Tempat-Tempat Menarik Wajib Dilawati Di Penang

Harini nak berkongsi dengan korang semua mengenai tempat-tempat menarik yang wajib dilawati di Penang. Tahun lepas dua kali jalan-jalan di Penang. Kenapa Penang? Sebab banyak tempat best yang korang boleh lawati and of course makanan dekat sana pun just nice. So kaki jalan-jalan cari makan tu dah boleh terjah harga tiket flight ke Penang ye hehe.


TEMPAT MENARIK WAJIB DILAWATI DI PENANG


Actually banyak tempat yang menarik and tempat makan yang best di Penang. But disebabkan kekangan masa, kitorang terjah mana yang kitorang rasa berbaloi je. Nak terjah semua memang tak cukup 3 hari 2 malam. Maybe kena stay sana 1 minggu kot baru boleh explore lagi banyak tempat menarik and tempat makan yang best matilak nakkk. –.-


Untuk entry nie, aku nak highlight tempat menarik di Penang and tempat makan yang best dekat sana yang sempat kami terjah sahajalah. So, what to do in Penang ? Lets check it out!


Escape Adventure Penang


Korang yang gemarkan aktiviti lasak dan extreme aku highly recommend try Escape Adventure Penang di Teluk Bahang, Penang. Kalau nak ke sana make sure datang pagi tau sebab banyak pilihan permainan yang korang boleh cuba. Antaranya monkey business, aerobat, atans leap, flying lemur, gecko tower, tubby racer dan banyak lagi.


escape penang_8


Semestinya game-game ini akan mencabar keberanian korang terutamanya buat mereka yang takut akan ketinggian. Permainan paling aku tak dapat lupa ialah flying fox dia yang paling jauh pernah aku naik so far. Tahun lepas pun aku dah buat entry details pasal Escape Adventure Penang. Korang search jela di blog nie kalau rajin ye. =D


ATV Eco Tour Penang


ATV Tour Penang_6


Pengalaman pertama naik ATV ialah di Eco Tour Penang, Balik Pulau. Sepanjang perjalanan, korang akan melalui sawah bendang, dusun buahan-buahan, kolam ikan, melalui hutan paya bakau dan ke Pantai Malindo. But agak rugi masa kitorang ber-ATV tu, sawah padi takde orang tanam lagi. Kalau musim padi menguning atau menghijau, mesti lagi cantik pemandangannya kan.


As for me, quite fun gak ah aktiviti nie sebab korang boleh menikmati keindahan sawah bendang, hutan paya bakau, and keindahan pantai di Balik Pulau. Fyi, Pulau Malindo juga turut menerima tempias bencana tsunami yang melanda Penang beberapa tahun lepas. Ini cerita dari abang ATV lah. Banyak jugak katanya perubahan bentuk muka bumi yang berlaku di Pulau Malindo akibat dari tsunami yang melanda.


Street Art Penang


Korang gemar bergambar di Street Art? If Yes, street art di Penang wajib korang singgah. Kiranya macam tak lengkap percutian korang di Penang kalau tak singgah di Street Art Penang. Street art Penang ini antara yang terawal di Malaysia setelah menjadi ikutan negeri-negeri lain. Eh yeke? Haha. Tapi wa cakap sama lu, orang siap tunggu turn kot nak bergambar dekat sana. Tapi sayang, ada street art yang sudah pudar dimamah usia.


street art penang 2017


Kalau nak bergambar di street art, make sure korang cari dulu peta sebab agak luas juga kawasan street art tu. Peta boleh didapati di kedai menyewa basikal. Yes, korang boleh sewa basikal untuk bergambar dengan street art kegemaran korang. Jenuh nak jalan kaki berpeluh habis dengan panas lagi. Street art yang paling famous dekat sini of couselah budak kecil naik basikal and budak kecil bermain buaian.


Bukit Bendera


Kali pertama aku datang ke Bukit Bendera masa lawatan sekolah menengah maybe around 2006 @ 2007 macamtu. Memang excited habis lah masa tu maklumlah tak pernah keluar Terengganu kan. Sekali bila dapat peluang ke Penang, seronoklah. Kalau nak compare dulu dengan sekarang, memang banyak sangat perubahan. Of course sekarang lagi syok sebab lagi banyak attraction dekat sana. Kemudahan pun diorang dah upgrade menjadi lebih bagus and selesa contohnya keretapi bukit.


bukit bendera 2016


Nak tengok seluruh Penang? Di Bukit Bendera inilah tempatnya. Untuk naik ke Bukit Bendera, ada disediakan keretapi bukit dengan harga tiket yang berpatutan. Kalau weekend or cuti sekolah memang agak ramai juga orang. Nak beratur naik keretapi sekian hal, nak turun nanti pun sekian hal jugak. So pandai-pandailah rancang perjalanan korang ye. Di Bukit Bendera, banyak spot bergambar yang cantik. Paling famous dekat bangku patah tengah tu.


Jeti di Taman Negara Penang


Niat asal nak explore taman Negara Penang, sekali bila dah sampai sana, Taman Negara dah tutup daaa. Then lepak jela area Taman Negara ada perkampungan nelayan. Dekat situ ada jeti kayu. Macam cantik pulak kan kalau bergambar dekat situ. Makan terhasillah gambar poyo di bawah. Waktu ini around pukul 6.00 petang macamtu kot. Lighting pun dah kurang. Sokaylah. Ada jugak gambar buat kenang-kenangan kan? Hehe.


jeti di taman negara penang


Buat kaki jalan-jalan cari makan pula, jangan lupa terjah tempat makan best di Penang yang aku senaraikan di bawah okay. Aku tak explore banyak pun tempat makan sebabnya macam aku cakap dekat atas tadi lah, kekangan masa and juga kekangan wang actually haha. Harga makanan dekat sana so-so je. Takdelah mahal sangat. Nak kata murah pun tak jugak. =P


Restoran Deen


Sesampainya di Penang, tempat makan pertama yang kami terjah ialah di Restoran Deen yang terletak di Jelutung. Tahu kewujudan Nasi Kandar Deen ini pun dari recommendation kawan-kawan and hasil carian google. Katanya nasi kandar ini antara yang terbaik di Penang. Apa tunggu lagi mari kita try-lah. Nasib baik datang sana bukan time orang keluar lunch. Kalau tak, confirm beratuq panjang. Masa kitorang sampai sana pun pelanggan dah mula beratur. Memang dahsyat penangan Nasi kandar di Restoran Deen ini tau. Bukan calang-calang.


nasi kandar deen paling best penang


Ambil menu seperti dalam gambar dibawah, dia cas RM 11.00 tak termasuk air. Ini nafsu syaiton punya pasal semua lauk kau nak bedal. T_T. Mujur boleh tahan jugak rasanya. Kira berbaloi la ambil lauk penuh 1 pinggan. –.-


nasi kandar deen paling best di Penang 2017


Nasi 7 Benua @ Koo Boo Cafe


Kenapa dinamakan nasi 7 benua? Sebab ada 7 jenis nasik yang berlainan di dalam 1 menu korang. Aku pun dah tak ingat 7 jenis nasi tersebut sebab ini tahun lepas punya cerita weh. Rasanya nasi minyak, nasi tomato, nasi lemak, nasi putih, nasi hujan panas, lagi 2 jenis nasi aku dah lupa. Then lauk korang boleh pilih nak lauk apa. Ada macam-macam lauk yang pastinya menambat selera korang. Restoran Nasi 7 Benua ini terletak di Sungai Ara, Penang.


nasi 7 benua penang


Tempat-tempat menarik dan tempat makan yang best di Penang yang aku cerita dekat atas baru sedikit tau. Ada banyak lagi yang aku tak explore inshaallah panjang umur murah rezeki ke Penang lagi lah kita hihi. Selain Penang, setiap negeri di Malaysia mempunyai keunikan dan tarikannya yang tersendiri. Kalau korang nak tahu mengenai tarikan dan tempat-tempat menarik yang terdapat di Malaysia, boleh terjah link nie https://www.traveloka.com/en-my/infographic/malaysia/unseen-malaysia.

Hiking Bukit Batu Condong & Air Terjun Sofea Jane, Kemensah

Entry hiking lagi nampaknya hihi. Kali ini hiking di Bukit Batu Condong dan trekking di Air Terjun Sofea Jane, Kemensah pulak. Yang nak tengok view yang sangat cantik di puncak Bukit Batu Condong and di air terjun Sofea Jane, silalah baca entry nie sampai habis okay. Kalau taknak baca aku membebel pun, scroll jela sampai bawah. \0/


HIKING DI BUKIT BATU CONDONG TREKKING AIR TERJUN SOFEA JANE



Hiking di Bukit Batu Condong


Kitorang sampai di kaki Bukit Batu Condong around pukul 9.00am parking kereta tepi jalan pun kena bayar jugak hm. Tak ingat dah berapa harga parking pasal Fadil yang tolong bayarkan thanks Fadil. Dah tukar kasut and semua dah ready, terus hiking lah. Nak tunggu apa lagi. Orang lain ada yang dah nak balik. Kami baru nak start hiking. –.-


parking bukit batu condong


Ini antara trek hiking di Bukit Batu Condong.


lelaki hensem hiking



hiking di bukit batu condong


Ada trek yang kena memanjat menggunakan tali yang disediakan. 


lelaki hensem di bukit batu condong


Yang paling mencabar, sebelum nak sampai puncak. Dah macam buat wall climbing pulak dekat situ. Kena bergantung dekat tali yang disediakan dekat pokok tinggi yang berakar.


bukit batu condong yang mencabar


Bila dah settle panjat menggunakan tali dekat trek pokok berakar tu, baru boleh nampak view macam dalam dibawah ye. Anggaran masa hiking dari kaki bukit ke puncak sekitar 30 minit sahaja.


Puncak Bukit Batu Condong, Kemensah


Kami bertiga je berjaya sampai di puncak. Kak Shikin dengan Fadil dah menyerah diri dekat yang kena panjat menggunakan tali di pokok berakar tu. So diorang tunggu la kami dekat bawah je. Memang rugi lah diorang! Sebab view di puncak memang awesome gila. Kebetulan cuaca pada hari kejadian pulak memang cantik. =D


berjaya menawan bukit batu condong


Bergambar sakan la kami bertiga di puncak Bukit Batu Condong almost sejam lebih jugak la rasanya sampai diorang beberapa kali jugak call suruh turun sebab nak trekking ke Air Terjun Sofea Jane pulak lepasnie.


lelaki hensem di atas bukit


Di puncak ada jugak group lain dalam 3 4 group. Kena tunggu turn jugak nak bergambar and nak dapat angle yang paling terbaik. Terpaksa ringan mulut mintak tolong diorang ambilkan gambar kami bertiga. Kalau tak, selfie sajelah jawabnya. Konsepnya kena tolong menolong la. Korang ambik gambar kami, nanti kami pulak ambil gambar korang. =D


puncak bukit batu condong kemensah



gambar puncak bukit batu condong


Dah sakan bergambar almost sejam dipuncak bukit, baru kami bergerak turun dengan gembira.


puncak bukit batu condong


Kami tak turun ikut trek tali dekat pokok berakar tadi tapi trek sebelah dia. Situ mudah sikit nak turun katanya. Ada abang askar yang jaga. Sambil tunggu turn nak turun, sempat la selfie sekeping dua dulu and rest kejap dekat hammock abang askar.


hiking di bukit batu condong


Berbaju biru itu abang askar yang tolong kitorang turun dari puncak Bukit Batu Condong. Memang agak mencemaskan jugak trek nak turun nie tapi dengan pertolongan dari abang askar menggunakan tali yang disediakan, alhamdulillah semua berjaya turun dengan selamat. Kena percaya dengan tali katanya.


Trekking ke Air Terjun Sofea Jane


Bila semua dah selamat sampai dekat tempat parking kereta tadi, kami trekking pula ke Air Terjun Sofea Jane. Actually boleh je bawak kereta parking atas sikit di tempat ATV. Disebabkan kami tak tahu, so menapaklah kami ke tempat ATV. Dari tempat ATV, kena melalui laluan ATV untuk ke Air Terjun Sofea Jane.


laluan ke air terjun sofea jane


Sepanjang laluan nanti, korang akan jumpa group naik ATV, group berbasikal and ada juga yang trekking macam kitorang untuk ke air terjun. Firstime nak menjejaki Air Terjun Sofea Jane, memang agak buntu jugak lah sebab rasa macam dah trekking lama but bakpe yang tak sampai-sampai lagi nih.


dav


Bila jumpa je geng basikal, terus tanya diorang jauh lagi ke nak sampai. Kami mengaplikasikan kata pepatah malu bertanya sesat jalan dengan sebaik-baiknya. Masing-masing dah pancit, mujur dah beli siap-siap bekalan air dekat tapak ATV tadi.


Tiba-tiba dipertengahan jalan ada pulak abang naik moto duk mintak wang perlindungan apa ntah. RM2/head. Dah kena bayar RM10 lagi untuk 5 orang. Malas nak argue banyak-banyak dengan abang tu, bayar jelah. Katanya sepatutnya kena bayar dekat bawah sebelum start trekking. Tapi takde orang jaga dekat bawah macam itulah lebih kurang apa yang dia kabo. Eh, macam tu pulak dah. Lantak p la hang.


hutan di air terjun sofea jane kemensah


Akhirnya, jumpa jugak papan tanda ke Air Terjun Sofea Jane nie. Memang lega la bila dah jumpa papan tanda. Maksudnya mesti dah nak sampai kan. Rupanya banyak lagi air terjun dekat sana. Sofea Jane yang paling bawah. Air Terjun Maya Karin & Air Terjun Neelofa pun ada weh. Kau rasa? Dengar cerita diorang pernah datang buat shooting dekat sana. Itu yang diletaknya nama diorang. Lepasni boleh la ke air terjun Neelofa pulak. Mana tahu boleh jumpa Neelofa dekat sana ke hihi. =P


Berpandukan papan tanda yang disediakan, kami terus bergerak lagi beberapa meter ke depan. Akhirnya! Almost 1 jam jugak trekking, sampai jugak di Air Terjun Sofea Jane. Wow! Tak sia-sia berpenat-lelah, memang cantik air terjunnya.


air terjun sofea jane kemensah


Terus cari port yang baek sikit. Kebetulan tadi ada tapau nasi lemak. Pekena dulu nasi lemak kemudian baru mandi air terjun. Syok weh lama dah tak mandi air terjun. Sejuknya air terjun dekat sini lain macam.=D


cantiknya air terjun sofea jane kemensah


Memang syok boleh tadah kepala bawah air terjun macam nie. Bak kata orang putih, happiness is listening to a waterfall. =D


jejaka hensem di air terjun sofea jane


Kebetulan dekat port kitorang mandi tu ada 1 group hiking lain. So depa semua la yang duk ambil gambar kami. Memang bagus sangat depa semua. Siap offer nak ambil gambar sampai kitorang dah blur nak posing lagu mana lagi. –.-


berkelah di air terjun sofea jane


Almost 2 jam jugak kami mandi-manda & bersantai di Air Terjun Sofea Jane tu. Siap group abang yang ambil gambar kitorang tadi offer air nescafe o lagi. Sambil dengar diorang bercerita pengalaman hiking and ada sedikit slot suai kenal. –.-


Itu jela cerita hiking di Bukit Batu Condong and trekking di Air Terjun Sofea Jane kitorang. Overall memang puas hati dapat bergambar diatas puncak Bukit Batu Condong yang sangat lawa view-nya, and dapat mandi-manda di Air Terjun Sofea Jane yang sejuk je airnya.


Balik dari sana, singgah lunch dekat Nasi Lemak Royale, Ampang pulak. Bagus sangat la tu. Tadi dah bakar kalori, nie kita menternak balik kalori yang hilang. \0/


nasi lemak royale sedap ampang

Pengalaman Mendaki Gunung Siku, Pahang (Mossy Forest)

Harini nak share dengan korang semua pengalaman kami mendaki Gunung Siku, Pahang. Ini bulan lepas punya cerita tapi biasalah nak tunggu mood menaip tu datang ya rabbi. Mujur dia tak datang tahun depan –.-. So sementara ada mood nak menaip nie marilah kita menaip laju-laju.


mendaki gunung siku mossy forest 2017


Actually plan sebenar nak naik Gunung Irau. Dah dapat pun pakej ke Gunung Irau but guide (Apit nama dia) yang kami deal tu recommend suruh naik Gunung Siku je dulu pasal kami nie noob lagi, bukanlah kaki hiking yang selalu panjat gunung pun. Nie baru nak berjinak-jinak dengan hiking. Takut nanti pancit bila naik Irau wahaha.


Kami follow jela cakap Apit, naik je Gunung Siku dulu. Lagipun Gunung Siku ada juga mossy forest macam dekat Gunung Irau malah lagi cantik sebab ramai belum tahu kewujudan Gunung Siku nie katanya. ehe.


dav


Bertolak ke sana lewat malam, sampai sana around 5am and solat subuh di Masjid Kg. Raja. Thanks driver yang bersengkang mata drive dari Putrajaya ke Masjid Kg. Raja. Hujan lebat kemain sepanjang perjalanan. \0/


Dah solat and bersiap apa yang patut, kami breakfast di area surau. ada 1 kedai makan sarapan pagi dekat situ. Makan sikit buat alas perut and supaya badan bertenaga sikit. Kami nak naik gunung nie weh. 1stime nak daki gunung memang agak excited jugak lah. Sebelum nie hiking di bukit Broga je. Kalinie kita upgrade ke gunung la pulak. –.-


dav


Dah settle breakfast, kami terus bergerak ke Gunung Siku yang tidak berapa jauh dari surau tadi. Group kitorang ada dalam 30 orang jugak campur dengan guiders. Yang lain macam dah biasa hiking nie. Masing-masing bawa beg besar 30liters above kami bawa beg Quechua Arpenaz 10 je. Pastu duk pelik kenapa diorang bawa beg besar sedangkan kami bawa beg kecik berisi air mineral dengan roti and biskut je hihi.


laluan ke gunung siku mossy forest


Dari tempat parking kereta, kena berjalan ke kaki Gunung Siku melalui laluan pejalan kaki. Kiri kanan ada kebun tomato. Around setengah jam perjalanan, sampai lah dekat kaki Gunung Siku. Time nie pukul 8.30am macamtu. Memang cantik view kebun sayur kaki Gunung Siku. Dari sinilah nanti kami start mendaki around 400 meter ke puncak Gunung Siku. Ada sedikit briefing and bacaan doa selamat oleh the guider sebelum start mendaki.


sdr


Geng kitorang nie stamina bukanlah kuat sangat. Si Tayen tu siap ada masalah lutut lagi. So, kitorang mendaki pun leklek jela. sambil tunggu orang belakang. Datang sama-sama, sampai ke puncak pun of course lah sama-sama jugak kan. Nasib si Apit nie seorang guider yang sangat memahami cuma mulut dia jela agak laser tapi hati baik.


mendaki gunung siku mossy forest


Hampir 2 jam hiking, kitorang pun sampai jugak ke mossy forest. Masing-masing muka dah excited and keluarkan handphone. Dia punya mossy forest memang cantik bakhang. Macam dalam filem Lord of The Ring. Tapi tree beard (pokok raksasa yang boleh bercakap) takdelah dekat situ haha.


mossy forest lord of the ringIni mossy forest dalam Lord of The Ring


Mossy forest di Gunung Siku pulak, korang boleh scroll gambar bawah nie. As for me yang firstime sampai di mossy forest, memang aku agak kagum dengan keindahan alam dekat sana.


mossy forest cantik di gunung siku


Sepanjang laluan di mossy forest, kitorang duk bergambar je sampaikan si Apit sound sebijik “korang kalau 3 minit berjalan pastu bergambar, bila nak sampai dekat puncak?” camtu la bunyi ayat si Apit haha. \0/


mossy forest cantik gunung siku


Chill la Apit pun. Ingat senang ke nak sampai atas nie 2 jam hiking kot baru sampai. Haruslah bergambar kenangan dulu dengan mossy forest yang cantek sangat nie. Oh ya, special thanks buat photographer yang snap gambar-gambar di mossy forest nie especially Kak Dayah. The photos you captured are absolutely priceless.=D


jejaka kacak di gunung siku


Lebih kurang 1 jam hiking dari mossy forest, kami berjaya sampai ke puncak Gunung Siku. Fuh, bangga sekejap haha. Ketinggian gunung siku 1916m, but actually dari tempat parking kereta ke kebun sayur di kaki gunung itu pun dah lebih kurang 1500m. So tinggal lagi around 400m macam tu je nak sampai ke puncak Gunung Siku hehe.


dav


Sambil layan view dari puncak Gunung Siku, kami isi perut dulu dengan biskut and roti yang kitorang bawa. Guiders kitorang ada bawak makanan (nasi + paprik) boleh la rasa sorang sikit, siap buat air nescafe panas lagi atas gunung. Diorang dah bawa sesiap dapur gas kecik semua dah lengkap. So, fahamlah kami kenapa geng-geng nie bawa beg besar masa hiking haha gila noob kan. –.-


nfd


Sebelum turun dari Gunung Siku, haruslah group photo dulu. =D


puncak gunung siku 2017


Korang yang ada keinginan nak menikmati keindahan mossy forest di Gunung Siku, boleh PM Facebook Apit. Kitorang bayar dalam RM40/head.


Maybe lepas nie akan ada banyak update entri hiking pasal sekarang mood nak hiking membuak-buak pulak dah kenapa la. Semalam dah beli kasut hiking dekat bundle. Nanti nak beli seluar hiking pulak haha parah macamnie. \0/