Tempat-Tempat Menarik Wajib Dilawati Di Penang

Harini nak berkongsi dengan korang semua mengenai tempat-tempat menarik yang wajib dilawati di Penang. Tahun lepas dua kali jalan-jalan di Penang. Kenapa Penang? Sebab banyak tempat best yang korang boleh lawati and of course makanan dekat sana pun just nice. So kaki jalan-jalan cari makan tu dah boleh terjah harga tiket flight ke Penang ye hehe.


TEMPAT MENARIK WAJIB DILAWATI DI PENANG


Actually banyak tempat yang menarik and tempat makan yang best di Penang. But disebabkan kekangan masa, kitorang terjah mana yang kitorang rasa berbaloi je. Nak terjah semua memang tak cukup 3 hari 2 malam. Maybe kena stay sana 1 minggu kot baru boleh explore lagi banyak tempat menarik and tempat makan yang best matilak nakkk. –.-


Untuk entry nie, aku nak highlight tempat menarik di Penang and tempat makan yang best dekat sana yang sempat kami terjah sahajalah. So, what to do in Penang ? Lets check it out!


Escape Adventure Penang


Korang yang gemarkan aktiviti lasak dan extreme aku highly recommend try Escape Adventure Penang di Teluk Bahang, Penang. Kalau nak ke sana make sure datang pagi tau sebab banyak pilihan permainan yang korang boleh cuba. Antaranya monkey business, aerobat, atans leap, flying lemur, gecko tower, tubby racer dan banyak lagi.


escape penang_8


Semestinya game-game ini akan mencabar keberanian korang terutamanya buat mereka yang takut akan ketinggian. Permainan paling aku tak dapat lupa ialah flying fox dia yang paling jauh pernah aku naik so far. Tahun lepas pun aku dah buat entry details pasal Escape Adventure Penang. Korang search jela di blog nie kalau rajin ye. =D


ATV Eco Tour Penang


ATV Tour Penang_6


Pengalaman pertama naik ATV ialah di Eco Tour Penang, Balik Pulau. Sepanjang perjalanan, korang akan melalui sawah bendang, dusun buahan-buahan, kolam ikan, melalui hutan paya bakau dan ke Pantai Malindo. But agak rugi masa kitorang ber-ATV tu, sawah padi takde orang tanam lagi. Kalau musim padi menguning atau menghijau, mesti lagi cantik pemandangannya kan.


As for me, quite fun gak ah aktiviti nie sebab korang boleh menikmati keindahan sawah bendang, hutan paya bakau, and keindahan pantai di Balik Pulau. Fyi, Pulau Malindo juga turut menerima tempias bencana tsunami yang melanda Penang beberapa tahun lepas. Ini cerita dari abang ATV lah. Banyak jugak katanya perubahan bentuk muka bumi yang berlaku di Pulau Malindo akibat dari tsunami yang melanda.


Street Art Penang


Korang gemar bergambar di Street Art? If Yes, street art di Penang wajib korang singgah. Kiranya macam tak lengkap percutian korang di Penang kalau tak singgah di Street Art Penang. Street art Penang ini antara yang terawal di Malaysia setelah menjadi ikutan negeri-negeri lain. Eh yeke? Haha. Tapi wa cakap sama lu, orang siap tunggu turn kot nak bergambar dekat sana. Tapi sayang, ada street art yang sudah pudar dimamah usia.


street art penang 2017


Kalau nak bergambar di street art, make sure korang cari dulu peta sebab agak luas juga kawasan street art tu. Peta boleh didapati di kedai menyewa basikal. Yes, korang boleh sewa basikal untuk bergambar dengan street art kegemaran korang. Jenuh nak jalan kaki berpeluh habis dengan panas lagi. Street art yang paling famous dekat sini of couselah budak kecil naik basikal and budak kecil bermain buaian.


Bukit Bendera


Kali pertama aku datang ke Bukit Bendera masa lawatan sekolah menengah maybe around 2006 @ 2007 macamtu. Memang excited habis lah masa tu maklumlah tak pernah keluar Terengganu kan. Sekali bila dapat peluang ke Penang, seronoklah. Kalau nak compare dulu dengan sekarang, memang banyak sangat perubahan. Of course sekarang lagi syok sebab lagi banyak attraction dekat sana. Kemudahan pun diorang dah upgrade menjadi lebih bagus and selesa contohnya keretapi bukit.


bukit bendera 2016


Nak tengok seluruh Penang? Di Bukit Bendera inilah tempatnya. Untuk naik ke Bukit Bendera, ada disediakan keretapi bukit dengan harga tiket yang berpatutan. Kalau weekend or cuti sekolah memang agak ramai juga orang. Nak beratur naik keretapi sekian hal, nak turun nanti pun sekian hal jugak. So pandai-pandailah rancang perjalanan korang ye. Di Bukit Bendera, banyak spot bergambar yang cantik. Paling famous dekat bangku patah tengah tu.


Jeti di Taman Negara Penang


Niat asal nak explore taman Negara Penang, sekali bila dah sampai sana, Taman Negara dah tutup daaa. Then lepak jela area Taman Negara ada perkampungan nelayan. Dekat situ ada jeti kayu. Macam cantik pulak kan kalau bergambar dekat situ. Makan terhasillah gambar poyo di bawah. Waktu ini around pukul 6.00 petang macamtu kot. Lighting pun dah kurang. Sokaylah. Ada jugak gambar buat kenang-kenangan kan? Hehe.


jeti di taman negara penang


Buat kaki jalan-jalan cari makan pula, jangan lupa terjah tempat makan best di Penang yang aku senaraikan di bawah okay. Aku tak explore banyak pun tempat makan sebabnya macam aku cakap dekat atas tadi lah, kekangan masa and juga kekangan wang actually haha. Harga makanan dekat sana so-so je. Takdelah mahal sangat. Nak kata murah pun tak jugak. =P


Restoran Deen


Sesampainya di Penang, tempat makan pertama yang kami terjah ialah di Restoran Deen yang terletak di Jelutung. Tahu kewujudan Nasi Kandar Deen ini pun dari recommendation kawan-kawan and hasil carian google. Katanya nasi kandar ini antara yang terbaik di Penang. Apa tunggu lagi mari kita try-lah. Nasib baik datang sana bukan time orang keluar lunch. Kalau tak, confirm beratuq panjang. Masa kitorang sampai sana pun pelanggan dah mula beratur. Memang dahsyat penangan Nasi kandar di Restoran Deen ini tau. Bukan calang-calang.


nasi kandar deen paling best penang


Ambil menu seperti dalam gambar dibawah, dia cas RM 11.00 tak termasuk air. Ini nafsu syaiton punya pasal semua lauk kau nak bedal. T_T. Mujur boleh tahan jugak rasanya. Kira berbaloi la ambil lauk penuh 1 pinggan. –.-


nasi kandar deen paling best di Penang 2017


Nasi 7 Benua @ Koo Boo Cafe


Kenapa dinamakan nasi 7 benua? Sebab ada 7 jenis nasik yang berlainan di dalam 1 menu korang. Aku pun dah tak ingat 7 jenis nasi tersebut sebab ini tahun lepas punya cerita weh. Rasanya nasi minyak, nasi tomato, nasi lemak, nasi putih, nasi hujan panas, lagi 2 jenis nasi aku dah lupa. Then lauk korang boleh pilih nak lauk apa. Ada macam-macam lauk yang pastinya menambat selera korang. Restoran Nasi 7 Benua ini terletak di Sungai Ara, Penang.


nasi 7 benua penang


Tempat-tempat menarik dan tempat makan yang best di Penang yang aku cerita dekat atas baru sedikit tau. Ada banyak lagi yang aku tak explore inshaallah panjang umur murah rezeki ke Penang lagi lah kita hihi. Selain Penang, setiap negeri di Malaysia mempunyai keunikan dan tarikannya yang tersendiri. Kalau korang nak tahu mengenai tarikan dan tempat-tempat menarik yang terdapat di Malaysia, boleh terjah link nie https://www.traveloka.com/en-my/infographic/malaysia/unseen-malaysia.

2 Komen untuk "Tempat-Tempat Menarik Wajib Dilawati Di Penang"

Saya suka pergi ke Teluk kumbar. Mancing. Hehe

Menarik tngok nasik hujan panas tu.. Lapar pulak baca time ni..

Back To Top