Trip Ke Langkawi : Makam Mahsuri & Pantai Cenang

Part 1 Langkawi 
Cable Car Langkawi

 

Setelah menghabiskan masa dan tenaga berposing sakan dan menikmati keindahan alam di Cable Car Langkawi, kitorang bergerak ke Makam Mahsuri, Padang Maksirat pula. Sebelum ini pernah dengar kisah dongeng Mahsuri di dalam buku je, kali ini melawat terus ke Makam Mahsuri. Rasanya korang pun ada membaca atau mendengar kisah mahsuri yang dihukum bunuh akibat fitnah dan iri hati dan mengeluarkan darah putih. Mahsuri dikatakan bersumpah Pulau Langkawi tidak akan aman dan makmur selama 7 keturunan.

 

 

Di Makam Mahsuri, korang dapat melihat sendiri makam Mahsuri, rumah tradisional pada zaman Mahsuri, telaga mahsuri dan muzium yang menyimpan khazanah peninggalan Mahsuri. Bayaran untuk masuk ke Makam Mahsuri sangat berpatutan.

 

makam mahsuri langkawi

Sebelum masuk Makam Mahsuri, haruslah bergambar dahulu di depan pintu masuk Makam Mahsuri. Cuaca time nie panas terik. Gila bergambar punya pasal, panas terik apa kau peduli kan. Bergambar tetap bergambar, posing taknak kalah haha.

 

makam mahsuri langkawi_1

 

makam mahsuri telaga mahsuri

Ini telaga Mahsuri yang dikatakan boleh menyembuhkan penyakit kulit dan menjadikan wajah awet muda. Betul atau tak kena datang sini cuba. Jangan terkejut bila kau sapu muka kau dengan air telaga ini, wajah terus berubah jadi muda lol.

 

makam mahsuri rumah tradisional_1

Jaga-jaga bila nak naik atas rumah ini sebab dia punya pintu sangat rendah. Korang mungkin kan terhantuk di pintu macam yang berlaku kepada Amir. Di dalam rumah ini, korang dapat melihat sendiri bagaimana ruang dapur, bilik, ruang tamu,alatan tradisional dan ukiran-ukiran tradisional zaman dahulu kala. Siap ada buai baby lagi.

 

makam mahsuri rumah penghuluPenat berjalan, berehat sebentar di rumah Penghulu

 

makam mahsuri buai laju lajuAlwani sedang menunggu giliran naik buai laju-laju

 

makam mahsuri congkak gergasi Congkak gergasi

 

makam mahsuri rumah tradisional

Susah sebenarnya nak ada semua peserta trip dalam gambar. Sorang mesti kena jadi photographer. Mujur ada awek cun lalu. Boleh suruh diorang ambil gambar kitorang. Lepas nie kena bawak tripod kamera kalau nak pergi trip. Baru boleh masuk semua dalam gambar.

 

makam mahsuri dalam muzium

Lawatan terakhir di Makam Mahsuri ialah di Muzium menempatkan panggung wayang yang menayangkan cerita mengenai Mahsuri, alatan tradisional zaman Mahsuri, replika orang-orangan yang menceritakan tentang kisah Mahsuri dan puisi-puisi indah mengenai Mahsuri. Kitorang yang kepala gila-gila ni sempat lagi bersajak ‘kata Siti rumah itu sekangkang kera’ sorang dua baris siap record video lagi. Kecik besar kecik besar je pekerja situ tengok kitorang hahah!

 

Dah siap bersajak di Makam Mahsuri, terus menghala ke hujung airport Langkawi. Nak pergi menjamu selera di Laksa Power.

laksa power langkawi

Sedikit review mengenai Laksa Power, bagi aku Laksa Power tak berapa nak power sangat. Aku makan tak habis. Kawan-kawan aku pun ramai yang makan tak habis. Tapi masih boleh diterima perut. Disebabkan Laksa Power sangat terkenal di Langkawi, korang yang datang sini harus cuba ok! Selain laksa, ada juga air cendol dan pasembok. Pasembok dia sedap walaupun itu kali pertama aku makan pasembok.

 

 

Setelah menjamu selera di Laksa Power, kitorang balik ke Charlie Motel . Penat dah dari pagi berjalan nie. Berehat sebentar di bilik. Petangnya kitorang mandi manda di Pantai Cenang yang terletak di belakang Underwater World.

 

pantai cenang langkawi

Ramai gila orang di Pantai Cenang. Ada yang main istana pasir, banana boat, mandi mandi, jet ski dan ada juga yang cuci mata haha. Kitorang sempat juga mandi manda di Pantai Cenang. Pantai dia memang best gila. Pantai landai dan tak dalam orang yang tak pandai berenang macam aku pun boleh mandi. Aku main tepi-tepi pantai je takut dipukul ombak =p

 

 

Macam banyak pulak gambar dalam entri ini kan haha. Entri seterusnya aku akan update mengenai Island Hopping yang merupakan antara pengalaman terindah aku sepanjang trip ke Langkawi.

 

 

Official Photographer : Hs Photog 

15 Komen untuk "Trip Ke Langkawi : Makam Mahsuri & Pantai Cenang"

Hanya mampu melihat.. >.<

bestnya p ramai2..rekeman sorg..eh..hahaha

Mcm best jaakkk.. Kena pergi one day..

seronoknya bercuti !! :(

amboi ptot sonyap jeee.. bercuti upenye :)

both tempat ni memang wajib singgah kalau ke Langkawi...

Nak hok mana ? pilih-pilih haha...

bukan macam best, mmg best hehe..

Seronoknya :)

Mohon singgah ke blog saya awksweetgitu.blogspot.com :)

Kenapa langkawi jadi best bila abe kito ni gi sano he? T_T hikhik

laksa power!!! Huhuhu.
Bestnyaaa diooo hihihi

Island hoping pulakkk...jommmm..haha

sopan jer amir duk duduk bersimpuh :)

Back To Top