Part Time di Carrefour Alamanda

Pada cuti sem ini aku telah menghabiskannya dengan berpartime. Sedih yg teramat sgt apabila tak balik kg bercuti. tp partime 2 kejap j pun.. Start 15/11 dan resign pada 5/12. Acu kira berape hari aku kerja.. kejap kan.. sebabnya aku dah xtahan. aku nak balik kg . dan pada 5/12 itulah pada pukul 9 malam aku telah bertolak pulang ke kg.


Oke.. cite balik kg dah habis..
Skunk nie nak cite sal partime nie.. partime kali nie amatla tak best sgt yg amat( apa yg aku nak ckp hanyalah x best)..
betol.. x best sgt.. tp aku terpakse mengikhlaskan diri ini untuk berpartime. aku nak dapat keje nie pun senang sebb aku da pernah keje cini time aku lepas STPM haritu..


So aku tak de ah janggal kan tempat keje nie.. aku pun dah kenal dah kebanyakan budak2 yg keje sane.. Contohnya Kak Ain, Kak Shida, Kak Dila, Kak Nitya (diorang nie CC kitorang)..

Ehh lupe nak gtaw an.. ape kah keje aku. aku kerja sebagai cashier yakni juruwang ni CarrefOur Alamanda Putrajaya..
pekerja carrefour
nie salah seorang CC kami... Kak Ain..
dialah CC yg paling baek ngan aku...
haa.. 2 baju keje aku.. lawa an.. ala2 hotel mania...

Time dulu-dulu aku keje memg best sgt sebab aku ad ramai kawan2 yg best. Kawan-kawan pulak semua cun-cun. Hahaha. Tp skunk aku mcm tak baek @ takleh ngam sgt la ngan diorang2 pekerja baru nie.


Keje kali nie mmg amat letih... masuk pagi balik malam... pembetulan yer.. LEWAT MALAM..
Sebabnyer?? sebab aku keje partime.. mmg r camtu. Haritu aku keje fulltime jer..
masuk pagi balik petang ikut jam.

Perbezaan fulltime ngan partime korang nak taw ker???

xnak kan.??
Tp aku nak gak gtaw..


Partime: Gaji mengikut jam.. 1jam =  RM5.00..
Fulltime: Gaji mengikut basic yakni RM715 kot x salah aku.. dan ada elaun selepas 3 bulan kje..


Kesimpulannya: Partime adalah amat berbaloi untuk aku yg cuma nak keje selama 3 minggu..

Apa yg aku nak cite nie amat pangjang.. Mgkin sehingga 1 purnama menaip pun x ciap ag..
tp akan aku usahakan untuk memendekkan cite ini...  cite yg x best nie..!!!

Tengok la yg kat atas 2 baru mukadimah okay... betapa panjangnyer... hahaha..

Sekarang nie aku akan menceritakan tentang bagaimana kerja aku nie.. tlg la tutup telinga lau x nak dgr.. haha.
Aku masuk keje kul 11 pagi ( jam diorang) yg secepat babun.. iaitu secepat 30 minit.. Maknenya jam aku adalah pukul 1030 baru.. kejam tol diorang an.. haha. Nie mesti kes nak suruh kitorang datang keja awal-awal. Aku akan bertolak turun pada pukul 10 camtu r.. jalan kaki menuju k bus stop.. aku menaiki bus Nadi Putra ke Alamanda.. Tambang bus 50sen je pun ! Berbaloi .

Oke..
sampai k tempat keja punch in.. amek float (beg yg berisi rm300 untuk nak bukak kaunter)..
dan tggu CC bagi kaunter kat aku..
Selalu aku bermonolog dalaman..
arap2 dapat knter best2..
arap2 arini x dop mane cstomer...

Begitu la antara monolog2 dalaman aku..
Pas dapat kaunter pe lagi.. bermula r tugas aku sebagai cashier nie.. scan jgn x scan barang tuh...

alamanda putrajaya
break dgn memakan yong taw fu carrefour... bese di sinilah tempat aku break sorang2 .. di bahan pokok 2 ha.. ad kerusi kayu bawah 2...

Besenyer break dia bagi sesuke ati diorang jew... ad 2 break.. 1st break 1jam.. dan 2nd break 1/2 jam suda..
kul 10 mlm kaunter akan ditutup..tp pernah jugak sampai 10.30 pun tak tutup ag pasal ramai sgt cstomer..
tutup knter.. bersih2 kaunter... orait.. done

Lagi satu, kalau korang nak tutup kaunter awal daripada orang lain, awal sikit la sila datang kerja awa-awal. 

Selepas itu, masuk dalam CC center.. dan bermulalah pengiraan sale untuk hari ini....
amat ramai berteriok wok cashier yang ingin mengira sale  dalam bilik yg amat sempit tuh...
pas kire sale nie... bagi la form kat CC bia dia cek same ada sale aku rini ok or x...

ada short atau tidak.

Short tu adalah duit lam sale aku cukup.. maknenyer aku akan kene bayar... Inilah yg amat kitorang takotkan...

ok... 'sign balik..' begitulah yg CC kate kalau sale aku ok..
so aku suda boleh pulang...
menunggu bus lagi...

Dalam pukul 1130 sampai la umah..
begitulah hari-hari ku sebagai seorang cashier di Carrefour Alamanda. 


p/s : Harap nanti boleh lagi kerja di sana. 
Tag : Apih Apijo
1 Komen untuk "Part Time di Carrefour Alamanda"

time interview utk jadi cashier dia tanya soalan apa ye. sbb sy tgh apply nak jadi cashier ni. please respond

Back To Top