Superswing & Spacewalk di i-City Shah Alam

 

Salam.

 

Sebenarnya dari semester satu lagi aku dah ada kenangan di i-city Shah Alam nie. Hampir setiap semester aku datang ke i-city Shah Alam. Dari i-city Shah Alam hambar gila, hanya pokok-pokok lampu kiri kanan. Sekarang i-city telah dilengkapi dengan pelbagai kemudahan, keseronokan, keasyikan dan pembaziran duit. kakaka. Anda yang nak berkunjung ke i-city sila jangan datang dengan poket kosong ye. =p

 

Baru-baru ini sekali lagi aku berkesempatan ke i-city Shah Alam yang cantik itu. Omey angak tobak pun lol. Mungkin lepas ini dah tak datang ke i-city. Maklumlah aku pun dah habis belajar. Memang tak kuasa la datang Shah Alam semata-mata nak pergi i-city. Mungkin lepas ini akan ke i-city dengan anak-anak pula. hiks.

 

Pergi i-city naik motor dengan Syerah. Berpusing juga nak cari parking. Rupanya parking kat atas. Kau naik jalan berbukit tu ha. Bayar parking RM3 sekali masuk.

Niat di hati nak masuk Trick Art Museum. Tiket RM10 sekali masuk. Bila usha Trick Art Museum macam kecik je tak berpadanan dengan harga kitorang pun cancel nak masuk sana. Bukan berkira tapi save budget hahak.

 

Then kitorang bergerak ke Superswing. Sekali naik RM10. Aku sebelum ini dah naik pun superswing nie. Takda la best sangat. Panas. Nampak muka Syerah macam teruja nak naik Superswing, aku pun ajak la dia naik. Excited dia. Firstime katanya. Naik je Superswing terus bergambar dalam tu. Mula naik sampai nak turun tak henti-henti snap gambar. Kitorang siap berdiri lagi dalam cable car dia tu. Habis bergoyang-goyang. Cable car ae orang panggil ? haha. Snap gambar banyak-banyak last-last delete jugak pun sebab gambar tak cantik. Biasalah pakai handset murah Syerah je. =p

 

988604_638910839470268_116245932_n (1)

 

Aku ajak Syerah naik Spacewalk. RM10 jugak. Natang bukan main lagi kan harga masing-masing tau. Padahal naiknya bukan seronok sangat pun. Diam ah kau Apijol complain je lebih takda duit datang bergambar dengan pokok lampu jela kat i-city ni kakaka kutuk diri sendiri. Sebenarnya seronok juga naik ini. Bila Spacewalk merentasi pokok-pokok lampu tu rasa macam duduk atas kayangan lol. Tak sempat nak bergambar pun. Handphone Syerah kamera dia cap ayam. Bila pasang flash, mata jadi macam mata rimau. Bila tutup flash, satu apa pun tak nampak. Lain kali Syerah kalau nak datang i-city bawak DSLR kau.

 

988604_638910852803600_2089255179_n

 

270432_638910849470267_1932184623_n

 

Penat naik Superswing dengan Spacewalk yang seronok angak itu, kitorang pekena coolblog dulu. Jangan ingat di i-city tiada coolblog. Lepak kejap situ tengok gelagat manusia. Masing-masing duk busy snap gambar depan pokok lampu yang macam-macam design tu. Ada kereta kuda, eiffel tower, swam, burung merak, dan banyak lagi la. Ada ke pembaca blog aku yang tak pernah pergi i-city? Ada ? Pasnie pergi la ok. Bawak kamera taw kalau nak pergi. Jangan jadi macam saya dengan Syerah pakai handphone murah je snap gambar.

 

 

Lepas cuci mata dan slot mengumpat orang sekeliling sikit, kitorang bergambar kejap dengan pokok bunga matahari yang comel gila itu. Pokok bunga matahari ini baru ada. Sebelum ini takde pun. Snap gambar dalam berpuluh-puluh keping yang ok hanya beberapa keping je. Thumbs up la handphone Syerah!

 

1017662_638913602803325_1482621980_nfeeling di Beijing

 

Tekan iklan nuffnang saya jap awak =p

AKTIVITI BERBASIKAL DI TAMAN BOTANI PUTRAJAYA


Salam.

Korang pernah berbasikal di Taman Botani Putrajaya? Haritu Syerah and the geng datang Putrajaya. Kebetulan aku pun di Putrajaya. Dia ajak aku bawak diorang photoshoot dekat tempat-tempat best di Putrajaya. Aku kalau sebut tempat best di Putrajaya aku terus fikir di Presint 2 je. Tapi diorang taknak Presint 2 jadi aku bawak diorang pergi Taman Botani Putrajaya. Padahal aku tak pernah lagi pergi Taman Botani tu. haha.

Sampai di Taman Botani kitorang terus tempah basikal. Baru senang nak bergerak. Taman Botani tu besar gila. Letih kau nanti kalau nak jalan kaki pusing satu Taman Botani tu serious aku cakap. Memang berbaloi gila la kitorang berbasikal pusing satu Taman Botani. Dapat shoot tempat-tempat yang sangat cantik dekat sana. Gila tak cantik Taman Botani dikelilingi tasik Putrajaya kot.

basikal taman botani   Comel kan basikal pink itu.

Harga untuk tempahan satu basikal tak mahal pun. RM2/jam. Ok la kan. Lepas nie boleh la kalau bosan-bosan di Putrajaya aku pergi Taman Botani naik Nadi Putra pastu kayuh basikal di Taman Botani sorang-sorang kakaka.

Ini geng-geng Syerah. Aku tak sempat pun kenal-kenal dengan diorang. Aku kan pemalu mana nak bercakap dengan budak-budak perempuan ini. Apapun diorang sangat seronok boleh berbasikal di Taman Botani Putrajaya sambil berphotoshoot. Kan korang ? Seronok kan ? Hahaha.
taman botani putrajaya Awek-awek kitchen berbasikal.

Nanti kayuh punya kasuh basikal korang akan terjumpa satu tempat macam empangan. Macam yang dekat gambar bawah ini. Cantik tempat tu. Padang rumput luas berbentuk bulat. Ah aku pun tak pandai nak describe tempat tu macam mana kau kena pergi sendiri. =p
Taman Botani Putrajaya Sweetnya anda berdua. Jeles saya. =p

Sepanjang kayuhan, korang akan berjumpa restoran, batu-batu tersusun cantik tepi tasik, jambatan kayu tepi tasik boleh bawak naik basikal lalu atas jambatan, pokok besar yang jenis akar terurai-urai tu, empangan macam gambar di atas, pokok-pokok yang korang tak pernah nampak boleh belajar nama pokok, Masjid Putrajaya dan Jabatan Perdana Menteri yang warna hijau tu, pemandangan sekitar Presint 8, 9 dan 10 dan banyak lagi.

Yang tak bestnya korang kena patah balik ke laluan mula kayuhan tadi sebab jalan lepas empangan ditutup kerja pembaikian apa ntah. Kira tempat macam empangan itu persinggahan terakhir korang boleh bergambar. So tak boleh jugak nak pusing-pusing satu Taman Botani jugak tapi still boleh berpuas hati dah pun. =p
pijo1Panjangnya gambar ini. lol

Thanks Syerah dan kawan-kawan untuk hari yang sangat bermakna ini. Special thanks to Faezah sebab tumpangkan kita dan hantar kita balik rumah. Nanti panjang umur kita jumpa lagi. Kita main basikal lagi di Taman Botani Putrajaya. =p

Guys jom follow twitter aku @hafizhafizol.

Klik iklan Nuffnang sekali. =p

REVIEW FILEM PECAH ADAPTASI NOVEL FIXI

 

Salam.

 

Harinie nak Review Filem Pecah Adaptasi Novel Fixi. Konon novel Pecah keluaran Fixi memang terbaik. Best seller. Itu yang aku tergedik-gedik nak tengok filem Pecah di pawagam. Novel hebat tak semestinya apabila difilemkan akan jadi hebat jugak beb.

Sebenarnya aku tak berapa pandai sangat nak review filem ini. Bukan bidang aku. Setakat review bodoh-bodoh tu boleh la. kakaka.

 

Bagi korang yang sukakan cerita yang memerlukan korang berfikir korang patut tengok filem Pecah. Plot cerita yang agak rumit juga untuk difahami. Mula-mula aku pun tak faham apa kaitan scene permulaan cerita yang wanita dirogol dalam kereta dengan keseluruhan cerita.

 

Diakhir cerita baru korang faham jalan cerita filem ini. Cerita ini memang tiada adegan romantik. Unsur humour pun tak banyak sangat. Sofi Jikan macam nak buat lawak tapi tak lawak pun bagi aku sebab dia tak sesuai bawak watak lawak. Watak ganas , watak pailang sesuai.

 

Aku suka watak Alan yang dibawakan Sofi Jikan dalam filem ini. Nampak bersahaja. Watak-watak lain biasa-biasa saja. Lagi-lagi pelakon dalam filem ini biasa-biasa saja. Maksud aku takde la pelakon-pelakon terkenal dan popular yang berlakon. Kekadang aku pun confius jugak dengan sesetengah watak. Sekejap duduk dalam lokap, tetiba ada dalam hospital pulak. Agak berbelit sikit untuk aku memahami setiap watak. Aku yang jenis lambat pick up kot. harhar.

 

Ada juga unsur suspens dalam filem ini. Macam adegan dalam hospital dan di pengakhiran cerita yang adegan masuk hutan itu. Aku ingat harta karun yang tertanam dalam hutan rupanya mayat orang.lol. Seronok juga tengok watak Sofi Jikan and the geng memperbodohkan Tuan Inspektor (Fizz Fairuz) dan pegawai bank (Ako Mustafa) dengan berjaya sekali tanpa meninggalkan sebarang bukti.

 

Pada awal cerita aku tak faham juga kaitan si heroin (Izreen Azminda) dalam filem dengan watak Sofi Jikan and the geng tu. Rupanya diorang ini berkomplot untuk mendapatkan apa yang diorang hajati. So apabenda yang diorang hajati sangat tu ? Kau tengoklah sendiri Filem Pecah di pawagam berdekatan kau.

 

Bdway, ada 6 orang je dalam hall masa aku tengok filem ini. Sedeh. Menyesal pun ada tengok cerita ini. Baik aku tengok cerita Superman lagi sekali. Ha3.

 

Beb GSC kalau pakai student card dia tolak RM1 je. Haritu aku tengok wayang dekat TGV dia tolak RM4 kot. Berbaloi gila. Dahlah aku tengok cerita Men Of Steel. Lagi berbaloi-baloi.

 

Korang nak review lagi best korang baca sini Ulasan Filem Pecah.

 

Jom ramai-ramai follow twitter aku @hafizhafizol.

REVIEW FILEM KIL

 

Salam.

 

Harinie aku nak Review Filem KIL yang aku dah tengok baru-baru ini. Lama gila rasanya tak tengok wayang. Last tengok awal tahun haritu kot. Cerita yang Jackie Chan berlakon tu. So, bila dah lama tak tengok wayang nie, memang excited dia berganda-ganda la. Lagi-lagi bila orang belanja. Lagi berganda-ganda dia punya excited. Thanks yang belanja tu !

 

Ha, kau tengok. Filem KIL dah keluar wayang 30 MEI 2013. Tapi baru harinie 8 JUN 2013 aku nak buat review. Sebenarnya tadi masa aku blogwalking aku terbaca entri blogger pasal filem KIL nie. Tu yang aku terfikir nak buat review filem KIL daripada aku biar blog aku bersawang kan.

 

Bagi aku, filem KIL ini BEST ! Even masa aku tengok tu boleh bilang dengan jari orang dalam hall. Sedeh la kalau Nik Amir Mustapha, pengarah filem nie tau berapa ketul je yang sudi nak tengok filem dia. Tapi seriously dalam berapa ketul yang ada dalam hall tu, semua macam excited sangat. Semua gelak tak ingat bila ada part-part kelakar menjadikan hall sangat meriah macam penuh orang dalam hall =p

 

 

Plot cerita ringan. Tapi turut diselitkan unsur suspens membuatkan aku macam tertanya-tanya dia nie siapa sebenarnya? Oh macamtu !!. Paling best dia punya dialog. Sempoi gila. Sampaikan ada 1 part itu, riuh kejap hall dengan ketawa aku yang tak sedap itu bila dengar dialog pelakon. Awek sebelah aku pun sama. Orang belakang aku lagi la. Part yang serious pun dia boleh gelak. lol

 

By the way, ini firstime aku tengok lakonan hero dan heroin filem KIL iaitu Redza Minhat dan Cristina Suzanne ini. Mula-mula memang rasa macam kau takde orang lain ke nak ambil buat jadi pelakon. Siapa la pelakon dua orang nie aku tak kenal. Tapi lepas tengok dia punya lakonan, ah lantak la aku tak kenal pun yang penting dia punya lakonan memang aku boleh feel. =p

 

Bila part Ella muncul, masing-masing duk sebut eh Ella lah. comel sangat Ella. Comelnya. Rupanya Ella menjadi watak sampingan dalam filem KIL. Nak tengok lakonan Ella ? Jangan lupa tonton KIL di pawagam yang berhampiran. Pasti menjanjikan kepuasan untuk anda. =p

 

Macam tak best je aku punya review kan. ha3. Aku bukan suka sangat pun sebenarnya review filem nie. inipun sebab ketandusan idea sangat. Kau nak review best, kau baca sini Sinopsis dan Review KIL !