Penduduk serbu pusat karaoke kami

tidak...
x mungkin..
apekah..
x sgke..
n macam2 lagi pertanyaan yg bermain di benakku apabila aku terbace 1 link kat FB nie...
dan terus aku share link tersebut dan dgn gigih jugak telah mengeTAG bbrape org geng2 aku yg berkaitan ngan link tersebut...

2 ha.. tajuk utama sinar harian ini sedikit membuatkan aku hairan dan geram jugak.!!! PANG.
shhh... ni nak cite satu story la kan.. tp korang jgn gtaw sape2 taw.. janji?? haha...
actually, aku kenal sgt2 ngan kbox yg glamer( sebb masuk paper) nie... 

kbox ni amat dekat ngan umah aku .. lam 1 km jea pun.. 
Dan semestinya aku yg gila karok ni akan slalu mengunjungi dia .. 
kbox dia selesa bagai.. ad aircond, sofa yg empuk, dan sound yg agak ok.. x mengecewakan...

lau cuti balik kg mmg kitorang x kan miss la berKAROK kat cini... 
budak2 laki mmg suke la cini sebb karok dia ad jual rokok.. 
walhal besar gedabak simbol "NO SMOKING" dpn pintu masuk sane...


aku sendiri slalu gak dpt karok free sini..
xkurang jugak pernah suatu ketika dulu aku ciap duet bagai ngan tuan punyer karok tuh.. hebat kan??
hahhaha... 

boleh dikatekan banyak sangat kenangan aku kat karok nie... 
kesudahannye, karok nie plak jadi camni... 
sedey taw awak...
asal awak masuk paper.. 
saya nak jugak glamer macam awak...
kah3...
tp seriously aku trase..
pasni kene cai port len plak lau nak bertepik melolong yer kawan2...

PEACE...
nilah keadaan bilik kbox 2 yg agak luas dan selesa
ciap Zek duk landing ag tas sofa dia... hahak


cube perhatikan speaker dia 2.. jugak amat bagus..
x pecah pun.. sebb 2 apabila nyanyi sore kitorang cambest...
(yg kat dpn 2 hanyalah model sambilan sahaja)

haaa... aku tunjuk ngan bukti skali.. bahawasanya karok nie boleh smoking..
Acein ketahuilah kamu bahawa MEROKOK MEMBAHAYAKAN KESIHATAN!!!


nampak x cermin gelap kat blakang 2??
haaa, 2 pun turut dijadikan isu apabila kbox ni diserbu..

urm... ku kongsi video ni skali sebagai kenang kenangan berkaraoke di pusat karaoke nih...
aku taw sore ak bukanlah sesedap sore korang..
Layannn..~



Sehari bersama tomato ungu

Sehari ini berlaku pd waktu semalam ok bkn pd hari ini. Disebbkn aku amat letih berjalan, aku terus tertdur n x sempat mengupdate cite yg best ini pd hari smalam...



Cerita sehari ini bermula pd waktu tengahari.. Cuace pd waktu 2 agak panas. Sbgai seorang yg punctual x lgsung nie, aku trus trun blik, trun bkit jugak n trus menuju k kolej zaba krna kmi jnji nk kua kul 12 tgahari.. Macm bese la, t0mato ungu dtggu aku lg.. Tp x lme, kejap jea.. Hmpir skejap jugap tggu bus datangla bus 6k6z yg akn menumpangkan kami k ktm ukm sane.. Agak bersesak jugak org lam bus. Kelhtan mila senyum2 pnuh sinis apbla tgk ak nek bus ngan Tomato Ungu. Ala, jelesla 2.. Haha..


Dan tibe2 , ad plak seseorang cuit pegang aku lam bus. Oh, Mek Da rupenyer.. Sumpah x perasan. Malu wey.. Ha kan dah kant0i nk kuar ngan dating Tomato Ungu.. Kat ktm ramai gak uh org..


Beli la tiket p Serdang.. Geng2 Mek Da plak nk p kat bank negara nu. Ala nk sh0ping la 2.. Plik jugak, apabila ktm sampai lgsg x da org lam 2. Boleh ak duduk.. Kan bese weekend cmni rmai gler org lam ktm 2. Smpi ada skali 2, ak kne berdiri ngan org yg bersesak2 apabila nk p KL Sentral suatu mase dhulu..

Mek da n da geng...
dr kiri : Mila, Mek da sendiri, Aini, NICk..

Jd mcm x nk percaya la arini lengang, xda org lgsung. Ok la 2. Lau hari2 cmni kan bgus. Keep it up ok ktm..
Smpai sudah, terus nk menuju k The Mines, Seerdang.. Bleh plak ak dgn yakìn dan confident telah mengajak Tomato Ungu menukar locati0n. Nk g Putrajaya nie ngan bus U42 Rapid KL.

' i on jerk' kate t0mato ungu.. Jum.. Kbtlan memg bus dah ad 2 ha.. Sekejap perjalanan, iaitu sekejap 10minit dr Serdang ke Putrajaya.


Bleh plak ak benti kat Jabatan Perdana Menteri dgn yakin lagi sebab nk semayang kat Masjid Putrajaya. Taste tinggi nampak kamu! Hoho..
masjid putrajaya
kitorang x semayang pun kat masjid nie sebb x jumpe cari tempat wuduk..
gedabak sgt besarnyer..
ciap nak kene pakai jubah pink lagi lau nak masuk dalam..
masjid yg penuh ngan kesopanan n kesusilaan.. BAGUS3!!!

jabatan perdana menteri
Jabatan Perdana Menteri yang gah kat sane..
tgk 2.. gigih org2 2 nak gambar kat depan sane..

Lepas 2 kan, kit0rg kan p plak kat Alamanda,Putrajaya sane.. Ak pn mcm x susah sgt nk p sane sbb ak dah bese dah ngan jalan2 sane.. Krdit untk aku sendri yg pandai. Haha..

terus g food court sane... RASA name food court 2.. lapor okeyy..~
dr pg kitorang x sentuh makanan nie.. haa, cube anda bayangkan betapa lapornyer.. 3.oo pm baru jumpe makanan..
mee goreng udang
mee tomyam hot plate yg amat pedas..
boleh maigrain aku lau habis 1 plate nie... 

bekas minuman kertas
eh mahal lar ko.. lau kat tgganu air cam ko ni rm1 j taw x!!!
dahla sedap..
nasi black papper
nasi black papper yg sedap...
yg ni aku nak bgkus nak makan kat bilik plak..
hahha


x payah cakap la keramaian org yg bratur nak beli tiket kat sane... queue sgt... too muchhh....
xkire3.. nak bratur jugak.
Niat d hati nak tgk Hantu Kak Limah tapi full lak..
terpakse la tgk Narnia yg pukul 5 p.m tuh.. oke..
masuk untuk kite maen tggu menunggu...

nak g karok pun full.. xda bilik kosong.. ap nie2, xsuke la camnie.. susah2 sgt g pusing2 Alamanda dahla..
tgk2 baju kat Parkson.. murah gak.. ada sale.. pas2 photoshooter jap kat pokok buluh yg cantek bagai 2.. ala2 Beijing ..



View Image
Cite Narnia yg best.. dahla duk seat paling ke hadapan..
nyaris menjerit aku mase babak ular gergasi kuar tuh..
fuh.. nak lagi...



lam pukul 7 jugak Narnia 2 habes...

" eh , jum p kat taman yg dekat kolam tu..." kate aku kpd Tomato Ungu
"jom3... (dgn penuh keterujaan ).. Ei, bestnyer dapat mandi kolam" balas Tomato Ungu.. ha3..

View Image
cantik la jugak... Tomato Ungu, mandi leklok erk.. bawak pelambung x???


weh.. p balik la..~
dah malam nie x bek untuk kesihatan...





pas makan KFC yg agak overdos aku rasenyer...
sila bace dialog di bawah lau x caye..


tomato ungu : nak makan x nie?? 
aku: nakla..
tomato ungu: makan snake plate 2 set tambah cheeze bleh??
aku: xnak3... kenyang lagi r mek.. makan 1 set dahla tambah j air 1.. ngan cheeze..
tomato ungu: xnak3.. makan jugak.. baru gemuk cikit... (dgn gedixnyer)... 
aku: suke ati aku la.. ak xnak makn ... x nak3... kenyang lagi.. t x habis... (sambil membeliakkan mate kat tomato ungu)
kesimpulannya: 1 snake plate + regular x meal + cheeze..
duh... banyak oke...


P/s: dialog di atas terpakse dipendekkan menjadi 5 minit jea.. drp 20 minit bertengkar.. ah tipula.. haha.. Tomato Ungu mmg degil sgt.. jage ko..

View Image
beginilah pertengkaran meng order kfc antara aku n Tomato Ungu

9 p.m jugak baru beredar dr Alamanda trus p bustop n tggu bus trus x naek lagi bus sebb trus bus x da lagi.. 
10 minit terus jugak baru ad bus yg terus ke Putrajaya Sentral..


View Image
bus Nadi Putra yg semurah 5 kupang...
memang berbalOi2..
Sampai kat Putrajaya Sentral tggu plak sama bus Rapid Kl yg bernombor U42.. 
bus ni lagi masalah nak tggu..
lame jamang kirong lar...
ape ni bus.. anda lambatla.. saya nak cepat taw x..!! PANG!
10:30 jugak kot baru awak gerak..
naseb bek driver awak baek orgnyer..
sekejap j dah sampai Serdang balik.. 
Tggu lagi sama KTM.. lame jugak nih.. 
dahla ramai bersardin org lam 2..(merungut lagi)..


dengan keadaan bersardin 2 mcm2 org kita bOleh nampak kan.. dan yg x tahan sgt ada la sepasang merpati 2 sejoli ni duk %$#$%#$%   depan aku n Tomato Ungu.. eiii jadahnyer.. macam org Barat.. tlg la tnjukkan sikap anda sebagai org Timur.. ni dah macam $#@  sy tgk.. xbaek taw.. ( ada bakat x jadi ustaz)??
kah3...

dah sampai dah UKM pnyer KTM.. 
nek teksi jer trus.. jgn arap lah time cenggini ad lagi bus UKM... 

- adios- 

Skin Food di Alamanda

korang pernah dgr x name skin food nie???
mesti x pernah kn..?? mesti korang ingat skin food nie adalah sejenis kueh kan...
actually, skin food ni adalah sebuah kedai yg menjual alat2 kosmetik yg sesuai untuk kulit.. sebb 2 name dia skin food.. makanan kulit apabila dimelayukan name dia oleh aku sndiri..
kak sue yg rock..!! 

Ap yg special tentg skin food ni sehinggakan ak tlh memilh ia sbgai entri pd kali ini??
Sbnarnya ak mula mengenali skin fo0d ni sejak ak keje part time kat c4 pd cti sem bru2 nie( lihat entri sblumnya)..

Skin fo0d tlh memperkenal'n ak kpd pkerja2nya yg amat baek n rapat dgn ak sepanjang ak keja kat sane iaitu Dayang, Kak Sue dan Kak Mira..
Dayang yg berganda rocknyer dpd Kak Sue..


Kak Mira yg slow rock..
supervisor kat cnie...


3 org wondergurl nie amatla baek pdku..
Dayang 2 ak dah knl lame dah. Mse kitorang sme2 keje time ak lepas STPM ri2 sblum ak masuk UKM lg..
Bleh dkatakan stp hari ak akn sggah melepak kat sane time break.. 2 lah yg membuatkan ak jd baek dgn diorg.. Aku pn slalu gak bwak mkanan kat diorg n mkn same2.. Yg bestnyer, ak jgak slalu try2 diorg punye losyen( mcm makin cntik j tgn aku time 2) kih3...

ha.. pilih3... murah nie.. 


dan semestinya aku akan merindui korang ..
tepuk2 tima kasih buat korang sume yg
amat baek ngan aku..~ ~

Radix Fried Chicken(RFC) yang sedap

langsung x menyelerakan jugak kan?? tgk ayam dia 2..
mcm daging ayam je kan.. hehe.


RFC telah melebarkan sypnya ke negeri pantai timur, yakni di Terengganu..
Maka dgn ggh jugak kami iaitu k0din,syerah, mcna dan syazwan telah brtekad untk k RFC tersebut untk mencuba ramuan yg dpkirkan sdap 2..

Agak berpusing jugak mencri parking sbb parking sane seme dah pnuh. Akhrnya slpas berpusing sbyk 2 kali jumpa jugak tmpat parking yg amat sempit. Muatlah keta k0din.. Cepat3.. Kami terus menuju k RFC . Agak hebt jugak dlm dia. Kusi meja knter n seumpamanya ala2 KFC la jugak..

Ei dasar peniru.. Ak berm0n0l0g sndri..
Betol nie. Panjang sugguh queue dlm 2.. Dan 1 cst0mer mengambil order agak lame jgak. Mybe sorg 10 minit plg lame.. Dan d dpn kit0rang msh ad 4 5 org cst0mer,.

Krelah brape lame kami berdri semate2 nk mkn RFC..

Pkerja dia plak. Amat s0pan santn gayenya.. Amat islamik.. Bertdg agak lbuh , bju tshirt yg smpai k lutut. Dan ad jugak kelhatn pkerja laki yg pkai k0piah..

Dan tidak kurang jugak ngan cust0mer dia..
Ad cst0mer yg berpurdah, berk0piah memg rmai..
Hmmm, ap kate anda? Hehe..

Kami tlh mengorder set a. Set yg spt snack plate kfc..
tp agak x best dia punyer kentang putar n sayur 2...
ayam boleh la tahan...
sempat gak bergambar kenangan kat saner...
nak tgk gambar mintak ngan syerah...
langsung x menyelerakan kan???
stuju x..?? kih3

Part Time di Carrefour Alamanda

Pada cuti sem ini aku telah menghabiskannya dengan berpartime. Sedih yg teramat sgt apabila tak balik kg bercuti. tp partime 2 kejap j pun.. Start 15/11 dan resign pada 5/12. Acu kira berape hari aku kerja.. kejap kan.. sebabnya aku dah xtahan. aku nak balik kg . dan pada 5/12 itulah pada pukul 9 malam aku telah bertolak pulang ke kg.


Oke.. cite balik kg dah habis..
Skunk nie nak cite sal partime nie.. partime kali nie amatla tak best sgt yg amat( apa yg aku nak ckp hanyalah x best)..
betol.. x best sgt.. tp aku terpakse mengikhlaskan diri ini untuk berpartime. aku nak dapat keje nie pun senang sebb aku da pernah keje cini time aku lepas STPM haritu..


So aku tak de ah janggal kan tempat keje nie.. aku pun dah kenal dah kebanyakan budak2 yg keje sane.. Contohnya Kak Ain, Kak Shida, Kak Dila, Kak Nitya (diorang nie CC kitorang)..

Ehh lupe nak gtaw an.. ape kah keje aku. aku kerja sebagai cashier yakni juruwang ni CarrefOur Alamanda Putrajaya..
pekerja carrefour
nie salah seorang CC kami... Kak Ain..
dialah CC yg paling baek ngan aku...
haa.. 2 baju keje aku.. lawa an.. ala2 hotel mania...

Time dulu-dulu aku keje memg best sgt sebab aku ad ramai kawan2 yg best. Kawan-kawan pulak semua cun-cun. Hahaha. Tp skunk aku mcm tak baek @ takleh ngam sgt la ngan diorang2 pekerja baru nie.


Keje kali nie mmg amat letih... masuk pagi balik malam... pembetulan yer.. LEWAT MALAM..
Sebabnyer?? sebab aku keje partime.. mmg r camtu. Haritu aku keje fulltime jer..
masuk pagi balik petang ikut jam.

Perbezaan fulltime ngan partime korang nak taw ker???

xnak kan.??
Tp aku nak gak gtaw..


Partime: Gaji mengikut jam.. 1jam =  RM5.00..
Fulltime: Gaji mengikut basic yakni RM715 kot x salah aku.. dan ada elaun selepas 3 bulan kje..


Kesimpulannya: Partime adalah amat berbaloi untuk aku yg cuma nak keje selama 3 minggu..

Apa yg aku nak cite nie amat pangjang.. Mgkin sehingga 1 purnama menaip pun x ciap ag..
tp akan aku usahakan untuk memendekkan cite ini...  cite yg x best nie..!!!

Tengok la yg kat atas 2 baru mukadimah okay... betapa panjangnyer... hahaha..

Sekarang nie aku akan menceritakan tentang bagaimana kerja aku nie.. tlg la tutup telinga lau x nak dgr.. haha.
Aku masuk keje kul 11 pagi ( jam diorang) yg secepat babun.. iaitu secepat 30 minit.. Maknenya jam aku adalah pukul 1030 baru.. kejam tol diorang an.. haha. Nie mesti kes nak suruh kitorang datang keja awal-awal. Aku akan bertolak turun pada pukul 10 camtu r.. jalan kaki menuju k bus stop.. aku menaiki bus Nadi Putra ke Alamanda.. Tambang bus 50sen je pun ! Berbaloi .

Oke..
sampai k tempat keja punch in.. amek float (beg yg berisi rm300 untuk nak bukak kaunter)..
dan tggu CC bagi kaunter kat aku..
Selalu aku bermonolog dalaman..
arap2 dapat knter best2..
arap2 arini x dop mane cstomer...

Begitu la antara monolog2 dalaman aku..
Pas dapat kaunter pe lagi.. bermula r tugas aku sebagai cashier nie.. scan jgn x scan barang tuh...

alamanda putrajaya
break dgn memakan yong taw fu carrefour... bese di sinilah tempat aku break sorang2 .. di bahan pokok 2 ha.. ad kerusi kayu bawah 2...

Besenyer break dia bagi sesuke ati diorang jew... ad 2 break.. 1st break 1jam.. dan 2nd break 1/2 jam suda..
kul 10 mlm kaunter akan ditutup..tp pernah jugak sampai 10.30 pun tak tutup ag pasal ramai sgt cstomer..
tutup knter.. bersih2 kaunter... orait.. done

Lagi satu, kalau korang nak tutup kaunter awal daripada orang lain, awal sikit la sila datang kerja awa-awal. 

Selepas itu, masuk dalam CC center.. dan bermulalah pengiraan sale untuk hari ini....
amat ramai berteriok wok cashier yang ingin mengira sale  dalam bilik yg amat sempit tuh...
pas kire sale nie... bagi la form kat CC bia dia cek same ada sale aku rini ok or x...

ada short atau tidak.

Short tu adalah duit lam sale aku cukup.. maknenyer aku akan kene bayar... Inilah yg amat kitorang takotkan...

ok... 'sign balik..' begitulah yg CC kate kalau sale aku ok..
so aku suda boleh pulang...
menunggu bus lagi...

Dalam pukul 1130 sampai la umah..
begitulah hari-hari ku sebagai seorang cashier di Carrefour Alamanda. 


p/s : Harap nanti boleh lagi kerja di sana. 

Cara mengatasi / Mengurangkan maigrain

View ImageHari ini aku sekali lagi didatangi maigrain.. Lau nak cite bab maigrain ni, sampai  petang pun tak abes. Tp yg pasti maigrain semestinya membawa kesengsaraan kpd aku. Aku kene penyakit nie da lame .
Sjk azali lg? xla smpai camtu skali.. Kejam betol..


 Sejak ak form4 kot lau x salah aku..
 Mujur ak ad kwn2 yg slalu prihatin sal aku. Lau time sekolah dulu2 kwn aku mcm x heran r lau aku ckp aku sakit kpale nie..' Mende' nie melarat - larat sehingga la smpai skunk..
Aku blaja di UKM.. Malah lau lam seminggu 2 xda mgrain mcm naseb yg amat baek bagiku..

skip kelas sebb mgrain mcm da normal bagiku.. Begitu gak dukberkurung lam bilik sebb mgrain..
maigrain telah banyak menyusahkan hidupku. serius aku ckp da xmaen2 da.. Mau saja aku cabut kpale aku lau maigrain. tp sayangnyer, aku x jumpa pisau, gunting mahupun objek tajam untuk aku berbuat demikian. (haa,tgk.. maigrain jugak telah membuatkan aku mengarut yg amat). Apepun aku berharap pada 1 hari nanti maigrain akan pergi dari hidupku....

Di sini aku nak kongsi sedikit tips bagaimana nak cegah maigrain nie...
Ni doktor yg cakap n berdasarkan pengalaman aku sebagai penghidap maigrain sendiri...
Antara tips tersebut adalah:

1. Elakkan memakan makanan yang pedas seperti tomyam, nasik goreng cili api(lau nasik goreng cili api tp x nak cili x per kot) dan ape2 jela makann yangg pedas dan amat pedas..
Buktinya, aku kerap akan maigrain apabila aku memakan makanan pedas terutama skali tomyam..
tp malangnyer naseb aku sebab tomyam adalah kegemaran aku dan susah untuk dipisahkan...

2. Tidor pada lewat malam juga boleh mendatangkan maigrain yg teruk... seperti yg kita sedia maklum tidor yg lewat boleh menyebabkan badan kita lemah. aku jugak dah acap kali sgt kena maigrain akibat kesalahan diriku sendiri.. lebih2 lagi pada musim2 exam la... aku akan tido lewat sebb nak stdy la konon...
akibatnyer, diri aku sendiri yang merane... naseb stakat nie aku x skip lagi exam akibat maigrain...

3. Nescafe amatlah merbahaya terhadap penghidap maigrain...
seriously, anda mgkin akan bertambah sakit apabila minum nescafe time maigrain datang... so beware la ngan menda2 alah spt nie...
Kurangkan meminum nescafe adalah lebih baik.
View Image
4. Anda juga x digalakkan bermain ngan cuaca yg panas di luar sane... Lebih2 lagi apabila terkena pantulan cahaya dari cermin2 kereta mahupun pantulan cahaya dari menda2 alah laen... keadaan ini mungkin akan menyebabkan maigrain anda bertambah teruk atau yg x maigrain pun boleh jadik terus maigrain... Leh jadi jugak kalau aku katakan flash kamera pun boleh menyebabkan maigrain.

View Image
oohh tidak.... cahaya matahari....
5. Last but not least, kurangkan stress kerana doktor cakap stress tu boleh menyebabkan maigrain. Dengan ini, senaman adalah amat penting bagi mengatasi stress. " kate doktor kepada aku ".

*** doktor jugak ada cakap penghidap maigrain nie ada 'alergic' dia masing2. So, x semua same je ngan aku.  
Pastu dia suh ingat balik apa yang aku makan , buat n seumpamanya sebelum terjadinya maigrain dan elakkan mengulangi perbuatan tersebut***

k14R 204..


tahukan korang apekah makne disebalik huruf n no2 tersebut?
xtaw kan?? (tolong jawab).. kikih.. nilah no bilik aku kat KIY nie... bilik nie amat la cantek.. (hipokrit).. aku duk sorang2 lam bilik nie .. no roomate.. busan yang amat sebenarnyer single room camnie..

 tp kekadang bilik nie di datangi tetamu2 yang tak diundang.. ha dia nilah yang slalu lepak2 kat bilik aku.. fazri, joe,amal n kadang2 2 redha pun slalu gak dtg lepak cnie...

lau diorang nie xda mmg aku giler lonely r duk cini.. mekacih buat dorang2 nie yg slalu dtg menghabiskan makanan kat bilik aku. lau xda korang alamatnyer memg xpired r makanan2 kat bilik aku 2..
joe.. adalah seorang palapes.. dan akan berpindah ke KTHO pada sem hadapan.. sob3~
sedey kehilangan sorang pengunjung tetap bilik aku..
haaa... ni sorang lagi... suke sgt tdo tas katil aku nie..haha... Amal.. seorang budak surau yg kadang2 amat x berperasaan..
tp jgn terkejut sebb dia amak suke karOk nie... 
ni plak al redha.... 
ini adalah Fazri..
 bakal cg sains sukan yg  xsuke bersukan !!.