Tempat Makan Halal Kena Cuba di Ho Chi Minh, Vietnam

Bulan Februari lepas aku berpeluang bercuti di ho Chi Minh. Nice jugak percutian di sana. Banyak tempat menarik & bersejarah korang boleh lawati. Buat kaki shopping especially yang suka shopping tudung, telekung, etc dekat sini memang heaven sangat. Semuanya murah. Harini taknak cerita pasal shopping tapi pasal tempat makan halal yang korang boleh cuba di Ho Chi Minh, Vietnam. Kesemua tempat makan di bawah terdapat di Nguyen An Nihn street aka Malaysian street.

tempat makan halal di vietnam

Restoran Hjh. Basiroh


Restoran Hjh. Basiroh merupakan Restoran Halal yang terkenal di sana and merupakan antara restoran halal terawal yang bertapak di Ho Chi Minh. Aku google pun ramai yang suggest supaya makan di Restoran Basiroh nie. Aku yang firstime datang ke sana of course teringin sangat mencuba restoran ini. Restoran famous kot takkan taknak cuba kan.
restoran hajah basiroh vietnam

Antara menu yang kami makan di Hjh. Basiroh ialah nasi lemak ayam and bihun tomyam. As for me yang kaki makan nie, menu di sana sangat tidak menepati selera aku. But tak boleh nak demand la bab makan. Paksa diri juga untuk makan. Harga makanan pulak bukannya murah tau. 1 menu je dah RM10 and above.

nasi lemak hajah basiorh vietnamNasi Lemak Ayam

Bila tengok balik gambar makanan, memang agak menyelerakan juga tapi sometimes kita sering tertipu dengan gambar yang menggiurkan hm. :(

tomyam hajah basiroh vietnam

Korang kalau datang Ho Chi Minh, kenalah cuba sendiri makan di Restoran Hjh Basiroh ini. Lain orang lain seleranya kan. Kena cuba dulu baru tahu.

Makanan : 2.5/5
Harga : 3/5

Restoran Musa Kariem (1Malaysia)


Kami juga berkesempatan singgah makan di Restoran Musa Kariem. Teringin cuba menjamu selera di sini pun sebab ada member di instagram yang recommend.

restoran musa kariem vietnam

Antara makanan yang kami order ialah nasi goreng seafood, pho daging and goi cuon (popia vietnam). Goi cuon wajib order sebab member cakap sedap. Aku tak gemar sangat makan goi cuon sebab dalam tu dia letak daun selasih. Kalau nak cuba kuih tradisional Vietnam, goi cuon inilah.

nasi goreng seafood musa kariem vietnamNasi goreng seafood

pho daging di musa kariem vietnamPho Daging


popia di musa kariem vietnamPopia Vietnam
Makanan : 3/5
Harga : 3/5

Restoran Halal Amin – Pho Muslim


Restoran seterusnya yang kami terjah ialah di Halal Amin – Pho Muslim. Pelanggan dia memang ramai and kalau tengok pada harga makanan pun lebih murah dari restoran lain. Kitorang makan dekat sini 2 kali.

halal amin vietnam

Kali pertama makan di Halal Amin nie, aku try pho daging dia. Memang terbaek lah. Sedap secukup rasa. Korang yang teringin nak mencuba pho di Vietnam, aku recommend makan sini. Dia punya nasi ayam pun sedap jugak. Macam makan nasi ayam di Malaysia. (hehe)

pho muslim di halal amin vietnam

Malam terakhir kitorang di sana, sekali lagi kitorang makan di Halal Amin. Kali ini makan besar sikit. Banyak jugak menu yang kitorang order. Aku pun dah lupa apa nama lauknya. Aku belanja korang gambar makanan jela ye? =P
Ini antara menu yang kitorang order.
sotong masak merah halal amin vietnam


menu best di halal amin vietnam tomyam seafood

menu sedap di halal amin vietnam

Malam tu memang ramai customer mujur dapat jugak meja bahagian belakang. Maklumlah restorannya sempit je tapi pelanggan ramai. But, service cepat je takdelah lama sangat tunggu makanan sampai. Memang puas hati sangat makan di Halal Amin nie. Lepas nie kalau bercuti lagi di Vietnam, dah tahu dah restoran mana yang akan aku terjah. \0/
Makanan : 4/5
Harga : 3.5/5

Kebab Vietnam Sedap


Selain makan di restoran, kami juga mencuba makanan yang dijual oleh penjaja yang menaiki motosikal. Malam je confirm ada peniaga kebab area Malaysian Street. Try kebab ayam sebijik besar jugak. Dapatlah rasa sikit sorang. Rasanya pun okay. Boleh diterima dek tekak. Takdelah sedap sangat. But okaylah buat alas perut kalau tak cukup duit sebab shopping sakan (haha).
kebab vietnam sedap

gambar kebab vietnam

Bingka Ubi Pakcik Motosikal


Bingka ubi nie pun member yang recommend suruh beli. Sedap katanya. Kebetulan terserempak dengan pakcik berkopiah yang bawa motor. Terus beli satu bingka ubi. Betul ke sedap seperti yang member cakap? Okaylah nice jugak but tak boleh tandingi lagi bingka ubi yang mak ambe masak hehe. Pakcik bingka ubi nie biasanya akan berniaga area situ waktu petang.

bingka ubi vietnam yang sedap

Kopi Vietnam Kakak Tshirt Kuning


Kalau ke Vietnam, memang tak sah tak pekena kopi Vietnam kan? Kopi Vietnam yang paling terbaik sepanjang aku bercuti di sana ialah kopi yang dijual oleh kakak tshirt kuning yang bawa motosikal. Almost setiap hari kot beli kopi dia and almost setiap hari jugak lah kakak nie pakai tshirt kuning hm. Pantang nampak je akak nie terus nak beli kopi (hihi).

kopi vietnam best awek cun

Try juga beli kopi dekat penjaja lain but rasanya memang tak sama dengan kopi akak nie. Kopi dekat Restoran Hjh. Basiroh pun kitorang try but kopi akak nie jugak yang terbaik. \0/
Korang yang bercadang untuk bercuti ke Vietnam, bolehlah try tempat makan halal di Vietnam yang aku mention dekat atas. Tak perlu dah fikir nak makan dekat mana? Susah weh nak jawab soalan makan dekat mana tu. T_T


Pakej Vietnam 4 Hari 3 Malam 


- Minimum 2 pax
- RM 550/pax (8 tahun keatas)
- RM450/pax (3 - 8 tahun) 
- Hotel + makan + tour guide + transport
- Exclude flight & travel insurans
- Berminat boleh whatsApp 014 - 5056924 segera

Resepi Tomyam Mudah & Sedap

Apa mimpi aku harini buat entry resipi pulak dah. Yela masak pun setahun sekali haruslah mengabadikan apa yang aku masak di dalam blog. Actually nie tahun lepas punya cerita. Kebetulan scroll balik gallery phone terjumpa gambar aku masak. Masak tomyam yang simple je pun. Itu pun aku google dulu cara nak masak tomyam. Siap handphone letak tepi sambil masak kahkah.


Korang yang tak reti masak tomyam, boleh la cuba resepi masak tomyam yang mudah & sedap dari aku nie. Apa dia? Semua dah power masak tomyam? Kalau macamtu entry nie aku buat sebagai sumber rujukan aku jela mana tahu tahun depan teringin nak masak tomyam lagi, boleh la rujuk dekat blog sendiri. \0/


Bahan yang diperlukan


Simple je bahan yang diperlukan untuk membuat tomyam nie. Fyi, tomyam merupakan antara lauk kegemaran aku. Kalau mak nak masak tomyam, selalu gak mak mintak aku belikan bahannya. So, aku macam dah hafal bahan apa yang nak diletak dalam tomyam cuma tak reti nak buat je. hm. =P


cara membuat tomyam yang mudah

Antara bahan untuk membuat tomyam,

  • Rempah Tomyam (mak aku suka betul guna perencah tomyam adabi, thats why aku pun guna rempah nie)
  • 1 biji bawang besar (Nak letak lebih pun takpe. Aku tak gemar sangat bawang besar)
  • 3 ulas Bawang Putih
  • Sayur tomato, Carrot, cendawan, bunga kubis atau sayur apa jela yang korang nak letak mengikut kesesuaian. Jangan letak kacang bendi pulak ye. Tak pernah dibuat orang.
  • Ayam segar dipotong kecil
  • Air secukupnya
  • Garam & serbuk perasa
  • 5 biji cili padi dipenyet supaya aura pedas dia keluar (nak lagi pedas letak jela 10 biji terus)
  • 5 helai daun limau purut
  • 3 pucuk serai (penyet sikit kasi keluar bau dia)
  • Lengkuas sebesar ibu jari 

Cara-Cara menyediakan Tomyam

1) Panaskan sedikit minyak.
2) Masukkan bawang besar & bawang putih yang dah dipotong. Tumiskan sehingga bawang layu.
3) Masukkan ayam yang sudah dipotong kecil tadi.
4) Masukkan air secukupnya.
5) Masukkan sayur yang lambat empuk dulu diikuti sayur yang paling cepat empuk. Masukkan juga lengkuas, serai, daun limau purut, cili padi)
6) Jangan lupa masukkan rempah tomyam pulak ye hehe. Paling penting nie.
8) Biarkan mendidih. Rasa dulu. Kalau rasa belum okay, sila tambah perisa garam ke apa sajalah yang patut. Kalau dah okey boleh tutup api and hidangkan. siap!


cara mudah buat tomyam campak je


Itu sajalah resepi tomyam mudah & sedap versi Apijol. Confirm ke sedap? Hehe sedap jugak weh. Dah kenyang makan dengan nasi, aku makan dengan bihun pulak. Jadilah bihun tomyam. Actually kan, dibelakang plastik rempah tomyam tu pun dah ada je resipi nak masak tomyam. Cuma ikut sedap tekak korang jela nak letak sayur apa and banyak mana. Kalau ada sotong or udang lagi mabeles. \0/