The Best From Famous Blogger

Lagu–Lagu Terbaik Opick ( Penyanyi Islamik Indonesia )

opick02Opick yang hensem dan suara sedap kalah aku

 

Assalamualaikum w.b.t

 

Aku memang minat tahap power rangers kat Opick nie. Banyak lagu beliau yang aku dengar dan beberapa kali aku mainkan sebab sangat menusuk kalbu aku yang kering nie bila aku dengar lagu beliau. Maka tak hairanlah kalau aku cakap aku mempunyai banyak koleksi lagu Opick dalam laptop nie. Tujuan entri ini adalah semata-mata untuk mengajak korang layan lagu Opick nie bersama aku. Mampukah anda? Haha

 

Kalau korang perasanlah kan, drama-drama atau telemovie Melayu sering OST lagu Opick nie. Tak hairanlah kalau aku cakap lagu-lagu Opick nie best dan popular bukan hanya di Indonesia namun di Malaysia juga.

 

So, jum sama-sama terjah lagu-lagu terbaik dari Opick nie. Bagus gak bulan-bulan Ramadhan camnie kite duk dengar lagu Opick nie dari dengar lagu Lady Gaga lah K-Pop lah . Baru ada keinsafan skit kan kawan-kawan? *wink3.

 

1. Takdir ( ft. Melly Goeslow)

Lagu nie merupakan lagu pertama dari Opick yang aku dengar. Dalam lagu nie Opick duet ngan melly Goeslow. Bagus Opick tak segan silu nak duet ngan Melly. Yela, Melly kan seksi Opick lak berserban kan.  Err, yeke seksi ? Hahaha. Pepandai je aku nie t kene lempang ngan Melly baru taw.

 

 

2. Bila Waktu Telah Berakhir

Haritu aku ada tengok drama Melayu yang OST lagu nie tapi aku tak hengat mana lah cite ape ntah. Lirik lagu nie penuh membawa makna yang mendalam.

 

“ Bila waktu telah memanggil teman sejati hanyalah amal bila waktu telah terhenti teman sejati tinggallah sepi” .

 

Paham tak apa yang Opick nak sampaikan ?? Dia suh kita wat amal banyak-banyak nie sebab bila kita mati nanti amal lah yang dapat tolong kita. ( rajin plak aku duk explain kan? warhahaha )

3. Rapuh

Aku rasa ‘rapuh’ tersebut merujuk kepada iman yang rapuh kot. Aku lah tu iman rapuh. Buat korang dan aku sendiri yang kerapuhan imannya sila dengar lagu nie ok.

 

Nauzubillah . Semua orang taknak iman yang rapuh kan? So renung-renungkan dan selamat beramal.

4. Maha Melihat ( ft. Amanda )

Lagu nie dah lama kot. Aku pun dah tak ingat sinetron mana yang OST lagu nie. Mungkin dah 2 3 tahun kot aku tengok sinetron 2. Hafiz Hafizol pun layan sinetron kan? Huhuhu..

Maha Melihat itu ditujukan untuk Allah SWT. Lagu nie memuji muji kebesaran Allah seperti cebisan lirik di bawah.


“ Kau yang Maha Melihat
Kau yang Maha Melihat
Kau yang Maha Pemaaf
padaMu hati bertobat


Kau yang Maha Pengasih
Kau yang Maha Penyayang
Kau yang Maha Pelindung
padaMu semua bertekun”

5. Satu Rindu ( ft. Amanda )

Lagu nie plak tentang pengorbanan seorang ibu. Sesuai kalau korang nak tujukan lagu nie untuk ibu korang bersempena ngan hari ibu. Hoho. Nak nyanyi lagu nie kat ibu korang pun boleh.

 

Pasti ibu korang terharu dapat anak yang sweet dan jiwang macam korang.

 

“ . . . terbayang satu wajah penuh cinta penuh kasih, terbayang satu wajah penuh dengan kehangatan  kau ibuuu . . .”

6. Semesta Bertasbih

Lagu nie lak banyak mengucapkan puji pujian kepada Allah SWT tuhan sekalian alam,

Opick menyanyi diselangi zikrullah dan menyebut nama Allah berulang kali.

7. Buka Mata Buka Hati

Buka mataku buka hatiku
Alloh terangilah
Hidupku dengan sinarMu
Aku meraba tak berdaya
Tanpa rahmadMu aku hina

Beribu dosa telah terjadi
Bewarnai langkahku
Hitam diri
Hitamlah hari yang lalu

Gila tanpa cahayaMu
Gelap seluruh hidupku
Tak berdaya tak berarti sia-sia

Tak mungkin bisa ku sempurna
Mencintaimu seperti ke-Maha-anMu
Diri yang hina berlumur noda
Hanya bersimpuh
Memohon belas kasihMu

Beribu dosa telah terjadi
Bewarnai langkahku
Hitam diri
Hitamlah hari yang lalu

Gila tanpa cahayaMu
Gelap seluruh hidupku
Tak berdaya tak berarti sia-sia
(diulang 3x)
Buka mataku buka hatiku
Alloh terangilah
Hidupku dengan sinarMu

 

8. Hamba-Hamba Allah

Hidup di dunia ini hanya sebentar saja
Bila duka bila tawa smoga hati kembali pada Nya
Waktu yang berlari takkan pernah bisa kembali lagi
Bila perih bila sedih air mata bukan segalanya

Hanya hamba Allah yang slalu berserah
Hanya hamba Allah yang slalu berpasrah
Karna segalanya tergantung pada Nya
Hanya pada Dia semua bermuara

Detik waktu kan berlalu
Suka dukakan berlalu
Tiadalah semua abadi
Tangis tawa airmata
Semuakan berlalu dan pergi

Hanya hamba Allah yang slalu berserah
Hanya hamba Allah yang slalu berpasrah
Karna segalanya tergantung pada Nya
Hanya pada Dia semua bermuara

Hanya pada Allah hati kan berserah
Hanya pada Allah jiwakan berpasrah
Karna segalanya tergantung pada Nya
Hanya pada Dia semua bermuara

9. Ketika Cinta

Lagu nie mesti ramai yang dah tahu kan kan ? Nikan lagu Datuk Siti nyanyi lam album islamik beliau 2. Aku agak Datuk Siti ambek dari lagu Opick pastu dia wat versi dia.

Ada gak versi duet antara Opick dan  Datuk siti .

 

Nak tengok tekan sini ----> Ketika Cinta 

Dalam banyak2 versi 2 aku mesti r paling suke yang Opick duet ngan Datuk Siti 2.

Tapi versi Opick pun best. Pilu sangat dia nyanyi. Untunglah suare dia best kan. *jeles

10. Tiada Duka Yang Abadi

Lagu nie pun pernah jadi OST drama Melayu. Kalau tak salah aku la drama sebelum Tahajud Cinta yang hari Jumaat tv3 tue. Cite ape ntah aku tak hengat. Haha. Aku memang suke gila ngan lagu nie. haritu masa mula-mula kenal lagu nie memang hari-hari jugaklah duk dengar. Hehehe

Nak tengok lirik lagu nie tekan sini ok-------> Tiada Duka Yang Abadi 

 

11. Tuhan Lindungilah

tuhan lindungilah

12. Taubat

Lagu nie seyes sedih. Lirik dia menusuk kalbu. Kena lak ngan suara si Opick yang merdu 2 kan. Kalau korang feeling betul-betul mesti korang akan nanges golek-golek dengar lagu nie tawww.

“. . . ampunkanlah aku..terimalah taubatku.. sesungguhnya engkau sang pengampun dosa .. berikanlah aku kesempatan waktu..  aku ingin kembali.. kembali kepadamu. . .”

13. Kesaksian Diri

kesaksian diri

14. Cukup Bagiku ( ft. Gito Rollies)

Opick–Cukup Bagiku Lirik

15. Cahaya Hati

OPICK–CAHAYA HATI

 

16. Astagfirullah

Laa ilahaa’illa anta
Ya hayyu ya qoyyum
Subhanallah wabihamdihi
Subhanallah hiladzim

Kubuka jendela pagi di udara yang letih
Deru geram nyanyian jaman
Bersama berjuta wajah kuarungi mimpi hari
Halalkan segala cara untuk hidup ini

Nafsu jiwa yang membuncah
Menutupi mata hati
Seperti terlupa bahwa nafaskan terhenti

Astaghfirullah, astaghfirullah, astaghfirullah, aladzim
Astaghfirullah, astaghfirullah, astaghfirullah, aladzim

Kubuka jendela pagi dan dosapun menghampiri
Suara jerit hati kuingkari
La ilaha illa anta ya
Subhanaka inni kuntu
Minallahdholimin

Sekian sahaja dari saya. Actually , banyak gila lagu-lagu Opick nie. Ni antara yang aku suke dengar lah. Korang yang tahu ape lagu Opick yang best yang aku tak dengar lagi sila komen kat bawah ok.

P/s : PENAT TAHU AKU EXPLAIN. SIAP BAGI LIRIK LAGI. SIAP BAGI VIDEO LAGI NAK SURUHNYA KORANG DENGAR KAN? CEPAT BAGI AKU DUIT RAYE!! Haha.. Sayang betol lagu Opick nie takdek kat karok. Hohoho.

 

14 Pengkritik Tegar :

  1. perrgghhh.. terbaik la hh!!

    BalasPadam
  2. paling minat lagu rapuh..bestttttt dan menginsafkan hehehe

    BalasPadam
  3. yuppp... thumbs up! like it... ! lagu2 opick memang best... ^^


    p/s : kat tempat kite ade je karok lagu opick.. huhu

    BalasPadam
  4. tu la siyez.. mmg trbek la lagu2 die sumenye ..best je dgr huhu sis plg suke lgu rapuh tu .. ;)

    BalasPadam
  5. wah! suke sume lagu2 dia...suara dia best mendayu-dayu lagi....heeee

    BalasPadam
  6. paling suka lagu tiada duka yang abadi..

    bila sedih lagu nie la penguat semangat.. ;)

    BalasPadam
  7. xpernah dengar pon sume lagu2 ni.. maklumlah aku ne kan buta musik :)

    BalasPadam
  8. aku paling suka tiada duka yang abadi.=)

    BalasPadam
  9. keren... maksih.. cocok banget buat sarana dakwah

    BalasPadam
  10. bagus salah satu cara dakwah yg baik..

    BalasPadam
  11. http://www.youtube.com/watch?v=h2dz5atF4Ig

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...