orang. Terus terjah KFC dekat sana. Pekerja buat kerja punyalah slow. Biasalah baru bukak kan. So, pekerja pun mesti baru nie. Nah, bila duduk dalam KFC line Celcom & Digi aku mati terus weh. Mujur bila dah keluar dari KFC, line ada. Berhantu betul KFC situ  \0/

 

 

IOI CITY MALL PUTRAJAYA

 

 

Besar gila IOI City Mall ini. Aku rasa aku baru pusing separuh kot itu hari sebab datang pun dah lewat kan. Malas nak pusing satu mall. Sempatlah lalu dekat ice-skating tu. Orang yang menonton lebih ramai daripada yang main ice-skating (termasuklah aku sekali yang menonton tapi menonton dari jauh jela lol). Amendelah korang nie. Lepasnie boleh try main ice-skating di IOI City Mall lah kita. Tak payah pergi sampai ke Sunway Pyramid semata-mata nak main ice-skating yahuu amendelah excited sangat nie padahal main ice-skating pun tak reti.

 

 

IOI CITY MALL PUTRAJAYA_1

 

 

Sempat singgah di BRANDS OUTLET sebab plan asal nak datang IOI City Mall memang nak pergi BO ni pun. Butik favourite nie. BO ada buat promosi sekarang pergi la sana. Banyak baju seluar murah-murah. Sempat la sambar seluar kerja sehelai.

 

 

H&M IOI CITY MALL

 

 

Disebabkan saiz badan aku XS, so aku juga sempat singgah di H&M nak beli baju kerja baru yeay. Esok pergi kerja seluar baru baju baru lol. Korang yang badan saiz XS, nak cari kemeja saiz XS boleh berkunjung ke H&M okey. Situ banyak lah kemeja saiz kita yang cantik-cantik dan harga pun berpatutan. Tapi H&M IOI City Mall ini macam tak banyak sangat pilihan baju. Ke aku yang rambang mata haha.

 

 

Korang kalau nak datang IOI City Mall shopping sakan, aku nasihatkan sediakan cash awal-awal sebab buat masa sekarang hanya ATM RHB je yang ada kat sana. Haritu terpaksa pakai duit kawan dulu sebab tak jumpa cari di mana ATM dia padahal dah tanya security & pekerja kat sana –.-

 

 

Untuk ke IOI City Mall menaiki pengangkutan awam seperti bas, korang boleh tengok gambar dibawah. Aku ambil dekat website diorang. Bas dari Putrajaya ke IOI City Mall pun ada. Nanti boleh la pergi sana naik Nadi Putra. Puas dah melepak di Alamanda Putrajaya tu. heh.

 

 

PENGANGKUTAN AWAM KE IOI CITY MALL

 

 

Korang yang masih blur di mana lokasi sebenar IOI City Mall, Putrajaya, boleh kaji baik-baik peta di bawah ini. Sementara parking free nie, jom ramai-ramai berkunjung shopping sakan di IOI City Mall meh. Boleh tengok orang main ice-skating.

 

 

LOKASI IOI CITY MALL

 

 

Sumber :

http://www.ioicitymall.com.my/
https://www.facebook.com/IOICityMallPutrajaya

THE 90’S HIJAB : TUDUNG SATIN CANTIK & MURAH

 

Haritu masa mendaki Broga Hill, Syerah ada sembang kosong pasal bisnes tudung. Dia bagitau dia pandai jahit tudung. Dia pernah jahit tudung bagi ke Aslina semua. Kemudian terus timbul idea nak berkolaborasi dengan Syerah menjalankan bisnes tudung. Alang-alang Syerah pandai jahit tudung, why not gunakan kepakaran Syerah kemudian marilah kita menghasilkan tudung-tudung cantik untuk korang diorang sana. Semangat berkobar-kobar ini nak berbisnes tudung dengan Syerah.

 

 

Kami pun kumpul la sedikit maklumat mengenai bisnes tudung and cara nak mulakan bisnes tudung nie. Syerah dekat kampung. Aku pulak di Putrajaya. So memang agak susah nak jumpa. Aku balik kampung pun sebulan sekali. Whatsapp jela yang menghubungkan kami. Kebetulan minggu lepas aku balik kampung main air banjir. Terus pergi kedai kain dengan Syerah nak cari kain nak buat tudung. =D

 

 

Untuk permulaan, kami tak beli banyak sangat kain. Just beli 6 jenis kain. 3 Satin Plain dan 3 Satin Leopard (sebab ada corak macam kulit leopard haha). Bila Syerah dah siap jahit semua, dia ajak Mcku dengan Mcna testing kemudian ajak keluar pergi makan meesup. Dekat kedai meesup tu Syerah kabo ramai yang berkenan dengan tudung yang diorang pakai. Ini membuatkan kami semakin bersemangat untuk menjalankan bisnes tudung. \0/

 

 

Kemudian, wujudlah online shop yang bernama The 90’s Hijab. Nak fikir nama online shop pun serious sangat complicated. Lagi susah dari soalan Matematik Tambahan. Macam-macam idea muncul antaranya H&S hijab, SyeraApijol hijab dan etc. Lastly, kami memilih The 90’s Hijab. Glam kan? Konon 90’s sebab kami lahir pada tahun 90.

 

the 90s hijab http://instagram.com/90shijab

 

Korang yang nak beli tudung bawal satin plain, bawal satin leopard & bawal cotton silk, boleh beli di The 90s Hijab ni tau. Inshaallah kain memang cantik, murah, dan selesa dipakai. Tak mudah berkedut juga. Ini testimoni daripada model kami sendiri tau. Mungkin selepas ini kami akan melancarkan beberapa produk baru seperti Shawl Satin pula. Stay tuned okey girls!

 

 

     bawal satin leopard      bawal satin leopard

Bawal Satin Leopard
Harga RM16 excluding postage
COD area Kuala Terengganu

 

 

bawal satin plain    bawal satin plain

Bawal Satin Plain
RM15 Excluding Postage
COD area Kuala Terengganu

 

 

bawal cotton silk     bawal cotton silk

Bawal Cotton Silk
RM14 Excluding Postage
COD area Kuala Terengganu

 

 

Berminat mencuba tudung Satin dari The 90s Hijab, boleh follow instagram kami okey! Dekat instagram nanti aku akan post warna apa yang available. Yang pasti stock memang limited. Siapa cepat dia dapat. Tak banyak modal nak beli kain banyak-banyak (haha). Aku sangat memerlukan support daripada korang nie. Semoga bisnes ini berjalan dengan lancar dan mendapat sambutan dari anda semua. Ameen.

 

 

Instagram : http://instagram.com/90shijab
Whatsapp/Wechat/Message : 014-5056924

 

 

P/s : Ada jugak orang yang suruh pm model. lol

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...