Banjir di Pantai Timur, Tak Boleh Balik KL

Assalamualaikum. Bersiaran di kampung sebab Pantai Timur banjir teruk, so tak dapat balik Kuala Lumpur. Jalan di Temerloh dinaiki air semua kenderaan tak boleh lalu jalan tu. Korang semua mesti sudah sedia maklum kan sekarang negara kita dilanda banjir yang teruk. Allahuakhbar. Semoga mangsa banjir di negera yang dilanda banjir bersabar dengan ujian Allah ini.

 

 

Nak cerita pengalaman aku balik Kuala Terengganu dalam keadaan banjir. Bertolak balik dari Putrajaya ke Kuala Terengganu hari Khamis lepas. Bertolak pagi around pukul 9.30 pagi sampai Kuala Terengganu around 6.30 petang. Yes, ini merupakan pengalaman pertama aku naik bas meredah banjir. Semua penumpang dalam bas tak senang duduk dah bila bas meredah air yang separas betis di area Kemaman dan Dungun. Aku sendiri terkinja-kinja tengok keadaan banjir fhew.

 

 

Dibawah ini antara gambar yang sempat aku snap. Lokasi di Kemaman dan Dungun.

 

banjir kemaman terengganu

 

 

banjir terengganu

 

 

banjir terengganu_1

 

 

Kawasan yang paling teruk terjejas haruslah di Kemaman. Teruk sangat banyak perumahan ternggelam. Kereta tersadai dalam banjir. Tak sempat nak snap gambar sebab seat aku bukan tepi tingkap bas. Bila akak sebelah aku yang duduk single seat turun di Kemaman, cepat-cepat aku berpindah ke seat dia. So, bolehlah snap gambar-gambar atas ini.

 

 

Asalnya balik Putrajaya dari Kuala Terengganu 28hb Ahad, 10.30 malam. Disebabkan banjir, perjalanan bas tergendala. Kaunter bas pun tak boleh nak cakap bila bas boleh bergerak ke Kuala Lumpur. Kena tengok keadaan banjir. Gelisah dah hati aku nie. Mana boleh tinggal office lama-lama. Bos memang tak kisah cuma aku lah. Aku taknak kerja aku tertunda. Iols kan pekerja berdedikasi uols. hm .

 

 

Harapnya harini bas berjalan seperti biasa. Kalau harinie pun bas tak gerak, esok cuti lagi. –.- Nanti nak pergi tanya kaunter tiket Adik Beradik sebab dapat info bas Adik Beradik bergerak seperti biasa melalui jalan alternatif. Nasib baik tiket tak burn macam gitu je. hew~

 

 

banjir temerloh pahang_1

 

 

banjir temerloh pahang_

 

 

Teruk sangat banjir di Temerloh. Sama-sama berdoa semoga banjir di Pantai Timur tidak berlarutan. Inshaallah. Doakan juga supaya Apijol dan perantau lain stuck dalam banjir boleh ke destinasi yang dituju secepat mungkin.

 

 

Mcku kena balik Kemaman sebab tuntukan kerja tapi terpaksa berpatah balik sebab keadaan di Kemaman berbahaya untuk kenderaan ringan. Mak Kodin yang dari Kuala Lumpur- Kuala Terengganu berpatah balik ke Kuala Lumpur sebab jalan Temerloh ditutup untuk semua kenderaan. Farah dari Kuala terengganu-Seremban tak boleh balik jugak. terpaksa ponteng kelas. Apijol dari Kuala Terengganu-Putrajaya pun stuck dalam banjir. Terpaksa mintak annual leave. Tapi seronok pulak la pulak cuti lama-lama nie. eh!

 

 

New update: Tadi pergi beli kaunter tiket, dia bagitau pagi nie bas dah start jalan. Bas untuk malam nie ada pukul 10.30 pm turun di Terminal Bas Selatan & bas lalu ikut laluan alternatif yang sangat jauh which is Bahau. Maybe around 13 jam baru sampai. Semoga selamat sampai ke Terminal Bas Selatan. InshaAllah. :”)

REVIEW STEAMBOAT DI PICC,PUTRAJAYA

Baru-baru ini aku, Ain dengan Zakwan ke PICC Putrajaya. Nak makan steamboat dekat sana. Tahu mengenai kewujudan steamboat di PICC pun dari review blogger jugak. Tengoklah betapa hebatnya penangan seorang blogger. Alang-alang menetap di Putrajaya, why not kita cuba steamboat dekat PICC ini. Lagi-lagi sekarang diorang tengah buat promosi ialah RM28/head sahaja berbanding harga normal iaitu RM38. Promosi sehingga akhir bulan Disember 2014 tau. So, masih berbaki beberapa hari lagi untuk korang merasai kesedapan steamboat di PICC Putrajaya sehingga promosi tersebut habis.


steamboat picc-2


Kebetulan Wani kerja di PICC, so mintak tolong Wani booking seat untuk steamboat tersebut. Kitorang sampai sana almost pukul 9.30 pm tau. Sampai sana terus pergi kaunter. Diorang ingatkan kami dah tak datang sebab dah lewat siap kabo ingatkan nak call nak confirm jadi ke tadi. Amboi mana taknya diorang close pukul 10.30 pm, pukul 9.30 baru kau terkedek-kedek nak mai kan. So ada lagi 1 jam untuk kitorang bersteamboat dalam tu. T__T


Dah dapat seat semua, cepat-cepat pergi ambek sayur, ayam, yong tau fu, seafood, bihun, etc nak campak dalam tomyam. Sedih betul sebab seafood dah tak banyak. Mungkin sebab kitorang datang lambat kot. Udang tak de sekor dah. Tinggal bekas kosong je lolol.


steamboat-4


Sambil menjamu selera makan steamboat, kami dihiburkan dengan liveband. Vokalis perempuan cantik tinggi sangat kulit flawless macam model. Ok lah dia nyanyi. Layan jugak lah & pandai entertain pengunjung. Siap ajak pengunjung naik atas pentas menyanyi sama. Siap jemput pengunjung karoke sekali atas pentas lagi. Mujur dia tak ajak aku naik pentas je kalau tak, boleh berduat lagu ombak rindu dengan dia mesti semua orang terpegun *pitam


steamboat picc_4


Aku suka ais kacang/abc dia. Just nice lah. Sebab boleh campak bahan sendiri. Kau nak letak kacang 2 sudu, kau nak letak sweet corn 3, buah kabung 4 sudu takde siapa nak marah wahaha. Biasa kalau beli ais kacang dekat kedai ciput je diletaknya bahan-bahan tu. Details mengenai steamboat di PICC Putrajaya, korang boleh baca di blog blogger yang datang ke perasmian steamboat PICC yang aku kasi link dekat bawah nie okey. Diorang siap letak gambar setiap station yang terdapat di steamboat lagi. Aku punya review cikai je. =p

myputeri21
hasyanaurah
marqiscareno

Agak kecewa sikit sebab di steamboat PICC tiada bakar-bakar, bbq. Aku kalau makan steamboat memang bbq menjadi favourite. Tak makan tomyam pun takpe asal boleh makan seafood/ayam/daging bbq. Mungkin ada sebab tersendiri diorang tidak menyediakan set bbq. Tapi Wani cakap mungkin lepas ini akan ada bbq. Lepasnie boleh la cuba lagi steamboat dia. \0/


steamboat picc_1


Untuk membuat tempahan untuk Steamboat Dinner Café @ PICC Putrajaya , sila hubungi Cik Kumari Nahu di talian 03-8887 6000 atau email [email protected].


Review Big Bad Wolf 2014,MIECC @ The Mines

Weekend lepas aku sempat ke Big Bad Wolf 2014 di MIECC The Mines. Kali terakhir ke Big Bad Wolf pada Festival Belia 2014 lepas. Dan di Festival belia 2014 itu jugalah kali pertama aku mengenali Big Bad Wolf iaitu jualan buku besar-besaran dengan harga yang sangat murah.

 

 

poster big bad wolf 2014

 

Menariknya mengenai Big Bad Wolf di MIECC kali ini ialah event ini dibuka 24 jam dan berlangsung selama 5 – 16 December 2014. Woah dahlah 24 jam, 12 hari pulak tu. So, memang takde alasan orang area MIECC tak boleh nak datang ke Big Bad Wolf melainkan anda memang bukan seorang ulat buku. Disebabkan Apijol seorang pencinta buku, so jomlah kita ke Big Bad Wolf.\0/

 

 

Aku ke Big Bad Wolf di MIECC The Mines ini dengan KTM. Dari KTM, berjalan kaki ke The Mines. MIECC terletak bersebelahan The Mines. Masuk The Mines, lalu ikut parking The Mines kemudian akan nampak parking MIECC. Cross jalan ke parking MIECC kemudian naik tangga ke Big Bad Wolf. Kalau tak sure lalu ikut mana, tanya je orang. Jangan jadi macam aku salah lalu jalan. Siap pusing MIECC lagi. \0/

 

 

big bad wolf_1

 

 

Sangat banyak buku yang terdapat di Big Bad Wolf dan dari pelbagai genre. Fiksyen, Non-fiksyen, masak-masak, buku kanak-kanak, semualah ada di sini. Kebanyakan buku ialah English tapi jangan risau sebab ada juga sedikit bahagian buku malay macam novel, buku motivasi & buku ilmiah. Yang pasti, Big Bad Wolf kali ini besar sangat lebih besar daripada di Festival Belia lepas. Orang tak payah cakap la. Memang ramai sangat. Takde ruang dalam MIECC tu yang tiada orang. Nak bergambar pun malu. Mujur Apijol seorang yang muka tak malu jugak sikit-sikit. Cepat-cepat suruh member snap gambar sekeping.

 

 

big bad wolf

 

 

Niat asal aku kesini memang nak beli buku English pun as aku sekarang baru sedar betapa pentingnya English tu lol. Amende lah start belajar English dari PASTI sehingga masuk university tapi tak pandai-pandai jugak English tampo kang. So ini antara satu cara yang aku boleh gunakan untuk memantapkan English aku yang umpama melukut di tepian gantang. Sempat jugak grab dua biji buku English yang tebal & tulisan pulak halus-halus. Aku takut Big Bad Wolf tahun depan pun belum tentu aku boleh habiskan. –.-

 

 

big bad wolf_2

 

 

Gambar bawah ini dua biji buku yang aku beli di Big Bad Wolf, MIECC. Buku warna biru tu harga RM10.00 & buku lagi satu RM5.00. Memang murah-murah buku dekat sana. Yang harga RM3.00 pun berlambak. Hajatnya nak beli banyak lagi tapi takut berlaku pembaziran pulak nanti. Kang buku tu aku guna buat bungkus nasi lemak pulak. Untuk permulaan, beli jela 2 biji dulu. Firstime kot nie beli buku English. Kalau rajin, boleh pergi lagi nie sebelum 16 December 2014. yeah!

 

 

review big bad wolf

 

 

Jom terjah website diorang,

http://bigbadwolfbooks.com/2014/kl/
https://www.facebook.com/bbwbooks
http://www.bookxcessonline.com/

REVIEW IOI CITY MALL, PUTRAJAYA

Minggu ini dua hari berturut-turut berkunjung ke IOI City Mall, Putrajaya. So, dah boleh la acah-acah review mengenai IOI City Mall kan? Semasa pembukaan IOI City Mall haritu aku tak berkesempatan ke sana. Mujur jugak pun takde orang ajak ke sana sebab katanya semasa hari pembukaan, ramai nak arwah orang. –.-

 

 

Disebabkan aku pergi weekdays selepas kerja around pukul 7.00 petang camtu, so memang tak ramai pun orang. Terus terjah KFC dekat sana. Pekerja buat kerja punyalah slow. Biasalah baru bukak kan. So, pekerja pun mesti baru nie. Nah, bila duduk dalam KFC line Celcom & Digi aku mati terus weh. Mujur bila dah keluar dari KFC, line ada. Berhantu betul KFC situ  \0/

 

 

IOI CITY MALL PUTRAJAYA

 

 

Besar gila IOI City Mall ini. Aku rasa aku baru pusing separuh kot itu hari sebab datang pun dah lewat kan. Malas nak pusing satu mall. Sempatlah lalu dekat ice-skating tu. Orang yang menonton lebih ramai daripada yang main ice-skating (termasuklah aku sekali yang menonton tapi menonton dari jauh jela lol). Amendelah korang nie. Lepasnie boleh try main ice-skating di IOI City Mall lah kita. Tak payah pergi sampai ke Sunway Pyramid semata-mata nak main ice-skating yahuu amendelah excited sangat nie padahal main ice-skating pun tak reti.

 

 

IOI CITY MALL PUTRAJAYA_1

 

 

Sempat singgah di BRANDS OUTLET sebab plan asal nak datang IOI City Mall memang nak pergi BO ni pun. Butik favourite nie. BO ada buat promosi sekarang pergi la sana. Banyak baju seluar murah-murah. Sempat la sambar seluar kerja sehelai.

 

 

H&M IOI CITY MALL

 

 

Disebabkan saiz badan aku XS, so aku juga sempat singgah di H&M nak beli baju kerja baru yeay. Esok pergi kerja seluar baru baju baru lol. Korang yang badan saiz XS, nak cari kemeja saiz XS boleh berkunjung ke H&M okey. Situ banyak lah kemeja saiz kita yang cantik-cantik dan harga pun berpatutan. Tapi H&M IOI City Mall ini macam tak banyak sangat pilihan baju. Ke aku yang rambang mata haha.

 

 

Korang kalau nak datang IOI City Mall shopping sakan, aku nasihatkan sediakan cash awal-awal sebab buat masa sekarang hanya ATM RHB je yang ada kat sana. Haritu terpaksa pakai duit kawan dulu sebab tak jumpa cari di mana ATM dia padahal dah tanya security & pekerja kat sana –.-

 

 

Untuk ke IOI City Mall menaiki pengangkutan awam seperti bas, korang boleh tengok gambar dibawah. Aku ambil dekat website diorang. Bas dari Putrajaya ke IOI City Mall pun ada. Nanti boleh la pergi sana naik Nadi Putra. Puas dah melepak di Alamanda Putrajaya tu. heh.

 

 

PENGANGKUTAN AWAM KE IOI CITY MALL

 

 

Korang yang masih blur di mana lokasi sebenar IOI City Mall, Putrajaya, boleh kaji baik-baik peta di bawah ini. Sementara parking free nie, jom ramai-ramai berkunjung shopping sakan di IOI City Mall meh. Boleh tengok orang main ice-skating.

 

 

LOKASI IOI CITY MALL

 

 

Sumber :

http://www.ioicitymall.com.my/
https://www.facebook.com/IOICityMallPutrajaya

Lagu Melayu Top Masa Kini 2014 #6

Berikut merupakan antara senarai lagu Melayu Top Masa Kini 2014 yang sempat aku download. Boleh dengar dulu di youtube. Kalau best boleh download terus . Bertambah la jugak koleksi lagu melayu top masa kini di mp3 korang kan? Ini hari-hari duk dengar lagu Lagu Melayu Top Masa Kini 2014 #5 je bosan jugak hehe.

 

lagu melayu terbaru 2014_6

 

1. Najwa Latif – Aku

 

gambar najwa latif cantik

 

Ku dengar tangisan di sana
Menangis memanggil ibunya
Ku lihat air mata di sana
Melihat perjuangan ayahnya

Tiada siapa yang akan mengerti
Rasa kehilangan yang ada di sisi
Perginya si raja hilangnya permaisuri
Hanya untuk melindungi
Kasih sayang abadi

Ku lihat awan yang sepi
Ketakutan sentiasa menghantui
Jeritan dan tangisan yang tidak didengari
Semua bagaikan satu mimpi
Mimpi yang tak pasti


Ingatlah dunia hanya sementara
Tuhan Yang Esa adalah segala-galanya
Walau kau disiksa walau kau dihina
Percayalah Tuhan selalu ada

 

2. Yuna – Langit

 

gambar yuna

 

I can see the sky
The bird are flying
Cloud are moving by my heart is light
The moon will be my witness tonight
In my dream i see myself fly

Terbang terbang tinggi walau
Tanah di kaki kan ku cari langit
Terbang terbang tinggi
Awan biru menanti bersama pelangi

Always thought that i
Could be your my own
They make me feel alive
And i dont feel alone

The moon will be my witness tonight
Coz in my dream you and i we’re both fly


Terbang terbang tinggi
Walau tanah di kaki kan ku cari langit
Terbang terbang tinggi
Awan biru menanti bersama pelangi


I can see the sky
The bird are flying

 

3. Asfan – Maafkan Aku (Ost Rindu Awak 200%)

 

gambar asfan_maafkan aku

 

Lama sudah ku mencari bayang-bayangmu
Yang hilang bertahun-tahun yang makin rapuh
Bila tersedar di atas kesilapan diriku
Ku lupakan cerita lama dan terus kembali

Maafkanlah aku bila aku melukai hatimu
Mungkin juga kita yang terlupa siapakah diri ini
Bila tiada lagi ku sedari kisah ini terhenti
Cubalah fahami cinta ini memerlukan kau dan aku

Tidak terdaya untukku menanggung rindu
Dan tidak terdaya aku melepaskanmu
Bila tersedar di atas kesilapan diriku
Ku lupakan semua dan kembalilah

 

4. Shila Amzah – Cinta Hati

 

gambar shila amzah

 

Senangnya dalam hatiku
Lihat kau di sisi
Dari kejauhan mata
Namun dekat di hati


Kau memelukku indah
Membisik namaku
Kau tanyakan ku soalan
Yang buat ku terpaku


Bila kau kata kau cinta
Ku juga cintamu
Bila kau bilang kau rindu
Ku juga rindumu
Lama telah ku menyimpan
Hasrat tuk hidup denganmu
Oh sayang ku cinta mu


Satu dunia tahu
Aku adalah milikmu
Ku persembahkan cinta yang terbaik
Hanyalah untukmu

 

[*] Bila kau kata kau cinta
Ku juga cintamu
Bila kau bilang kau rindu
Ku juga rindumu
Lama telah ku menyimpan
Hasrat tuk hidup denganmu
Oh sayang ku cinta mu

Sudah berkali-kali ku terjatuh cinta
Sudah berkali-kali juga ku kecewa
Tapi ternyata segalanya berbbeza
Bila aku dengan kamu
Kamu dengan aku oh
Tiada lelaki yang bisa jadi sehebatmu
Muzik dan jenakamu mencuri hatiku
Tak mungkin ku akan berpaling darimu
Cuz baby I love you


Repeat [*]


Yes I do..
I love you…

 

5. Tri Hadzir & Fynn Jamal – Dengar

 

fynn jamal_tri_arjuna

 

Labuhkan layarmu ikutlah angin
Hanyutkan kapalmu kemana mungkin
Ingatlah pesanku

 

Pejamkan matamu luahkan aku
Jangan kau patahkan hati ibumu
Kau permata hatiku

 

Bila tiba waktunya
Waktu engkau bercinta
Cintalah dia sepenuhnya

 

Di setiap kuntum bunga
Usah pandang warnanya
Pilih yang harum baunya

 

Di hari nanti aku pergi
Usah kau buka lagu ini
Sehingga nanti tiba lagi
Moga kau setia menanti

 

Jangan kau takut perwiraku
Tuhankan ada bersamamu
Teruskanlah cita cita mu
Agar hidup kau diberkati

 

6. Syam Kamarul – Selamanya Bernafas

 

gambar syamkamarul

 

Selagi jantungku berdetak di dalam tubuh
Aku kan menjaga cintamu di dalam hatiku
Selama bintang selalu ada di malam-malammu
Aku kan menjadi cahaya di dalam gelapmu


Korus:
Andai dia tak bisa denganku
Aku relakan hidupku tanpa cinta, seumur hidupku
Tuhan ku harap sekali saja
Aku bisa mencintai dan dicintai, seumur hidupku


Dan ku berjanji
Seperti mentari yang menemani hari
Dan ku pastikan
Hidupmu tak akan pernah menangis kernaku

 

7. Diddy Hirdy – Bidadari Hati

 

diddy hirdy_bidadari hati

Kau datang untuk memelukku
Dan kau hidup untuk membelaiku
Ketulusanmu menghampar kisah indah
Mensaljukan tandusnya ruang hatiku


[chorus]


Hanya dirimu sempurnakanku
Hanya dirimu melengkapiku
Hanya Tuhan bisa pisahkan kita
Dikaulah bidadari hati

 

Hadirmu berseri tak terperi
Senyumanku terukir kembali
Satu yang pasti sumpah janjiku beri
Kesetiaan tiada tara bandingnya


[repeat chorus]


Kini tak akan ada airmata
Menitis di pipi
Kernamu di sisi
Tak kupersia cinta suci ini
Sampai akhir nanti
Saat kuterakhir

 

Hanya dirimu sempurnakanku
Hanya dirimu melengkapiku
Hanya Tuhan bisa pisahkan kita
Dikaulah bidadari hati

 

Hanya Tuhan bisa pisahkan kita
Dikaulah bidadari di dalam hatiku

 

8. Rossa – Hijrah Cinta

 

gambar itsrossa

 

Pada hari bulan tahun
Detik menit diriku bernafas
Ada gelombang mengarah
Memaksaku menghentikan semua


Ku hentikan kegilaan Hidup
Dengan jiwa ini terisi
Aku mencintai engkau
Begitu besar tak terbandingi

Namun bila saatnya
Aku harus pergi juga
Tinggalkan engkau
Tinggalkan semua

Hijrah cintaku menguatkan alasanku
Untuk menjadi manusia lebih baik
Namun saat sinarnya datang menjemputku
Mana mungkin aku berlari

Aku harus meninggalkan semua cinta ini
Dan bila nanti bertemu dia ku mohonkan
Kembalikanlah kami, satukanlah lagi
Disurga-MU ya Allah

Segunung kepingan dinar
Tak bisa mengalahkan
Kilau cintaku
Bahagiaku melihatmu

Mampu tersenyum kalahkan getir
Namun bila saatnya
Aku haarus pergi juga
Tinggalkan engkau
Tinggalkan semua

 

9. Joe Flizzow & SonaOne – Apa Khabar

 

gambar itssonaone joeflizzow

 

Merenung ke luar jendela
Bayu pagi meniup lembut
Lihat bintang di angkasa
Purnama menerangi gelapku
Dan bila fajar menjelma
Itu permulaan hari baru
Dunia gamat bunyinya
Sunyiku hanya Tuhan tahu

 

Dalam perjalanan banyak persimpangan
Di mana kita bertukar arah
Kau lurus ke kiri aku tegak ke kanan
Di mana kita tersilap langkah

 

Kadang-kala waktu berhenti
Ku toleh ke sisi
Engkau tiada di sampingku
Tapi lebih seringkali
Bertemu dalam mimpi
Semuka dengan sahabatku
Aku tanya apa khabar
Aku tanya apa khabar
Aku tanya apa khabar
Aku tanya apa khabar semua

 

Mereka kata masa depan kami sungguh cerah
Lirik dan rap kami bak anugerah
Ini semua sebelum semua anugerah
Masa bila lapar semua makan mee segera
Show pertama luar KL di Pulau Pinang
Lapan orang naik dua Kancil tapi semua senang
Dua bilik empat katil jadi empat di lantai
Kalau tidak silap ada yang sampai di tepi pantai
Dan kali pertama kita diserbu peminat
Di Kuching, Sarawak seperti semalam aku ingat
Setiap langkah bersama seakan tidak percaya
Kita berjaya jadikan rap sebagai kerjaya
Permulaan pengembaraan yang berliku
Dan ini mungkin sinopsis hidupku dalam lagu
Kau kembarku hari ini dan semalam
Jadi hari esok itu sendiri boleh faham

 

10. In-Team & EdCoustic – Kau Ditakdirkan Untukku

 

in-team_kau ditakdirkan untukku

Terucap syukurku..
Aku memilihmu
Tuk menjadi teman hidup setia slamanya
Belahan hati ini.. Kini tlah terisi
Aku dan dirimu mengikat janji bahagia..


Dan berlayarlah kita renda keluarga meretas hidup bersama
Aku bahagia ku dipertemukan belahan jiwaku


Tuhan persatukan kami untuk slamanya hingga bahagia disurga-Mu
Pegang tanganku, tataplah mataku..
Engkau ditakdirkan untukku


Ikatan suci ini..
Slalu 'kan ku jaga
Meniti sakinah..
Penuh Kasih Sayang dan Rahmat-Nya...

 

 


Lagu Melayu Top Masa Kini 2014 #1

Lagu Melayu Top Masa Kini 2014 #2
Lagu Melayu Top Masa Kini 2014 #3
Lagu Melayu Top Masa Kini 2014 #4
Lagu Melayu Top Masa Kini 2014 #5

 

 

Credit:-
http://lagubestbest.com
http://ohlirik.com/
http://liriklagu.biz/

Review Pencuci Muka Loreal Men Expert White Activ

Harini nak buat review pencuci muka Loreal Men Expert White Activ  Anti-Spots + Oil Control pulakSebelum ini dah buat review Nivea Men Mud Foam 10x Whitening & entry tersebut mendapat sambutan yang menggalakkan dari pembaca terutamanya pembaca lelaki (amboi haha). Ada jugak pembaca tanya apa pencuci muka yang bagus? Susah nak jawab soalan itu memandangkan aku cuma menulis berdasarkan pengalaman aku. Aku bukan seorang beauty consultant pun.

 

 

Start pakai pencuci muka Loreal Men Expert White Activ  Anti-Spots + Oil Control pada bulan September lepas kalau tak silap. Kiranya dah sebulan lebih aku menggunakan pencuci muka ini. Dah habis pun. Picit-picit jugaklah aku nie pun padahal dah habis. –.-

 

 

loreal men expert white activ

 

Harga pencuci muka Loreal Men Expert White Activ Anti-Spots + Oil Control mahal sikit jika dibandingkan dengan jenama pencuci muka lelaki lain. Around RM16.90 camtu. RM16.90 je pun takkan tak mampu kan? Aku beli pencuci muka ni pun sebab di botol dia, dia ada bagitau untuk melawan jerawat dan blackheads. Itu yang membuatkan aku excited nak beli. Muka dah okey sikit jerawat dah kurang, tinggal parut dan blackheads/whiteheads yang agak ketara. Lagi-lagi blackheads atas hidung nie dah macam tahi lalat pulak lol betul.

 

 

Awal penggunaan Loreal Men Expert White Activ, jerawat tumbuh agak banyak di muka. Lagi-lagi muka sebelah kiri. Biasalah kan kalau bertukar produk ini, mesti mula-mula akan tumbuh jerawat. Then barulah kulit muka elok. So, kalau nak selfie, selfie muka separuh sebelah kanan je. Tidak lama kemudian, Loreal Men Expert White Activ mula menunjukkan keberkesanannya. Jerawat memang segan dah nak tumbuh. Kalau tumbuh pun, dalam 1 2 biji macam tu. Bila tenyeh Loreal Men expert Activ White di muka, jerawat cepat hilang. Alhamdulillah. Memang berkesan betul Loreal Men Expert untuk mengurangkan/menghapuskan jerawat. Anda yang mempunyai masalah jerawat, kena cuba tau this product. Highly recommend !

 

 

review loreal men expert activ white

 

Masalah jerawat dah dapat diatasi, masalah blackheads ini yang susah sangat nak atasi. Loreal Men Expert White Activ dah habis 1 botol tapi masalah bintik hitam di muka macam tak menunjukkan tanda positif. Asalnya nak bertukar lagi ke produk Cosmoderm sebab aku tengok kencang sangat blogger duk promote produk Cosmoderm, tapi tak jumpa pulak product tu di Guardian. So, aku beli lagi 1 botol Loreal Men Expert Anti Spot + Oil Control. Semoga dengan penggunaan Loreal Men Expert yang berterusan, dapatlah masalah blackheads aku diatasi.

 

 

review loreal men expert activ white_1

 

 

Bila tanya pendapat member aku, macam mana keadaan muka aku sekarang? Ada yang cakap muka makin licin, flawless tak macam sebelum ini. Ada jugak yang cakap muka dah okey, Cuma ade bintik-bintik hitam & parut jerawat jela sikit. Tapi dah okey dah dia cakap. Nanti kalau flawless sangat, muka bersih sangat jadi macam k-pop pulak sambil gelak-gelak ke aku. Kalau dah kawan sendiri cakap camtu, pasrah jela dengan blackheads dekat muka nie hm.

 

 

Korang yang mengalami masalah jerawat, boleh cuba Loreal Men Expert White Activ Anti-Spots + Oil Control ini okey. Inshaallah jerawat korang akan berkurang. Pemakanan korang pun jangan lupa jaga tau. Mungkin pencuci muka ini sesuai dengan aku. Dengan korang tak tahu lagi. Cuba dulu baru tahu. =D

Bergambar di Laman Seni 7, Lorong Belakang Seksyen 7 Shah Alam

Rasanya ramai yang dah mengabadikan kenangan bergambar di Laman Seni 7, Lorong Belakang Seksyen 7 Shah Alam. Aku ketinggalan sikit. Baru sekarang berpeluang ke Laman Seni Seksyen 7 Shah Alam ini. Sampai sana dalam pukul 5.30 pm camtu. Hoi ramai gila orang dekat Lorong Belakang ini macam pesta pulak. Siap ada jualan baju, buku, tudung, etc.

 

 

lorong belakang shah alam

 

 

Memang meriah. Mujur aku nie jenis tak tahu malu, banyak mata yang memandang pun still watlek wat peace je bergambar lol. So tak kisah sangat posing sakan dekat Lorong Belakang ini. Lagipun entah bila lagi aku boleh sampai kat sini. Alang-alang dah sampai jom kita bergambar banyak-banyak di Lorong Belakang Seksyen 7 Shah Alam ini.

 

 

Sedikit info mengenai Laman Seni 7 Shah Alam :-

 

Program Pengindahan Lorong Belakang merupakan inisiatif pihak Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) untuk mengubah suasana lorong belakang khususnya di kawasan komersial menjadi kawasan yang selamat, bersih, indah dan boleh dilawati oleh pengunjung dan serta dijadikan lokasi penganjuran sebarang aktiviti yang bermanfaat.

 


Lukisan mural ini dipilih melalui Pertandingan Laman Seni 7 Shah Alam yang mempertandingkan 4 jenis kategori iaitu ‘3D Painting’, ‘3D Installation’, ‘Street Furniture’ dan ‘Painting On Site’. 10 penyertaan terbaik dari setiap kategori dipilih ke peringkat akhir untuk dinilai dan diberi kebenaran untuk melaksanakan projek lukisan mural di Laman Seni 7 Shah Alam. Konsep lukisan mural ini bertemakan komuniti Shah Alam atau ‘Shah Alam community’, tarikan pelancongan atau ‘tourist attraction’ dan berkonsepkan kehijauan atau ‘green concep

t’. sumber

 

 

Lokasi Laman Seni 7 pula di kawasan komersial Jalan Plumbum Q 7/Q, Seksyen 7, Shah Alam. Tak nampak lagi? Jakel Seksyen 7 Shah Alam yang besar gedabak tu tahu? Ha, Laman Seni 7 area situ sahaja. Belakang bangunan Jakel. Area situ memang banyak sangat butik-butik popular macam Radiusite, Bella Ammara, etc. Firstime tengok butik Bella Ammara depan mata. Sebelum nie tengok dalam Instagram je. Ok dah jom sambung balik mengenai Lorong Belakang. -.-

 

 

Jom cuci mata dengan gambar-gambar cantik kitorang di Laman Seni Seksyen 7 Shah Alam.

 

laman seni shah alam_2

 

 

 

lorong belakang seksyen 7

 

 

 

laman seni seksyen 7

 

 

Nak tengok lagi banyak gambar kitorang di Laman Seni Seksyen 7 Shah Alam, boleh tengok di instagram aku ye. Blog ini bukan boleh letak gambar banyak-banyak. Nanti berat duk loading gambar je bwaha. Korang yang belum berkunjung ke Laman seni 7 ini, boleh berkunjung sana time weekend. Memang meriah sangat penuh dengan anak-anak muda. Haih malu pulak dekat diorang yang bawak DSLR gedabak masing-masing. Kitorang bergambar pakai phone je. =p

 

 

kreatif kufi seksyen 7

 

 

Sempat singgah di Kreatif Kufi Seksyen 7 Shah Alam.

Festival Lan Berambeh Anak Sarawak 2014 di Bukit Jalil

Pada 31 Oktober hingga 2 November yang lalu, Festival Lan Berambeh Anak Sarawak 2014 telah diadakan di Pekarangan Stadium Bukit Jalil. Aku juga turut berkesempatan ke Festival Lan Berambeh pada 2 November lalu. Ha, kau tengok la. Ceritanya 2 November tapi baru hari ini nak update. =p

karnival lan berambeh anak sarawak_poster

Sedikit info mengenai penganjuran Festival Lan Berambeh :-

‘Lan berambeh’ adalah perkataan dalam bahasa Melayu Sarawak yang bermaksud ‘jom berhimpun’ bertujuan mengeratkan hubungan sesama anak Sarawak. Semasa penganjuran pertama acara ini pada 2008, ia dikenali sebagai Rumah Terbuka Aidilfitri, namun kemudian ditukar kepada Karnival Lan Berambeh Anak Sarawak setelah peranannya diperluaskan untuk dijadikan medan pertemuan tahunan anak-anak Sarawak.
Orang ramai yang berkunjung ke karnival ini juga berpeluang menikmati pelbagai juadah masakan tempatan Sarawak yang terdapat di 120 gerai merangkumi 60 gerai usahawan, 40 gerai jabatan kerajaan dan 20 gerai berkonsepkan ‘Dapur Sarawak’. Pengunjung juga boleh membeli hasil produk kraftangan, makanan dan menyaksikan persembahan kebudayaan pelbagai suku kaum dari Bumi Kenyalang.-sumber


Kalau tak silap, tahun ini Festival Lan Berambeh terbuka kepada semua. Sebelum ini anak Sarawak je boleh pergi tau. Kami pergi ke sana menanti pengangkutan awam, LRT di Bandar Tasik Selatan. Tak tahu pulak ada LRT ke Stadium Bukit Jalil. Nampak sangat bukan kaki bola nie wahaha. Kira ini kali pertama la menjejakkan kaki ke Stadium Bukit Jalil tu. Jakun betul. –.-


lan berambeh 2014_2

Nak masuk ke Festival Lan Berambeh kena daftar dulu. Isi maklumat peribadi dalam laptop diorang kemudian dapat la goodie bag satu. Ada baju tshirt saiz L dalam tu. Come on la aku pakai saiz S kot. Ruang kaunter pendaftaran memang sangat sesak. Nak kena beratur lagi. Dalam setengah jugak beratur di kaunter pendaftaran untuk mendaftar masuk sahaja. Fuh. Mohon Festival seterusnya pihak berkenaan membuat sesuatu bagi mengatasi masalah kesesakan di kaunter pendaftaran. Kesian kot dekat golongan yang sudah berusia dan anak-anak kecil.


lan berambeh 2014_3

Bukan setakat di kaunter pendaftaran, di dalam ruang legar festival pun memang sesak dengan orang ramai. Meriah betul. Kebanyakan booth yang terdapat di sana ialah booth menjual kek lapis Sarawak, produk makanan dari Sarawak & beberapa booth lain. Aku pun tak berapa nak singgah sangat dekat setiap booth sebab nampak macam tak menarik hihi. Pusing-pusing dalam tu, bergambar sakan sekejap kemudian keluar. Ha, yang aku perasan, booth SPA dengan JobsMalaysia pun ada dalam tu. Ke aku yang salah tengok. –.-


lan berambeh 2014_1

Sempat mencuba mee kolok dengan pisang goreng cheese dekat medan selera yang disediakan di sana. Selain mee kolok, ada juga makanan popular Sarawak yang lain yang dijual di situ. Nak beli makanan pun sesak tau. Mujur ada meja kosong lagi.


mee kolok sarawak

Rupanya mee kolok nie nak sama dengan bihun sup je pun cuma nama jela lain. Mee yang digunakan pun agak kasar. Aku lebih prefer bihun sup kot. Makan mee kolok pun sebab nak rasa makanan popular di Sarawak je. Mee kolok yang aku makan ini takde la kaww mana. Biasa-biasa je. Kuah pun letak sikit. Kering je. Harga 1 mee kolok around RM6.00 meh.


pisang goreng cheese

Firstime makan pisang goreng cheese sedap jugak. Harga pisang goreng cheese around RM6.00 tapi rasanya kalau jual murah sikit lagi cun kot. Tak menang tangan peniaga pisang goreng cheese melayan pelanggan.


lan berambeh 2014_4


Sebenarnya aku expect sesuatu yang lagi meriah di Lan Berambeh 2014 ini tau. Maklumlah aku kan orang Semenanjung. Nak jugak mengetahui apa yang menarik di Sarawak, suku kaum di sana. Senang cerita, aku expect bila pergi sana, boleh la merasai macam berada di Sarawak sebab aku memang tak pernah pun pergi Sarawak. Takpe la dapat makan mee kolok Sarawak pun dah boleh berangan berada di sarawak lol.


lan berambeh 2014_5


Tahniah buat team Festival Lan Berambeh 2014 sebab dengar khabar Festival tersebut berjaya mengumpul kira-kira 80,000 orang pengunjung. Wow jumlah yang agak ramai tu. Semoga Festival akan datang akan lebih meriah dengan pelbagai pengisian aktiviti yang best dengan booth-booth yang lagi menarik dan lebih banyak keunikan Sarawak dipaparkan.


Mendaki & Bergambar di Bukit Broga(Broga Hill) Semenyih

Plan asal nak bertolak ke Broga Hill, Semenyih pada pukul 5.00 pagi konon nak tengok matahari terbit. Sekali kejut tidur pukul 7.00 pagi. Bersiap ala kadar (jangan kata aku tak mandi pagi pulak) terus bertolak ke Bukit Broga. Perjalanan ke Bukit Broga 100% berpandukan waze.

 

 

kalau ada yang tanya, Apijol cemana ntah nak ke Bukit Broga yang cantik sangat itu nak tengok jugak sunrise, kemudian Apijol jawab apa guna kau install waze dalam smartphone kau tu hihi. Perjalanan ke Bukit Broga dari Bangi mengambil masa kira-kira 40 minit jugak. So, sila rancang perjalanan anda okey!

 

 

kaki bukit broga

 

 

Sampai sana dalam 8.15 pagi, bersusun dah kereta dalam kebun kelapa sawit, iaitu kaki bukit Broga Hill. Nasib baik parking senang dapat. Bayar parking RM2. Orang dah turun dari Bukit Broga kitorang terkedek-kedek baru nak start mendaki. Siap nak singgah makan nasi lemak lagi tu. Ha kan dekat bawah tu ada gerai nasi lemak kan.

 

 

Ini merupakan kali ke-3 aku ke Broga Hill. Sebelum ini pernah berprogram di sana masa zaman university. Korang yang jenis mother nature, cintakan keindahan, suka tengok pemandangan cantik, suka aktiviti lasak memang rugi sungguh kalau tak mendaki Bukit Broga. Aku yang pergi 3 kali pun masih lagi excited bila sampai ke puncak Bukit Broga. Korang yang firstime tu mestilah berganda-ganda excitednya. Kan?

 

 

mendaki broga hill

 

 

Kira-kira pukul 8.53 am (aku refer jam kat gambar dalam phone), kitorang berhenti kejap area gambar diatas. Bergambar sakan dulu kat situ, pendakian diteruskan tapi dari 6 orang, tinggal lagi 4 orang yang masih kental hatinya untuk mendaki. Lagi dua orang (tak boleh bagitau siapa,rahciew haha) tu dah semput dah naik bukit. Ok main teka-teki sikit, cuba teka siapakah 2 orang peserta yang dah pancit? Clue boleh dilihat di gambar dibawah. =p

 

 

mendaki bukit broga

 

Kira-kira pukul 9.10 am, kami sampai area gambar bawah nie. Nie dah tinggi sangat dah tau. Ada lagi yang lagi tinggi, malas dah mendaki. Stop bergambar dekat sini. Dalam dekat 100 keping gambar jugak aku rasa, baru kitorang beransur pulang. Aku kalau boleh nak mendaki lagi sampai ke puncak Bukit Broga betul-betul punya puncak (macam dalam gambar dibawah). Tapi masing-masing dah tak semangat meneruskan pendakian selepas bergambar sakan.

 

 

puncak bukit broga

 

 

puncak bukit broga_1

 

 

gambar bukit broga_1

 

 

pemandangan broga hill semenyih

 

 

Kira-kira pukul 9.40 am camtu kitorang pun bergerak turun dari Broga Hill yang sedap sangat mata memandang tu. Pengunjung yang datang situ pun kebanyakannya sedap mata memandang juga. Sambil cuci mata tengok pemandangan, kita cuci mata tengok orang juga. Masa turun macam cepat pulak maybe sebab masing-masing excited nak balik cepat badan dah penat, peluh melekit semua nie.

 

 

Tak singgah pun makan nasi lemak/beli air kelapa dekat kaki bukit Broga tu. Menariknya, bila kitorang turun tu, ada lagi orang baru sampai, baru nak start mendaki. Mujur jugak masa kitorang pergi sana, cuaca takde la memancar sangat. Cuaca redup. Nyaman udara Bukit Broga tak tahu la cemana nak cakap. Fresh air yang memang tak dapat pun di Putrajaya/Kuala Lumpur nie. Seriously!

 

 

Korang mesti tak puas lagi tengok gambar kitorang di Broga Hill kan? haha perasan Apijol. Nak tengok lagi gambar-gambar kitorang di Broga Hill, korang boleh tengok di instagram aku http://instagram.com/hafiz_hafizol.

 

 

Inshaallah, panjang umur kita pergi lagi Broga Hill okey?