Ucapan Selamat Hari Raya Aidilfitri

Harini nak kongsikan mengenai ucapan Selamat Hari Raya Aidilfitri. Aku masa muda-muda dulu selalu simpan ucapan selamat hari raya dalam handphone. Masa tu pakai handphone nokia skrin hitam putih tu. Bila memory dah penuh dah tak boleh save dalam handphone, gigih duk salin di buku 555 warna kucing (siap dengan warna lagi aku ingat lol) ucapan selamat hari raya. Tapi sekarang buku tu dah hilang entah kemana lah.

 

 

Sekarang zaman millenium semua nak canggih. Mana ada dah orang hantar ucapan selamat hari raya Aidilfitri pakai mesej. Semua nak via whatsApp, WeChat, Facebook, Twitter etc kan? Nak buat ayat bombastik untuk hantar ucapan Selamat hari Raya Aidilfitri ke kawan tak reti, so kita google je terus jumpa apa yang dicari tu. Tak perlu lagi buku 555 warna kuning tu.

 

 

Korang yang nak hantar ucapan Selamat Hari Raya Aidilfitri untuk sahabat handai boleh pilih mana-mana ucapan dibawah yang berkenan di hati.=D

 

Tangan dihulur maaf dipinta,
Erat hubungan sesama kita,
Semoga gembira di hari yang mulia ini,
Salah dan silap harap dimaaf,
Selamat Hari Raya Aidilfitri,
Maaf Zahir dan Batin.

Seiring salam seharum ganja
Kasih sebening heroin,
Dengan hati seputih syabu,
Walaupun ada dosa sekecil extacy.
Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin.

Satu Syawal menjelang tiba,
Takbir bergema mengegarkan jiwa,
Sekiranya ada salah dan dosa,
Ampun dipinta dihari mulia.
Selamat Hari Raya maaf zahir dan batin.

Gemersik takbir mengundang hiba,
Salam diutus tanda ingatan,
Syawal dinanti menjelang tiba,
Salam diutus pohon kemaafan.
Maaf zahir dan batin.

Cahaya ramadam berlalu pergi,
Menyambut tibanya Aidilfitri,
Ampun maaf segala peri,
Semoga ikatan kekal dihati.
Selamat Hari Raya Maaf zahir batin.

Andai jemari tak sempat berjabat,
andai raga tak dapat bertatap,
seiring beduk yang menggema,
seruan takbir yang berkumandang,
ku aturkan salam menyambut
hari raya idul fitri,
jika ada kata serta khilafku membekas lara,
mohon maaf lahir dan batin.

Jika jiwa sebening air,
maka jangan keruhkan.
Jika hati seputih awan,
jangan mendungkan.
Raih kemenangan dengan saling bermaafan.
Selamat Hari Raya Idul Fitri.

Ramadhan bakal beransur pergi,
Syawal menjelma di aidilfitri,
Seikhlas hati menyusun jari,
memohon dimaaf kekhilafan diri,
Salam Aidilfitri, maaf zahir batin

Jambangan indah lagi Berseri,
Mnjadi hiasan diAidilfitri,
SMS dkirim pengganti diri.
Tanda ingatan tk lupa dihati,
SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI MAAF ZAHIR BATIN

Ketupat pulut di atas para,
Hendak direbus di tepi perigi,
SMS dihantar pengganti kad raya,
Tanda ingatan tak luput di hati.
Selamat Hari Raya Aidilfitri,
Mohon maaf Zahir & Batin.

Tiba kita di musim perayaan,
Ramai juga yang shopping sakan.
Salam lebaran daku ucapkan,
Di hari raya saling bermaafan.
Salam aidilfitri, maaf zahir dan batin.

Kian Berlabuh Tirai Ramadhan,
Lambaian Syawal Kian Dinanti,
Luhur Hati Ikhlas Kemaafan,
Semoga Kesalahan Dimaafi,
Selamat Hari Raya,
Maaf Zahir Batin.

Di Aidil Fitri Mulia,
Maaf Dipinta andainya TERkasar Bahasa
TERsilap bicara
TERmarah yg x kena
TERtanya yg x tentu hala
TERsasul yg x sengaja
TERpukul kat mana2
TERpinjam harta benda
TERmoody x semena2
TERumpat bila2 & macam2 lg yg TERsalah & TERsilap.
SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI

Lapar Puasa Terketar2,
Bila berbuka lega rasanya,
Kad raya tak sempat nak hantar,
SMS pun kira oklah ye…!

Sepuluh jari tersusun rapi,
Bunga melati pengharum hati,
SMS dikirim pengganti diri,
Memohon maaf setulus hati,
Mohon Maaf Zahir Dan Batin.

Malam-malam lihat lampu jalan,
tengok-tengok hantu raya,
hati-hati diatas jalan,
supaya selamat pulang beraya.

Bulan ramadhan bulan yang mulia,
di sambut dengan hati yang gembira,
kini syawal semakin menjelma,
tangan ku hulurkan maaf dipinta…

Ada mata pandanglah keindahan,
Ada mulut berbudilah pertuturan;
Ada hati berilah kesayangan,
Ada salah silap silalah maafkan.

Terlebih bisa tutur bicara,
Disimpan jangan ampun dipinta,
Syawal dinanti kan kunjung tiba,
Ikhlas dari hamba yang cantik jelita.. ;b

Cincin disarung hati berdebar
Jarinan lembut wajah terhias
Ramadan disambut penuh sabar
Aidilfitri disambut dengan meriah

Sungai disusur sehari-hari
Dalam gelap menangkap ikan
Kami menyusun sepuluh jari
Salah dan silap harap maafkan

Sebelum lidah keluh,
sebelum hati kembali membeku,
sebelum tangan kaku & sulit hanya untuk sekedar minta maaf lewat sms
& sebelum semua operator sibuk..
MOHON Maaf atas semua khilaf yg ku lakukan

Buat meriam pasang pelita,
Asap keluar bunyi tak de,
Ucapan raya maaf dipinta,
Harap tak de yang mengguris jiwe.

Ketupat pulut di atas para,
Hendak direbus di tepi perigi,
SMS dihantar pengganti kad raya,
Tanda ingatan tak luput di hati.
Selamat Hari Raya Aidilfitri, Mohon maaf Zahir & Batin.
(nama penghantar dan family)

Mä$äk £èmäñg $àmßil bdiri, hèndäk makäñ di Aidifitri,nàk häñtär käd räyä posmén däh cuti,SMS sahäjä dpt ku bèri.Bùkän lùpä trädi$ì täpì ìkùt tèknøløgi térkiñi yg ädæ d ùjùñg järi. SELÄMÄT HÄRI RÄYÄ ÄIDI£FITRI MAÄF ZÄHIR BÄTiÑ….. (nama penghantar dan family)

“Biar hati sejernih air, jgn pula dipenuhi lumpur, kalau salah saya belum berakhir, diharap diampun dgn rasa bersyukur”.”Jika budi dipenuhi ikhlas, jgn ia disulam tuba, jika ada salah yg belum dibalas, harap diampun di hariraya”. “Biar amarah disunting senyum, ibarat pekerti disulam kasih, diharap dihalal makan dan minum, ibarat rezki yg tidak disisih”. SELAMAT HARIRAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN. Dari (nama penghantar dan family)

ANaK CiNa SgGuH LWä JäDì PlüKìS dBäWäH PòHòN,
äNdäì KäTäKù MéNüSüK JìWä JäRì dSùSùN MaäF KüPHòN.
SèLämät Mnyämbùt Härì Räyä AìdìLfìtrì MÄÄF ZÄHìR & BÄTìN. – (nama penghantar dan family)

Di Aidlfitri ini, maafkan andai ada
TERsalah,
TERsilap,
TERumpat ,
TERsengaja atau tidak,
Moga kita telah mendapat keampuanan,rahmat di Ramadhan lalu. (nama penghantar dan family)

Dlm kerendahan hati
ada ketinggian budi,
Dlm kemiskinan harta
ada kekayaan jiwa,
Dlm kelembutan lidah ada juga keterlanjuran kata, Dlm gurau & senda tentu ada khilaf & dosa. MOHON AMPUN & MAAF DI ATAS SEGALANYA…
Selamat Hari Raya Aidilfitri..Moga silaturahim diberkati Allah (nama penghantar dan family)

Jmbngan indah lg b’seri..Mnjadi hiasn diaidilfitri..Sms dikrim pngganti diri.Tnda ingtn xlupa dihati.. Selamat Hri Rya AidilFitri Maaf Zhir Btin.. (nama penghantar dan family)

(‘) = -=*” * ” *
__ii__ Pelita
I____I diletak
diatas para, Hendak dinyalakan d tepi perigi,SMS dhantar pengganti kad raya,Tanda igtn d AìD!L fiTRi…

Ramadhan telah kita tinggalkan, hampir menjelma syawal mulia. Aidilfitri berbahang gembira, di sambut dgn rasa suka. Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin dari (nama penghantar dan family)

ISNIN cari SELASA ,
Nk tanya nampak x RABU,
Agar igtkn KHAMIS, bgtau
JUMAAT, supaya xlupa
Msj kt SABTU, yg AHAD dh raye!!
Selamat Menyambut hari raye aidil fitri maaf zahir dan batin..

Although no face to face,do not shake hands,but hearts was close to saying sorry for any mistake,Minal ‘Aidin wal Faizin,apologize and unseen…..aq nuwun pangapura kesalahan pitutur uga tindakanku marang kowe,muga-muga kabeh dosaku lan dosamu di lebur ing dino riyoyo Minal Aidin wal Faizin

Kian Berlabuh Tirai Ramadhan, Lambaian Syawal Kian Dinanti, Luhur Hati Ikhlas Kemaafan, Semoga Kesalahan Dimaafi, Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin.

Ketupat pulut di atas para, Hendak direbus di tepi perigi, SMS dihantar pengganti kad raya, Tanda ingatan di aidil fitri. Selamat Hari Raya Aidil Fitri

Tersalah kata ku ucap sorry, tersalah laku jgn dimaki, Hendak ku ucap salam aidil fitri, rupanya baru Depavali….!! Vanikkam Vasantham Central Am’maa…

Di Aidil Fitri Mulia, Maaf Dipinta andainya TERkasar Bahasa TERsilap bicara TERmarah yg x kena TERtanya yg x tentu hala TERsasul yg x sengaja TERpukul kat mana2 TERpinjam harta benda TERmoody x semena2 TERumpat bila2 & macam2 lg yg TERsalah & TERsilap. SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI

Pelita indah lagi berseri, menjadi hiasan di aidil fitri, SMS dikirim pengganti diri, tanda ingatan tak layu di hati, SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI, MAAF ZAHIR BATIN

Blm Ramadhan mnjelang kini, Sdhlh tiba masa dnanti, Syaitan & Iblis sdh dgari, Tgllh Jembalang yg baca SMS ini!!!

Masak lemang sambil berdiri, Hendak makan di aidil fitri, Nak hantar kad posmen dah cuti, SMS jer boleh ku beri. SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI.

Ada ketikanya… MATA silap memandang, TELINGA slh mndengar, LIDAH trlnjur brkata, FIKIRAN khilaf mnafsir, & HATI silap mnduga. Mohon maaf atas segalanya, Salam Aiil Fitri.

 

Ucapan hari raya aidilfitriSelamat Hari Raya Aidilfitri daripada kami (Owner http://www.hafizhafizol.my/ & http://izahafizah.blogspot.com/)

 

Sumber :  ucapan dan pantun hari raya aidilfitri 2014

Festival Ramadhan Putrajaya 2014

Harini nak cerita mengenai Festival Ramadhan Putrajaya 2014 yang sangat meriah itu. Aku dah pergi sana cuci mata. Maybe lepasnie kalau ada masa lapang nak pergi lagi lah sana nak tengok persembahan pentas sambil makan-makan tepi air pancut (dalam hati ada taman lol). Meriah betul dengan gerai makanan, pakaian raya, pameran dan persembahan pun ada.

 

festival ramadhan putrajaya_2

 

Lokasi Festival Ramadhan Putrajaya di Kiblat Walk dan Kompleks Perbadanan Putrajaya iaitu berhampiran Masjid Sultan Mizan Zainal Abidin (Masjid Besi). Warga Putrajaya memang dah familiar dengan tempat nie aku rasa.

 

festival ramadhan putrajaya 2014

 

Majoriti gerai di sini menjual pakaian raya wanita dari tudung, telekung, baju kurung, jubah, kasut semua adalah. Gerai makanan yang menjual biskut raya, kerepek, cookies etc pun banyak juga. Gerai lelaki yang menjual jubah, baju melayu etc pun ada. So memang sesuai la adik kakak abang pakcik makcik datang sini shopping raya. Sekarang la masanya nak shopping pun. Nanti dah dekat 10 terakhir Ramadhan nak cari malam Lailatul Qadar pulak kan? Yang dah shopping awal-awal tu lagi bagus.

 

 

karnival ramadhan putrajaya

 

Kebetulan masa kitorang datang sini Kumpulan Al-Farabi ada membuat persembahan. Aku tak pernah dengar Kumpulan Al-Farabi nie so tak berapa layan sangat pun persembahan pada malam itu. Lagipun aku tak suka sangat genre muzik yang diorang bawa. Nasyid rock. Aku suka Nasyid tangkap leleh yang bila kita dengar tu terus menusuk di qalbu.

 

festival ramadhan putrajaya_1

 

Mengenai harga barangan yang dijual di gerai Festival Ramadhan Putrajaya ini, aku tak berani nak komen juga. Nampak macam murah sebab harga dah potong dari harga asal. Siap bagi diskaun lagi. Banyak pilihan kedai dekat sana, so boleh buat perbandingan harga. Berkenan jugak dekat jubah lelaki warna coklat. Smart gila design dia tapi tak mampu haha kesian betul seorang Apijol. Korang datang lah dulu window shopping di sini mana tahu ada yang berkenan di hati. =D

 

 

Korang yang tak tahu peta lokasi ke Festival Ramadhan Putrajaya, boleh rujuk gambar dibawah. Di Auditorium Cempaka Sari ada jualan murah The Store. Banyak pilihan baju raya kanak-kanak sehinggalah ke orang dewasa di sana. Lepas terjah Kiblat Walk, boleh terjah jualan murah The Store.

 

pelan lokasi festival ramadhan putrajaya

 

Selamat menjalani ibadah puasa!

 

Facebook : https://www.facebook.com/FestivalRamadhan
Website : http://www.ppj.gov.my/ramadhan/

Program Jalinan Ramadhan 1435H

Harini nak kongsikan mengenai Program Jalinan Ramadhan 1435H. Program ini dianjurkan oleh Kelab Kebajikan Nur Insaniah Selangor. Alhamdulillah, sempena hari baik bulan baik ini ramai yang ingin mengumpul pahala. Lagi-lagi bila kita tahu kelebihan bulan Ramadhan kepada kita semua umat islam. MasyaAllah. Banyaknya! Rugi tak rebut peluang yang hanya datang sekali setahun ini.

 

Kita juga boleh mengumpul pahala dengan memberi sumbangan mengikut kemampuan melalui Program Jalinan Ramadhan 1435H ini. Sumbangan ini akan disalurkan kepada keluarga Mualaf (orang asli), Asnaf (golongan yang layak menerima zakat), fakir miskin dan ibu-ibu tunggal. Inshaallah. =D

 

program jalinan ramadhan

 

Maklumat Program Jalinan Ramadhan 1435H


Anjuran
Kelab Kebajikan Nur Insaniah Selangor (no pendaftaran: PPM-014-10-13012014)

Tarikh  dan Tempat
20 Julai 2014 / 22 Ramadhan 1435H
Sekitar Kuala Langat,Selangor

Matlamat
Mengedarkan pek barangan dapur kepada golongan yang memerlukan pada bulan Ramadhan yang mulia ini.

Objektif
Membantu meringankan beban keluarga serta mewujudkan masyarakat prihatin dan memperkukuhkan jalinan ikatan silaturrahim sesama kita.

Golongan sasaran
300 keluarga Mualaf (orang asli), Asnaf , Fakir miskin dan ibu-ibu Tunggal yang mempunyai anak yatim.

Kos Program
Sasaran untuk menyediakan 300 pek barangan dapur seperti beras,minyak masak, gula, tepung gandum, kurma dan lain-lain. Nilai 1 pek RM200

 

Jumlah Dana yang diperlukan
Dana yang diperlukan adalah RM60,000 (300 X RM200)

 

Sasaran Sumbangan
RM200 seorang - Terpulang pada keikhlasan anda.

 

Cara Sumbangan
Boleh disalurkan melalui 


1. Cimb Kelab Kebajikan Nur Insaniah Selangor (86 0193243 8)

 

2. Maybank Saiful Anuar Amri (Akuan khas Admin Program JR) (1641 8240 4340)

 

PENTING!
Apabila sumbangan telah di bank-in, sila emailkan nama anda, nama bank, Tarikh dan masa bank-in, jumlah sumbangan ke [email protected].

Contoh : Ahmad, Cimb, 15/5/2014 11.00 am, RM200

 

Sebarang Pertanyataan, info lanjut boleh terus ke :-

Facebook -https://www.facebook.com/kelabnurinsaniah
Blog - http://www.nurinsaniah.com
Whatsapp/sms – 018-2711362


Pegawai Bertugas
Mohd Hasrul 0111-6269252
Zamri 019-2745034
Jamian 012-2676091

 


Segala sumbangan dari pihak tuan/puan kami dahului dengan ucapan terima kasih.
Sekian, terima kasih.
‘Berkongsi Membawa Berkat’


Yang benar, 
Mohd Hasrul Bin Abdul Hamid
Pengarah Program Jalinan Ramadan
Kelab Kebajikan Nur Insaniah Selangor(PPM-014-10-13012014)
Unit 3-4-2,Blok 3,Diamond Square Commercial Center,
Jalan 3/50,Tmn P Ramlee,
53000 Gombak Kuala Lumpur
Tel : 03-4023 3830 Fax : 03-4023 3841
Email :[email protected]

Website: http://www.nurinsaniah.com/
Like Fan page : https://www.facebook.com/kelabnurinsaniah

 

Selamat menjalani ibadat puasa !

Pasar Ramadhan Presint 3, Putrajaya

Harini nak cerita mengenai Pasar Ramadhan Presint 3, Putrajaya yang mempunyai kira-kira 250 lot gerai dan menawarkan lebih daripada 700++ jenis makan bernasi, lauk-pauk, manisan, air minuman, pelbagai masakan mee, masakan dari Timur, Utara dan Selatan. Alhamdulillah, 1 Ramadhan lagi aku dah terjah Pasar Ramadhan Presint 3, Putrajaya nie. Ramai gila manusia. Kemudian 3 Ramadhan pun aku pergi lagi. Dah pergi 2 kali baru ada keyakinan sikit nak tulis entri nie.

 

bazar ramadhan putrajaya

 

Aku pergi sana dalam pukul 6.00 PM camtu. Jalan ke Pasar Ramadhan Presint 3, Putrajaya memang dah sesak gila waktu tu. Mujur pergi sana naik motor. Senang la nak parking. Kalau naik kereta kena parking jauh sikit la. Kali ke-2 pergi dalam pukul 6.45 PM lepas balik kerja. Still ramai orang tapi jalan dah tak berapa jammed sangat. Campur hari bekerja kan, mesti orang pun tak ramai macam 1 Ramadhan itu hari.

 

bazaar ramadhan putrajaya

 

Menariknya mengenai Pasar Ramadhan Presint 3, Putrajaya ini mestilah pelbagai juadah berbuka korang boleh jumpa di sini. Gerai menjual nasi kerabu pun dah ada lebih daripada 5 kot. So, kena pandai pilih lah gerai mana yang paling sedap dan menawarkan harga yang berpatutan. Orang kata yang beratur panjang tu sedap! Rajin beratur, bolehlah beli. Aku yang jenis malas nak beratur nie pergi beli yang takde orang je =P.

 

nasi kerabu bazar ramadhan putrajaya

 

Kau jangan terkejut tau kalau jumpa nama makanan yang pelik-pelik di sini. Nama menu mee goreng tonggek pun ada. –.- Tak tahu la kenapa boleh dapat nama tonggek tu. boleh jadi si pembuat mee tu yang tonggek haha. lol. Itulah antara daya tarikan yang mampu membuatkan pengunjung nak try kan?

 

murtabak bazar ramadhan putrajaya

 

Almost semua gerai menjual murtabak di Pasar Ramadhan Presint 3 Putrajaya ini berbaris manusia nak beli. Aku macam nak juga merasa murtabak memandangkan setahun sekali je aku terasa nak makan. Tapi disebabkan barisan terlalu panjang, cancel terus nak beli. Tak kuasa la nak beratur panjang-panjang ini. Nak beli murtabak daging je pun sebiji =P

 

minuman bazar ramadhan putrajaya

 

Antara gerai yang paling banyak terdapat di Bazar Ramadhan Presint 3 nie mestilah gerai menjual minuman. Kalau dah jumpa satu gerai tu, jangan beli dulu tau. Pergi usha dulu gerai minuman lain sebab banyak gila pilihan minuman di sana. Ada yang murah ada yang mahal. Nak beli air tebu kena beratur panjang la sikit memandangkan air tebu antara air yang sangat famous di musim Ramadhan. Nak beli air tebu tapi terpaksa cancel juga sebab malas beratur dan dia jual yang tiada ais. Kita nak yang sejuk.

 

puding caramel bazar putrajaya

 

 

kuih bazar ramadhan putrajaya

 

 

gambar otak otak_

 

 

Korang yang bercadang mahu ke Pasar Ramadhan Presint 3 Putarajaya, boleh datang ke sana awal-awal tau. Baru tak beratur panjang-panjang bila nak beli murtabak. Yang tak pasti lokasi ke Pasar Ramadhan Presint 3, boleh lihat peta lokasi di bawah.

 

peta lokasi pasar ramadhan putrajaya

 

Elakkan pembaziran di bulan Ramadhan. Sesungguhnya pembaziran itu amalan syaitan. Masa beli makanan tu semua makanan yang kita tengok sedap dimata kemudian semua nak beli. Last-last tak termakan pun. Berbuka dengan nasi sepinggan + air tebu segelas je (macam kata ke diri sendiri je). Kan dah membazir namanya tu. 

 

Selamat berpuasa semua!

 

Website :http://www.putrajaya.gov.my/
Facebook : https://www.facebook.com/putrajaya
Email : [email protected]

Kelebihan Bulan Ramadhan Menurut Hadis


Assalamualaikum w.b.t.


Belum terlambat untuk aku mengucapkan selamat berpuasa untuk semua pembaca blog kudus ini. Semoga pesta ibadah yang kita lakukan pada tahun ini di bulan Ramadhan ini mendapat keberkatan dan diterima oleh-Nya. Amin. Harini nak share mengenai Kelebihan Bulan Ramadhan menurut hadis. Ramai yang tahu mengenai banyaknya Kelebihan Bulan Ramadhan.



Macam aku sendiri bila sebut Kelebihan Bulan Ramadhan, apa yang bermain di benak aku mestilah Malam Lailatul Qadar, Sembahyang Tarawikh, Allah gandakan pahala untuk ibadah yang kita lakukan dan dibelenggu para syaitan dan jin. Masa kecik-kecik sukalah syaitan jin semua kena rantai so boleh bermain dengan kawan-kawan bila waktu malam sebab confirmlah hantu pun takde kan haha. Rindu zaman itu. Kekadang masa kecik dulu selalu lupa niat bulan Ramadhan padahal first Ramadhan lagi dah niat sebulan terus hihi. 


Niat Puasa Bulan Ramadhan
Niat Puasa Ramadhan 



Kelebihan Bulan Ramadhan Menurut Hadis 

1.Dibelenggu para syaitan dan jin


Menurut Imam As-Syafie hanya jin dan syaitan yang bengis sahaja dibelenggu, manakala yang lain masih bebas lalu kerana itu masih terdapat yang membuat maksiat di bulan ini.

“Apabila tiba awal malam dalam bulan Ramadhan, diikat semua syaitan dan jin-jin yang derhaka,….(Riwayat at-Tirmizi dan Ibn Majah)

Menurut Imam Abu Hanifah pula, semua jin dan syaitan dibelenggu. Namun masih ada orang melakukan kejahatan kerana syaitan telah menggunakan 11 bulan untuk menerapkan nilai-nilai buruk dalam diri kita. Kebiasaan buruk ini mampu mendorong seseorang kearah kejahatan walau di ketika Syaitan di belenggu.Jadi dalam 1 bulan inilah kita harus ambil peluang utuk menyucikan segalanya.

Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah s.a.w. bersabda; “Apabila masuk bulan Ramadhan terbukalah pintu-pintu syurga dan terkuncilah segala pintu neraka manakala sekelian syaitan dirantai dan dibuka segala pintu rahmat.”(Bukhari & Muslim)

2. Amalan sunat diberi pahala fardhu dan fardhu diganda 70 kali


“ Menunaikan yang sunat diberi balasan pahala fardu dan amal fardu diberi balasan 70 kali ganda. Sebagai contoh solat Jumaat, sekiranya ada 5 kali Jumaat pada bulan itu, maka 5 x 70 = 350 Jumaat di luar Ramadhan, bersamaan 7 tahun solat jumaat. Pahala solat Jumaat sama dengan pahala haji bagi orang miskin yang tidak mampu mengerjakan haji. Solat Jumaat pada minggu akhir Ramadhan adalah solat Jumaat yang istimewa. Qadha solat fardhu juga diberi 70 kali ganda pahala. Sedekah RM1 dalam bulan Ramadhan adalah sama dengan RM70 di luar Ramadhan.

“Daripada Salman r.a. ia berkata: Telah berkhutbah Rasulullah S.A.W. pada hari terakhir bulan Syaaban dan sabdanya:- Wahai manusia sesungguhnya telah datang kepada kamu satu bulan yang agung lagi penuh keberkatan (bulan Ramadhan) iaitu bulan yang ada padanya satu malam yang lebih baik daripada seribu bulan, bulan yang Allah jadikan berpuasa padanya suatu kewajipan dan berqiamullail (beribadat pada malam-malamnya) sebagai amalan sunat. Sesiapa yang mendekatkan dirinya kepada Allah pada bulan itu dengan melakukan amalan kebajikan (amalan sunat) maka ia mendapat pahala seperti melaksanakan perintah yang wajib dan sesiapa yang melakukan suatu amalan yang wajib pada bulan Ramadhan maka ia mendapat pahala seperti orang yang melakukan tujuh puluh (70) amalan fardhu.”.

Dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi Muhammad s.a.w., sabdanya: “Apabila bermula malam yang pertama dari bulan Ramadhan .. menyerulah malaikat, katanya: “Wahai orang-orang yang mahukan kebaikan! Tampillah mengerjakannya dan wahai orang-orang yang hendak melakukan kejahatan! Berhentilah dari meneruskannya; (ketahuilah), Allah Taala banyak membebaskan orang-orang yang dijanjikan dengan neraka – daripada memasukinya”. Seruan dan keampunan yang demikian, diberikan pada tiap-tiap malam (dalam bulan Ramadhan).” (Riwayat Tirmizi dan Nasa’i)

3. Pintu neraka ditutup


Pada bulan Ramadhan, kepanasannya tidak sampai ke alam barzakh (alam perantaran). Seksaan dihentikan pada bulan ini. Sesiapa yang mati dibulan Ramadhan tidak diseksa dan disoal oleh Malaikat Mungkar dan Nakir. Ada yang berpendapat ia ditangguh sehingga lepas Ramadhan.

4. Dibuka semua pintu syurga


Dari Abu Hurairah r.a., bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: “Apabila datang bulan Ramadhan, terbukalah pintu-pintu syurga”.(Hadith Sahih – Riwayat Bukhari). Banyak rahmat diturunkan pada bulan ini. Orang mukmin ditambah rezekinya seperti makanan yang sedap-sedap semuanya ada di bulan ini. Orang-orang miskin juga dapat menikmatinya pada bulan ini.

5. Allah perhiaskan syurga


Allah percantikkan syurga yang sememangnya cantik. Bagaimana? Tidak terfikir oleh akal manusia. Bidadari berpantun minta disegerakan bertemu bakal suaminya di syurga.

Bahawa syurga berlenggang-lenggang ia dan berhias dari setahun ke setahun kerana masuknya bulan Ramadhan . Pada awal bulan Ramadhan bertiup angina di bawah Arasy dan bergeraklah daun kayu dengan longlai di bawah syurga, terdengarlah desiran daun kayu, hembusan bayu syurga yang teramat indahnya, seni rentak lagunya menawan seluruh perasaan nurani. Maka berhiaslah bidadari sekaliannya hingga berdirilah di atas puncak mercu syurga itu, lantas bersuaralah bidadari : Adakah orang yang hendak meminang kami kepada Allah ? Lalu bidadari lain pula bertanya : Apakah nama malam ini ? Jawab Malik Ridhwan , hai bidadari yang cantik manis, inilah malam Ramadhan .

6. Dilepaskan tahanan neraka


Dalam bulan Ramadahan (di akhirat juga masih ada bulan Ramadhan) Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wasalam bersabda (yang ertinya): “Allah memiliki hamba-hamba yang dibebaskan dari neraka setiap siang dan malam bulan Ramadhan, dan semua orang muslim yang berdo’a akan dikabulkan do’anya.”

7.Ramadhan ialah tetamu yang mendatangkan keampunan Allah


Dalam sebuah hadis, Rasulullah saw bersabda yang bermaksud: Telah datang kepadamu Ramadan, penghulu segala bulan. Maka selamat datanglah kepadanya, telah datang kepadanya bulan puasa yang membawa segala rupa keberkatan, maka alangkah mulianya tetamu yang datang itu.” Layanlah tetamu mengikut apa yang dia suka, misalnya jika dia suka makan ikan, hidangkanlah masakan ikan. Sepertimana orang yang melayan tetamu dengan baik, seluruh ahli rumah itu akan diberi keampunan setelah tetamu itu pulang, begitu juga Ramadhan, jika kita mengikut kehendak dan disiplin yang ditetapkan pada bulan itu, maka kita juga akan mendapat keampunan.

Dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi Muhammad s.a.w. sabdanya: “Sesiapa yang mengerjakan puasa bulan Ramadhan dengan keadaan beriman dan mengharapkan rahmat Allah Taala, nescaya diampunkan baginya dosa-dosanya yang telah lalu“. (Hadith Sahih – Riwayat Bukhari dan Muslim)

Dari Abu Hurairah r.a., katanya: Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sesiapa yang tidak meninggalkan kata-kata dusta dan beramal dengannya dan perbuatan liar yang lazimnya dilakukan oleh orang-orang jahil, maka tiada bagi Allah sesuatu hajat tentang ia meninggalkan makanannya dan minumannya”.(Hadith Sahih – Riwayat Bukhari dan Abu Daud)“

8. Tawaran Pengampunan dosa lepas dan akan datang (2 tahun)


Dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi Muhammad s.a.w. sabdanya: “Sesiapa yang mengerjakan puasa bulan Ramadhan dengan keadaan beriman dan mengharapkan rahmat Allah Taala, nescaya diampunkan baginya dosa-dosanya yang telah lalu“. (Hadith Sahih – Riwayat Bukhari dan Muslim)

Dari Abu Hurairah r.a berkata: “Adalah Rasulullah SAW menggalakkan qiyamullail (solat malam) di bulan Ramadhan tanpa memerintahkan secara wajib, baginda bersabda: “Sesiapa yang solat malam di bulan Ramadhan kerana beriman dan mengharapkan pahala daripada Allah, maka diampuni baginya dosa yang telah lalu.”

Diriwayatkan oleh Abu Hurairah bahawa Ar-Rasul SAW telah bersabda: Sesiapa yang berpuasa dengan penuh keimanan dan keikhlasan akan diampunkan dosanya yang telah lalu dan dosanya yang akan datang, sesiapa yang menghidupkan qiyamullail dengan penuh keimanan dan keikhlasan akan diampunkan dosanya yang telah lalu dan yang akan datang.

Rasulullah bersabda “Siallah (rugilah) puasa orang yang tidak mendapat keampunan”.

Diceritakan dari Salman RadiyaLlahu 'anhu, dia berkata  Nabi Muhammad sallaLlahu 'alaihi wasallam memberikan khutbah kepada kami pada akhir hari bulan Sya'ban, baginda bersabda : "Wahai manusia, telah hampir datang bulan suci Ramadan yang penuh berkah, bulan yang didalamnya terdapat malam yang lebih baik dari ibadah seribu bulan. Bulan yang dijadikan oleh Allah, puasa pada siang harinya suatu kewajipan dan solat pada malamnya (selain solat fardhu) sebagai solat sunnah. Sesiapa mendekatkan diri kepada Allah dengan amal kebaikan, pahalanya laksana orang yang melakukan kewajipan pada selain bulan Ramadan. Sesiapa yang melakukan kewajipan di bulan tersebut, pahalanya laksana pahala orang yang melaksanakan tujuh puluh kewajipan di lain bulan suci Ramadhan. Ia adalah bulan sabar, bagi orang yang bersabar tidak lain balasannya syurga, dan merupakan bulan toleransi, dan bulan ditambahkannya rezeki bagi orang Mukmin, orang yang memberi buka puasa bagi orang yang berpuasa maka diampuni dosanya dan dibebaskan dari neraka dan baginya pahala seperti pahala orang yang diberinya berbuka puasa tanpa dikurangi sedikitpun pahalanya. Mereka bertanya : "Wahai RasuluLlah sallaLlahu 'alaihi wasallam, tidaklah semua kami ini mampu memberikan makanan untuk berbuka puasa bagi orang lain ? Maka RasuluLlah sallaLlahu 'alaihi wasallam bersabda : "Allah akan memberikan pahala tersebut bagi orang yang memberikan makanan bagi orang yang berpuasa sekalipun hanya dengan satu biji kurma atau seteguk minuman air putih atau sepotong susu kering. Dan adalah Bulan Ramadan awalnya (10 hari pertama) rahmat, pertengahannya (10 hari kedua) keampunan dan akhirnya (10 hari terakhir) pembebasan dari neraka.  Sesiapa meringankan hamba sahayanya pada bulan itu Allah mengampuni dosanya dan dibebaskan dari neraka. Maka perbanyakkanlah di Bulan Ramadhan 4 hal. Dua hal kamu mendapat redha Tuhanmu dan dua hal kamu tidak akan merasa puas dengannya. Adapun dua hal yang membuatkan kamu diredhai Allah adalah : Mengucapkan dan bersaksi bahawa tiada tuhan selain Allah, dan kamu mohon keampunan kepada-Nya. Adapun dua hal yang kamu tidak akan merasa puas dengannya adalah : Kamu minta syurga kepada-Nya dan minta perlindungan dari api neraka. Dan sesiapa yang memberi minum orang yang berbuka puasa, maka Allah akan memberinya minum dari telagaku, sekali minum sahaja tidak akan haus selamanya sehingga masuk ke syurga ". (Hadith riwayat Ibnu Khuzaimah dalam sahihnya,  dan diriwayatkan dari jalan al Baihaqi, dan diriwayatkan Abu Asy Syaikh Ibnu Hibban dalam at Tsawwab dengan ringkas (at Targhib wa at Tarhib II/94) dan Al Feqh Al Islamiy Wa Adillatuh (2/572))



kelebihan bulan ramadhan







Semoga dengan sedikit perkongsian mengenai Kelebihan Bulan Ramadhan Menurut Hadis ini memberi kita semangat dan keikhlasan mengerjakan ibadah di bulan Ramadhan, InsyaAllah . =D 
L