loading...

Cara Mudah Untuk Kuruskan Badan & Kempiskan Perut

Badan aku nie jenis payah betul nak naik. Metabolisma badan tinggi sangat gamaknya. Bertahun-tahun berazam untuk tambahkan berat badan tapi tak pernah berhasil pun. Boleh stress kot bila duk fikir berat badan yang tak naik-naik. Ditambah lagi dengar teguran orang, apsal kurus sangat nie mung tak makan ke? Ada penyakit ke? Kita cukup makan & sihat walafiat la awak. Cuma metabolisma tinggi sangat. Itu yang berat payah naik. Sedapkan hati sendiri. haha

 

But tahun ini azam aku yang sama setiap tahun tu dah menjadi realiti. Berat aku dah naik almost 7-8 kg dalam masa tak sampai setahun. Bila update gambar terbaru di instagram, mesti ada yang tegur dah makin berisi sekarang. Siap ada double chin. Tak pernah sepanjang hayat aku ada double chin. Ini firstime. Yang tegur perut makin buncit pun ramai juga. Yela pagi, tengahari, petang, malam, tengah malam pun makan. Cemana badan tak naik kan. T_T

 

instagram hafiz hafizol

 

Bila ramai member tegur, aku pulak jadi tak sedap hati and risau. Aku mesti lakukan sesuatu especially untuk menghilangkan perut yang buncit itu. So aku mula study di internet cara nak kempiskan perut & tanya kawan-kawan yang agak fit bagaimana dia jaga badan dia supaya nampak elok dimata masyarakat haha. Maka terlahirlah entri cara mudah untuk kuruskan badan & kempiskan perut ini. Semoga menjadi rujukan & semangat bila aku malas nak exercise and rujukan untuk korang yang mempunyai masalah berat badan & perut buncit.

 

1. Minum Air Mineral Sekurangnya 2-3L sehari

 

gambar lelaki minum air kosongBotol air 1.5L beli kat DIY ekeke

 

Air tidak mengandungi apa-apa kalori dan tidak boleh menambahkan berat badan untuk jangka masa panjang. Tapi elakkan pengambilan garam berlebihan kerana ia akan menambah takungan air badan anda. Jadi rajin-rajinkanlah diri korang refill air kosong dekat office. Macam aku sendiri memang beli siap-siap botol air 1.5L. 1 Letak dekat office, and 1 letak dekat dalam bilik to make sure setiap hari minum air kosong yang cukup.

 

2. Lakukan Senaman Ringan di Rumah

 

cara untuk kempiskan perut

 

Antara senaman yang terbaik dan sesuai dilakukan di dalam rumah ialah, 


  • Lompatan Jack ( Jumping Jack)
  • Tolak-Naik ( Push-Up)
  • Mencangkung ( Squat )
  • Duduk-Naik ( Sit-Up )
  • Menari ( Dancing )

Aku sendiri pun dah jadikan senaman di atas sebagai habit especially squat, sit-up & push-up. Pernahgak berzumba & tabata dalam bilik. Aku download video dekat youtube and ikut step diorang. Memang merecik peluh keluar. Best!

 

3. Lakukan Aktiviti Kardiovaskular

 

aktiviti berbasikal di putrajaya

 

Latihan kardiovaskular amat popular dikalangan masyarakat terutamanya bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan kerana ia adalah cara yang paling efektif untuk membakar kalori dan lemak dalam badan. Antara latihan kardiovaskular yang popular adalah berlari, berenang dan berbasikal. Aku kira beruntung sebab selalu ada geng untuk melakukan aktiviti kardio. Track jogging pun belakang flat je. Yang menjadi masalah sekarang, rajin or tak je. –.-

 

4. Kawal Kalori Dengan Apps FatSecret

 

apps calori counter

 

Aku tahu mengenai kewujudan Apps Calorie Counter ini dari kawan aku. Kalau keluar makan dengan dia, mesti akan check dulu kalori setiap menu yang dia ambil. So dari situ, dapatlah korang tahu berapa kalori yang korang ambil & sekaligus dapat mengawal pengambilan makanan korang. Bila kalori dah melebihi had tu, pandai-pandai lah cover balik contohnya dengan skip makan malam or exercise.

 

5. Kempiskan Perut dengan Apps 30 Day AB Challenges

 

apps 30 day AB challenge

 

Apps 30 Day AB Challenges bagus untuk korang yang nak kempiskan perut. Dia siap tunjuk cara senaman untuk beginner, intermediate & advance. Memang bagus untuk korang amalkan. Mana tahu cukup 30 hari amalkan, dah nampak six pack. Jom try!

 

6. Minum Air Limau

 

limau nipis untuk kurus

 

Limau nipis mengandungi vitamin C, ‘potassium’ dan ‘asid folat’. Ketiganya boleh membantu tubuh dalam mengurangi lemak. Selain itu, limau nipus juga mengandungi limonin yang dapat mencegah sel-sel pada hati untuk memproduksi zat apo B.

Korang boleh buat jus limau nipis sederhana  iaitu dengan mencampurkan air perahan limau nipis ke dalam segelas air putih dan tambahkan juga satu atau dua sudu teh madu. Dapnye weh. So, biasakanlah diri korang order limau ais bila makan dekat luar okey.

 

7. Jaga Pemakanan

 

gambar piramid makanan

 

Ini paling penting. Korang nak kurus & nak perut kempis, tapi pemakanan tak jaga memang berangan la kan. So mulai sekarang, kena jaga pemakanan. Dah tak boleh setiap hari breakfast nasi lemak. Lunch pulak lebihkan ambil lauk especially sayur berbanding nasi. Make sure dinner jangan lewat sangat. Antara pukul 6pm – 8pm pun dah okey.

 

Lagi 1, makan jangan cepat sangat. Kunyah sampai makanan hancur baru telan. Sebaik-baik kunyahan antara 30-70 kunyahan baru telan. Barulah proses pencernaan &

 

8. Amalkan Produk Kurus – Apple Fiber Plus 

 

Selain mengamalkan aktiviti-aktiviti di atas, aku juga telah mencuba produk Apple Fiber Plus yang berkesan untuk mengatasi masalah lemak berlebihan & masalah perut buncit. Memang banyak sangat produk kurus di pasaran tempatan tapi ada sebab tersendiri aku memilih produk Apple Fiber Plus nie. Jom kita tengok apa kelebihan produk ini berbanding produk kurus lain di pasaran.

 

review produk apple fiber plus

 

Kebaikan Produk Apple Fiber Plus 

  • Menambah tenaga.
  • Menstabilkan hormon.
  • Mengawal berat badan.
  • Mengurangkan kolestrol.
  • Membuang toksin dalam badan.
  • Mengurangkan asma serta lelah.
  • Menghalang pembentukan lemak.
  • Mengurangkan dan mengawal selera makan.
  • Serta, melancarkan dan membaik pulih peredaran darah.
  • Membantu mengempiskan perut yang buncit.
  • Membantu menurunkan berat badan (2-10kg) dalam masa 7 hari sahaja.
  • Membantu mengecilkan lengan tangan, peha & punggung.

 

Isi Kandungan Apple Fiber Plus

 

review produk kurus apple fiber plus

 

Apple Fiber Plus mengandungi pokok-pokok herba yang sangat bagus untuk tubuh badan and of course bagus untuk mengatasi masalah kegemukan. Antara kandungan Apple Fiber Plus ialah,

 

  • Fructus Citrus Limonum (Lemon)
  • Semen Plantago Ovata (Pokok Herba)
  • Semen Avena Sativa (Pokok Herba)
  • Follum Cassia Angustifolla (Pokok Herba)
  • Fructus Malus Domestica (Epal)

 

review apple fiber plus

 

Ini merupakan kali pertama aku try produk kurus and target aku mestilah nak kempiskan perut yang makin kedepan ini. Ini aku punya usaha selain amalkan aktiviti yang aku senaraikan dekat atas. Kapsul Apple Fiber Plus kecil je & senang nak telan. Makan pagi & malam sebelum tido. Losyen dia pulak memang best bila letak kat perut rasa selesa je. Sebelum tidur, sapu dulu losyen dekat perut, kemudian baru tidur. 

 

review losyen apple fiber plus

 

Aku sangat mencadangkan korang yang dalam misi kempiskan perut buncit tu dapatkan apple fiber plus, beli set kombo dapat 3 botol kapsul herba apple fiber plus percuma lotion apple macam korang nampak gambar di atas aku selalu pakai sapu di di bahagian lemak-lemak buncit tu sebelum tidur. Hehehe.


review produk kurus apple fiber

 

 

Beli produk kurus - www.applefiberplus.com


Nak dapat kan tips kuruskan badan dan kempiskan perut buncit korang boleh checkout facebook page kurus oh kurus, dekat sana ada macam-macam tips bakar lemak, cara buat detox, resepi oat, chicken wrap dan menu-menu makanan sihat dan diet atau baca blog kurusdancantik.com

 

0 Komen untuk "Cara Mudah Untuk Kuruskan Badan & Kempiskan Perut"

Back To Top