Dari minggu lepas lagi berhajat nak berbuka puasa di Resepi Sangdewi ini. Actually dah sampai pun depan Restoran. Sekali Restoran tutup hari Ahad. Frust tak payah nak cakap lah. Terus membawa diri berbuka di D'Kenali Ikan Bakar. So, minggu ini plan betul-betul nak berbuka di Resepi Sangdewi. RSVP siap-siap then tercapai juga hajat nak berbuka di sana. Apa istimewanya Resepi Sangdewi? Dia punya lauk-pauk sangat sedap. Paling popular di sini ialah ikan patin masak tempoyak & sambal hitam. Pemilik Restoran Resepi Sangdewi mestilah @rozisangdewi iaitu pengurus kepada Penyanyi Popular Tanah Air, Dato’ Siti Nurhaliza merangkak kakak ipar beliau. Itu juga merupakan sebab utama kenapa nak sangat berbuka di Resepi Sangdewi. Mana tahu tuah badan boleh bertemu Dato’ Siti. Berangan. Haha!

 

 

Jpeg

 

 

Restoran Resepi Sangdewi menyediakan lauk-pauk yang sangat best & pelbagai. Kuih-muih pun turut disediakan. Bukan konsep buffet ramadhan bayar per person okey. Harga dikira berdasarkan kuantiti lauk pauk yang korang ambil. Antara lauk-pauk yang kitorang ambil untuk berbuka ialah :-

 

 

Jpeg

Ikan Patin Masak Tempoyak (Rate: 4/5)

 

 

Jpeg

Sambal Hitam (Rate:4/5)

 

 

Jpeg

Siput Sedut Masak Lemak (Rate: 3/5)

 

 

Jpeg

Ketam Masak Lemak (Rate: 4/5)

 

 

Jpeg

Kerabu Mangga (Rate:4/5)

 

 

Jpeg

Tempoyak (Rate: 4/5), Sambal aku tak makan

 

 

Jpeg

Udang Masak Merah(lupa nak makan sebab ralek duk ratah ketam & sedut siput –.-)

 

 

 

Jpeg

Jus Tembikai Gelas Besar (Rate: 4/5)

 

 

Amboi kemain Apijol bagi rate 4/5 je. Dah sebab aku makan sedap sampai menjilat jari memang la aku bagi rate 4/5 kan. Kecur balik dah air liur bila menulis entri nie. wuwu. Overall memang sangat berpuas hati makan di Restoran Resepi Sangdewi. Harga pun berpatutan. I thought harga a little bit expensive as kitorang ambil lauk boleh tahan banyak jugak siap tapau lagi siput sedut dengan udang masak merah. But, tak sangka pun berpatutan sangat.

 

 

Oh ya, kebetulan akak @rozisangdewi pun ada pada hari berkenaan. Orang sebelah kita excited betul bila nampak Kak Rozie datang. Terus dia lambai-lambai dekat Kak Rozie then panggil Kak Rozie ajak bergambar. Sangat sporting & baik seorang @rozisangdewi ini tau. Lepas bergambar semua, dia siap cerita pengalaman dia membuka Restoran Sangdewi sehingga boleh bertahan selama 10 tahun ya. Dah macam sesi temubual bersama Kak Rozie pulak hehe. Rupanya sudah 10 tahun kewujudan restoran ini. WOW! Tahniah Kak Rozie. Semoga Restoran Sangdewi terus bertahan sampai bila-bila & mempunyai cawangan yang lebih meluas. =D

 

 

 

Jpeg

 

 

So, sesiapa yang plan hendak berbuka puasa di Restoran Sangdewi, dibawah aku sertakan details,

 

 

Hari Operasi : Isnin – Sabtu (Ahad Cuti)

Waktu Operasi : 9.30 am – 7.30 pm (Bulan biasa), 4.30 pm – 9.00 pm (Bulan Ramadhan)

Alamat : No 3a, Bangunan CMC, Giant Taman Connaught, Cheras, KL (Belakang Giant, lalu tepi Pizza Hut Giant)

No. Tel untuk tempahan : Bob ( 0199452525) @ Kak Halimah ( 0149684715)

 

Selamat berpuasa semua. Lamanya tak update blog. Harini nak berkongsi dengan anda semua mengenai kebaikan produk kesihatan Ostania® Mangosteen Amrita. Ostania® Mangosteen Amrita ialah minuman yang enak dengan formulasi keseluruhan buah manggis termasuk puri & kulitnya sekali membuatkan Ostania® kaya dengan Xanthones. Minuman ini diperkaya dengan pelbagai khasiat baik untuk kesihatan anda. Sesuai dengan gelaran manggis sebagai “ratu buah”, minuman ini penuh dengan antioksidan dan ditambah baik dengan campuran ekstrak epal, roselle, acai beri, anggur dan delima.

 

*Menurut kajian yang telah dijalankan, Xanthones mempunyai kesan yang sangat baik untuk organ dalaman manusia kerana kandungan anti-oksidannya yang tinggi.

 

Jpeg

 

 

Kebaikan Ostania® Mangosteen Amrita

 

- 1 cawan kecil Ostania® mampu mengembalikan tenaga anda dan menghilangkan dahaga

- Membantu pergerakan sistem penghadaman sekaligus mampu mengurangkan berat badan

- Tinggi dengan antioksidan dan membantu dalam peneutralan radikal-radikal bebas dalam badan (anti-kanser)

- Membantu sistem pencernaan anda dengan Vitamin C dan juga meningkatkan sistem imun badan.

- Mempunyai kelebihan anti-bakteria dan anti-fungi untuk melawan jangkitan kuman, fungi dan yis.

- Nilai ORAC antioksidan 14186.98

- Tiada tambahan gula dan pewarna tambahan

- dan banyak lagi !

 

Kehebatan Ostania® Mangosteen Amrita

 

kebaikan produk ostania

 

- Nilai antioksidan dalam makanan diukur dalam unit ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) oleh National Institute of Aging. Semakin tinggi nilai ORAC, semakin tinggi kandungan antioksidan dan kebolehan untuk meneutralkan radikal bebas. Ostania® mempunyai ORAC yang sangat tinggi berdasarkan kajian dan telah disahkan oleh Universiti Kebangsaan Singapura.

 

- Manggis (Garcinia mangostana L.) mempunyai kandungan kelas semulajadi yang terbanyak iaitu sebanyak 43 kelas. Manggis merupakan tumbuhan yang mempunyai kandungan kelas Xanthones terbanyak dalam kategori tumbuhan. Majoriti Xanthones terdapat pada kulit buah manggis. Xanthones adalah sejenis anti-oksidan yang berkuasa malah lebih berkesan daripada VITAMIN C dan VITAMIN E.

 

 

Testimoni Ostania® Mangosteen Amrita Terhadap Saya

 

Secara personal, aku memang sangat gemar Ostania® Mangosteen Amrita sebab aku penggemar buah manggis. Bila Ostania® masuk dalam tekak, memang terasa sedang menelan sebiji buah manggis yang sedap itu. Wah. Aku memang tidak mengambil Ostania® secara konsisten sebab selalu lupa nak buka peti ais minum Ostania. Sebelum puasa haritu, memang ada minum Ostania® beberapa hari jugak. Rutin harian aku yang sangat sibuk lately memang memerlukan  tenaga yang lebih. Kau bayangkan start awal bulan sampai pertengahan bulan Jun lepas almost everyday aku balik kerja lewat. Pernah balik around 12.00 tengah malam. Letih tak payah nak cakaplah. Balik kerja, kekadang sempat juga minum Ostania®. Kekadang sebelum bergerak ke tempat kerja, minum dulu Ostania®.

 

 

Jpeg

Lantaklah p la muka aku teruk kemain. Tidur & makan dah tak terjaga sekarang. Stress lagi. T_T (Mujur ada Ostania® hm)

 

 

Alhamdulillah kekal bertenaga & kurang mengantuk di office. Sekarang di bulan Ramadhan pun aku still minum Ostania® apabila bersahur supaya badan kekal bertenaga di bulan ramadhan. Kalau time sahur lupa nak minum, ambil time berbukalah. Siang hari kita berpuasa, malam kita beribadat. Haruslah memerlukan tenaga yang banyak kan? So why not anda pun cuba Ostania® Mangosteen Amrita ini. Inshaallah berkesan mengekalkan tenaga. =D

 

Untuk membeli produk Ostania, boleh ke website Ostania Mangosteen Amrita okey ! Di sana juga ada review dan feedback positif dari customers. Jangan risau sebab harga sebotol Ostania® Mangosteen Amrita juga berpatutan & mampu milik. Anda penggemar manggis? Wajib cuba Ostania® Mangosteen Amrita okey!  =D

 

 

Details,

 

Facebook: https://www.facebook.com/furleybio?fref=ts 
Twitter: https://twitter.com/furleyb
Instagram: https://instagram.com/furleybio/

Baru-baru ini aku telah dijemput untuk mencuba makanan Thai & Vietnam di Viet-Thai Canteen, Cyberjaya. Di Viet-Thai Canteen, pelbagai pilihan makanan dari negara Thailand & Vietnam boleh anda cuba. Yang pasti, makanan tersebut mestilah lazat & diinspirasikan dari makanan sebenar dari negara tersebut. Tak sangka banyak juga rupanya makanan-makanan best di negara Thailand tu. Dalam banyak-banyak menu yang disajikan, somtam je aku familiar. Sadisnya seorang Apijol hehe. =P


Jpeg




Jpeg

 

Appetizer





makanan thai best
Vietnamese Rice Paper Roll


Vietnamese Rice Paper Roll merupakan menu sempena Ramadhan. Korang akan diberikan paper rice & bahan-bahan. Kena buat sendiri okey. Firstly, basahkan paper rice menjadi lembut kemudian letakkan bahan-bahan diatasnya. Gulung macam popia gulung tu. Siap! Sedap okey.=D


makanan vietnam best
Antara bahan yang digunakan didalam Vietnamese Rice Paper Roll



makanan thai best
Gai Tod Hat Yai (Hatyai Fried Chicken Wing) – RM4.50 1 pair (2 pcs), RM8.50 2 pair (4 pcs)
Gai Hor Bai Toey (Pandan Chicken) – RM7.50
Tod Man Pla (Thai Fish Cake) – RM7.00


Dalam 3 menu di atas, aku paling suka Gai Hor Bai Toey. Memang cukup rasanya. Tertelan air liur balik dah bila tengok balik gambar nie haha. High recommended appetizer bila korang menjamu selera di sini ya.


gambar makanan somtam
Somtam


Somtam memang merupakan makanan Thai kegemaran aku. Lagi pedas lagi mengancam. But, for sure somtam di sini memang terbaik yang pernah aku cuba. Dia punya pedas & segala ramuan dalam somtam tu memang kena dengan selera aku. Nak belajar buat somtam sendiri la lepasnie. =P


Noodles



Usai mencuba appetizer di Viet-Thai Canteen,  kami disajikan pula dengan hidangan mee yang cukup membuka selera. Aku memang penggemar makanan berkuah ini.


makanan best vietnam
Pho Bo (Vietnam Beef Noodle Soup) – RM10.00
makanan vietnam best noodles
Pho Ga (Vietnam Chicken Noodle Soup) – RM9.50
Noodles Soup versi Vietnam memang agak berbeza dari sup kita khususnya dari segi ramuan, bahan-bahan & cara pembuatan tapi still mengancam rasanya. Kalau di negara Vietnam, diorang menggunakan pork (isu sensitif nih) tapi bila dah masuk negara Malaysia, ayam & daging digunakan. Daun kemangi digunakan untuk menambahkan aroma & bau sup lebih mengancam selera anda. 



siamese laksa
Siamese Laksa – RM8.50


Siamese Laksa pula menggunakan laksa yang lebih halus berbanding laksa di negara kita. Penggemar laksa kena cuba menu ini. As for me, laksa di negara kita juga yang lagi best. Tapi belum cuba belum tahu. Lain orang lain citarasanya kan.


Main Dish



Vietnamese Grilled Lemongrass Lambchop
Com Tam Cuu Nuong Xa (Vietnamese Grilled Lemongrass Lambchop) – RM12.00


Vietnamese Grilled Lemongrass Lambchop yang sangat lazat sekali (Highly recommended). Aku ratah lambchop je as perut aku dah penuh sebab ini merupakan menu terakhir yang disajikan. Sorry guys perut kita kecik tapi nafsu makan kita besar haha.


Vietnamese Grilles Lemongrass Chicken Leg
Com Tam Dui Ga Nurong Xa (Vietnamese Grilles Lemongrass Chicken Leg) – RM11.00


Untuk penggemar grill chicken, korang boleh cuba Vietnamese Grilles Lemongrass Chicken Leg. Cukup mengancam jugak. =D



Minuman



Vietnamese Hot Black Coffee
Ca’ Phe Den Nong (Vietnamese Hot Black Coffee) – RM3.50


Istimewanya Vietnamese Hot Black Coffee ini ialah cara hidangannya sebijik sama dengan cara hidangan di negara Vietnam seperti dalam gambar diatas ye. Gelas dibawah tu air yang sudah siap ditapis. Tambah susu sikit dalam tu kemudian minum. Sangat sedap dan memang jauh berbeza dengan kopi dekat warung tu. Datang di Viet-Thai Canteen memang rugi la kalau tak order Vietnamese Hot Black Coffee nie gua cakap sama lu. =D Boleh feeling ngopi di negara Vietnam gitu hihi.


Jpeg
Iced Tea – RM2.50


Tadi kita cuba Hot Black Coffee, sekarang cuba pula Iced Tea mereka. Memang terbaik, pekat & aroma tea yang sangat wangi (amboi). Walaupun pekat tapi tak kelat pulak. Sekejap je kita sedut. hew~



Itulah antara menu yang kami cuba di Viet-Thai Canteen, restoran makanan Thai & Vietnam yang best di Cyberjaya. Restoran ini baru beroperasi sekitar April lepas tapi sambutan orang ramai terhadap restoran ini sangat menggalakkan. Bukan sedang tau nak cari restoran halal yang menyajikan makanan sedap dari Thailand & Vietnam. Korang yang ingin mencuba menu yang best di negara Thailand & Vietnam, bolehlah ke Viet-Thai Canteen ini.


Yang syok, Viet-Thai Canteen ini dekat betul dengan office aku. Haruslah lepas ini datang lagi ke sini kan. Inshaallah.


restoran viet thai canteen cyberjaya

VIET-THAI CANTEEN
No. 6, Block E, Jalan GC 4 Glomac Cyberjaya,
Cyber 12, Cyberjaya
Telephone:  03-8322 6986
● Open: Monday - Friday » from 10:30am till 9.30pm
● Open: Saturday » from 10:30am till 7pm
● Closed: Sunday


P/s: Sempena bulan Ramadhan yang bakal tiba, Viet-Thai Canteen menyediakan pelbagi promosi yang sangat best. Boleh terjah facebook diorang okey!

Baru-baru ini aku berkesempatan bercuti ke Pulau Perhentian, Terengganu. Kita nie anak jati Terengganu Darul Iman tapi umur 20-an baru sampai di Pulau Perhentian yang sangat cantik ini. Kesian betul. Bercutian kali ini agak sedih sikit sebab masa bertolak dari Kuala Terengganu ke Jeti Kuala Besut (perjalanan around 1 jam++), aku tak sedap badan. Rasa macam nak demam. Dah sampai separuh jalan, takkan nak patah balik kan. So, teruskan perjalanan ke Pulau Perhentian jugak tak kira la demam ke tidak dengan harapan apabila sampai ke Pulau perhentian nanti, baik terus demam. Sampai di Jeti Kuala Besut, angkat barang semua ke Jeti. Parking kereta (dalam pagar rumah orang around RM50++ jugak –.-) kemudian terus tunggu bot kitorang ke Pulau Perhentian.

 

 

jeti ke pulau perhentian

Jeti Kuala Besut

 

 

Bila bot sampai, cepat-cepat angkut barang bawa masuk. Kemudian duduk baik-baik tak fikir dah orang lain sebab condition aku waktu tu memang sangat lemah. Kepala pusing, badan sejuk tapi sebenarnya panas. Mujur bot bawa kitorang nie laju so angin tampar-tampar muka aku rasa nyaman sikit badan. Apapun, sempat lagi snap gambar Jeti kuala besut sebelum bergerak ke Pulau Perhentian yang mengambil masa kira-kira setengah jam lebih jugak. =D

 

 

gambar pulau perhentian besar

Pulau Perhentian Besar

 

 

For your information, Pulau Perhentian ada dua, Perhentian Kecil dan Besar. Kitorang memilih Pulau Perhentian Besar. Setiap pulau ada kelebihan yang tersendiri. Kalau korang nak rasa suasana pantai yang sebenar, pagi petang nak mandi manda di pantai yang cantik gila, korang boleh pilih Pulau Perhentian Besar sebab pantainya yang luas untuk mandi-manda & snorkeling. Kalau korang nak rasa suasana kampung nelayan, penduduk kampung lepak tepi pantai, anak-anak kecil mandi manda tepi pantai, kedai-kedai makan tepi pantai, korang boleh pilih ke Pulau Perhentian Kecil.

 

 

 

Kalau untuk mandi manda, memang pantai di Pulau Perhentian Kecil agak sempit & sesak dengan penduduk kampung lagi. Masing-masing ada pro & kontra. Khabarnya, penginapan di Pulau Perhentian Kecil lebih murah berbanding Perhentian Besar. Perbezaan di kedua-dua buah Pulau ini berdasarkan temubual aku dengan salah seorang pekerja di tempat kitorang menginap la. Bukan aku suka-suka je taip okey hihi.

 

 

 

Day 1

 

 

Sesampainya di Pulau Perhentian Besar, terus check in resort (nama resort dirahsiakan lol) dan merebahkan diri atas katil. Seriously badan aku dan lemah sangat nie. Demam macam makin teruk. Mood nak tidur & rehat je sekarang ini. Tengok orang mandi manda & bergambar sakan tepi pantai pun be like, lantak kau la nak mandi ke, nak bergambar sekalipun tengah-tengah panas nie. Aku tak jealous langsung. –.- Terbaring lah aku sorang-sorang sampai petang. Ingat nak terbaring je sampai esok tapi kena paksa keluar bilik, pergi cari makanan & makan ubat.

 

 

 

gambar lelaki kacak di pulau

 

Lepas makan ubat terus cari port lepak tepi pantai. Boleh rasa angin pantai sambil cuci mata tengok orang mandi manda =p Mana tahu lepas tengok ciptaan Allah yang sangat indah ini nescaya demam aku boleh kebah sedikit gitew. So, lepak tepi pantai jela sorang-sorang. Orang lain syok betul mandi manda. Diorang ajak mandi sekali pun aku buat bodoh je. Kita tengah demam nie kang ada juga kerusi terbang kang hihi. Malamnya memang takde pun aktiviti lepak tepi pantai. Duduk terbaring je dalam bilik sampai pagi. Alhamdulillah hari kedua badan dah okey sikit setelah kaw-kaw punya kena paksa makan ubat, makan roti, paksa mandi lagi.

 

 

Day 2

 

 

Aktiviti hari kedua di Pulau Perhentian Besar paling seronok dan best gila. Kitorang dibawa ke 4 port yang paling best untuk snorkeling iaitu fish/coral point, shark point, turtle point dan di Lata Air Berani menaiki speedboat. Badan pun dah sihat sikit, makin bersemangat untuk mengikuti aktiviti snorkeling pada hari ini. Sebelum ke fish/coral point, kami dibawa ke pantai belakang resort (kot). Aku pun tak sure tapi pantai  tu memang sangat ramai orang snorkeling. Sangat meriah dan pantai sangat cantik. Air biru jernih seperti kaca wah. \0/ Lama juga snorkeling di situ, barulah kami menaiki bot untuk ke fish/coral point.

 

 

 

aktiviti snorkeling pulau perhentian

Fish/Coral Point

 

 

 

Di Fish/Coral Point, kitorang baling roti kedalam laut. Kemudian datang ikan-ikan laut yang sangat cantik untuk memakan roti tersebut (skema sangat ayat aku nie dah kenapa). Kami pun tak fikir panjang dah. terus terjun dari bot. Jangan risau life jacket + mask + snorkel disediakan. kalau tak, berfikir 1000x jugak nak terjun dalam laut. Aku mana pandai berenang woi hehe. paling seronok di fish/coral point, dapat main tangkap ikan. Geram kot tengok sekumpulan ikan cantik yang pelbagai jenis berenang-renang. Coral apatah lagi. Memang sangat unik & cantik.

 

 

Setelah puas snorkeling di Fish/Coral Point, kitorang dibawa pula ke  Shark Point. Memang agak teruja gila bila boleh berenang sekali dengan shark didalam laut. Ini bukan shark besar gedabah yang ganas tu okey. ini baby shark punya. Inshaallah tak merbahaya. Tak banyak pun shark waktu tu. Ada dalam 2 ekor tapi aku nampak seekor je. Kecik. Mana ntah shark yang lain tak tahu la. –.-

 

 

Di Turtle Point, kitorang dibawa agak jauh dari pantai. Bila nampak je turtle timbul, masing-masing terjun kedalam laut. Aku yang baru pulih dari demam ni pun terjun sekali lantak kau lah nak demam lagi ke lepas nie janji aku boleh main kejar-kejar dengan turtle \0/. Nampak la turtle di dasar laut. Ada dalam 2 3 ekor jugak. Kecik je.

 

 

Sebelum bergerak pulang ke resort, kami dibawa ke Lata Air Berani. Disini ada tempat untuk kita mandi manda. Ada dibina kolah luas yang menadah air dari bukit kot. Yang pasti, air dari bukit itu sangat jernih dan sejuk gila. Segar terus badan. Abang bot pun buka cerita katanya sebelum air yang kitorang duk mandi tu air yang sangat mujarab untuk sembuhkan penyakit etc. sebelum ini ada pasangan yang nak dapat anak mandi air di situ, kemudian alhamdulillah dengan izin Allah, bini dia pregnant. Kita sebagai orang Islam memang tak boleh percaya cerita macam nie. Tapi tak salah mencuba dengan niat kerana Allah Taala.

 

 

gambar lata air berani

Lata Air Berani Pulau Perhentian

 

 

Disebelah petang, kitorang ke Pulau Perhentian Kecil pula. Perhentian Kecil ini mengadap Perhentian Besar. Bukan jauh sangat pun sebenarnya. Boleh mintak abang bot hantar tapi dikenakan charge jugak la. Takde free dekat Pulau Perhentian ini okey. Perhentian Kecil punya suasana memang jauh berbeza dengan Perhentian Kecil. Banyak rumah penduduk kampung, kedai menjual kueh mueh, restoran etc di Pulau Perhentian Kecil. Rumah penginapan pun banyak. Ada  balai polis, masjid, sekolah jugak dekat Perhentian Kecil. Macamsatu perkampungan nelayan. Sangat damai & tenang.

 

 

gambar di perhentian kecil

Pulau Perhentian Kecil

 

 

 

pemandangan dari pulau perhentian kecil

Pemandangan dari Pulau Perhentian Kecil

 

 

 

masjid di pulau perhentian kecil

Masjid di Pulau Perhentian Kecil

 

 

Sempat beli kuih muih di Perhentian Kecil & bersiar-siar di sana sambil melihat kehidupan diorang yang sangat best jauh dengan kesibukan kota. Tenang & damai sekali. Golongan makcik lepak depan rumah sambil sembang kencang. Golongan bapak lepak dekat wakaf main dam haji. Anak-anak berkejar-kejaran. Seronok tengok. Izinkan saya throwback sebentar suasana kampung yang sangat tenang di Perhentian Kecil ye lol. Balik dari Perhentian Kecil, sambung mandi pantai & snorkeling depan resort. Malamnya tidur sampai ke pagi sebab badan letih snorkeling punya pasal.

 

 

Day 3

 

Sebelum pulang, haruslah mandi pantai dulu kan. So, pagi-pagi lagi dah pakai jacket and snorkel dengan mask kemudian terus berlari ke pantai. Best jugak snorkeling dekat resort. Banyak ikan cantik-cantik & coral laut. Puas hati kita awak oi !

 

 

lelaki kacak di pulau perhentian

Nah. Jangan cakap abang tak payung

 

 

 

Tips ke Pulau Perhentian

 

- Buat pemilihan pulau yang tepat samada menginap di Perhentian Besar atau Perhentian Kecil. Masing-masing ada pro & kontra macam yang aku ceritakan panjang lebar di atas.

- Kalau nak jimat, better bawa makanan sendiri sebab makanan dekat sana agak mahal lagi-lagi di Perhentian Besar. Cth bawa roti, sardin,maggie etc. Kitorang siap bawa tepung gandum,susu,kuali semua sebab masak pancake dekat resort LOL. Lepastu jemput pekerja resort makan sekali. Best.

- Hati-hati kalau nak makan di kedai makan sebab sesetengah kedai makan ada jual arak (especially for muslim)

- Jangan lupa bawa sunblock. Dekat sana sangat panas.

- Bawa ubat-ubatan secukupnya. Macam aku memang tak bawa langsung stok ubat. Mujur datang beramai-ramai. Ada yang bawa stok ubat. Kalau tak memang tak merasa la snorkeling ye dak? T_T

- Tinggalkan laptop office dirumah baru aman hidup kau bila bercuti. Aku kena bawa laptop office pergi Pulau Perhentian agak spoil mood bercuti. Kita baling laptop dalam laut baru tahu.

 

 

Selamat berkunjung ke Pulau Perhentian guys!

Festival Belia Putrajaya kembali lagi. Kalau tahun lepas Festival Belia Putrajaya 2014 diadakan di Presint 2 Putrajaya, tahun ini Festival Belia Putrajaya 2015 diadakan di Dataran Gemilang, Presint 4 Putrajaya. Festival Belia 2015 berlangsung pada 22 – 24 Mei 2015, dari 10.00 pagi – 10.00 malam. Semoga Festival Belia tahun ini meriah macam tahun lepas. Ingat lagi tahun lepas seronok gila ke Festival Belia Putrajaya. Banyak aktiviti menarik & booth-booth untuk para belia. =p

 

 

poster festival belia putrajaya 2015

 

 

Festival Belia 2015 bertemakan Pameran Bakat, selaras dengan falsafah baru Rakan Muda yang menggalakkan pembangunan bakat belia. Tahun ini menandakan permulaan baru festival Belia yang akan dikendalikan oleh Rakan Muda. Festival Belia kali ini juga mempunyai beberapa bakat terbaik Malaysia yang akan ditampilkan sebagai mentor-mentor Rakan Muda di festival Belia 2015. Festival Belia Putrajaya 2015 telah dibahagikan kepada 5 zon berdasarkan lima tema yang berlainan. Mentor-mentor Rakan Muda akan ditempatkan di zon yang selaras dengan bakat mereka.

 

 

festival belia putrajaya 2015

 

 

Jom kita tengok antara yang menarik di Festival Belia 2015.

 

 

menarik di festival belia 2015

 

 

 

program menarik festival belia 2015

 

 

 

festival belia 2015 #fbp2015

 

 

 

program menarik di festival belia 2015

 

 

 

festival belia putrajaya2015

 

 

 

Dan, yang paling best, Festival Belia 2015 membawakan kepada anda penyanyi lelaki kegilaan ramai tanah air iaitu Anuar Zain. Sila jangan meroyan ye bila datang ke konsert Anuar Zain nanti. wahaha! Jangan lupa tick di kalendar masing-masing pada 23 Me1 2015, 10.00 pm Anuar Zain akan menghiburkan anda di Festival Belia 2015. \0/

 

 

menarik di festival belia 2015_1

 

 

Rasanya tak susah pun untuk korang ke tapak Festival Belia 2015 di Dataran Gemilang, Presint 4. Betul-betul berhadapan Kementerian Komunikasi & Multimedia Malaysia (KKMM). Dari Presint 2, pergi straight je. Nanti jumpalah Dataran Gemilang itu. Biasa bila event gempak diadakan di Putrajaya, mesti ada shuttle bas yang akan membawa anda terus ke Dataran Gemilang dari Putrajaya Sentral (untuk korang yang nak naik bas). Maklumat lanjut mengenai Festival Belia Putrajaya 2015, boleh terjah media sosial diorang. =D

 

 

Facebook : https://www.facebook.com/festivalbeliaputrajaya
Website : http://festivalbeliaputrajaya.com/
Instagram : https://instagram.com/festivalbelia
Twitter : https://twitter.com/FBP2015
Hastag : #FBP2015

 

Kita jumpa di sana okey!