Nak kongsikan dengan korang semua mengenai 10 soalan top interview beserta jawapan English version punya. Nanti bila dapat panggilan interview, takdelah gelabah sangat kan duk fikir apa soalan yang bakal ditanya. Yang penting, confident tau. Eh, si Apijol ni acah-acah hebat sangat bila pergi interview haha. To be honest, aku dah pergi berpuluh-puluh interview lah jugak after graduated. Tapi mungkin salah strategi kot. Takde rezeki pun ye jugak. =D

 

 

So, marilah kita memperkemaskan still interview kita dengan mengetahui antara soalan yang sering ditanya semasa sesi interview. Aku sertakan jawapan sekali untuk korang semua. Jangan hafal sebijik-sebijik pulak okey. Ambil isi-isi penting sudahler.

 

 

10 soalan top interview beserta jawapan version english

 

 
1. Tell Me About Yourself

 

  • Start with your name
  • Give your place information
  • Education in short
  • Job experience if any
  • Family details in short

 

Example:

My name is Hafiz Hafizol. I Live in Putrajaya. I have done B.E in Electrical and MBA in HR. I have 2 years experience in HR and i have wife in my family in Putrajaya.


 

2. Why do you want to work at our company?

 

  • Tell them what you like about company
  • Relate it to your long-term career goals

 

Example:

Sir, it is a great privilege for anyone to work in a reputed company like yours. When i read about your company i found that my skills are matching your requirements. Where i can showcase my technical skills to contribute to the company growth.

 

 

3. What are your strengths?

 

  • Adaptability
  • Hard working
  • Honest
  • Flexibility
  • Optomistic
  • Fast decision making
  • Persistance
  • Self motivated


 

4. What are your weakness?

 

  • Straightforward
  • Impatient
  • Sensitive
  • More talkative
  • Trust people very quickly
  • I can’t say no when someone ask for help
  • Take decisions very quickly
  • Gets nervous when talk to strangers
  • To speak lie is difficult for me
  • I am a bit lazy about which i am not interested

 

Example:

I can’t say no when someone ask for help and i am a bit lazy about which i am not interested.


 

5. Why should i hire you?

 

  • Share your knowledge
  • Work experience
  • Skills related to job
  • Career Goal

 

Example:

Sir, as i am a fresher, i have theoretical knowledge but i can do hard work for my organization. And i will put all my efforts for the good progress of organization. Being punctual and sincere. I can finish the work given to me on time and try my best fo fulfill all the needs of company from me.

 

Or

 

With reference to my work experience, i satisfy all the requirement for this job. I am sincere with my work & would never let you down in anyway. I promise you will never regret for the decision to appoint me in your organization.

 

 

10 soalan temuduga dan jawapan versi english

 

 
6. Tell me what you know about this company?

 

  • Study about the company in details
  • Do the background work about new projects
  • Know the names of their owners and partners
  • Research about the company current issues
  • Update your knowledge about their competitors

 

Example:

It is one of the best fastest growing company in Malaysia. The work environment of the company is very good. People feel proud to be part of the company as company provides full support to their employees in rpofessional front. It has many branches across the world so i have good opportunity to show my talent.

 

 

7. Why are you looking for a job change?

 

  • Thanks to previous organization
  • Expain what to learn from past job experience
  • Share your reason for job change
  • Relate to career goals

 

Example:

I am thankful to my previous organization because i have learnt a lot of things from there. According to me changes are necessary  for everyone to enhance your skills, knowledge and for personal growth and financial growth. Your organization is the good platform where i can learn more.

 

 

8. What are your salary requirements?

 

  • Never share your salary requirement as a fresher
  • Experience candidate can share their expected salary
  • Always say as per company norms for the job

 

Example:

I am a fresher. Salary is not first priority for me. This is a big platform to start my career and i also wnat to improve my knowledge and skill and gain experience. So i expect a considerable of salary according to my ability and your company’s norms which will fulfill my economical needs.

 

Or

 

I have 2 years experience in HR field. Salary has never been a big issues for me. Still i am expecting salary as company’s norms as per my designation and my qualification and experience which can help me to maintain the Standard of level of my personal economical needs.

 

 

9. What are your career goals?

 

  • Short term goal
  • Long term goal

 

Example:

My short term goal is to get a job in reputed company where i can utilize my skills and improve my career path. My long term goal is to be respectable position in that organization.

 

 

10. Finally, do you have any questions to ask me?

 

  • Express thanks
  • Salary structure
  • Job Timings
  • Job Location
  • Overtime allowance
  • Training Period
  • Transport Facility

 

Example:

Thank you for giving this opportunity. Sir i would like to know about the job timings and transport facility and what will be the job location and salary scale for this job in your organization?

 

 

All the best guys!

 

Special Thanks to LEARN BY WATCH.

 

Firstime ke Taman Saujana Hijau di Presint 11 Putrajaya pada tahun lepas dengan si Hafeez, owner twentyfivepolaroids. Amende la Apijol ni stay di Putrajaya dah lama tapi tahun lepas baru pergi Taman Saujana Hijau. I can say that Taman Saujana Hijau merupakan taman yang paling cantik di Putrajaya. Memang suka betul view di Taman Saujana Hijau. Selepas lawatan pertama ke Taman Saujana Hijau, haruslah kena ada lawatan ke 2 3 4 5 dan seterusnya kan hehe.

 

 

Gambar bawah ini time Putrajaya dilanda jerebu yang teruk pada tahun lepas. So, view di Taman Saujana Hijau pun tak berapa clear dan cantik sangat. Nampak kelam & suram. Tapi still ada orang datang jogging dan beriadah dekat sini. Ada juga beberapa pasangan pengantin tengah outdoor photoshoot.

 

 

taman saujana hijau putrajaya_5

 

 

Kemudian, kitorang datang lagi ke Taman Saujana Hijau dengan 1 matlamat dan tujuan, nak jogging. Masa tu keadaan jerebu pun dah tak serious sangat. Sempatlah posing sakan dekat sana sambil berjogging. Kau tengok la outfit jogging aku. Dah macam nak pergi mall tengok wayang pun ade. Tapi aku memang betul-betul jogging pun time tu ye. Memang best jogging sini. Pusing bukit, naik turun bukit. Laju je peluh keluar. Lepasnie kena beli pakaian yang sesuai untuk jogging. Especially kasut tuuu \0/

 

 

taman saujana hijau putrajaya_1

 

 

Gambar bawah ini gambar latest yang diambil di Taman Saujana Hijau. Bawa Fazri, Mekda dengan Aini melawat Taman Saujana Hijau. Bungkus makanan beli di Food court Presint 11 kemudian datang ke sini berkelah dekat pondok di Taman Saujana Hijau. Best jugak.

 

 

taman saujana hijau putrajaya

 

 

Banyak pondok beristirehat disediakan di Taman Saujana Hijau. Tak payah berebut dengan pengunjung lain siap cop pondok itu kami punya okey. Pondok dahlah cantik dilitupi pokok menjalar. Harap pengunjung menjaga kebersihan pondok di Taman Saujana Hijau. Buang sampah di tong sampah yang disediakan. Jangan melakukan vandalisme. Takpayah nak geram sangat dekat pondok sebab cantik kan kemudian kau baling batu kena atap pondok. Kejamnya.

 

 

taman saujana hijau putrajaya_3

 

 

Lama jugak lepak di Taman Saujana Hijau sampai hari nak hujan. Cepat-cepat berlari masuk kereta. Gambar bawah ni gambar last sebelum masing-masing berlari ke kereta haha. Memang awan waktu tu gelap gila. Tak lama lepas tu hujan turun dengan lebat. Mujur sempat masuk kereta \0/

 

 

Jpeg

 

 

Antara aktiviti yang boleh dilakukan di Taman Saujana Hijau selain jogging ialah outdoor photoshoot. Kalau datang ke sini, memang tak sah kalau tak terserempak dengan pasangan pengantin & model yang melakukan outdoor photoshoot. Ada juga yang buat surprise birthday and macam-macam aktiviti lagilah siap bawa tikar, belon and bakul semua tu. Pandai korang cari port cantik kan.

 

 

Antara kemudahan yang disediakan di sini ialah toilet, pondok beristirehat, bangku simen etc. Kalau pergi waktu petang, memang susah nak dapat parking. Kena parking jauh sikit then berjalanlah korang ke Taman Saujana Hijau.

 

So, tunggu apa lagi jomlah kita jogging di Taman Saujana Hijau guys!

Aku dah stop langgan Broadband Yes 4G aku almost sebulan. Boleh dikatakan aku pengguna setia Broadband Yes 4G la. 5 tahun jugak pakai Broadband Yes 4G kot. Tak setia lagi ke macam tu? hehe. Alasan stop langgan Broadband Yes 4G? Sebab nak bertukar ke pelan dari telco lain pulak. Cepat suggest pelan dari telco mana yang terbaik. Tengah survey lagi nih. As for now, kongsi wifi dengan handphone jela kalau nak online dekat rumah kahkah. Nangis depan laptop.

 

 

Processed with VSCO with 5 preset

 

 

Pengalaman Menggunakan Broadband Yes 4G

 

Almost 5 tahun menggunakan Broadband Yes 4G rasanya dah cukup untuk aku berkongsi pengalaman aku menggunakan Broadband Yes 4G dengan korang semua. So far so good. Aku tiada banyak masalah pun dengan Broadband Yes 4G ini. Aku langgan pelan RM48 (2G) iaitu pelan yang paling murah. Sekarang dah jadi RM50++ sebab termasuk GST kan. Walaupun telah menggunakan 100% kuota, but still boleh online lagi cuma slow macam siput sedut. Sakit hati? Memang sakit sangat lah tapi boleh boost kuota korang tu.

 

 

Quota pulak memang laju gila habis. Aku expect maybe sebab 4G kan. That’s why laju gila kuota habis. Paling best mengenai Yes 4G Broadband ini, internet memang laju gila. Seronok layan youtube bila ada kuota. Tapi sekali kau layan youtube memang cepat je kuota kau habis. Macam aku sendiri, aku bukanlah layan sangat youtube. More to Facebook, twitter, baca artikel, blogwalking macam tu jela. Tapi kekadang layan jugak youtube and download lagu-lagu terbaru. lagi laju download pulak daripada kau tunggu video di youtube habis buffering. Power kan? haha.

 

 

Bawah ini aku sertakan sekali tarikh aku bayar payment and tarikh broadband mencecah 100% penggunaan kuota. Jangan mencarut dulu okey, cool je haha.

 

  • 24 Oktober bayar payment – 2 November reached 100% quota.
  • 24 September bayar payment – 29 September reached 100% quota.
  • 25 August bayar payment – 30 August reached 100% quota.
  • 14 August bayar payment – 19 August reached 100& quota.

 

quota broadband yes 4G

 

 

Sakit hati kot bila sampai email you have reached 100% of your quota. Rasa nak baling Broadband Yes 4G tu di dinding pun ada jugak kekadang haha. Amendelah 5 hari dah habis quota. \0/

 

 

Cara Stop Langgan Broadband Yes 4G

 

Sekarang teknologi dihujung jari. So, nak stop langgan Broadband Yes 4G pun boleh dilakukan hanya di hujung jari sahaja. Mudah betul kan. Mari tengok apa step yang korang perlu lakukan.

 

 

1) Hantar email terminate Broadband Yes 4G korang ke [email protected]. Better after dah buat payment, terus apply nak terminate. Nanti takdelah problem bill tertunggak ke apa kan.

 

cara terminate broadband yes4G

2) Setelah mendapat balasan email dari pihak yescare, Baca syarat terminate dengan teliti. Make sure korang sudah membayar bill yang tertunggak.

 

 

cara terminate broadband yes4G_1

 

3) Isikan termination form yang di attached di email korang.

 

borang terminate broadband yes4G

 

 

4) Dah sign form, boleh scan and hantar ke email yescare beserta salinan i/c korang.

 

cara terminate broadband yes4G_2

 

 

Ok siap! Nanti pihak yescare akan reply email korang and bagitahu bila tarikh akaun Yes 4G korang akan ditutup. After tarikh tersebut, korang dah tak boleh sign in akaun Yes 4G korang dan pihak Yes juga akan menghantar email bill terkini korang iaitu RM0.00.

 

 

bil yes4g broadband

 

 

Thank you so much Mekna yang izinkan aku gunakan nama dia untuk register akaun Yes 4G nie atas sebab-sebab tertentu haha. After this tak perlu risau lagi samada aku dah bayar atau tidak akaun Yes 4G ini okey sebab iols dah terminate pun ye Mekna. kahkah. =P

 

 

Selalu jugak terbaca isu pasal servis Broadband Yes 4G ini teruk. Ramai customers yang merana dan tak puas hati dengan Yes 4G. So far aku takde pengalaman yang mengerikan dengan Yes 4G. Terima kasih Yes 4G sebab banyak juga memudahkan kerja online aku. Pernah juga dapat kuota percuma dari Yes 4G ini terutama pada musim perayaan. =D

Dah lama tak update mengenai lagu melayu top masa kini. Lagu memang banyak dalam laptop tapi masa tak mengizinkan. Sekarang memang ramai betul penyanyi baru yang berbakat. Lagu diorang pulak best jugak. Sampai tak tahu nak masukkan lagu mana hehe.

 

Aku memang tak sediakan link untuk download lagu-lagu terbaru 2016 di bawah. Korang download di www.youtube.com jela okey. Masukkan link video yang nak download di http://en.savefrom.net/. Then boleh terus download. Almost lagu dalam laptop aku, aku download di Youtube je. Youtube banyak lagu latest kot. Tak terkejar nak dengar yang mana. Last-last duk ulang jela lagu yang sama hari-hari \0/

 

Jom layan lagu melayu top masa kini 2016 yang disenaraikan dibawah. Kalau best, boleh download terus okey!

 

 

lagu melayu top masa kini 2016 #1

 

 

1. Obses – Akim & The Majistret

 

 

lagu melayu terbaru 2015_akim majistret

 

 

Menghitung detik dalam kesedaran
Menunggu masa untuk lena
Memintal mimpi di kamar beradu
Hanya mahu temu bayangmu


Sambut rinduku
Pejamkan mata
Aku untukmu


Bakarkan resah
Tanamlah indah
Kan memeluk kau dengan erat


Bunuhlah benci
Dan kisah lalu
Marakkan tenang tersenyumlah
Kan bersatu di dunia ini


Sambut rinduku
Pejamkan mata aku untukmu
Rebahkan semua
Nantikan aku kan datang padamu

 

2. Setia – Faizal Tahir & Elizabeth Tan 

 

elizabeth tan faizal tahir setia

 

Selamat pagi sayangku
Apa khabar dirimu?
Maafkan andai mengganggu lenamu


Andai pernah melukakan
Maafkan ku tak sengaja
Harus kau dan aku selalu bicara


Kau tahu kau satunya
Ku mahu kita selamanya
Kau dan aku
Mungkin tak sempurna


Kau dan aku
Tahu takkan mudah
Kau dan aku
Mahukan sempurna
Kau dan aku
Mengharap bahagia

 

 

3. Melepaskanmu – Sakura Band

 

sakuraband melepaskanmu

 

Aku menjaga utuhnya cinta
Tapi kau selalu mengingkarinya
Cukup sudah aku menahan sakit
Sebelum teruskan cinta ini

 

Terlalu lama ku berdiam diri
Saat kau selalu sakiti hati
Maafkan ku harus meninggalkanmu
Usaikan semua yang ku rasa

 

Dan aku pun terluka karenamu
kerna cintamu
Aku harus melangkah jauh
darimu dari cintamu

 

Terlalu lama ku berdiam diri
Saat kau selalu sakiti hati
Maafkan ku harus meninggalkanmu
Usaikan semua yang ku rasa

 

4. Satu – Najwa Latiff

 

lirik lagu aku_najwa latif

 

Dulu kita tiada beza
Hanya seperti manusia biasa
yang ditakdir jatuh cinta
Jatuh cinta pandang pertama

 

Tak ku sedar entah mengapa
kita semakin jauh berbeza
Kau tinggalku begitu saja
Dan hilang dari depan mata

 

Berikan aku satu peluang
Peluang untuk mencintaimu
Berikan aku satu peluang
peluang untuk merinduimu
Sekali lagi

 

Adakah engkau lupa
Saat pertama kita jatuh cinta
Sering tawa sedih duka
Kita lalui bersama

 

 

5. Kekasih Teragung Dunia – Adira

 

kekasih teragung dunia adira

 

 

Kau aku cinta
Kau aku puja
Lahirnya di mana aku tidak tahu
Yang aku pasti mulai ini


Kasih bersemi selamanya
Akan hadirnya hari menduga
Betapa sukarnya aku tidak tahu
Cekal dan sabar mengharunginya
Hidupkanlah mimpi bersama


Janji padaku sepenuh kasihmu
Ikrar cinta tulus setia
Ku janji ke hujung nyawa
Menjadi kekasih teragung dunia


Bertahun terbentang menyambut kita
Ke hari terakhir itulah ku tahu
Semoga cinta membimbing kita
Menuju hinggalah ke jannah

 

6. Takkan Pergi – HyperAct

 

takkan pergi hyperact

 

Hari ku yang pergi
hilang ku mencari
Gelora cinta kau bawa datang kembali
Rindu ku tak sudah
kelam dalam sedar
Mungkin ku menanti sepi hangat yang hadir

 

Kenangan bagai mengejar mentari
Terbakar debunga kasturi
Apakah tandanya yang tersembunyi
Dibalik rahsia semalam

 

Hadir dirimu memulihkan ku
Dalam lumpuh dan lesu menghidup jiwaku
Namun rasa ini
dalam mencari erti
Yakin ku kekal mu disisi takkan pergi

Mungkin sebenarnya ruang tu tiada
Mengisi kasih nan pilu sebentar cuma
Kenangan bagai mengejar mentari
Terbakar debunga kasturi
Apakah tandanya yang tersembunyi
Dibalik rahsia semalam

 

 

7. Tak Pernah Menyerah – Dayang Nurfaizah

 

dayang nurfaizah gambar

 

 

Dalam heningnya malam
Bertaburan bintang
Rembulan pun tersenyum
Pancarkan sinarnya


Seiring waktu berlalu
Menari indah denganmu
Terhanyut dalam mimpiku
Hingga ku gapai rasaku


Tak pernah menyerah
Untuk selalu mencuba
Menjadi terbaik untukmu
Dan segalanya
Ooohhh...
Kekasih


Dalam setiap kisah
Selalu ada cinta
Dan ada air mata
Yang pasti mengiringi

 

8. Material – Yuna

 

gambar Yuna_Sayang

 

 

Aku mahu makan malam di hotel
Sepatuku hanyalah dari Chanel
Mahu lebih bagus darimu
Tumpukan perhatianmu kepadaku

Lihatlah baju menyarung tubuhku
Prada, Gucci, Louis Vuitton dan Miu Miu
Ku perlukan semua itu
Material yang menggembirakan aku

 

Material oh lihatlah diriku
Material pasti semua cemburu Material

 

Mahu berkahwin dengan orang kaya
Yang boleh belikan aku apa saja
Mahu lebih bergaya darimu
Wang ringgit dan dollar itu bukan isu

 

 

9. Ragu – Ragu – Tasha Manshahar & Syed Shamim

 

tasha manshahar syed shamim

 

Di sudut hatiku ini
Apa yang ku rasa Kau tak percayakan ku
Ku cuba untuk fahami
Apa yang kau rasa
Untuk kita berdua

Jangan khuatir dengan diriku
Kerna aku mampu menjaga diriku sendiri
Jadi tak mahu ragu ragu sayang
Aku tetap di sini

 

Dan aku tahu tahu tahu sayang
Aku engkau miliki
Jadi tak mahu ragu ragu sayang
Aku tetap di sini

 

Dan aku tahu tahu tahu sayang
Engkau yang aku cintai
Hariku diselubungi
Apa yang ku rasa
Buat ku jadi gila
Akan ku cuba fahami
Apa yang kau rasa
Untuk kita berdua

 

 

10. Bunkface – Darah Muda

 

bunkface darah muda

 

 

Aku mahu salam
Lupakan hari semalam
Sementara masih ada
Hajat cinta di dada

 

Malam ini seksi
Layan indie sampai pagi
Apa nak jadi biar jadi
Janji jangan lupa diri

 

Ini cerita hey orang muda
Hanya mahu bernyawa
Ini cerita darah muda
Selamanya

 

Pulanglah malam ini
Bintang bintang di langit sedang menari
Janji aku pada mu
Kita kekal sampai tua

 

Aku mahu dia
Terima aku semula
Aku janji takkan lari
Cause you are the only one for me

 

 

Full Lyrics : http://lirik.bukancincai.net/

Lelaki dan fesyen rambut memang susah nak dipisahkan. Buat style rambut sama je sepanjang tahun bosan jugak kan. Macam aku sendiri pun suka jugak menukar gaya rambut. Sekali bila tukar gaya rambut boleh officemate tak cam betul ke ini Apijol? Macam gitulah penangan menukar gaya rambut nie hehe. Jom kita usha gaya fesyen rambut lelaki 2016. Mana tahu ada yang berkenan di hati. Boleh terus printscreen then tunjuk dekat tukang gunting rambut kau nak gaya rambut macam gini haa. Mudah kan \0/

 

 

gaya rambut lelaki terbaru 2016

 

 

1. WAVY / HIGH VOLUME UNDERCUT WITH A TAPER

 

fesyen rambut terbaru 2016

 

Kalau nak buat gaya rambut ini kena make sure rambut korang jenis ikal & lurus sebab kena simpan rambut panjang di bahagian tengah. Rambut kerinting jangan berangan la okey hihi. For sure kena gunakan wax atau produk rambut yang boleh membuatkan gaya rambut korang tahan lama.

 

 

2. BUZZED SKIN FADES

 

 

fesyen rambut lelaki terbaru 2016

 

 

 

gaya rambut lelaki 2016

 

As for me yang seorang yang kurus keding ini memang tak sesuai langsung nak buat style botak macam gini. Nightmare rasa kalau rambut aku digayakan seperti ini. Oh tidak haha. Gunting rambut no 2 atau 3 pun should be okey dah okey. Then simpan jambang sini. Dah jadi macam retis Sharnaaz Ahmad la pulak kan. \0/

 

 

3. BUSINESS SAVVY

 

fesyen rambut lelaki terbaru 2016_1

 

 

 

fesyen rambut lelaki terbaru 2016_2

 

 

Bagi mereka yang bekerja di sektor awam atau dunia korporat etc, haruslah menggayakan rambut dengan kemas seperti gambar di atas. Kasi trim bahagian tepi rambut biar nampak kemas dan bahagian tengah tidak terlalu panjang. 

 

4. MODERN SIDE PART

 

Gaya rambut side part yang dimodenkan. Aku pun suka buat gaya rambut side part tapi takdelah sampai cukur bahagian tengah rambut. Biasa akan suruh barber gunting pendek rapat sampai atas. Gaya modern side part semestinya masih popular pada tahun 2016 ini.

 

 

fesyen rambut lelaki 2016

 

 

 

 

fesyen rambut lelaki 2016_1

 

 

 

5. THE SWOOP

 

Rambut disimpan panjang dibahagian tengah then dibiar menjurai ke tepi dan depan.

 

 

fesyen rambut lelaki 2016_2

 

 

 

fesyen rambut lelaki 2016_3

 

 

 

6. BLONDE

 

Artis Malaysia & public figure di social media instagram ramai menggayakan rambut blonde atau silver. Katanya ada wax yang dijual di pasaran mempunyai keupayaan untuk mejadikan rambut berwarna silver. Bagi aku, rambut warna natural tetap menjadi pilihan hati. Kalau boleh nak hitamkan lagi rambut sebab rambut aku berwarna ala-ala perang sikit. Kalau lagi hitam, lagi menawan hihi.

 

 

fesyen rambut lelaki 2016_5

 

 

 

fesyen rambut lelaki 2016_7

 

 

7. GAYA RAMBUT APIJOL

 

Inilah gaya rambut terakhir yang still popular sehingga tahun 2016. Mudah digayakan, hanya sapukan gel dan disikat rapi ke kanan terus siap. Tak payah pakai hair dryer pun boleh.

 

 

gaya rambut lelaki 2016

 

 

Bila petang sikit, dah jadi macam rambut bawah nie pulak. Dah tak berapa nak kemas sangat. Yela, macam leceh pulak setiap kali solat kena sapukan gel/wax di rambut. So, biarkan sahaja rambut itu jatuh kebawah haha.

 

 

rambut hafiz hafizol

 

 

Special thanks to MENS HAIRSTYLE TRENDS FOR 2016.

UA-37687812-1