Cadangan Smartphone Murah Bawah RM500 Shj

Tahun lepas kami adik beradik plan belikan smartphone baru untuk mak dekat kampung. Risau jugak nak belikan smartphone. Takut mak tak reti guna kan. Almaklumlah, mak pakai phone Nokia biasa je. Nanti bila ada smartphone, boleh la video call dengan mak kan. Lagi-lagi sejak covid menyerang, memang sangat jarang boleh balik kampung. 


Tak beli smartphone mahal pun. Beli yang bajet RM500 kebawah je. Untuk penggunaan yang minimum je pun. Mak aku mana reti layan Youtube, Facebook, Tiktok apatah lagi haha. Video call pun tergagap-gagap dia nak mengangkat hehe. 


8 Cadangan Smartphone Murah RM500 Kebawah



Korang yang teringin membeli smartphone murah yang berharga bawah RM 500, bolehlah cuba smartphone yang aku senaraikan di bawah. Aku dah share link Shopee  dibawah setiap smartphone. Yang mak aku tu pun aku beli di Shopee je. But make sure korang beli dengan trusted seller tau. Contohnya beli di akaun Shopee brand smartphone itu sendiri. 



Kalau ko nak beli smartphone Vivo, korang cari akaun Vivo di Shopee. Smartphone yang aku senaraikan dibawah, aku dah sertakan link terus ke akaun brand diorang sendiri. InshaAllah semuanya trusted seller okay. Aku sendiri pun dah beberapa kali beli smartphone di Shopee. Alhamdulillah semua okay je. 


1. Vivo Y1s Aurora Blue (2GB + 32GB/6.22" LCD/4030mAh - RM 379

cadangan smartphone murah bawah 500


Link Shopee : https://shp.ee/5n7z7u7


Highlights

- 6.22-inch screen 1520×720 (HD+)
- 2GB RAM + 32GB ROM, expandable up to 256GB
- 4030mAh large battery
- Dual SIM Dual Standby
- Mediatek MT6765 Helio P35
- 5MP Front Camera;13MP Rear Camera
- Funtouch OS_10.5(based on Android 10)


Product Reviews


"Hp well function.. Boleh la untuk guna buat layan tiktok, fb, shopee tp untuk main game etc,kena beli yg ram besar.. Hp ni ram 2gb je ya.. X support game besar2 nanti lag..Belikan untuk mak so xtahu nk komen mcm mana performance. ♥"


"So far guna okay 👌🏼 beli untuk ibu since phone lama dia screen dah separuh retak. Untuk orang orang tua phone ni sesuai sebab tak banyak guna . Just guna ws and fb.ibu suka sangat, warna pun cantik thankyou ya"


"Bought for my kid for online classes. So far so good. Performance as expected for a $340 phone. Light and size not too big, but bigger than my iphone 13"


"Dah lama sampai..kali kedua beli..kali ni beli sbb hp bapak rosak..nak beli kat luar tp bajet xcukup..beli kat shopee jimat sikit..hp berfungsi dgn baik..tiada kerosakkan"



2. Vivo Y12s Smartphone 3GB + 32GB l 5000mAh Battery - RM 489 



cadangan smartphone murah vivo Y12s



Link Shopee : https://shp.ee/fxtibw7


Highlights

- 6.51-inch screen 1600*720(HD+) - 3GB RAM + 32GB ROM, expandable up to 256GB - 5000mAh large battery - Dual SIM Dual Standby - MediaTek Helio P35 - 8MP Front Camera; 13MP Rear Camera + 2MP bokeh camera - Android 10(Funtouch OS 11)


Product Reviews


"After using it for a long time which is 2 months 3 days overall its very okay!! Cuma you kena pandai jaga sbb dia punya ram rendah so for my mom guna like media social Facebook is really okayy and absolutely affordable"


"In love with this colour, suitable for basic user like my dad💙 thank you for fast shipping and delivery, received within two days👍🏼 and most importantly my dad loves it!"


"Untuk mak! Cantik sangat!! Sampai selamat, puas hati design mcm phone harga ribu ribu!! ❤️"


"Phone Cantik sangat. Ayah saya suka sangat. Saya belikan hadiah untuk dia. Dia gembiraaaaaaaa"



3. Samsung Galaxy A03 (A035) - 3GB RAM/32GB ROM - RM469 








Highlights

- 6.5" HD+ (720 x 1600) TFT Infinity-V Display - One UI 3.1, Android 10 - OCTA-core 1.6 GHz - 3GB RAM, 32GB ROM - Expendable up to 1TB - Rear Camera: 48MP F1.8 (Main) + 2MP F2.4 (Depth) - Front Camera : 5MP F2.2 - 5,000 mAH Battery - Support 7.75W Fast Charging - WiFi + LTE - Bluetooth v5.0 - SIM 1 + SIM 2 + Micro SD



4. Realme C11 2021 Smartphone (2GB RAM + 32GB ROM/5000mAh - RM 399



cadangan smartphone murah realme


Link Shopee : https://shp.ee/saxxgx7


Highlights 



- Processor : MediaTek Helio G35 - CPU: Octa-core, 64bits, Up to 2.3GHz - Storage & RAM 2GB +32GB - 2 SIM Card + 1 MicroSD - 802.11 b/g/n WiFi - Bluetooth 5.0 - 13MP AI Dual Camera - 13MP Primary Camera


Product Reviews


"bought as gifts for my students during PDPR online learning.hope can help them a lot.trusted & recommended 👍🏻"


"Received in a good cond. it is a basic phone. But still have some good feature like face id unlock. Suitable for someone who only need a phone for call purpose. The screen is large and can set the font to bigger size. Bought it for my mother"


"First time beli fon online. memang trusted. Fon ori dan baru bukan sec hand or clone. Ada bubble wrap 👍🏼👍🏼 barang fon pon lengkap (charger, buku manual). Thank you!"


"Bought phone for rm394. The phone can use for simple stuff can’t download much apps . Good for just simple usage. The phone does not come with any protection so you need to buy separately"


5. Xiaomi Redmi 9A (2GB RAM + 32GB ROM) Smartphone - RM 369 




cadangan smartphone murah xiaomi
Link Shopee : https://shp.ee/hwefse7


Highlights



- 6.53" large display | 5000mAh battery - 5000mAh (typ) high-capacity battery - MediaTek Helio G25 Processor - 13 MP AI rear camera
- CPU: 12 nm process technology, up to 2.0GHz, 8x A53, Octa-core CPU - 2GB+32GB

Product Reviews



"Ok hnset dh dpt,thanks seller,harga trsgt murah dri kedai yg lain,ritu ada gak beli hnset cmni kt shopee tpi dri seller lain,paling murah lh tu harga nya,yg ni trlampau murah sbb dri mall nya"


"Beli hp untuk kegunaan anak blajar. Murah dah bg aku nih.original redmi dekat sini.klu dekat kedai rm369 weiii. Berbaloiiiii dpt plk 2000 coin dr seller. Tq👍"


"beli untuk anak umur 4 dan 2. oklah screen cantik dan besar. support yt kids dan beberapa games sbb memory 32gb je kan jgnla expect lebih pulak. asalkan budak2 ni bahagia takk ganggu me time mmy dia 🤣"


"Been using this redmi 9A for about a week and all I could say is that I'm happy with my purchase, very basic phone that suits my need, I'm not a gamer , only use my phone for basic purpose like WhatsApp , insta and fb, played Clash Royale as well, it has been smooth. There is some lag but acceptable"



6. Xiaomi Redmi 9C 2GB+32GB Global VersionAI triple camera - RM 399





Link Shopee : https://shp.ee/jqmman7 
Link Shopee : https://shp.ee/mu6hrm7  (3GB+64GB) - RM479


Highlights 


- AI triple camera | 6.53" large display - 13MP AI triple camera - 6.53" HD+ DotDrop display - 5000mAh (typ) high-capacity battery - Mediatek Helio G35 processor
- 2MP depth sensor - 2MP macro camera
- CPU: 12 nm process technology, up to 2.3GHz, 8x A53, Octa-core CPU - GPU: PowerVR8320, up to 680MHz - 2GB+32GB/3GB+64GB


Product Reviews



"Safely arrived 👍 this is my first time buying phone online & through Shopee 😅 was a bit scared at first. But luckily everything is wonderful ❤️ For phone, the delivery & items are in superb condition. Phone is nice. Used it before for work & now buying for own use"


"Super smart phone in affordable price ⭐ recommended phone, the systems just unexpected for the price, bought it for my dad 😍 seller also, very kind, responsive as I request to post it before the birthday date, and I've got it! 🤩 Thank u seller, GOOD PRODUCT FROM XIAOMI 👍🏻 Highly recommended!"


"Bought during 9.9... Only RM299! Super low price very happy with it. Also the phone is in great condition. Smooth and easy to manage. Wish the rm299 will come soon so could one more. Best phone best price. 5 stars ! Terbaikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk"


"I bought this phone cause of the size and the battery, im really satisfied with it but for the camera is just okay cause of 13mp not that good but if you snap the picture in a good lighting spot it turns out really great! Overall all good"



7. Nokia 1.4 Purple Dusk (6.51" + 3GB RAM + 64GB ROM) - RM 474






Link Shopee : https://shp.ee/cg8p7u7


Highlights 


- Display: 6.51" HD +
- Weight Approximately: 178 g
- RAM: 3GB - CPU: Qualcomm® 215 Mobile Platform - Internal Storage ROM: 64GB, supports up to 128GB - Operating System: Android 10 (Go edition) / Android 11 (Go edition) ready - Battery: Non-removeable 4000mAh - Rear Camera: 8MP auto-focus + 2MP macro, Rear Flash - Front-facing Camera: 5MP - SIM cards: Dual Nano SIM


Product Reviews



"wane y menarek..function y mudah..my mom love it so much..hrp handphone ni y tbaek utk my mom..tenkiyu seller..tenkiyu courier.."


"Pnghtran mmng laju..kali ke 2 bli dgn seller ni,ok la berbaloi la dgn hrga...btri mmng than ssuai kalo nk buat keje rider"


"Good condition so far. Yet to insert card and try, a lil surprise gift for my mom. Beautiful purple. May purchase another one again if discount again :D"


"Bought this for my mum so that my mum can use it for video call (due to pandemic situation). Phone had system update to android go 11. Everything working fine so far. Hope it works for my mum, who first time using smart and mobile phone.😁"



8. OPPO A16k Smartphone l 3GB + 32GB l 4230mAh Long - RM 489







Link Shopee : https://shp.ee/nrf3fsp


Highlights 


- 4230mAh Long-lasting Battery
- 3D Sleek Design - 3GB RAM + 32GB ROM - IPX4 Splash Waterproof - Refresh Rate: 60Hz
- MediaTek Helio G35
- ColorOS 11.1 based on Android 11


Product Reviews 


"Item received, thanks seller. Buy for my daddy, he said he like it. Worth to buy"


"Settings semua okay, camera depan belakang ok
Puas hati beli time 12.12 berbaloi
Kalau OPPO buat sale silalah beli, byk discount so boleh save budget"


"Terbaik..masuk nie dah kali ke 3 beli phone Oppo..1st beli Oppo A92, 2nd Oppo A93 & nie Oppo A16k hadiah untuk birthday ibu bulan mac..recommended..fast delivery xpernah delay or rosak etc..love it..TQ.."


"Barang selamat sampai... tq seller 4 biji bli ngn seller ni... trusted..."



Itu sajalah antara 8 cadangan smartphone berharga bawah RM 500 yang mungkin korang boleh cuba. Kalau untuk penggunaan yang minimum, memang berbaloi untuk dimiliki. Rata-rata pengguna belikan untuk parents, anak-anak yang ada kelas online, and untuk mereka yang menggunakan smartphone dengan kadar yang minimum. 


Kalau korang jenis kaki social media, kaki gaming, kaki youtuber, kaki bergambar, smartphone yang disenaraikan ini bukan untuk korang okay. =P 

Post a Comment

0 Comments