Entri kali ini mengenai review pengguna Asus Zenfone 5, iaitu smartphone keluaran Asus yang pastinya mempunyai kelebihan yang tersendiri dari segi performance. Zenfone 5 baru lagi berada di pasaran Malaysia. No wonder ramai yang masih belum mengetahui akan kewujudan smartphone ini. Jom kita baca dulu spesifikasi yang terdapat pada Asus Zenfone 5.

 

gambar zenfone 5 asus

 

 

review pengguna asus zenfone 5

 

 

review asus zenfone 5

 

So amacam? Dengan spesifikasi yang hebat seperti ini, anda cuma memerlukan hanya RM599 untuk memiliki sebiji Asus Zenfone 5. Dah la murah, kemudian performance pulak macam smartphone yang dijual RM1000. \0/

 

Aku kalau nak beli smartphone, apa yang aku utamakan mestilah kualiti kamera (sebab aku suka snap gambar), kelajuan internet(sebab aku social media addicted) dan ketahanan bateri. Bagi aku, Zenfone 5 ini kamera dia cantik dah dengan kamera belakang 8 megapixel dan kamera hadapan 2 megapixel. Nak selfie pun seronok takdelah muka nampak blur. Sebab tu banyak gambar selfie aku upload di instagram lol.

 

gambar kamera hadapan zenfone 5

 

Gambar dalam kebun buah-buahan dengan gambar dalam rumput ini aku snap menggunakan kamera depan Zenfone 5. Dia siap boleh scan aku punya jerawat, bintik hitam dengan parut jerawat lagi kakaka. Tapi jangan risau nanti korang boleh edit pakai 360. gitu.

 

Jpeg

 

Gambar anak buah aku dengan gambar Jaja & husband yang kat bawah nie pulak aku shoot menggunakan kamera belakang Zenfone 5. Saiz gambar ini besar tau dalam 1.5 M camtu so aku kecilkan jadi 100++ kb je nanti blog aku jadi berat.

 

gambar kamera belakang zenfone 5

 

 

gambar indoor zenfone 5

 

Kelajuan internet memang tidak mengecawakan juga. Aku set yang 3G internet punya. Pakai pulak internet free dari celcom. Aku pun tak tahu kepada celcom murah hati sangat kasi aku internet free. Lama dah dapat free. Dah lebih sebulan aku rasa. Internet laju kemudian free lagi memang seronok la aku online. Siap takde buffering lagi kalau layan youtube (haha ada la kejap buffering bukan takde langsung).

 

 

Bateri Zenfone 5 pulak agak mengecewakan bagi aku yang setiap masa tak kira tempat ni duk on mobile data. Lagi-lagi bila dapat internet free kan. Kalau cas pagi, kemudian on je memanjang mobile data siap online tanpa henti, memang cepat la habis bateri kau. Tengahari dah tak sampai separuh bateri. Aku rasa smartphone lain pun sama je. Penyelesaiannya, kau belilah powerbank penang takpun kurangkan online dan on mobile data. Boleh tahan sampai 2 hari. \0/

 

 

Nak tengok gambar dari Zenfone 5, boleh tengok di instagram aku. Kebanyakan gambar yang aku upload di instagram aku pakai Zenfone 5 je nie. Tak mampu la nak pakai ipong tu kakaka. Nak baca lagi review best mengenai Asus Zenfone 5 boleh baca di http://amanz.my/ atau di http://redmummy.com/ . Diorang punya review lagi details.

 

 

Info lanjut : http://www.asus.com/my/Phones/ASUS_ZenFone_5/

45 Comments

  1. Wahh..macam best jer Zenfone 5 ni..hrg pun berpatutan..

    ReplyDelete
  2. dok tengah consider sony or htc sekarng ni,, huhuu

    ReplyDelete
  3. boleh consider phone nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau bajet rendah, boleh cuba phone nie =D

      Delete
  4. Kenapa blog ni takde chatbox ea? ke aku yg tak perasan kat mana. =..=' oh dan hempong ni nampak best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang takde chatbox pun.. kita chat kat ruang komen ni jela haha

      Delete
  5. macam best je ! mmg tngah carik phone lg satu ni . hoho ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masukkan la phone ni sekali dalam list haha \0/

      Delete
  6. Bunda baru tahu pasal smartfon jenis ni...macam best jer pulak...
    Terima kasih beri info...

    ReplyDelete
  7. Zanfone nih memang antara pilihan telefon yang harganya sangat-sangat berpatutan :)

    ReplyDelete
  8. memng terbaiklah..camera ok..aplication yg lain pun tip top..ada bajet bolehlah beli satu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Phone nie sesuai untuk yang bajet rendah. Boleh la start kumpul duit haha \0/

      Delete
  9. Saya pakai zenfone 5 nie.. mmg terbaik

    ReplyDelete
  10. Wah, boleh usha2 jenama ni..kebetulan tab da retak T_T sedih saya..

    ReplyDelete
  11. masih puas hati dengan note 2 gua.

    hoho..

    ReplyDelete
  12. smart fon!! Boleh cari satu ni, kekeke

    Owhh adik iza rupenyaaa...akak org ganu jgk :-)

    ReplyDelete
  13. selalu gak dgr org citer pasal zenfone ni tapi fon sedia ada pom dah byk....mungkin kalau ada rezeki review apasalahnya utk cuba kan...

    ReplyDelete
  14. Suami pnh pkai..pastu tepon ye terjun laut.hahahahaha.kamera dia kalau malam kot yg xbest sgt..yg lain ok je..

    ReplyDelete
  15. hana pakai smartphone nie sekarang. not bad la. tp batery cepat kiokk la. hehe

    #macam mana nak jawab 20factsaboutme tuu. ? kena buat dekat insta sahaja ke?? :D

    ReplyDelete
  16. Blhla riki2 mmg dlm proses nk tkr hp gak ni...;-)

    ReplyDelete
  17. Bkenan juga..tapi belum rezeki nak beli.. husband guna tab dia pun ok.. tak mgecewakan..

    ReplyDelete
  18. zenfon 5 hardware tak tahan lama, cpat problem sya dh pakai 3 bulan not call xboley dengar buzzle problem

    ReplyDelete
  19. Salam..nk tya..antara oppo neo 5 & zenfone 5 mana lg ok eh? Yg laju pbwakannya..hehe..taknak yg cpt hang..sbb hrga lbih krg je..plis respond..tq..

    ReplyDelete
  20. bateri sangat mengecewakan

    ReplyDelete
  21. Zenfone 5 terbaik..berbaloi beli..xda masalah nak intsall application dari playstore..bateri mula2 mmg cepat drain tp dah upgrade kitkat ok ckit..boleh lah tahan 7 jam (on data sepanjang masa)..

    ReplyDelete
  22. Batri mmg truk.. sy gna zenfone5.. Batri hnya mampu tahan 3 jam shaja.. wlupn da upgrade 4.4 kitkat...makin truk adalah... sedih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dr. darwisya07 January, 2015

      Normal ke 3 jam?saya baru jer beli semalam,bateri tahan 4,5 jam jer..rosak ke ape?atau ada kena setting pape?

      Delete
  23. Bateri pulak masalah.. Adeh.. Huhu

    ReplyDelete
  24. Nice review. Igt nak beli utk adik 1. Dai lebih pd game. Nak beli sony boleh tahan gak harganyaaa. Haha. Lenovo mcm takut nak beli. Asus ni nampak mcm ok jee... ;-)

    ReplyDelete
  25. yang you beli ni 2gb ram ke 1gb?

    ReplyDelete
  26. Sebelum beli aku baca review2 orang.pening gak kepala nak wat keputusan..last2 aku ikut hati aku beli jer..n guess what?memang berbaloi beli asus..murah pun murah..masalah2 yg sblum ni aku bc x jd pun kat aku..yang terfikir nak beli tu,beli jer..aku dah 4 bulan pakai..so far puas hati..

    ReplyDelete
  27. hai sesiapa boleh bantu.,knapa bila pakai Asus zenfone 5 ni , dah on mobile data still xleh connect internet ......data guna mobile data..

    ReplyDelete
  28. Salam.. nak tanya, sy langgan intrnet plan celcom then turn on data mobile. Tp bila online, kredit yg dicaj bukan data. Tau x sbb n solutionnye? Tq

    ReplyDelete
  29. Tgh membuat keputusan membeli smartphone baru... Antara lenovo A859, Asus zenfone 5 atau oppo neo 5, mana you recommend? Akak ni org ulu, tak pandai bab2 ni.

    ReplyDelete
  30. Pd saya, lenovo xpayah laaa. Baik asus atau oppo atau samsung je...

    ReplyDelete
  31. Yes! sememangnya tidak di nafikan Asus Z5 ni mmg berbaloi! Sy baru sahaja menggunakannya (beli 1st hand spec 2gb 16gb). Sebelum di root mmg smooth pun....dlm masa seminggu selepas baca web2 yg recommend root, saya cuba cari kedai2 kat kwsn JB ni tapi xde satu pun yg berani root kan Z5 ni! Nak tak nak, atas akibat "tangan dah gatal" saya baca site yg ajar cara2 nak root, saya cuba sendiri. Cuba sehingga 5 kali barulah berjaya Root Asus Zenfone 5 saya! Alhamdullilah! Skrg lagi "dasyat" selepas Root! Bloat APK semua blh delete! Bertambah baik bateri skrg dpt tahan lebih lama dr Unroot Z5! Bagi saya xde masalah Root Z5 ini krn ia masih blh di Unroot semula! Kamera pun "Cun"...mmg ada class! Tidak akan org percaya harga dlm linkungan rm500+! My comment Thumbs Up Z5 ni Insyaallah! *Sy tertarik dgn soalan tang bila connect Data, tak dpt connect serta charge bukan data! Upgrade sistem anda dahulu ke Kitkat. Secara automatik check kat Settings - About - system Update. Jika dah update msh ada prob, sy syor check dgn ISP (celcom etc) mgkn plan yg awk subscribe salah, hanya utk call plan etc.....

    ReplyDelete
  32. Zenfone 5 lte ok tak? Mintak pandangan sikit :)

    ReplyDelete