Jejaka maskulin diluar sana mesti mengalami masalah memilih pencuci muka terbaik untuk kaum lelaki bukan? Ini tidak termasuk kaum lelaki yang tak payah pakai pencuci muka, cukup berwudhuk dengan sempurna itu sahaja muka dah jadi flawless. Aku memang salute gila dekat jejaka yang tampak bersih mukanya hanya dengan berwudhuk! eh.

Produk Safi

Aku start pakai pencuci muka kalau tak salah la masa tingkatan tiga. Perubahan hormon yang mendadak masa tu menyebabkan muka aku ditumbuhi jerawat yang sangat banyak ibarat cendawan tumbuh selepas hujan. Selaku pelajar sekolah yang nerd dan tak tahu apa-apa pasal penjagaan wajah ini, aku pun pergi la usha pencuci muka dekat pasaraya Si Comel Batu Enam (tapi sekarang pasaraya tu dah bankrup aku rasa haha). Aku ingat lagi aku beli produk Safi tapi aku lupa Safi apa. Sangat-sangat berkesan produk tu seriously aku pakai tak sampai satu botol dah hilang semua jerawat aku. Kemudian aku stop pakai pencuci muka. Jerawat pun semua dah hilang buatpa nak pakai kahkah.

Produk OXY


Tak lama lepas tu jerawat naik lagi di muka, kemudian aku pun dah lupa pencuci muka Safi apa yang aku pakai sebab pencuci muka Safi ini banyak ada timun, gamat, tomato, etc haha. Aku pergi farmasi kemudian aku bagitau nak beli ubat jerawat. Dia kasi aku ubat OXY-5. Tapi OXY-5 ini tak power mana pun. Jerawat hilang tapi memakan masa yang lama. Aku pun cuba pulak OXY-10 yang semestinya lagi power daripada OXY-5 itu. Ternyata memang jerawat mengecut cuma tinggal parut dan sekeliling jerawat menggelupas. Aku stop pakai. =p

Sabun Papaya


Kawan-kawan mempengaruhi aku pakai sabun papaya ini. Disebabkan harga seketul sabun papaya sangatlah berpatutan ditambah lagi dengan testimoni-testimoni kawan dekat sekolah, lagilah hati meronta-ronta nak cuba. Memang sangat best sabun papaya. Jerawat memang hilang, kulit jadi putih. Tapi muka aku menggelupas dengan teruk dan muka jadi merah bila kena panas. Kemudian kawan suruh stop pakai sabun papaya sebab dia kabo sabun papaya nie menghakis kulit wajah. Kulit jadi nipis. hmm nangis. Stop terus pakai sabun papaya.

Loreal Men Expert Hydra Energetic


Bila ada duit lebih sikit, aku pakai pula jenama Loreal. Yes, sangat best sebenarnya pencuci muka ini. Korang kena cuba dulu baru tahu. Lama juga bertahan pakai pencuci muka ini. Biasalah kan kita manusia ni selalu nak cuba benda yang baru kemudian aku pun cuba produk lain pulak lepas produk Loreal Men Expert. (aku berjimat sebenarnya sebab satu hari tu aku tak cukup nak beli produk ni haha)


Clean & Clear Foaming Facial Wash Oil Free + Wont Clog Pores


Bila member recommend produk clean & clear dekat aku, aku pun terbeli la jugak produk clean & clear foaming facial wash oil free + wont clog pores ini. Yes memang best produk nie buih dia kemain banyak lagi (tapi ada pulak orang cakap kalau pencuci muka banyak buih itu tak elok). Aku siap pakai sekali dengan dia punya toner. Sanggup beli kapas muka semata-mata nak sapu toner di muka. Lama juga pakai produk ni sehingga rasa malas pulak hari-hari nak kena sapu toner di muka. Maka jom kita bertukar produk lagi.


Garnier Men Acno Fight 6-in-1 Anti Acne Foam


Model Garnier Men, Fahrin Ahmad bila dalam iklan mukanya sangatlah flawless membuatkan aku mencuba produk Garnier Men pula apalah Apijol cepat sangat terpengaruh dengan iklan tv. Eh tak, sebenarnya kawan aku yang suggest produk Garnier nie. Dia kabo adik dia pakai memang berkesan. Hilang semua jerawat kulit dah elok dia kata. So aku apa lagi terus la teruja. Sempat pakai 1 botol je sebab tak best pun. Jerawat aku still tumbuh dengan jayanya. T_T

Nivea Men Mud Foam 10x Whitening


Jom kita beralih arah lagi. Kita cuba pula Nivea Men Mud Foam 10x Whitening. Disebabkan terlalu excited dengan produk Nivea Men Mud Foam ini, aku siap tulis entry review mengenai produk nie. Boleh tekan sini kalau nak baca. Best tau produk Nivea Men Mud Foam. Pegi la baca review aku sana.

Loreal men Expert White Activ Anti-Spots + Oil Control Charcoal Foam


loreal men expert white activ

Tabiat aku yang suka berselfie telah menyebabkan aku terperasan sesuatu. Banyaknya blackheads di muka sampai tak tahu nak beza dah mana satu blackheads mana satu tahi lalat. Nangis dalam bilik air. Blackheads yang paling ketara mestilah yang atas hidung aku. Boleh tengok di instagram aku ok haha sempat lagi promote ig. Puas cari pencuci muka untuk blackheads, ini yang aku jumpa, Loreal Men Expert White Activ. Sebenarnya aku nak beli produk Follow Me tapi takde. Korang yang tahu produk yang boleh hilangkan blackheads cepat bagitau aku (selain produk Bliv). Aku dah geram dekat blackheads atas hidung aku nie \0/ . Cubit hidung.


Tips Memilih Pencuci Muka :-


a. Kalau anda mengalami masalah jerawat, cari pencuci muka yang boleh mengatasi jerawat. Jangan beli pencuci muka yang memutihkan muka.


b. Kalau pencuci muka dah habis sebotol tapi still tak berkesan, boleh cuba pencuci muka lain memandangkan bukan pencuci muka tu je yang ada dekat kedai. Better beli yang botol kecil dulu lah baru tak membazir.


c. Amal (kawan aku) kabo kalau pakai terlalu lama sesuatu produk, nanti dah tak bagi effect pun ke muka sebab kulit muka dah lali. So, boleh cuba pencuci muka lain lagi. Manatahu lagi elok dari pencuci muka yang kau pakai sekarang – Amal, 2013.


P/s : Aku rasa kesesuaian sesuatu produk itu juga bergantung kepada penerimaan kulit muka korang. Ali pakai produk A masalah jerawat dia hilang tapi bila Abu pakai, tak berkesan pun. Maknanya produk A tak sesuai untuk kulit wajah Abu. So, cubalah produk lain pula ha gitu. Pandai-pandai je aku nie haha.


P/s/s : Nak lagi power, pegi la jumpa pakar kulit wajah korang. =p

So, apa pencuci muka terbaik pilihan korang?

46 Comments

  1. guna Garnier. bolehlah...tapi nak try lain plak.

    ReplyDelete
  2. Setakat ni masih guna produk garnier. :)

    ReplyDelete
  3. papaya tu mak aku pakai kot. ehem iolls pakai nivea , garnier dengan nugeno hiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak produk uols pakai patut muka flawless haha

      Delete
  4. Kategori lelaki maskulinlah dia, orang pakai pencuci C+ jer ada dekat farmasi..Cer tengok blog ni, cara untuk hilangkan blackwhite or blackhead. Tak yah bazir duit pun wei..

    http://raihannavanilla.blogspot.com/2014/07/total-lost-21kg-cantik-berseri-di-hari.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lelaki zaman sekarang Azwar haha. Ok thanks sekarang jugak pergi terjah blog raihan tu.. hehe

      Delete
  5. Banyak betul Pijol tukar pencuci muka. Huhu. Bagus2. Ade setengah lelaki buat tak kisah je pasal muka dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Muka kan aset penting kita, mana boleh buat tak kisah. kena la jadi selalu supaya kelihatan elok di mata org lain.. hehe

      Delete
  6. Semakin ramai telah mendaftar , masa makan duit masuk , masa jalan-jalan duit masuk , masa tidur pun duit tetap masuk. Duit masuk 24jam tak henti-henti. Daftarlah sekarang !

    sesuai untuk :
    # pelajar IPT. Sebab apa ?. saya juga pernah menjadi seorang student IPT. Duit PTPTN memang tak cukup. Kita sebagai student juga mempunya keinginan untuk berbelanja . BETUL ATAU TIDAK ?
    # peniaga kedai runcit(TAK PERLU CHARGE RM 0.50 KEPADA PELANGGAN SEBAB DARI TOPUP YANG ANDA RELOADKAN KEPADA PELANGGAN ANDA SUDAH DIBERI KOMISYEN) disini anda mungkin mempunyai kelebihan. sebab apa ?. dari apa yang saya perhati dan telah saya survey. kebanyakkan penjual topup dari kedai2 runcit mengenakan charge tambahan 0.40/0.50 dan sebagainya kepada setiap pelanggan yang membeli topup sedangkan anda tidak.
    # penjawat sektor kerajaan dan swasta yang menginginkan income tambahan
    # penganggur terhormat yang tidak mempunyai sebarang income/pendapatan

    MEMPERKENALKAN !!!
    Part Time Bisnes (Topup) - Pakej Agen..

    Pakej Agen Topup Paling GEMPAK..
    Yuran Terendah, Profit @ Keuntungan Tertinggi Di Pasaran..
    YURAN PAKEJ

    AGENT (RM30.00)
    Produk Yang Disediakan :-
    * Maxis
    * Digi
    * Celcom
    * Umobile
    * Tunetalk
    * Xox
    * Merchantrade
    * Digissocial
    * Digisidd
    * Digibroadband
    * Molpin
    * Tron
    * Italk
    * Cib-Mall Pin
    * A-Cash Pin
    * Mcoins Pin
    * Njoi Flexi
    * Celcom Bill
    * Maxis Bill
    * Digi Bill
    * Umobile Bill

    Utility Bill :-
    * Telekom Bill
    * Astro Bill
    * Syabas Bill
    * Tnb Bill
    * Water Bill (Johor, Kelantan, Kuching, Melaka, Pulau Pinang, Pahang, Perak, Sibu)
    * Electricity Bill (Sabah & Sarawak)
    * Indah Water Bill
    * Unifi Bill
    * Sada Bill

    UNTUK INFO LANJUT BOLEH SMS/WECHAT/WHATSAPP 0177259260 24 JAM. PANGGILAN TELEFON TIDAK DI GALAKKAN KERANA TERIKAT DENGAN KERJA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Aisyah, semoga business awak berjaya.

      Delete
  7. DA JADI DUTA KE NI.. hiks.. untunglaa da ada SSM kan sekarang.. :P

    ReplyDelete
  8. dulu rajin gak la pakai.

    sekarang, malas gila. haha

    ReplyDelete
  9. Personally saya xada masalah dengan pencuci muka, xkalah dengan mana2 bahan. Tapi hidung ni sangat lah mengada. Kalau dah sebulan pakai satu jenama, hidung dah xnak terima dah, nak bau pencuci muka lain pula, So kena tukar jenama selalu.

    ReplyDelete
  10. Untuk lelaki pakai nivea bagus..kalau bintik hitam kat hidung tu kalau dehil tak nak keluar cangkul kan aje..hahahah..

    **blog akak tak de iklan komli.daftar je dengan komli tapi iklan tak letak.lambat sangat duit nya naik.sehari 20 sen je jenuh nunggu...dengan nuffnang sehari kadang2 naik sampai 3,4 ringgit...

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum, 1st time singgah sini.
    saya pengguna garnier yg tegar.

    ReplyDelete
  12. kekadang, boring jugak tengok muka lelaki flawless tanpa jerawat... hehe..

    ReplyDelete
  13. Pjol...!! Selamat hari raya!! Raya aritu picit idung dulu x?nnt gambar nmpk blackhead.huhuhu.asben ayut pon same.ayut yg geram tgk.hohoho.tp muka xde jerawat.mmmm.dia pakai apa ek.wane biru.xingt.slalu suruh dia pakai masker bg cabut blackheads.tp biasala lelaki pakai masker jap lg kna gelak org nmpk.tu dia mlas dh....hahahaha

    ReplyDelete
  14. aku pun dah guna banyak produk jugak.
    last2 kekal dengan nivea je sekarang ni..hehe

    ReplyDelete
  15. haha laki mokcik tenyeh sabun mandi jerk

    ReplyDelete
  16. Haha! Kite pun sama.. Suka tukar2 produk.. Terbaik pernah guna, SAFI of course.. Lepas tu NANO WHITE.. Now tengah guna rangkaian produk NIVEA 10x WHITENING.. Setakat ni masih setia lagi dengan produk ni sebab so far okay ngan kulit muka.. Heee..
    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete
  17. dulu pernah pakai jugak sabun papaya tu, sehari elok je cik jer duduk diam2 tetiba 3 hari kemudian dah macam orang kena deman campak merah je muka dek cik jer buat demostrasi. terus boikot sabun papaya. alhamdulilah sekarang ni pakai garnier je sebab nak hilangkan minyak bila bangun pagi,ebih baik makan collogen untuk kawal hormon badan.

    ReplyDelete
  18. sudah coba beberapa merk dan rasanya:
    merk Mens biore.
    rasanya biasa saja harga juga lebih murah dan segar rasanya.
    merk Garnier
    rasanya dingin banget tdk kuat muka perih rasanya sampe menusuk ke pori2 . kaya disiram air es . harganya mahal wiih...
    merk Gatsby wash
    barulah sy cocok pakai yg ini .
    harga standar hemat lagi sudah dipake sebulan jg awet belum habis .
    sedikit kental pas di muka kaya ada pasir kasar ternyata memang isi komposisinya . sampe sekarang sy masih pake ini terus.

    ReplyDelete
  19. GATSBY WASH LAH.....sudah dipake berkali2 masih awet gak cepat habis. harga relativ standar gak kemahalan.

    ReplyDelete
  20. Kalau nk putihkan muka dan menghalang sinaran uv tu nk pkai pncuci muka yg mne ek? Tgh kompius ni..hmmm

    ReplyDelete
  21. tempek jaa bedak sejuk. selesai sumaa masalah. pastu cuci muka nn air perahan limau nipis. licin ja mukaa

    ReplyDelete
  22. Sy plak tgh search pencuci muka utk suami. Haha...Nugeno nak beli kat mana ada ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Watson/Guardian ada kot. Pasaraya pun biasanya ada jugak. :)

      Delete
  23. Saya pakai oxy,kalau nk keluar rmh pakai oxy cover,dia cover kesan cela kt muka tu skit,time mlm pakai anti pimple mark,sbb ada parut kt pipi,bila bangun tido muka berminyak bila mandi guna oxy deep clean wash,sesuai lelaki yng remaja...

    ReplyDelete
  24. Baguslah ramai lelaki yang mementingkan penjagaan kulit muka... meh try set Nutriwhite dari Shaklee... sihat, selamat dan semulajadi... :D

    http://www.anugerahterindah.net/2015/03/pengalaman-menggunakan-set-nutriwhite.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Contact aq tabita original 0126816327 atau like page amazing beauty shop di fb

      Delete
  25. Pakai tabita original je..sgala bapak blackhead pun bole hilang ,contact aq 0126816327 x pun like page fb : amazing beauty shop

    ReplyDelete
  26. ada pernah guna skincare shaklee? best sangat..nak tau follow blog saya,

    http://syadzilamustafa.blogspot.com

    lelaki perempuan bleh pakai, hilang segala whitehead dan blackhead tu..kulit jadi moist dan jerawat pun segan nak tumbuh.

    whatsapp:telegram 0199893277 sekarang tengah offer

    ReplyDelete
  27. pengguna garnier huhu

    ReplyDelete
  28. skarang saya bru tau tak boleh pakai terlalu lama sesuatu produk,saya dh gune selama hampir setahun.
    ACNO FIGHT 12 in 1 bagus tak?

    ReplyDelete
  29. sangat membantu sekali artikel tentang Cara Memutihkan Wajah, terimakasih atas informasinya
    .

    ReplyDelete
  30. Mr. Husband memilih jenama Nutriwhite Shaklee selepas banyak jenama lain tidak menepati kehendaknya.

    ReplyDelete
  31. Bertukar pencuci muka selalu ni risau juga tau, takut tak serasi. Lagi lagi kalau kulit jenis sensitif.. So pilih yang selamat dan berkesan ye!

    ReplyDelete
  32. Waahhh jarang lelaki amik berat skincare sampai macam ni sekali. Akak recommend Shaklee Youth. Hoho. Baru launch bg Shaklee minggu lepas. Hehe.

    ReplyDelete