Assalamualaikum w.b.t

Sejak ambik subjek Pengantar Falsafah nie asyik nak berfalsafah je aku tak kira masa kan. Subjek nie subjek Wajib Fakulti kitorang. So, haruslah aku ambik. Asal korang tahu ok, aku memang minat Falsafah sejak bangku sekolah lagi. So, tak hairanlah kalau time subjek nie aku macam

“ Eh , knpe cepat sangat kelas habis ? Patot 3 jam. Patot sampai kul 11. Nie kul 10 dah habis kelas”

korang mampu tahan lama-lama lam kelas ? Tak mampu kan ? Haha. Tapi subjek Falsafah jela aku mampu. Kalau datang je subjek Teori , aku mengalah terus.

“ Mak aihh , tadi 10.30 sekarang baru 10.35. Rosak ke ape jam aku nie??”

Camtulah cite dia.

Berbalik kepada tajuk entri , korang tahu tak antara telur dan ayam , mana satu yang keluar dulu ?

Soalan nie pensyarah kitorang yang tanya tau . Minggu pertama dia tanye soalan tu , minggu nie ( minggu ke-3 ) barulah dia gtaw jawapan kepada soalan tersebut .

Nak kate telur yang keluar dulu macam boleh diterima gak kan. Yela, kalau takde telur camne nak keluar anak ayam.

Nak kate ayam keluar dulu pun tak mustahil gak. Kalau takde ayam , camne telur ditetaskan ?

Sebenarnya , si ayam yang keluar dulu taw kate pensyarahan kitorang. Sebab ???

Sebabnya telur tu berasal dari sistem ‘reproduction’ kan ? So, apa yang melakukan sistem tersebut ?

Adakah telur ataupun ayam ? Haruslah ayam kan anak-anak.

Makanya , ayam lah yang keluar dahulu barulah terhasilnya telur dari sistem ‘reproduction’ tersebut.

So , lepasnie kalau ada la yang tanye soalan cepumas camnie , korang jangan lak jawab

“saya pun taktau , saya pandai makan ayam je, mane yang keluar dulu saye tataw” (  Sangat tak berfalsafah jawapan ini ).

lagi info klik sini : ayam keluar dulu 

 

 

 

14 Comments

  1. ooo ada kelas falsafah ek..memng terer berfalsafah

    ReplyDelete
  2. bagi aku telur keluar dulu...

    ReplyDelete
  3. jwapan utk soalan ni memang da ade...telur tak akan terjadi tanpa sejenis mcm hormon rasenya dlm ayam...tak ingt sgt..tp pnah terbace...

    ReplyDelete
  4. IMANSHAH : haha.. xla.. kroohh je lam kelas pun !

    Teajay : salah3 !!

    Damienicha : yess!!! pandai..

    ReplyDelete
  5. waa...info yg menarik..hik3..itukah rizennyer...tq2..nt kalo de org tnye leh jwb ngn konfidennyer...ho3~~

    ReplyDelete
  6. budak falsafah nak bagi jawapan pulak. haha..

    suatu kitaran itu tiada permulaan.

    tapi kan, jawapan that ur prof bagi boleh je merujuk kepada kisah nabi ibrahim i guess. tak ingat la kisah nabi ibrahim or kisah nabi musa.

    kisah tentang 4 ekor burung. tentang bagaimana burung itu dihidupkan semula oleh Allah SWT. then i guess, yes. ayam la keluar dulu kot. sebab dalam kisah tu, Allah tak hidupkan burung2 itu dari sebijik telor.

    ok, x paham. abaikan. haha.

    ReplyDelete
  7. baru gua tahu..keh keh keh...

    ReplyDelete
  8. shida : yup ! sila jawab..

    vampire : waa... t aku bace balik k.. haha..

    kim : gua pun baru taw.. lala

    ReplyDelete
  9. hehehe... adala sorang lecturer aku tanya soalan 'ayam ke telur yang wujud dulu' sebab aku nak mintak tandatangan dia (dia tutor aku setiausaha).

    Bengang gilo...
    Last2 aku buat tak layan keluar dari bilik pejabat dia, barulah dia panggil bagi sign.. mencik ah... maen2 plak...


    http://bulatmata.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. ak.fine.hari aku baru tahu jawapan.haha.

    ReplyDelete
  11. hafiz : jawapan tu salah.. yes i'm not a lecturer but i can give u the right answer...=)
    the answer is : wallahualam..semua kejadian di muka bumi adalah dgn khendakNya..

    because logik ke ayam keluar dulu?
    mane dtg ayam tu? dan cmane pulak telur nk kua dulu law tade ayam?
    begitu juga dgn stiap tumbuhan2 dan binatang yg laen..

    Allah yg menghidupkan semuanya..
    jadi rujuklah Al-quran..=)

    ReplyDelete
  12. baru je nak carot

    ReplyDelete