Otak kiri VS Otak Kanan

Korang tahu kan yang kita ada satu otak. Kemudian kita dikurniakan akal untuk berfikir baik & buruk. Pernah tak orang tanya korang :-


Eh, ko otak kiri k otak kanan??? "

Eh , ko ni pandai gler math. Mesti otak kiri kan???? "


atau

"Eh, kau x da otak eh?( Kaau yg tanye cmni better korng tampar laju2 org 2)."


Ada orang cakap otak kiri nie seseorang yang suka sgt akan pengiraan, suke bermain dgn nombor, mudah mengingati nombor, sukakan pengiraan, dan sukakan nombor tapi tak termasuk no ekor la.. Camtu la kot. Cikgu aku pun cakap camtu.

Otak kanan pula dikatakan seseorang yg meminati bahasa, seseorang yg pandai bermain dengan bahasa, berpuitis, pandai mengarang, menulis dan seumpamanya lah. 

Ok, di sini aku dapat simpulkan bahawa aku adalah seorang yg b'otak kanan. Kenapa aku begitu yakin? Nie antara beberapa faktor yang mengukuhkan pendapat bahawa aku bukan b'otak kiri tapi berotak kanan. Bukan takde otak ye lol. >.<

1. Aku selalu mendapat markah yang rendah dalam subjek matematik sejak bangku sekolah lagi namun aku hampir pengsan kerana aku tak menyangka aku telah mendapat A dlm subjek math pada SPM yg lalu.

2. Aku tidak dapat mengingati no hp kawan-kawan, tarikh birthday, no plate, apa-apa yang melibatkan no lah senang cerita. Birthday aku je aku ingat haha. Ye betol. Sorang pun aku tak ingat. Soryy sangat kawan2! Hehe.. Aku siap tulis tarikh birthday family aku di kertas kot -.-

3. Aku yakin dan amat berbangga kerana aku telah dapat mengingati no kad pengenalan aku sendiri dan no telefon rumah dengan tak teragak-agak.

4. Aku akan terlebìh dahulu memastikan aku menulis no fon ku dengan betol apabila aku hendak topup kredit or isi borang-borang yang kena letak no phone . ( Mungkin 3 4 kali jugak ak memastikannya).

5. Sejak dari bangku sekolah aku sering mendapat markah yang tinggi dalam subjek bahasa Melayu. Malah, dalam exam exam besar spt PMR, SPM and STPM aku telah mendapat A dalam subjek tersebut.(agak riak disini ya -.-)

6. Aku jugak sering dipuji oleh guru-guruku kerana aku mempunyai tulisan yang agak cantik berbanding rakan-rakan lelakiku yang laen ( auw, jangan puji lebih-lebih cikgu, malulah).

Dahlah kot. Itu jela aku nak share dengan korang.. Ada jugak orang kaitkan aku sering mengalami maigrain kerana aku jarang menggunakan otak kiriku.. Harapan aku semoga aku dapat menyeimbangkan antara otak kanan dan kiri supaya aku akan menjadi si genius yg hebat pada masa akan datang. Aminn..tibe . haha

P/s : Awak, maafkan saya kerana saya masih tidak dapat menghafal no fon awak sehinggalah hari ini..haha 
5 Komen untuk "Otak kiri VS Otak Kanan"

aku suka bahasa tapi sekarang belajar majoring in math..
heh

Api : okey la 2... hehe... seimbang.....
lau Math HH memg giler lemah....

no 1 ngn 5 tu ite same la..eheh

Back To Top