Cuti midsem baru-baru nie sempat jugak aku berjimba di Hutan Lipur Chemerong bersama Jaja, husband dia, Sajidah, Solehah dan Along. Korang buat-buat kenal ah diorang semua tu yer. Haha.





Dari signboard nie korang akan nampak air terjun Chemerong yang tinggi tu. Excited pulak Jaja ambek gambar air terjun dari dalam kereta tapi takde pulak dia letak dalam pendrive aku. Adoi.






Ni pintu masuk Hutan Lipur Chemerong. Korang masuk free je takde bayar-bayar pun. Just kena register ah kat pondok pengawal tuh. Jangan main redah je. Meriah betul time kitorang datang haritu. Ada budak sekolah buat aktiviti perkhemahan.






Sesampai di sana, terus daki laluan pejalan kaki sebab nak cari port yang sesuai untuk picnic yey! Dah lama tak mandi air terjun nie bhai.



Macam-macam kemudahan yang disediakan di Hutan Lipur Chemerong. So, korang tak payah nak fikir-fikir la pasal nak cari tandas ke, nak tukar baju ke, nak buang air semua tu sebab kat sini memang semua kemudahan tersebut disediakan.









Kebetulan masa kitorang datang sana geng-geng photographer dari Kemaman datang shooting kat sini. Model air terjun Chemerong tengah posing sakan tu korang nampak? Slumber badak je kitorang redah diorang pastu lalu ikut baru-batu tu sebab nak cari port yang baik punya nak picnic nie.
Abaikan model tersebut. Sila tengok pemandangan maha indah belakang sana tu. Korang ada nampak tak air terjun? Perghh. Aku tak sempat nak naik atas tu weyh sebab aku kurang keberanian. Haha. Rugi betul. Kalau aku pandai berenang memang aku daki dah air terjun tu. #malu. Hehe






Air yang warna hijau yang bawah air terjun tu gila dalam. Kaki tak jejak dasar kau. So aku mandi kat air cetek-cetak jela yang bahagian paras lutut je. kesian aku weyh! haha
Tapi nak cakap batu kat sana punyalah tajam. Nasib tapak kaki aku nie kebal jugak. Kalau tak memang habis bercalar ah.
waterfall


Kitorang pilih port nie. Lawa. Bawah pokok rendang. Sesampainya di sana terus mentekedarah segala bagai makanan yang ada. Tu aku tengah duduk atas batu besar. Nampak budak kecik tu buatpe? Dia tengah duk snap gambar pemandangan.






Nama budak kecil tu Sajidah. Umur dia tujuh tahun. Dia ah yang paling lama bertahan dalam air. Sampai orang semua dah naik atas darat pun dia still duk berendam dalam air. Memang pantang nampak air budak nie. Bertuah punya budak. Haha.




waterfall


Spesies macam nie pun ramai kat sana. Spesies yang eksaited gila bila jumpa air. Dah jumpa air mula ah nak main baling-baling air kat orang. Haha. Hambek kau. Kan dah kena snap.
Terima kasih Jaja dan suami terchinta sudi ajak aku pergi mandi-manda. Aku seronok tak terkata. Lain kali ajaklah lagi. Aku boleh tolong snap gambar-gambar korang. Haha.

13 Comments

  1. wah, eyh, boleh x komen ni je

    ReplyDelete
  2. tu bukan merenung msa depan.tu skodeng namanya woi..haha..

    ReplyDelete
  3. lutfi best woi. nati jum kite p ngan geng2 kita pulak. haha.

    jaja : Haha. sopan gaya mu skodeng. :)

    ReplyDelete
  4. fuYooo bestnye x ajak pung huhu lalala

    ReplyDelete
  5. farhumaira18 April, 2012

    along tu sapa?bakal adik ipar iwan ke?

    ReplyDelete
  6. nazirah gedik.. hha.

    farhumaira, yup.. InsyaAllah.. hehe

    ReplyDelete
  7. xprnah smpai lagi.. nampak mcm best je tmpat ni :D

    ReplyDelete
  8. Dlu ske p air terjun tp skrg tkutla.. Sbb salu sgt blaku kepala air tu.. Heee dan2 sgt model tu bgambo sakan kt situ kan.. <-- Tdk ade kaitan..

    ReplyDelete
  9. best lah kan .. boleh mandi mandaa . hehe

    dtg follow skali :) salam kenalll

    ReplyDelete
  10. untg rh,..best kott.Haa..2 spesies sy tu..haha.

    ReplyDelete
  11. huh cantik plak air terjun dia.terengganu kat mana?yang aku tau kat sekayu je tp tu pun tak pergi2 lagi uhuk2

    ReplyDelete