Jejaka maskulin diluar sana mesti mengalami masalah memilih pencuci muka terbaik untuk kaum lelaki bukan? Ini tidak termasuk kaum lelaki yang tak payah pakai pencuci muka, cukup berwudhuk dengan sempurna itu sahaja muka dah jadi flawless. Aku memang salute gila dekat jejaka yang tampak bersih mukanya hanya dengan berwudhuk! eh.

Produk Safi

Aku start pakai pencuci muka kalau tak salah la masa tingkatan tiga. Perubahan hormon yang mendadak masa tu menyebabkan muka aku ditumbuhi jerawat yang sangat banyak ibarat cendawan tumbuh selepas hujan. Selaku pelajar sekolah yang nerd dan tak tahu apa-apa pasal penjagaan wajah ini, aku pun pergi la usha pencuci muka dekat pasaraya Si Comel Batu Enam (tapi sekarang pasaraya tu dah bankrup aku rasa haha). Aku ingat lagi aku beli produk Safi tapi aku lupa Safi apa. Sangat-sangat berkesan produk tu seriously aku pakai tak sampai satu botol dah hilang semua jerawat aku. Kemudian aku stop pakai pencuci muka. Jerawat pun semua dah hilang buatpa nak pakai kahkah.

Produk OXY


Tak lama lepas tu jerawat naik lagi di muka, kemudian aku pun dah lupa pencuci muka Safi apa yang aku pakai sebab pencuci muka Safi ini banyak ada timun, gamat, tomato, etc haha. Aku pergi farmasi kemudian aku bagitau nak beli ubat jerawat. Dia kasi aku ubat OXY-5. Tapi OXY-5 ini tak power mana pun. Jerawat hilang tapi memakan masa yang lama. Aku pun cuba pulak OXY-10 yang semestinya lagi power daripada OXY-5 itu. Ternyata memang jerawat mengecut cuma tinggal parut dan sekeliling jerawat menggelupas. Aku stop pakai. =p

Sabun Papaya


Kawan-kawan mempengaruhi aku pakai sabun papaya ini. Disebabkan harga seketul sabun papaya sangatlah berpatutan ditambah lagi dengan testimoni-testimoni kawan dekat sekolah, lagilah hati meronta-ronta nak cuba. Memang sangat best sabun papaya. Jerawat memang hilang, kulit jadi putih. Tapi muka aku menggelupas dengan teruk dan muka jadi merah bila kena panas. Kemudian kawan suruh stop pakai sabun papaya sebab dia kabo sabun papaya nie menghakis kulit wajah. Kulit jadi nipis. hmm nangis. Stop terus pakai sabun papaya.

Loreal Men Expert Hydra Energetic


Bila ada duit lebih sikit, aku pakai pula jenama Loreal. Yes, sangat best sebenarnya pencuci muka ini. Korang kena cuba dulu baru tahu. Lama juga bertahan pakai pencuci muka ini. Biasalah kan kita manusia ni selalu nak cuba benda yang baru kemudian aku pun cuba produk lain pulak lepas produk Loreal Men Expert. (aku berjimat sebenarnya sebab satu hari tu aku tak cukup nak beli produk ni haha)


Clean & Clear Foaming Facial Wash Oil Free + Wont Clog Pores


Bila member recommend produk clean & clear dekat aku, aku pun terbeli la jugak produk clean & clear foaming facial wash oil free + wont clog pores ini. Yes memang best produk nie buih dia kemain banyak lagi (tapi ada pulak orang cakap kalau pencuci muka banyak buih itu tak elok). Aku siap pakai sekali dengan dia punya toner. Sanggup beli kapas muka semata-mata nak sapu toner di muka. Lama juga pakai produk ni sehingga rasa malas pulak hari-hari nak kena sapu toner di muka. Maka jom kita bertukar produk lagi.


Garnier Men Acno Fight 6-in-1 Anti Acne Foam


Model Garnier Men, Fahrin Ahmad bila dalam iklan mukanya sangatlah flawless membuatkan aku mencuba produk Garnier Men pula apalah Apijol cepat sangat terpengaruh dengan iklan tv. Eh tak, sebenarnya kawan aku yang suggest produk Garnier nie. Dia kabo adik dia pakai memang berkesan. Hilang semua jerawat kulit dah elok dia kata. So aku apa lagi terus la teruja. Sempat pakai 1 botol je sebab tak best pun. Jerawat aku still tumbuh dengan jayanya. T_T

Nivea Men Mud Foam 10x Whitening


Jom kita beralih arah lagi. Kita cuba pula Nivea Men Mud Foam 10x Whitening. Disebabkan terlalu excited dengan produk Nivea Men Mud Foam ini, aku siap tulis entry review mengenai produk nie. Boleh tekan sini kalau nak baca. Best tau produk Nivea Men Mud Foam. Pegi la baca review aku sana.

Loreal men Expert White Activ Anti-Spots + Oil Control Charcoal Foam


loreal men expert white activ

Tabiat aku yang suka berselfie telah menyebabkan aku terperasan sesuatu. Banyaknya blackheads di muka sampai tak tahu nak beza dah mana satu blackheads mana satu tahi lalat. Nangis dalam bilik air. Blackheads yang paling ketara mestilah yang atas hidung aku. Boleh tengok di instagram aku ok haha sempat lagi promote ig. Puas cari pencuci muka untuk blackheads, ini yang aku jumpa, Loreal Men Expert White Activ. Sebenarnya aku nak beli produk Follow Me tapi takde. Korang yang tahu produk yang boleh hilangkan blackheads cepat bagitau aku (selain produk Bliv). Aku dah geram dekat blackheads atas hidung aku nie \0/ . Cubit hidung.


Tips Memilih Pencuci Muka :-


a. Kalau anda mengalami masalah jerawat, cari pencuci muka yang boleh mengatasi jerawat. Jangan beli pencuci muka yang memutihkan muka.


b. Kalau pencuci muka dah habis sebotol tapi still tak berkesan, boleh cuba pencuci muka lain memandangkan bukan pencuci muka tu je yang ada dekat kedai. Better beli yang botol kecil dulu lah baru tak membazir.


c. Amal (kawan aku) kabo kalau pakai terlalu lama sesuatu produk, nanti dah tak bagi effect pun ke muka sebab kulit muka dah lali. So, boleh cuba pencuci muka lain lagi. Manatahu lagi elok dari pencuci muka yang kau pakai sekarang – Amal, 2013.


P/s : Aku rasa kesesuaian sesuatu produk itu juga bergantung kepada penerimaan kulit muka korang. Ali pakai produk A masalah jerawat dia hilang tapi bila Abu pakai, tak berkesan pun. Maknanya produk A tak sesuai untuk kulit wajah Abu. So, cubalah produk lain pula ha gitu. Pandai-pandai je aku nie haha.


P/s/s : Nak lagi power, pegi la jumpa pakar kulit wajah korang. =p

So, apa pencuci muka terbaik pilihan korang?