Yana dan Sam - Begini Caranya

1stime dengar diorang nyanyi. Tak best pun. Kbai. Hahaha.

Ehemm. Sebenarnya bukanlah tak best sangat. Ok la. Diorang pun baru berjinak-jinak dalam bidang nyanyian kan.

Peminat Yana dan Sam kat luar sila dengar lagu ini atau aku je yang out of date. Haha.

yana dan sam_lirik begini caranya

Lirik Begini Caranya

Aku tak bisa mengatakan perkataan
Kelu lidah bila berdepan kamu
Percaya pada naluri hatiku


Yang nyata sudah ada depan mata
Tapi aku masih belum mengenalmu
Untuk menikmati rasa sebenar-benar cinta


Aku tahu dimana nak cari cintamu
Disini tak mungkin mengalah
Dengan apa yang mendatang


Yang ku tahu ku cuba terbaik untukmu
Yang indah jadikan kenangan
Yang duka perbetulkan


Ini caranya bagi diriku
Caranya bagi diriku


Tapi aku masih belum mengenalmu
Untuk menikmati rasa sebenar-benar cinta


Aku tahu dimana nak cari cintamu
Disini tak mungkin mengalah
Dengan apa yang mendatang


Yang ku tahu ku cuba terbaik untukmu
Yang indah jadikan kenangan
Yang duka perbetulkan


Aku tahu dimana nak cari cintamu
Disini tak mungkin mengalah
Dengan apa yang mendatang


Yang ku tahu ku cuba terbaik untukmu
Yang indah jadikan kenangan
Yang duka perbetulkan


Ini caranya bagi diriku
Caranya bagi diriku

Operasi Khidmat Masyarakat ( OPKIM ) di Alor Merah


opkim_kedah
Motif banner Program Jalinan Mesra 1 Malaysia? Haha. Sila abaikan.
Minggu lepas aku telah menyertai satu program OPKIM yang sangat best. Sebenarnya ni program OPKIM pertama yang aku join sepanjang aku berada di UKM. Sepanjang hidup aku jugak sebenarnya. Haha. So, over excaited tu haruslah ada. Haha
Tempat : Alor Merah, Kedah Darul Aman. Memang aman pun Alor Merah tu.
Tarikh   : 19 – 22 April 2012. Lama kan sampai 4 hari.
Sesampainya di Alor Merah, kami diserahkan kepada keluarga angkat masing-masing. Aku dapat Tok Angkat yang sangat baik hati iaitu Tok Esah. Tok Esah nie tinggal dengan cucu dia yang cun iaitu Rina Isabella. Glamor kan nama cucu Tok Esah. Haha.Aku cerita pasal Tok Esah dan Rina Isabella di lain entri la. Harinie aku nak kongsi pengalaman kitorang berprogram kat sana.
pemeriksaan kesihatan
Pemeriksaan Kesihatan percuma oleh student HUKM. Ramai orang yang nak check kesihatan pada hari kejadian. Budak-budak kecik pun berebut-rebut dengan orang tua nak check kesihatan.
Tak pernah pulak aku tengok keadaan camnie kat klinik kesihatan sana. Haha. Orang cakap student HUKM nie hensem-hensem. No wonder ramai budak kampung yang nak check kesihatan. Hahahahahaha. Aku yang takut jarum, takut darah dan segala macam takut nie pun lek je check kesihatan haritu.
Baru aku tahu darah aku jenis A+ . LOL. Sape geng aku angkat tangan? Haha
BMI aku toksoh nak cakap la.. Aku tengok pun nak rebah depan tu jugak. Dia suh aku makan banyak-banyak supaya BMI aku stabil macam manusia normal lain. Err..
Kandungan lemak aku pulak macam hidup segan mati tak mahu. Sesiapa nak derma lemak mehla derma kat aku yang kurang lemak gile vavi gua cakap lu !!
kanak-kanak riang_peace
Sila cari budak lelaki kecik yang hitam manis dan berambut pacak dalam gambar. Dah jumpa? Cari pula lelaki pakai spek yang putih, braces dan berambut pacak. Dia Wan. Menjadi kegilaan budak-budak kampung. Habis budak kampung duk tiru gaya rambut pacak si Wan ni. Tambi betul ko Wan. Hahaha. Budak kecik yang dalam gambar tu antara peminat Wan. Nangis-nangis budak tu taknak balik rumah pada malam last tu sebab tak sanggup nak berpisah dengan Wan.
perempuan bertudung di sawah padi
Dah macam cover album kan. Ni yang aku tak suka nak photoshoot tak ajak aku. Haha. Ni pemandangan indah kat sawah padi. Aku tak berkesempatan pun p sini. Cuba korang bayang kalau time nie padi tengah menguning. Lawa dowh gua cakap lu !
iks zuza
Kitorang juga berkesempatan mengadakan lawatan ke ZUZA iaitu industri kecil sederhana kat sana. Macam-macam produk yang ZUZA keluarkan seperti kicap, sos lada hitam , sos cili , kopi dan macam-macam lagi. Kepada mereka yang feeling-feeling nak cuba bekerja di industri kecil sederhana bolehlah cuba di ZUZA. Nampak banner jawatan kosong tu? Haha.
kukur kelapa_kampung
Ni pulak sukaneka. Pertandingan kupas kelapa paling cepat. Aku jadi model je tak masuk bertanding pun. Kalau bertanding memang sah-sah la aku juara kan. Haha. Berlagak.
malam kebudayaan
Yang baju belang tu salah lirik, lirik yang salah tu berbunyi camnie ye kawan-kawan
“Rembulan mengambang daun pun rembulan, terima kasih ku ucapkan”
Habis rosak lagu Kau Ilhamkan. Bertuah punya budak. Haha.
landasan keretapi
Kenapa takde orang bawak aku pergi tempat nie. Cun giler tempat nie. Dah lama aku nak pergi sini kot. #tibe
muzium padi kedah
Ni dalam Muzium Padi. Korang nak beli cenderamata pun ada dalam muzium nie. Peralatan-peralatan yang berkaitan dengan sawah padi lagi la banyak dalam muzium nie. Dah nama pun muzium padi kan. Nak masuk Muzium Padi bayar RM3.00 je. Kitorang tak payah bayar sebab sekali dengan pakej OPKIM. Haha.
bukit kayu hitam
Sawaddikapppppp….
Make sure korang banyak i/c nak masuk sana. Tak bawak i/c tak boleh masuk. Kang nati tak pasal-pasal jadi warga Thailand.
Sory entri bersepah dengan gambar. Nanti aku cerita pasal Tok Esah dan Rina Isabella pulak korang nak baca tak? Haha

Arts Life Islam Festival(ALIF) @ UKM

 

arts life islam festival

Nampaknya poster diatas sudah menceritakan segala-galanya. Haha. Eh kejap ada lagi yang dia tak bagitau dalam poster tu iaitu

535582_297086267038387_253819411365073_694017_1082655399_n

Dan ini,

ustazah dato' siti norbahyah

Rugi la korang yang terlepas nak dengar ahli panel hebat diatas bagi ceramah. Aku pun pegi tadi. Kebanyakan pengunjung yang datang terdiri daripada kaum wanita. Bape ketul je lelaki seperti aku yang pergi.

Dahtu aku pun tak dengar sampai habis pasal mengantuk sangat. Pukul 10.30 aku gerak balik dah. Lenguh kaki gua duk berdiri macam tiang lama-lama kat sana.

Kalau tetibe nak duduk terselit sebelah kaum wanita macam muka tak malu pula kan. Tapi overall memang BEST la suami isteri nie bagi ceramah. Aku yang muka takde perasaan nie pun boleh tergelak-gelak bila mereka buat lawak.

Antara ayat Ustazah yang sempat aku petik

“ Jaga pandangan mata apabila bercakap dengan bukan muhrim sebab dari mata turun ke hati”

Pastu Ustazah ada pesan suruh tengok cuping telinga kalau nak bercakap dengan bukan muhrim. Hehehe. Ok dah. Sape suruh korang tak pegi dengar sendiri. Menyesal letu.

Ayat-Ayat Romantik Untuk Kekasih

 

Ayat Romantik 1

hurt_and_heart

Ayat Romantik 2

sad_truth

Ayat Romantik 3

hate_you

Ayat Romantik 4

4_u

Ayat Romantik 5

if_you____prove_it

Ayat Romantik 6

 

3_words_4_u

Ayat Romantik 7

truth

Nilah kejenya kalau takde benda nak update. Upload je menatang gambar yang best-best dalam laptop. Banyak betul benda camnie dalam laptop aku. Nanti aku upload banyak lagi korang nak? Haha.

Credit to :

http://www.zedge.net/

Picnic di Hutan Lipur Chemerong bersama Jaja

Cuti midsem baru-baru nie sempat jugak aku berjimba di Hutan Lipur Chemerong bersama Jaja, husband dia, Sajidah, Solehah dan Along. Korang buat-buat kenal ah diorang semua tu yer. Haha.





Dari signboard nie korang akan nampak air terjun Chemerong yang tinggi tu. Excited pulak Jaja ambek gambar air terjun dari dalam kereta tapi takde pulak dia letak dalam pendrive aku. Adoi.






Ni pintu masuk Hutan Lipur Chemerong. Korang masuk free je takde bayar-bayar pun. Just kena register ah kat pondok pengawal tuh. Jangan main redah je. Meriah betul time kitorang datang haritu. Ada budak sekolah buat aktiviti perkhemahan.






Sesampai di sana, terus daki laluan pejalan kaki sebab nak cari port yang sesuai untuk picnic yey! Dah lama tak mandi air terjun nie bhai.



Macam-macam kemudahan yang disediakan di Hutan Lipur Chemerong. So, korang tak payah nak fikir-fikir la pasal nak cari tandas ke, nak tukar baju ke, nak buang air semua tu sebab kat sini memang semua kemudahan tersebut disediakan.









Kebetulan masa kitorang datang sana geng-geng photographer dari Kemaman datang shooting kat sini. Model air terjun Chemerong tengah posing sakan tu korang nampak? Slumber badak je kitorang redah diorang pastu lalu ikut baru-batu tu sebab nak cari port yang baik punya nak picnic nie.
Abaikan model tersebut. Sila tengok pemandangan maha indah belakang sana tu. Korang ada nampak tak air terjun? Perghh. Aku tak sempat nak naik atas tu weyh sebab aku kurang keberanian. Haha. Rugi betul. Kalau aku pandai berenang memang aku daki dah air terjun tu. #malu. Hehe






Air yang warna hijau yang bawah air terjun tu gila dalam. Kaki tak jejak dasar kau. So aku mandi kat air cetek-cetak jela yang bahagian paras lutut je. kesian aku weyh! haha
Tapi nak cakap batu kat sana punyalah tajam. Nasib tapak kaki aku nie kebal jugak. Kalau tak memang habis bercalar ah.
waterfall


Kitorang pilih port nie. Lawa. Bawah pokok rendang. Sesampainya di sana terus mentekedarah segala bagai makanan yang ada. Tu aku tengah duduk atas batu besar. Nampak budak kecik tu buatpe? Dia tengah duk snap gambar pemandangan.






Nama budak kecil tu Sajidah. Umur dia tujuh tahun. Dia ah yang paling lama bertahan dalam air. Sampai orang semua dah naik atas darat pun dia still duk berendam dalam air. Memang pantang nampak air budak nie. Bertuah punya budak. Haha.




waterfall


Spesies macam nie pun ramai kat sana. Spesies yang eksaited gila bila jumpa air. Dah jumpa air mula ah nak main baling-baling air kat orang. Haha. Hambek kau. Kan dah kena snap.
Terima kasih Jaja dan suami terchinta sudi ajak aku pergi mandi-manda. Aku seronok tak terkata. Lain kali ajaklah lagi. Aku boleh tolong snap gambar-gambar korang. Haha.

Suasana Kampung yang Anda Patut Rasai 3

Baca juga suasana kampung yang anda patut rasai dan suasana kampung yang anda patut rasai 2.

Harini aku nak story pasal sebijik perigi celik yang terdapat kat kampung aku. Bukan perigi buta ok. Haha.

perigi buta

Gambar atas nie memang gambar real bukan aku google search. Nilah perigi celik yang aku cakap tu. Kenapa celik? Sebab sampai sekarang dari tahun 1975 perigi ini masih digunakan. Suka tahu mandi perigi. Airnya sejuk sampai tulang sum-sum. Yang nak feeling-feeling mandi air sejuk tu mai ah mandi perigi nie.

timba dan perigi

Ce korang perhati betul-betul sebelah timba tu. Ada nampak tak angka 20.3.75 ? Ada kan? Tu la tarikh perigi nie dibuat. Maknanya dah 37 tahun kewujudan perigi nie. Berganda-ganda tuanya daripada umur aku. Haha.

perigi buta

Perigi ni airnya sangat jernih. Ce korang perhati betul-betul gambar atas nie. korang ada nampak tak manusia dalam perigi tu? Ada kan? Dahla air sejuk pastu jernih pulak. Memang best panas tengah panas-panas pastu terjun dalam perigi pastu tak boleh nak naik atas balik. Haha. Memang kau cari main la kalau buat camtu.

So kalau nak mandi perigi jangan wat aksi berbahaya la. Timba ada disediakan. Pakai timba karai air tu. Selain mandi, boleh juga ber’exercise kan. Habis kalau dah korang karai air sampai 10 kali dah macam senanam tarik timba yang penuh berisi air pun ada. Katang la korang pasnie kalau hari-hari mandi timba. Tak payah g gym pun. Hahaha.

Aku masa muda muda comel comel haritu memang perigi nie merupakan sumber air utama. Nak pergi sekolah mandi telaga nie ah. Sejuk tak payah nak cakap. Nak-nak kalau sekolah pagi. Pukul 6 dah kena turun mandi telaga. Best tau kenangan silam. Bila musim tengkujuh pulak air perigi memang penuh sampai atas, Pakai gayung je ceduk air. Seronok sangat. Kalau musim tengkujuh, air perigi automatik jadi panas. Mana yang belajar geografi sila jawab kenapa musim tengkujuh air telaga jadi panas. Bila musim kemarau pulak air telaga sejuk.

DSC01289 copy

Sekarang dah ada bilik air dalam rumah nie aku pun dah demand nak mandi kat telaga. Haha. Mandi paip hujan lagi best ah kononnya. Tapi perigi sangat berjasa. Time ada masalah air memang perigi jugak yang aku cari. Malah jiran-jiran sebelah rumah pun datang ambik air kat perigi ni tau. Siap mandi manda lagi.

Korang tahu tak mandi perigi boleh menjimatkan bil air rumah korang tu.

Suasana Kampung yang Anda Patut Rasai 2

 

Sambungan entri Suasana kampung yang Anda Patut Rasai.

Harini kita belajar nama bunga ok? Haha

bunga durian

Ce teka apakah gerangan gambar di atas? Sejenis bunga. Korang jangan cakap tu sejenis makanan atau sejenis kuih pulak dah ah. Haha. Bunga nie yang dah gugur. Aku snap kat bawah pokok.

bunga durian

Gambar atas nie bunga yang duk atas pokok. Mesti korang yang duk bandar tak pernah tengok kan? Mesti korang ingat nie bunga rambutan kan? Pandai giler. Nilah bunga durian. Raja segala buah. Peh, pokok durian dah berbunga. Nanti jemput-jemput la datang umah aku makan durian. Dijangka buah durian akan gugur pada bulan Julai. Macam tu ah setiap tahun.

bunga kemboja

Habis benda kan aku nak snap. Haha. Ah kesah pulak aku kamera aku kan. Ni bunga Thailand kalau korang nak tahu. Maksud sebenar aku bunga Kemboja. Hehe. Bunga nie aku jumpa area rumah aku jugak. Tepi jalan. Nampak comel. Terus aku snap. Bunga yang kat bawah nie lagi comel.

bunga matahari

Ini kalau korang tak tahu aku pun tak tahu ah nak cakap apa. Aku jadi mat bunga kejap harini kan asyik duk cakap sal bunga je. Haha. Bunga Matahari nie pun tepi jalan tu jugak. Berdekatan dengan pokok durian tadi. Comel kan. Letak kat telinga pun lawa nie pastu g pasar beli ikan. lol.

flower purple

Weyh ni bunga ape weyh? Seyes aku tataw. Macam bunga kemboja. Tapi warna purple. Comel gila letak kat telinga pun comel. Haha. Pokok dia pun macam pokok kemboja jugak. So aku nak namakan bunga nie kemboja ungu boleh? Suke hati je kan.

nanas ubat

Haa yang nie sepisis ( betul ka eja camnie ) nanas yang kian mengalami kepupusan. Ayah aku cakap nanas nie orang buat ubat. So sebab tu jugak la dia tanam. Kecik je nanas nie. Boleh ah sebesar ibu jari kaki aku je. Ibu jari kaki aku tau bukan korang. Haha. Nama apa ntah nanas kecil nie. Aku tatau aku tatau.

Sekarang cuba korang perhatikan gambar yang aku bulatkan merah di bawah. Korang zoom besar-besar sebab spesies nie kecil je. Haha. Korang nampak? Macam anak ular kan? Macam cipan pun ada kan. Macam ulat gonggok pun ada jugak seposen. Kalau korang nak tahu itulah PACAT. PACAT yang hisap darah orang tu. Dia hisap darah aku kenyang-kenyang. Habis 5 titik darah aku. Haha. Grrrrrr.. Buat gulai sedap nie. lol.

pacat

And last but not least, gambar jalan tar yang sempit dan rosak. Kiri kanan jalan terdapat pagar kayu yang dijalari pokok. Di hujung jalan terdapat rumah banglo besar yang cantik dan besar. Hewhewhew. Rumah siapakah ?

beautiful road

Sekian sahaja entri bergambar dari mat bunga. Haha. Suasana kampung korang camne plak? Mesti lagi syok dari kampung aku kan.

Bersambung…

Suasana Kampung yang Anda Patut Rasai

 

Cuti mid sem datang lagi. Memang tak la aku bercuti kat kampus. Bercuti di kampung lagi heaven. Syurga di dunia. Rumahku syurgaku. Tak gitu? Hehe.

 

Aku nak cerita pasal kampung aku nie. Sebenarnya takde ah nak cite sangat pun. Cumanya nak kasi korang tengok gambar. Nak tengok tak? Macam-macam gambar ade.

 

Gambar bunga, gambar pokok, gambar binatang comel. Korang mesti nak tengok kan? Mesti dah tak sabar nak tengok kan? Haha. Jom sama-sama terjah gambar-gambar yang aku snap sekitar rumah aku yang cantik itu.

 

Mula-mula aku p melawat encik ‘mmbekkk’ belakang umah. Encik nie la yang selalu buat bising pagi-pagi. Tak senang duduk kitorang tau kalau diorang mengembekk. Rasa nak je sound kuat-kuat suh diorang senyap. Memekak je kejenya.

 

“Haaa.. Dengan ini diumumkan kepada mereka yang nak beli kambing kampung nak buat akikah ke, nak buat kenduri ke, nak bela ke anda bolehlah berbuat sedemikian di rumah aku. Kambing yang kat bawah nie memang untuk dijual pun. Takdenya orang saje-saje nak bela kambing kan. Boleh contact aku ok. Sempat lagi kan nak promote kambing.”

 

Kambing ni baka bagus tahu kalau korang nak tahu. Sekali beranak selalu keluar kembar. Yang gedik skit sal kambing nie dia suka mmbeekkkk tak hingat dunia jela. Yang paling penting diorang comel dan jinak. Hewhew. Ok tamat sesi promosi kambing.

 kambing comel

Lepas tu kan aku bergerak pulak ke belakang rumah. Belakang rumah aku ada kebun tau. Macam-macam kitorang tanam kat situ. Ada pokok pisang, pokok tebu , pokok nanas dan seumpamanya. Ayat tak boleh nak skema lagi ke? Haha.

tebu

pisang_banana

Kalau korang nak tahu yang kat atas tu pokok tebu dan pokok pisang. Subur kan macam aku jugak. Haha. Pokok pisang ni ada jugak aku yang tanam. Ada mak pak aku yang tanam. Jaja pun ada tanam. Anak sedara aku pun ada. Abang aku pun ada.

“Eh, kalau korang nak bukak kedai pisang goreng bolehlah korang datang umah saya beli pisang saya. Pisang saya sangat lemak manis. Saya letak baja kat kandang kambing kot. Mahu tak segar pokok tu kan. Kalau korang ada kedai air tebu pun korang boleh ah datang rumah beli tebu. Haha. Kami takde mesin tebu ah nak jual air tebu. Ok, tamat sesi promosi pisang dan tebu. Harhar”

ubi kayu

Yang ni pulak pokok ape ? Ce teka ? Dah agak mesti korang tak tahu punya. Inilah pokok ubi kayu kalau korang nak tahu. Pucuk dia tu korang rebus pastu korang cicah budu sedap sangat ok ! Haha. Ubi kayu nie untuk stok musim tengkujuh tau. Nanti bila musim tengkujuh mai ah datang rumah makan ubi kayu rebus. Nyum nyum ~~.

papaya_betik

Papaya betik. Tengok ada buah papaya masak la. Hehe. Terliur la tu. Macam-macam kan kitorang tanam dalam kebun nie. Sangat 1 Malaysia. Betik ni saya buat makan je. Tak jual pun. So, tak payah ngengade cakap nak beli betik sebijik. Tak dilayan. Haha.

Aku malas dah menaip nie. Esok aku upload lagi gambar yang lagi best dan menarik kat kampung aku k. Mesti korang excited nak makan buah betik kat kampung aku kan? Haha.

 

Bersambung…