Drama Adaptasi Novel Cinta Pandang Ke-2


Drama Cinta Pandang Kedua merupakan drama yang menggantikan Alam Maya di slot Aurora TV9, setiap Khamis jam 8.30 malam bermula 5 Disember 2013. Drama ini merupakan drama adaptasi novel Cinta Pandang Kedua karya Laila Kamilia.

 

Sinopsis Cinta Pandang Ke-2


ZAIRUL HASMAT, seorang mat despatch mencari cinta dan harga diri yang telah hilang.  Dia merantau hingga ke Tokyo untuk mengembalikan harga sebuah kepercayaan yang telah dikhianati. Namun kepulangannya tidak juga berjaya melupakan semua yang telah ditinggalkan. Bayangan kenakalan silam yang merobek hati seorang ayah  bersama cinta pertama kepada gadis gemuk yang dilukakan hatinya telah menjadikan dia manusia yang hidup dalam bayang-bayang silam.

Sumpahan cinta pertama menghantui dirinya walau dikelilingi ramai wanita jelita.
Katanya "Lelaki kalau hendak memikat, modalnya air liur saja.”
Katanya lagi "Seorang playboy mesti patuh pada undang-undangnya sendiri." Lalu dia belajar untuk bahagia tanpa CINTA dan DIA.
Untuk mengembalikan maruahnya, dia berjanji akan dapat berdikari dan menimba pengalaman mengendalikan syarikat dengan caranya sendiri. Lalu dia mengambil keputusan menjadi seorang mat despatch di syarikat ayahnya sendiri tanpa pengetahuan sesiapa. Banyak cabaran yang dihadapinya tetapi dia tetap mengentalkan semangat demi membuktikan yang dia juga boleh berjaya tanpa perlu duduk di kerusi empuk.

AINNUR AZLEEN, seorang gadis naif mencari cinta dan harga diri yang telah hilang. Kegagalan cinta pertama membuatkan dia serik untuk jatuh cinta lagi. Tetapi cinta itu tetap mengundang tanpa pamitan salam. Cinta kedua rupanya juga membawa kecundang. Ke Newcastle jauh dia membawa hati nan lara.
Katanya "Melihat si dia berbahagia, hatinya sudah berlagu ria."
Katanya lagi " DIA dan CINTA tidak akan ada titik pertemuannya. DIA dan CINTA tidak akan ada jodoh bersama." Lalu dia belajar untuk bahagia tanpa CINTA dan DIA.
Bukan senang hidup sendiri di perantauan untuk melupakan kenangan pahit dicabul oleh insan yang sangat dipercayai. Siapa menyangka, lelaki yang menjawat jawatan pensyarah telah merobek kepercayaan. Hanya kerana satu kesilapan, dia hampir hilang segala-galanya. Puas dia merayu supaya diperisterikan lelaki durjana itu, tetapi nyata jodohnya dengan lelaki itu tidak ada.
Forgive and forget. Dia belajar untuk memaafkan diri sendiri untuk melupakan kisah silam yang menyakitkan. Lalu anak tunggal yang patuh kepada ibunya ini berjanji akan menjadi anak yang taat. Dia menjadi bos Zairul di pejabat.
Seorang ke Tokyo dan seorang ke Newcastle. Masing-masing ada cerita sendiri. Masing-masing ada hidup sendiri. Selepas berbelas-belas tahun rupanya mereka bertemu kembali di bawah satu bumbung yang sama. Di situlah segala yang disimpan tersingkap perlahan-lahan. Zairul Hasmat bertemu kembali dengan Ainnur Azleen. Masing-masing cuba menyembunyikan identiti diri di zaman silam. Kedua-duanya sedar, mereka pernah bermusuh dan bersengketa. Ainnur bahagia dengan permainan yang sedang diaturnya. Namun Zairul terpaksa mengalah, bimbang cinta pertama yang pernah berputik hanya akan memakan dirinya sendiri.
Di Phuket satu kejadian tidak disangka telah menguji cinta sejati. Ainnur telah diperangkap oleh bekas pensyarahnya yang mahu membalas dendam kepada ibu Ainnur. Ainnur dipenjarakan di Phuket. Tatkala dilanda musibah, hanya Zairul yang ada untuk membantu. Tanpa disangka, Ainnur mengaku yang Zairul adalah suaminya. Zairul tiada pilihan selain dari meneruskan drama yang dicipta Ainnur. Dia berusaha untuk membebaskan Ainnur dari penjara dengan mengahwini gadis itu pada majlis akad jarak jauh.
Zairul berjaya membawa Ainnur pulang. Tetapi kepulangan mereka telah menyingkap segala. Rupanya mereka berdua memang telah lama saling menyinta. Hanya pada cinta pandang kedua segalanya menjadi nyata.
Kerana peristiwa itu, Zairul telah menemukan harga dirinya kembali. Dia pulang sebagai anak yang akan mewarisi Venture Holding. Mat despatch itu berjaya menyelesaikan semua kemelut di sana.

Para Pelakon Cinta Pandang Kedua


Ainnur Azreen – Izara Aisyah
Zairul Hasmat – Dazrin Kamarudin
Ibu Ainnur Azreen – Maria Farida
Emak Zairul – Dian P Ramlee
Ainnur 17 Tahun - Eihya Abdullah
Bapa Zairul – Redzuan Hashim
pelakon cinta pandang keduaHero dan Heroin Cinta Pandang Kedua

pelakon drama cinta pandang ke-2Ainnur & Zairul di alam persekolahan

pelakon drama cinta pandang ke-2Zairul dan keluarga

Drama Bersiri Cinta Pandang Kedua Lakonan Izara AishahPenampilan istimewa : Pak Cik Azman pak guard kontroversi

Banyak babak kelakar masa Ainnur dan Zairul di alam persekolahan. Sebab masa tu Ainnur gemuk dan selalu kena buli dengan Zairul dan kawan-kawan sekolah dia hahaha.Tak sabar pulak nak tengok Ainnur gemuk berubah jadi cantik jelita. Hai Izara =p
7 Komen untuk "Drama Adaptasi Novel Cinta Pandang Ke-2"

cehh dia pown jiwang jugak. kaki novel. eiyy. haha :P

suka Izara! kena tgok ni!

novelnya baca separuh je, sebab jalan ceritanya kurang sikit..hahaah.. banyak bebenorlah pula cerita diadaptasi dari novel..hohohoh..

bukan kaki novel. kaki drama melayu lol haha

Baru ada feel bila tgk drama hihihi

Alaf21 jaga kualiti. Hanya novel berkualiti saja boleh buat drama atau filem.

wow pak guard sudah makin laku

Jom kita makan Minyak Ikan

Back To Top