Baru-baru ini sempat jalan-jalan ke tempat menarik di Perak. Memang banyak tempat menarik di Perak. Pergi Perak pun bukan lama, so dapatlah singgah di beberapa tempat menarik di Perak. Juga sempat terjah beberapa tempat makan yang best di Perak. Cerita pasal tempat makan di lain entry la ye. Kali ini nak cerita pasal tempat menarik yang sempat aku lawati di Perak.

 

 

1. Taman Rekreasi Gunung Lang, Ipoh

 

 

tempat menarik perak

 

 

Buat pencinta alam, yang suka bergambar, korang amat digalakkan datang ke Taman Rekreasi Gunung Lang ini. Di Taman Rekreasi Gunung Lang terdapat air terjun & tasik buatan yang sangat cantik dan penuh dengan ikan besar-besar. Walaupun pada hari kejadian keadaan jerebu memang agak teruk di Ipoh,  tapi boleh tahan ramai pengunjung di Taman rekreasi Gunung Lang. Kami juga berpeluang ke pulau kecil yang terdapat di Taman Rekreasi Gunung Lang. Nak ke pulau tersebut, boleh menaiki bot dan tambang sekitar RM5.00 kalau tak silap.

 

 

tempat menarik perak_1

 

 

Pulau tersebut agak terbiar sikit & tidak terjaga. Tapi pengunjung masih boleh ke pulau tersebut untuk bersiar-siar. Ada playground untuk anak-anak anda. Ada kandang rusa and burung ostrich juga di sana. Boleh la bagi diorang makan rumput & pucuk tumbuh-tumbuhan di sana. Di tasik buatan tersebut juga banyak gila ikan. Boleh beli makanan ikan di jeti kemudian bagi makan ikan dalam air. Seronok la tengok banyak ikan besar-besar datang makan makanan yang kau lempar tu. Sorry ye guys tak snap banyak gambar di sana. Cuaca agak mendung & kelam akibat jerebu membuatkan takde mood sangat nak snap gambar LOL. T_T

 

 

2. Kellie’s Castle, Batu Gajah

 

 

Mereka yang gemarkan tempat bersejarah, Kellie’s Castle ini memang korang wajib terjah. Bayaran sekitar RM5.00 dikenakan terhadat pengunjung Kellie’s Castle. Bila dah buat pembayaran & dapat tiket, korang bolehlah masuk ke dalam bangunan lama Kellie’s Castle dan kawasan sekitar untuk menyelongkar kehebatan senibina Kellie’s Castle & peninggalan bersejarah di sana. Aku pun dah lupa masa Tingkatan berapa aku belajar mengenai Kellie’s Castle huhu. Kita tak minat Sejarah awak oiii. T_T

 

 

tempat menarik perak Kellie’s castle diselubungi Jerebu

 

 

Semasa kitorang melawat Kellie’s castle, ada beberapa pasangan pengantin  yang tengah outdoor photoshoot. Memang tak dinafikan Kellie’s Castle memang cantik tak hairan la sering menjadi tempat para fotografi mengambil gambar. Make sure bateri phone penuh tau bila datang ke Kellie’s castle. Nanti boleh bergambar dekat sana puas-puas. Korang boleh menyelongkar sampai ke rooftop Kellie’s Castle. Utamakan keselamatan okey!

 

 

 

tempat menarik perak

Rooftop Kellie’s Castle

 

 

3. Air Terjun Lubuk Timah, Simpang Pulai

 

 

Kalau nak mandi manda & picnic dengan family atau kawan-kawan, korang boleh ke Air terjun Lubuk Timah di Simpang Pulai. Ini bukan air terjun semulajadi tapi air terjun buatan sahaja. But still boleh enjoy mandi-manda di sini. Lagi-lagi aku dah lama sangat tak merasa mandi di air terjun ini. Tak kisah la buatan pun! Jenis tak boleh nampak air kahkah. Terasa badan fresh terus bila mandi air terjun Lubuk Timah ini.

 

 

 

tempat menarik perak

 

 

 

tempat menarik perak

 

 

Selain mandi-mandi di air terjun, disana juga terdapat hot spring. Ramai juga pengunjung yang beremdan di hot spring. Tapi aku most prefer mandi di air terjun. Lagi fresh katanya haha.

 

 

4. Menara Condong, Teluk Intan

 

 

Menara Condong yang terletak di Teluk Intan ini terkenal dengan keunikan seni binaannya. Tiada bayaran untuk masuk ke dalam Menara Condong. Korang bebas bergambar di dalam dan luar Menara Condong. Tiada siapa nak marah. kebanyakan pengunjung datang sini pun untuk bergambar di hadapan Menara Condong dan menyelongkar segenap penjuru Menara Condong sambil bergambar.

 

 

 

tempat menarik perak

 

 

5. Masjid Ubudiah, Kuala Kangsar

 

Jika berkunjung ke Perak, jangan lupa untuk singgah solat di Masjid Ubudiah serta melihat sendiri keunikan Masjid Ubudiah ini. Sangat cantik seni binaannya. Ramai pengunjung yang datang bergambar di sekitar masjid Ubudiah.

 

 

 

tempat menarik perak

 

 

Mungkin selepas ini kalau berpeluang lagi ke Perak, nak berkungjung ke Gua Tempurung, Pulau Pangkor atau Lost Word of Tambun pula.
insya Allah. =D

 

 

Details,

 

Senarai Tempat Pelancongan Menarik di Perak

16 Comments

  1. perghhh!!! gambar pemandangan semua cantik, tapi lagi tertarik tengok seluar yang awak pakai kat gunung tuh... style... hehehe

    ps- saya dah gi kellies castle. orang kata berhantu.. huhuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Muja hihi

      haah pernah dengar jugak pasal kisah someone terjatuh dr Kellie's Castle sebab kena tolak oleh sesuatu.

      Delete
  2. 2x plan nak pegi Gunung Lang dua kali ujan..
    kellie castle amek gmbr kat signboard je sbb da senja.. ahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olo kesiannya . Takpe nextime boleh pergi lagi

      Delete
  3. lama benau tak singgah perak.. bilalah nak pegi

    ReplyDelete
    Replies
    1. in sya Allah panjang umur ada rezeki boleh plan ke Perak lah bro jalan-jalan

      Delete
  4. Last pergi Perak masa darjah empat. Hahaha. Itu pun sebab orang kahwin, lepas ni boleh lah plan trip ke sana :)

    ReplyDelete
  5. wuuu..best..nak gi Kellie's Castle

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pergi la semua tempat dekat atas tuu haha

      Delete
  6. yeay ada menara condong kesayangan kak ana disitu, banyak lagi tempat-tempat menarik di Perak ni Hafiz, nice entri :)

    ReplyDelete
  7. teringin gak nk jalan2 Perak skali lagi..hari tu g kursus kat Perak, sempat g kat Air Terjun Gunung Lang je.. mana pic dalam Kellies Castle..mesti dlm dia sgt3 cantikkk..

    ReplyDelete
  8. masjib ubudiah... pernah pergi...

    ReplyDelete
  9. menarik...insyaallah satu hari boleh jalan ke semua tempat disini

    ReplyDelete
  10. tak pernah pegi lagi lubuk timah ni.. nampak best

    ReplyDelete
  11. Wah banyak jugak tempat awak pegi ek? Masjid Ubudiah tu kat kampung saya tu...kalau awak datang perak lagi taktau nak pi mana, awak boleh tengok kat post ni, banyak gak tempat menarik dia suggest

    https://www.duaposen.com/tempat-menarik-di-perak/

    ReplyDelete