Program Survival Laut & Penghayatan Warisan Edisi Media 2013 di Pulau Bidong

 

Salam.

Dah lama tak update pasal life aku. Konon kalau aku update ada la ni orang yang nak baca haha. Ah lantaklah nak update jugak sebab apa yang aku nak update nie BEST GILA.

 

Jumaat dengan Sabtu baru ini (24 dan 25 Mei) aku join Program Survival Laut & Penghayatan Warisan Edisi Media 2013 di Pulau Bidong. Aku join pun secara kebetulan bukan dirancang sangat.

 

Amir la yang nak sangat ajak aku pegi. Oleh sebab tidak mahu mengecewakan hati bff, aku ikot la jugak. Ternyata berbaloi jugak la aku join program tu sebab banyak aktiviti menarik kat sana. lagipun aku memang tak pernah sampai lagi di Pulau Bidong. harhar *gelak ramai-ramai*.

 

Sebelum bergerak ke Pulau Bidong, kami singgah dulu di Chagar Hutang, Pulau Redang. Nak tengok penyu. Ini merupakan kali pertama aku pergi sana. Nampak tak semua kali pertama kan haha. Berpeluang juga aku main dengan baby turtle, pun kali pertama jugak. Ambik baby turtle letak atas tapak tangan. Then dia merayap-rayap atas tapak tangan kau. Geli ah jugak skit. Tapi nak kabo la yang baby turtle itu memang sangat comel.

anak penyu

Bila dah habis belajar mengenai hidupan penyu di Chagar Hutang, Pulau Redang kitorang terus bergerak ke Pulau Bidong. Terjumpa pulak bapak penyu sedang asyik berenang tengah-tengah laut. Memang besar dan kacak. lol.

 

Sampai je Pulau Bidong terus bergambar atas buai. haha. Rehat kejap atas buai, main buai laju-laju dengan Aslina, makan-makan, then bersiap untuk aktiviti-aktivit kami di sana. Aktiviti pada petang ini ialah water confident, kayak dan snorkeling.

buai laju laju

pulau bidong       RTM – BERITA HARIAN – BERNAMA

 

Sebelum water confident, kita bergambar dulu dengan banner dan t-shirt spons Program Survival Laut & Penghayatan Warisan Edisi Media 2013.

919370_505666336155609_2096803307_o

Water confident dia gila sangat. Dari pantai kena berenang sampai ke tengah laut (takdelah tengah sangat), naik atas bot, pastu dari atas bot terjun dalam laut balik, then berenang balik ke pantai. Aku dahlah tak tahu berenang. Mujur ada awek mana ntah kasi tali dekat aku. So aku tarik tarik tu jela nak sampai ke bot. Malu gila aku antara peserta yang paling lambat sampai atas bot lol.

water confident  

Lepas dah confident dengan air, kitorang pun main kayak pulak. Tapi tak seronok sangat main kayak sebab boleh kayak sekitar tu je. Aku nak kayak jauh-jauh sikit baru mencabar. heh. Masa tak cukup katanya. Kayak dalam setengah jam, kehulu-kehilir, habis langgar kayak orang then kitorang nak snorkeling pulak. hiks.

aktiviti kayak

Aktiviti snorkeling di Pulau Bidong takdelah ohsem sangat pun. Ala-ala kadar je bagi aku. Masa aku snorkeling aku ada nampak tayar buruk, rumpai laut, batu karang, dengan beberapa ekor ikan yang comel gak ah seploh sen. Takde pun ikan nemo dengan ikan yang ekor menggerbang tu. Sakit mata dan terbelahak masuk air laut tak berbaloi dengan apa yang aku nampak kat dasar laut. dasar betul haha.

 

Sepatutnya lepas snorkeling ada aktiviti mencandat sotong. Disebabkan aku tak yakin aku boleh keluar mencandat tanpa tak mabuk laut, aku cancel nak pergi mencandat sotong. kakaka. Sudahnya aku lepak je tepi pantai pastu mandi then tidur dalam bilik. Bangun tidur pergi cari makanan dekat kantin. Ada ayam bakar, sotong bakar, udang bakar dengan nasi goreng. Best. Gambar makanan aku tak sempat nak capture pulak.

971252_4747861336985_1485297670_n

Lepas makan sambung tepi pantai sambil gosip. Abang tukang masak cerita pasal kisah seram di Pulau Bidong. Memang seram gilaaaa.. !

 

Bersambung… aku malas dah taip lol

20 Komen untuk "Program Survival Laut & Penghayatan Warisan Edisi Media 2013 di Pulau Bidong"

adala ikan nemo....ikan jerung pun ada..ni pmesti tak habis survey ni,,hahahah

Wah,bagus2....saya nak join juga boleh hihiii...eh,sorry nak tinggalkan jejak...nie sy sesat sebenarnya.So singgah sini jap...smile 4rever
*JanganMarahHaaa....

Bestnya! eh...sorry tertinggal jejak..biasa sesat x ingat jalan balik...singgah kejap...smile 4rever*-*

wah, bestnya dapat enjoy macam ni ^_^

HAI HAFIZ! :D -semangat dtg blog ni lepas nampak komen hafiz kat blog saya- :D
*saje je nak tinggalkan komen kat sini. Ok dah tu je. hehe

kite pun penah berkayak tapi kat Pangkor. Pestaim team building lak tu.

takut ngan air. huwaaa tapi akhirnya yakin. Alhamdulillah seronok sangat. yg tak syok, jam tangan rosak. lupa nak bukak. Huwaaaa

Ala, bersampbung plak.. Penat aku baca bersungguh2.. Lepas nie kalau nk pegi pulai, pantai.. Jangan lupa roger. Tengah carik kroni beru, nie.

ah x de x de. saya x jumpa pong hakhak.

x de la bercuti sangat. join program hehe

jom lepas hari raya nanti. haha

mmg best.. release tension.. haha.. :)

Pasnie boleh berkayak lagi. :D

TQVM hehe.. tahun depan boleh join lg

amboi. meriah sungguh aktivitinye..

I used to stay here masa ambil lesen scuba dive.
Rindu pulau Bidong! Tenang ...

pulau bidong?ok ak nk tgk skrg ...

wahhh .. nak pergi .. nak pergii ....

Back To Top