Percutian 4H3M Melawat Tempat Menarik di Yogyakarta 2018

Harini nak share dengan korang pasal company trip tahun lepas iaitu percutian 4 hari 3 malam melawat tempat-tempat menarik di Yogyakarta. Tahun 2016 lepas ke Bandung(entri Bandung), tahun 2017 ke Beijing (entri Beijing), tahun lepas alhamdulillah rezeki ke Yogyakarta pulak. Tahun ini agak-agak ke mana kita ye ? Jeng jeng jenggg \0/

Thank you my company. Walaupun gaji takdelah besar mana macam gaji pegawai lain tapi bila dapat pergi free trip macam nie rasa dihargai sebagai pekerja makan gaji. Okay jom kita cerita pasal percutian kitorang ke Yogyakarta pada 12 October – 15 October 2018 yang lepas. Travel tahun lepas, tahun ini baru tulis entry itu perkara biasa ye haha. Sorry guys entry nie panjang giler sebab aku rangkulkan 4H3M sekaligus dalam satu entry. Tak kuasa plak nak buat part by part –.-

Mendarat di Adisut Jipto International Airport Yogyakarta


Selamat mendarat di Adisut Jipto International Airport around pukul 12.30pm dari KLIA2. Perjalanan mengambil masa kira-kira 2 jam 30 minit. Total yang join trip kali ini dalam 35 orang je dari 50 orang staff (kot –.-). Ramai yang tak dapat join sebab masing-masing ada komitmen yang perlu diutamakan. Takpe this year make sure semua join okay! Baru meriah kan =D

percutian tempat menarik di yogyakarta 2018


After urusan di airport selesai, berkumpul diluar airport. Tour guide, Reny awal-awal lagi dah tunggu kitorang sampai. Dari airport, kitorang naik kereta ke tempat parking bas dalam 300meter macam tu.

percutian ke yogyakarta 2018

Bila masing-masing dah masuk bas, kitorang terus bergerak ke tempat lunch sambil mendengar briefing daripada Reny. Macam-macam la yang Si Reny duk cerita, sambil melawak. Reny orangnya sangat happy go lucky. Suka buat lawak, suka bahan orang. Habis semua orang dalam bas jadi bahan dia amboi amboi haha. Nama aku la yang paling dia suka sebut –.- Rindu pulak dekat tawa besar Reny. T_T

tempat makan best di yogyakarta 2018

First stop kitorang di kedai makan apa nama ntah. Antara menu yang kitorang makan seperti dalam gambar diatas. Nampak menarik kan? Lauk diorang ala-ala masakan di Malaysia jugak. Sepanjang 4 hari di sana, memang setiap hidangan wajib ada sambal okay. Tapi aku tak berani nak makan sambal diorang takut perut meragam. Lagipun aku bukanlah penggemar sambal sangat. Kalau sambal belacan yang saya buat sendiri tu, yang tu sedap! (haha)

Jurang Tembelan


After lunch & solat di kedai makan tadi, kitorang bergerak ke tempat menarik di Jogja yang sangat popular iaitu Jurang Tembelan. Oh by the way, lupa nak bagitau. Masa kitorang nak kesini, kebetulan berlaku gempa di sekitar Bali. So, kitorang terpaksa skip beberapa tempat menarik sekitar Jogja yang berisiko antaranya Pantai Timang,  Gua Pindul & Gunung Merapi. Sedih kan? Tapi demi keselamatan kami semua, tempat-tempat ini terpaksa kami skip.

gambar di jurang tembelang yogyakarta

Menariknya di Jurang Tembelan, view di sana MasyaAllah sangat cantik ye. Banyak spot yang cantik untuk bergambar. Since kitorang pergi by group, kena tunggu turn bila bergambar. Mujur pengunjung tak ramai sangat time tu. Boleh la bergambar banyak sikit haha. Itupun macam tak puas lagi bergambar dah dipanggil berkumpul maklumlah pergi by group nie kena pandai merancang masa. Kalau tak naya lah banyak lagi tempat nak pergi nie oii. –.-

tempat menarik di jogja jurang tembelan yogyakarta

Pinus Pengger


After Jurang Tembelan, kitorang bergerak pula ke Pinus Pengger. Macam biasalah, bila sampai je wajib group photo dulu sebab bila dah berpecah, memang susah la nak group photo. Make sure bateri phone korang penuh ye. Kang rugi je tak boleh nak ambil gambar banyak-banyak. Thanks to powerband yang banyak berjasa. Dekat Malaysia tak pernah pun guna powerband. Di sini, powerband banyak sekali berjasa ya kalian semua.

tempat menarik di jogja

Antara port yang paling popular di sini ialah replika tapak tangan besar macam dalam gambar dibawah. Kena beratur ye untuk bergambar di sini. Make sure dah fikir cara nak posing. Takut nanti bila sampai turn korang tiba-tiba blur macam mana nak pose ramai orang tengok weh malu kite lols.

tempat menarik di jogja 2018

Dah puas bergambar sakan di Pinus Pegger, kitorang bergerak untuk makan malam. Sorry guys dalam entry nie aku tak highlight sangat tempat makan kitorang sebab aku tak excited sangat dengan makanan di sana. But mostly, tempat makan yang kitorang pergi dekorasi kedai makannya memang agak cantik & selesa.

Check In Cordela Hotel

After dinner, terus check in di Cordela Hotel. Disebabkan kepenatan, memang takde ambik gambar pun masa check in tu. Gambar bilik pun lupa nak snap. Masuk bilik, mandi, solat kemudian terus baring. Sedar-sedar dah pagi. Keesokannya after breakfast di hotel, baru bergambar sekitar hotel Cordela.

hotel murah di jogja 2018


Taman Sari


Tempat menarik pertama di Jogja yang kami pergi pada hari kedua ialah di Taman Sari. Cantik tempat ini boleh tengok senibina diorang yang unik. Then ada dua biji kolam besar dekat dalam Taman Sari. Area kolam tula kitorang group photo sebelum masing-masing berpecah untuk bergambar sekitar Taman Sari.

tempat menarik di jogja 2018 taman sari

Sumur Gumuling (Masjid Bawah Tanah)


Sumur Gumuling terletak bersebelan Taman Sari. Dari Taman Sari, kitorang jalan kaki ke sana melalui tepi-tepi rumah orang.

tempat menarik di jogja 2019

Paling ramai orang nak bergambar dekat tempat bawah nie haa. Setiap penjuru terowong ada orang tunggu turn nak bergambar. Memang payah la nak nampak takde orang asing dalam gambar. Nak cari angle cantik pun payah. End up ambil sekeping dua je gambar itu pun tak cantik. Weh korang nak tahu tak actually masa dekat sini, kitorang tertinggal tau. Orang lain semua dah keluar dari Taman Sari. Tinggal aku, Bella dengan Kak Dayah je dalam terowong nie. After keluar dari terowong, memang berpusing-pusing la cari jalan keluar ke pintu masuk Taman Sari. Mujur ada google maps. Kalau tak sesat sampai harini lah dekat sana  –.-

dav

Yang lagi sadis, diorang semua dah bergerak ke Kraton. So, kena tunggu travel guide datang ambil kitorang dekat Taman Sari. Memang geram juga time nie patutnya depa kena check dulu semua dah ada baru boleh bergerak ke Kraton. Tapi disebabkan kami sendiri pun ralat and tertinggal dari group, redha jela. Mujur tak kena makian dari depa semua sebab berpecah dari group. Sorry lah guys. Sampai sini entah-entah sekali nie je. Nak jugak explore lama sikit ambil gambar kenangan-kenangan tak sangka sampai kena tinggal haha. =P

Kraton Ngayogyakarta Hadiningrat


Tempat menarik di Yogyakarta yang seterusnya ialah di Kraton (Istana). Korang yang sukakan sejarah memang wajib berkunjung di sini. Boleh mengetahui sejarah kesultanan di sana. Pelbagai artifak zaman dahulu kala disimpan di sini. 

kraton di yogyakarta

kraton di yogyakarta 2018

Belajar Membuat Batik


After ke Kraton, destinasi tempat menarik seterusnya di tempat membuat batik. Aku tak tahu apa nama tempat ini. Fyi, Jogja memang terkenal dengan batik. So, make sure kalau datang sini bawa balik batik ke Malaysia okay. But saya lagi prefer batik di negeri saya sendiri, Terengganu (haha).

belajar membuat batik di yogyakarta

Setiap orang ditugaskan untuk melukis batik menggunakan peralatan yang diberi. Batik paling cantik dapat hadiah okay. Nak tahu tak siapa yang dapat hadiah? Jeng jeng jeng kenalah baca sampai habis (hehe). Panjang lagi entry nie woi. Baru masuk hari ke-2 nie –.-

Shopping Batik di Batik House


Dah settle belajar membuat batik, jom kita shopping batik pulak di Batik House. Batik House memang terkenal di sana. Harga pun berpatutan. Kalau korang nak shopping batik, boleh je shopping di sini. Pilihan pun banyak. But nak lagi best, boleh shopping di Malioboro. Lagi rambang mata kau! Ingat nak beli jugak baju batik sehelai di Batik House nie but bila try size S agak besar sikit dengan aku. Slim fit pun takde. Kalau ada slim fit size S memang dah rembat dah (hehe)

tempat batik murah di yogyakarta

Shopping Barangan Kulit di Desa Wisata Manding


Kalau pergi company trip, antara aktiviti wajib mestilah shopping kan. So, kitorang singgah shopping di Desa Wisata Manding pulak yang terkenal dengan barangan kulitnya. Di sini terdapat banyak kedai yang menjual barangan kulit. Kebanyakan officemate shopping beg kulit and tali pinggang. Aku shopping tali pinggang je. Masa pergi Bandung pada 2016, aku beli tali pinggang di Cibaduyut. Boleh guna sampai sekarang tali pinggang tu. Thats why aku yakin nak beli barangan kulit di sini. =D

tempat barangan kulit murah yogyakarta

Shopping Coklat di Sugeng Rawuh Tugu Chocolate


After shopping barangan kulit, kitorang singgah pula di Sugeng Rawuh Tugu Chocolate. Macam-macam coklat korang boleh jumpa disini. Kerepek coklat pun ada. Boleh imagine tak kerepek pisang bersalut coklat T_T. Rasanya tak jumpa lagi di Malaysia nie. Kopi luwak pun ada. Barangan cendaramata pun sama. Tapi coklatnya takdelah sedap sangat pun biasa je. Ada la juga beli beberapa jenis coklat nak bawa balik ke Malaysia bagi ke anak buah. =D

kedai coklat terkenal di yogyakarta

kedai coklat popular di jogja

Bersiar-siar di Jalan Malioboro


Malamnya kami berjalan kaki ke Jalan Malioboro. Kalau dari hotel, lebih kurang 1km je kot. Since berjalan dalam group, tak rasa sangat jauhnya. Ramai gila manusia di sini. Make sure jangan berpisah dengan geng okay. Kang sorang-soranglah kau melilau dekat situ. Jalan Malioboro ni terkenal dengan tempat shopping. Korang boleh beli macam-macam di sini especially pelbagai jenis batik, souvenir, t-shirt, barangan kulit dan banyak lagi.

jalan malioboro yogyakarta

Candi Borobodur


Hari ketiga di Yogyakarta, tempat menarik pertama yang kami tuju ialah di Candi Borobodur yang merupakan 7 keajaiban dunia. Ini tempat wajib tau kalau korang ke Jogja. Memang rugi kalau tak singgah di Candi Borobodur nie. Banyak jugak ambil gambar di sini tapi kebanyakan gambar mesti ada orang asing. Memang susah nak bergambar sorang-sorang tanpa ada orang lain di kiri kanan kau. Nasib la kalau dapat tu.

candi borobodur di yogyakarta 2018

Gereja Ayam (Lokasi Penggambaran AADC 2)


Lokasi seterusnya di Gereja Ayam yang merupakan lokasi penggambaran filem Ada Apa dengan Cinta 2. Tiba-tiba Gereja Ayam nie famous bila masuk dalam filem. Sebelum ini entah-entah orang tak hairan pun dengan kewujudan Geraja Ayam nie hm. Mencabar jugak nak ke Gereja Ayam sebab tempatnya diatas bukit. So dari tempat parking bas, kena naik bas mini ke kaki bukit Gereja Ayam. Dari kaki bukit, naik pulak four wheel. Fuh! Memang makan masa jugak dekat sini sebab kitorang ramai. Four wheel pulak 2 bijik macam tu je T_T. Actually kalau korang nak mendaki anak tangga boleh je ke Gereja Ayam instead of naik four wheel tu. Samada larat or tak je. \0/

four wheel ke gereja ayam jogja

Then, kalau nak bergambar diatas puncak Gereja Ayam, kena tunggu turn jugak sebab tak boleh naik ramai-ramai. Tempat tu dahlah sempit. Kang patah kepala ayam tu naya je haha.

bergambar di gereja ayam 2018

Ini gambar di puncak Gereja Ayam. Dari puncak, korang boleh nampak Candi Borobodur tapi nampak sipi-sipi dari kejauhan jela. Jarak Gereja Ayam ini tak jauh sangat pun dari Candi Borobodur.

puncak gereja ayam jogya 2018

Pusat Kaos T-Shirt Yogyakarta


Dalam perjalanan pulang dari gereja Ayam, sempat singgah sekejap di Pusat Kaos T-Shirt Jogja. Takde apa yang menarik pun di sini. Just kedai dua tingkat yang menjual pelbagai t-shirt & ada sedikit bahagian yang menjual batik. Majoriti tak beli apa-apa pun di sini. Tiba-tiba aku sempat pulak sambar baju batik sehelai padahal semua orang dah masuk dalam bas. Batik tu takdelah lawa sangat. Kain dia pun biasa.Aaku beli pun sebab size tu kena dengan aku (hihi). Boleh la buat kenang-kenangan.


Dinner di Sekar Kedaton Resto


Dari hari first sampailah last day di sana, inilah geng makan semeja dengan aku. Kalau makan je, lauk tak pernah habis ye. Padanlah semua slim hehe =P. Rasanya makan dinner di Sekar Kedaton Resto ini je lauk habis. Maybe tempat makan ini je lauknya kena dengan selera kitorang kot? –.-
tempat makan best di yogyakarta 2018

Ini makan last under bajet trip sebab lunch esok dah kena makan guna duit sendiri. Hari last baru jumpa menu udang. Sebelum nie kebanyakan lauk ayam, ikan, sayur je. :”) But alhamdulillah perut boleh terima semua makanan. Perut tak meragam. Cuma aku elak makan sambal diorang memang cannot go sorry Indonesian :/

tempat makan sedap di yogyakarta 2018

Shopping di Jalan Malioboro


Last night di sana, kitorang shopping sakan habiskan rupiah di Jalan Malioboro. Berjalan sepanjang jalan sehingga ke jalan keretapi sana. Yang aku perasan dekat sini, lagi jauh korang berjalan, lagi murah pulak barangan yang diorang jual. So, sebelum nak beli something, make sure survey harga dari beberapa kedai dulu. Jangan main beli je tau. Kalau korang pandai tawar menawar, silakan tawar menawar. Diorang letak harga tinggi gila kot untuk sesetengah barangan. Korang tawar je separuh harga terus. Kang dah dapat harga yang korang nak, jangan tak beli pulak \0/

baju batik murah jalan malioboro jogja 2018

Angkringan Kopi Joss


Actually kitorang berjalan sehingga ke jalan keretapi sebab nak try Kopi Joss ni haa. Kopi yang diletak bara api di dalamnya. Rasanya takdelah sedap sangat cuma agak peliklah diletaknya bara api dalam kopi kau. Kopi Hang Tuah jugak yang paling sedap okay. –.-

kopi arang di malioboro jogja

Konsep kedai kopi ni santai je. Hampar tikar tepi jalan and then kau nikmatilah kopi kau sambil bersila & melihat kenderaan lalu lalang. Boleh tengok keretapi juga dari sini  macamlah di Malaysia takde keretapi kan. =D

kopi arang di jalan keretapi malioboro

Shopping Bakpia (Kuih popular di Jogyakarta)


Keesokannya after check-in dalam tengahari macam tu, kitorang singgah beli kuih yang popular di Yogyakarta iaitu bakpia. Aku beli jugak 2 3 kotak nak bagi kawan & family rasa. Bolehlah kuih nie sedap jugak kalau makan dengan teh o panas. Ada banyak perisa. Aku beli yang perisa kacang je.

kedai menjual bakpia popular di jogja 2018

Lunch di Plaza Ambarrukmo


Before bergerak ke Airport, kitorang singgah makan di Plaza Ambarrukmo. Plaza ini macam mall lah. Tapi takde shopping apa-apa pun dekat sini. Duit dah habis shopping di Malioboro malam tadi. Tinggal baki duit nak lunch je weh haha. Sadis sangat. Nasib baik duit nak beli lunch cukup. T_T

shopping mall di yogyakarta

Menu terakhir di Jogja :’)
menu makanan sedap di yogyakarta 2018

Gambar bawah ini kuih bakpia. Bakpia nie tak boleh simpan lama-lama tau. Paling kurang pun 3-4 hari dari hari kau beli. Nak simpan dalam peti boleh tapi dia punya originaliti & rasa tu dah kuranglah. Kalau makan panas-panas memang sedap. =)
gambar bakpia jogya

Okay one more thing yang aku lupa nak bagitau. Masa kami belajar menconteng batik tu, aku ada bagitau kan penconteng batik yang paling cantik dapat hadiah. So pemenangnya jatuh kepada aku & Fifi. Tak sangka saya ada bakat menconteng batik walaupun aku rasa lukisan aku buruk gila kot haha. Dapatlah sedikit hadiah dari Reny sebagai tanda kenang-kenangan. Sweet juga si Reny nie. =P


Ini sajalah kisah percutian 4h3m kitorang melawat tempat menarik di Yogyakarta pada tahun 2018 yang lalu. Special thanks to Flynn Good Holiday (ig : @fgholiday) yang telah berjaya menyempurnakan percutian kami di Jogja dengan jayanya. Alhamdulillah semuanya selamat pergi & pulang. Lagi gambar di Yogyakarta, korang boleh tengok di instagram aku, @hafiz_hafizol.

Thanks for reading guys.
Ada ke orang baca entry panjang gila nie sampai habis LOL haha.





Chit Chat Steamboat & Grill Murah di Putrajaya @ Cyberjaya

Sebelum ini dah pernah share mengenai steamboat murah di Cyberjaya, harini nak share pula satu tempat makan steamboat & grill murah berdekatan Putrajaya iaitu Chit Chat Steamboat & Grill. Lokasinya di Astana Banquet Hall Cyberjaya @ Putrajaya. Kalau ikut maps, lebih kurang 3-4km je dari rumah aku, Presint 9. Lalu ikut terowong menghala ke Presint 11. After terowong ada traffic light simpang empat, then ambil kiri. Masuk lagi ke dalam sana around 1-2km macamtu terus jumpa Chit Chat Steamboat. Tempatnya bersebelahan je dengan Presint 11.


steamboat grill murah di Putrajaya



Best tempatnya sunyi je. Normally kedai makan buat dekat tempat yang sesak & tumpuan orang kan. Chit Chat Steamboat ini terbalik pulak konsepnya. Masa firstime pergi sana tak expect pulak tiba-tiba ada tempat makan steamboat kat situ. Firstime datang sini bulan October lepas. Diorang buat promosi RM28 je sorang sempena pembukaan. Then second time datang lagi beberapa hari lepas sebab nak celebrated birthday member. Ada 50% less untuk birthday boy/girl. Wow menarik kan? Jom kita tengok apa yang menarik di Chit Chat Steamboat & Grill. \0/


Dekorasi Yang Cantik


Suka betul dengan dekorasi di Chit Chat Steamboat & Grill. Dari lantai rumput karpet, sehingga ke lampu yang menjalar diatas syiling, dikelilingi bunga bungaan yang mekar(haha). Lawo angat saya rasa happy & tenang bila ber-steamboat di sini. Lagi-lagi masa datang kali kedua, kitorang je customer. Ibaratnya macam kitorang booking the whole place pulak. Manager diorang kata normally kalau weekdays memang customer kurang. So datanglah weekdays after balik kerja macam kitorang ya. =P









Banyak Pilihan Makanan (Seafood + Sayur etc)


Dengan harga RM34.20 di kawasan Putrajaya nie, aku rasa sangat berbaloi juga dengan apa yang diorang hidangkan. Ada 3 kuah yang korang boleh pilih which is tomyam biasa, tomyam creamy & sup ayam. Then ada aneka seafood, aneka daging + ayam for you to  grill, pilihan sayur yang banyak, aneka sos etc.













Special menu


- Nasi goreng
- Mee goreng
- Baby Crab
- Fries


Free Flow

- Cold drink
- Teh Tarik
- Ice cream
- ABC Special



Tempat Yang Tenang Lagi Mendamaikan –.-

Biasanya orang bukak kedai makan di tempat tumpuan orang ramai  so nanti mudah lah orang nampak kedai kau kan. Terbalik pulak konsep Chit Chat Steamboat nie sengaja dibuka di kawasan yang sunyi supaya wujud suasana tenang lagi mendamaikan sambil menikmati steamboat grill bersama yang tersayang. Kalau makan steamboat dekat mall, kadang-kadang rasa tak syok pulak bila ada orang lalu lalang duk perhati je kita makan. Dekat sini takde macam tu okay. Sambil menjamu selera, diorang pasang music slow ala ala music kitaro gitu. Menambahkan lagi suasana tenang & romantik di situ ya haha.






Ada Diskaun 50% untuk Birthday Boy/Girl   \0/


Harganya dah la murah, then dia bagi lagi diskaun 50% pada hari jadi korang. Alang-alang birthday member aku bulan Januari, aku booking jela terus makan malam di Chit Chat Steamboat ni. Oh for your info, korang juga boleh request decoration tau kalau nak sambut birthday party dekat sini. Nanti diorang tolong deco mengikut kehendak korang semua. Kitorang tak request pun decoration. Just celebrate simple-simple je. Beli kek sebijik. Then mintak tolong diorang pasang lagu birthday. Sudah cukup membuatkan member terharu kot! Aku tak sure promotion nie akan tamat sampai bila.


Harga Yang Murah & Berpatutan RM34.20 Je Sorang


Susah tau nak cari makanan yang murah di Putrajaya ini selain makan di cafe bangunan kementerian haha. Kalau steamboat & grill pulak, memang susah nak cari yang murah dan tak banyak pun di Putrajaya. Beberapa tahun lepas pernah makan di PICC tapi takde grill. Kalau nak makan steamboat & grill murah, biasanya makan diluar Putrajaya contohnya di Steamboat Empire Cyberjaya. Kalau korang tahu kedai steamboat murah lain area Putrajaya nie, bagitau la kang boleh try.


Harga Chit Chat Steamboat & Grill



Adult : RM34.20 
Senior citizen (60 above) : RM28.80
Children (6-12 yrs) : RM16.20
*10% less until 31 March 2019



Opening hour : 6.30pm – 11.00pm
Location : Berdekatan Astana Banquet Hall Cyberjaya @ Putrajaya, google maps Chit Chat Steamboat & Grill.

So, kalau korang sedang mencari steamboat & grill murah sekitar Putrajaya, aku recommend di Chit Chat Steamboat & Grill nie. InshaAllah puas hati. Service pun bagus. Jangan lupa mencuba ye. Selamat menjamu selera! =D

Menu Masak Simple Untuk Anak Buah

Sekejap je dah masuk tahun 2019. Selamat tahun baru buat korang semua pembaca blog aku. Macam tak percaya rasanya seawal bulan Januari dah ada entry baru hehe. Actually aku draft entry ini pada tahun 2018 lagi. Tahun 2019 baru post weh. Tahun lepas beberapa kali jugak akak aku pergi outstation. Sebagai seorang pak sedara yang prihatin, of course aku akan menyediakan makanan untuk 3 orang anak buah aku especially for lunch & dinner. Breakfast normally diorang makan ringan -ringan macam roti atau biskut je. Dalam kepala dah fikir apa nak masak untuk diorang. Makanan yang simple & senang nak masak. And make sure tak pedas sebab diorang ni tak makan pedas langsung. –.-

Antara menu yang berjaya aku masak sepanjang beberapa kali akak aku outstation pada tahun lepas ialah sup ayam, ayam masak lemak cili padi (cili padi ganti dengan lada besar haha), tomyam campur, tomyam putih, kuey tiaw goreng, mee goreng basah (resepi dari ig @khairulaming), nasi goreng etc. Allahu banyak juga ye haha. Sebelum ini aku pernah share dengan korang mengenai resepi tomyam campur dan resepi rendang ayam. So hari ini nak share beberapa menu simple yang korang boleh try dirumah ye haha kemain sekarang nak jadi blogger masakan pulak ye harap boleh se-popular Azie Kitchen –.- Actually ini untuk rujukan aku juga kang kalau nak masak menu ini lagi, boleh la rujuk blog sendiri gitu hehe.

Ada beberapa menu je yang sempat aku snap gambar/video & share dekat ig aku, @hafiz_hafizol. Yang lain aku tak share pun. Leceh kot sambil masak nak kena snap gambar video bagai nie. Tapi demi menaikkan engagement di instagram dan menunjukkan keriakan kononnya akulah seorang yang rajin masak, aku rajinkan diri sendiri update di Instagram haha. Nauzubillah semoga kita semua dijauhkan dari sikap riak tak tentu hala. Harini aku nak share dua menu je iaitu ayam masak lemak cili padi dan tomyam putih.

gambar anak buah makan

Resepi Ayam Masak Lemak Cili Padi


Resepi ini aku main redah je tau. So, tak perlu nak compare dengan cara korang masak ayam masak lemak cili padi. Lain orang lain style-nya kan. Sebarang komen penambahbaikan, sila komen dibawah ye =D

gambar ayam masak lemak cili padi yang sedap

Bahan-Bahan

1) Cili padi, 3 biji bawang merah, 3 ulas bawang putih, 3cm kunyit hidup (semua bahan ditumbuk lumat)
2) Ayam 1/2kg
3) Santan kotak kecil
4) 3 batang serai, 1 asam keping, sedikit daun kunyit
5) Sedikit air
6) Perasa – gula, garam

Cara-caranya

1) Masukkan cili padi, bawang merah, bawang putih, kunyit hidup. Cili padi tu aku tukarkan dengan lada hidup pasal anak buah aku tak makan pedas. T_T
2) Masukkan 1/2kg ayam. Gaulkan.
3) Masukkan santan kotak kecil. Kacaukan.
4) Masukkan sedikit air supaya kuah tak terlalu pekat.
5) Masukkan serai, asam keping, daun kunyit.
6) Akhir sekali masukkan perasa – gula, garam secukup rasa.
7) Bila rasanya dah okay, kacau sehingga masak. Siap! Selamat mencuba.
8) Kalau korang nak tukar ayam dengan udang pun boleh. Kalau udang, aku suka letak last sekali sebab udang kan cepat masak.

Resepi Tomyam Putih


Resepi kedua, tomyam putih. Sebelum ini pernah buat tomyam campur. Ini firstime nak try buat tomyam putih. Aku suka buat tomyam sebab simple gila. Campak-campak je dah siap. Amboi haha. Lagi satu, dalam tomyam ada semua. Boleh letak ayam, seafood, sayur. Tak payah nak masak lauk sayur lain dah sebab dalam tomyam boleh letak sayur banyak-banyak –.-

Bahan-Bahan

1) 3 biji bawang merah & 3 ulas bawang putih
2) 500g ayam
3) 3 batang serai
4) 3 biji cili padi (nak lagi pedas, letak lebih)
5) 3cm Lengkuas
6) 4-5 cawan air kosong
7) 2 ketul kiub pati ayam
8) 3-4 biji limau nipis (diperah)
9) Sayur (kubis cina, bunga kubis, cendawan, tomato, carrot, etc)
10) 3 helai daun limau purut
11) Sedikit garam

Cara-caranya


1) Tumiskan bawang merah & bawang putih yang sudah dipotong halus.
2) Masukkan 3-4 cawan air. Kalau nak banyak kuah, letak la lebih sikit.
3) Masukkan 500g ayam
4) Masukkan serai, cili padi, lengkuas. Biarkan sehingga mendidih.
5) Masukkan kiub pati ayam 2 ketul. Kacaukan.
6) Masukkan sayur. Terpulang dekat korang nak masukkan sayur apa mengikut kesesuaian. Macam aku suka letak kubis cina, bunga kubis, carrot, cendawan & tomato.
7) Masukkan perahan limau nipis. Kalau nak lagi masam, masukkan lebih.
8) Last sekali, masukkan garam secukup rasa. Done!
9) Biasanya step 4 – 7 aku main redah je. Tak ikut turutan pun. Asal ada rasa tomyam dah cukup bangga rasanya haha. \0/

gambar menu simple bujang masak

Mangkuk putih dalam gambar diatas, tomyam putih yang aku masak. Yang belah kanan dalam bekas tu ayam masak kurma jiran sebelah bagi. Selamat mencuba guys. Kita sebagai seorang lelaki kena tahu juga memasak ye. Kang boleh masak dengan isteri sama-sama didapur. Sweet sangat=D