Lagu Melayu Top Masa Kini 2012 #1

Lagu-lagu yang disenaraikan di bawah merupakan lagu pilihan tuan empunya blog. Tiada kaitan dengan carta-carta radio tempatan atau carta radio seberang atau carta lagu melayu terbaik. Harap maklong.

1. Ombak Rindu ( OST Ombak Rindu ) – Adira ft Hafiz 

ombak rindu

Lagu tacing nak mampus. Lirik jiwang kemain. Aku suka pasangan duet nie. Adira tu suara dia. Peghh. Sedap nak mampus.

Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku

Tuhan aku tahu banyak dosa ku
Hanya ingat Kamu kala duka ku
Namun hanya Kamu yang mampu membuka
Pintu hatinya untuk cintaku

Malam kau bawalah rinduku
Untuk dirinya yang jauh dari ku
Agar dia tidak kesepian
Selalu rasa ada cinta agung

Hujan bawa air mata ku
Yang mengalir membasuh luka ku
Agar dia tahu ku terseksa
Tanpa cinta dia di hatiku

Hanya mampu berserah
Moga cahaya tiba nanti

Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya

Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku…

uuu…uuu..

2. Lewat Semesta – Randy Pangalila

randy pangalila

Satu kata bertulis cinta
telah merasuki
tak urung cinta tersentuh
hanya ku rasa

Dan jika wujud yang menjelma
pada sebentuk hati
bukankah itu amanah
dari yang kuasa

menjaganya, menjaganya

reff:
Wahai insan yang di sana
mungkin saja ini kau dengar
melewati semesta ini
aku sampaikan

Begitu ingin berbagi batin
mendengarkan asa di jiwa
oh tuhan pertemukan aku
sebelum hatinya beku

3. Bukan Dia Tapi Aku – Judika

Tadi masa aku blogwalking ada satu blog letak lagu nie kat blog dia. Best!

Berulang kali kau menyakiti
berulang kali kau khianati
sakit ini coba pahami
ku punya hati bukan tuk disakiti

ku akui sungguh beratnya
meninggalkanmu yang dulu pernah ada
namun harus aku lakukan
karena ku tahu ini yang terbaik

ku harus pergi meninggalkan kamu
yang telah hancurkan aku
sakitnya, sakitnya, oh sakitnya

repeat *

reff:
Ku harus pergi meninggalkan kamu
yang telah hancurkan aku
sakitnya, sakitnya, oh sakitnya

Cintaku lebih besar darinya
mestinya kau sadar itu
bukan dia, bukan dia, tapi aku

Begitu burukkah ini
hingga ku harus mengalah

ku harus pergi meninggalkan kamu
yang telah hancurkan aku
sakitnya, sakitnya, oh sakitnya

(cintaku) cintaku
(lebih besar dari benciku) lebih besar dari benciku
cukup aku yang rasakan
(jangan dia) jangan dia
(jangan dia) jangan dia cukup aku

(jangan dia jangan dia) cukup aku
(jangan dia)

4. Aku Yang Tersakiti – Judika

Pernahkah kau merasa jarak antara kita
kini semakin terasa setelah kau kenal dia
aku tiada percaya teganya kau putuskan
indahnya cinta kita yang tak ingin ku akhiri
kau pergi tinggalkanku

Tak pernahkah kau sadari akulah yang kau sakiti
engkau pergi dengan janjimu yang telah kau ingkari
oh tuhan tolonglah aku hapuskan rasa cintaku
aku pun ingin bahagia walau tak bersama dia

Memang takkan mudah bagiku tuk lupakan segalanya
aku pergi untuk dia

Tak pernahkah kau sadari akulah yang kau sakiti
engkau pergi dengan janjimu yang telah kau ingkari
oh tuhan tolonglah aku hapuskan rasa cintaku
aku pun ingin bahagia walau tak bersama dia
(walau tak bersama dia)

Oh tuhan tolonglah aku hapuskan rasa cintaku
aku pun ingin bahagia walau tak bersama dia

5. Lambang Cinta – Richado Ft. Yohanna

Lagu nie dah lama sebenarnya. Tapi baru sekarang aku dengar. Best lagu nie walaupun ini merupakan firstime aku dengar nama penyanyi diatas.

Engkau datang bawa harapan
Untuk aku yang menanti
Datanglah sayang padaku
Kembalilah dalam dakapku


Walau bukan selamanya
Doaku tetap padamu
Dalam diam ku menangis
Hadirlah dalam mimpiku


Andainya sayang kau kembali
Dalam hidup ku takkan, ku biar kau pergi
Kaulah lambang cintaku
Dalam suka duka, hasratku musnah


Angin malam pun bersedih
Daun-daun bertebaran
Pintaku yang terakhir
Kembalilah padaku sayang
Akan ku semai sejarah
Cinta kita selamanya


Datanglah sayang padaku
Hadirlah dalam mimpiku
Andainya sayang kau kembali
Dalam hidup takkanku biar kau pergi


Kaulah lambang cintaku
Dalam suka duka, hasratku musnah
Aku rayu kepadamu sayang
Pulanglah kepadaku
Ku rindu belaianmu
Kau tingalkan berlagu sayu

6. Terukir Di Bintang  – Yuna

Yuna terukir di bintang

Single terbaru Yuna nie memang terbaik. Haritu maria elena ada post lagu nie kat facebook. Terus aku tekan link tersebut. Perghh. Memang terbaik lagu nie. Rugi Jaja tak suka lagu nie. Aku ada post entri pasal lagu nie. Nak tengok komen diorang, sila tekan Terukir Di Bintang(link).

Jika engkau minta intan permata
Tak mungkin ku mampu
Tapi sayangkan ku capai bintang
Dari langit untukmu


Jika engkau minta satu dunia
Akan aku coba
Ku hanya mampu jadi milikmu
Pastikan kau bahagia


Hati ini bukan milik ku lagi
Seribu tahun pun akan ku nanti
Kan kamu


Sayangku jangan kau persoalkan
Siapa dihatiku
Terukir di bintang
Tak mungkin hilang cintaku padamu

7. Kehilangan – Firman Ft. ST12

Lagu nie pun best. Haritu aku share lagu nie kat facebook. Ramai orang tekan like. Tak kurang ada yang komen cakap lagu nie best.

Ku coba ungkap tabir ini
Kisah antara kau dan aku
Terpisahkan oleh ruang dan waktu
Menyudutkanmu meninggalkanku

Ku merasa tlah kehilangan

Cintamu yang tlah lama hilang
Kau pergi jauh karena salahku
Yang tak pernah menganggap kamu ada

Asmara memisahkan kita
Mengingatkanku pada dirimu
Gelora mengingatkanku
Bahwa cintamu tlah merasuk jantungku


Sejujurnya ku tak bisa
Hidup tanpa ada kamu aku gila
Seandainya kamu bisa
Mengulang kembali lagi cinta kita

Takkan ku sia-siakan kamu lagi

Credit to : Encik Google. Harharhar.

Lu Cinta Monyet Gua!!

 

cinta monyet

Cinta monyet? Cinta zaman sekolah la kan?

Kenapa cinta monyet? Sebab cinta monyet banyak main-main daripada serius. Monyet tak pandai bercinta pun!

Lu merupakan cinta monyet gua. Sebab tu gua sampai sekarang tak boleh nak melupakan lu. Walaupun gua tengok lu bahagia je sekarang tapi gua tetap nak je kawan balik dengan lu. Gua dah add facebook lu. Eh salah. Lu add facebook gua. Pastu gua approve. Gua tak tahu tu lu.

Sampai la suatu hari lu tegur gua kat chat. Lu tanya gua ingat lagi tak dekat lu. Cepat je gua godek-godek photo album lu. Oh, lu rupanya. Cinta monyet gua. Pergghh. Lawa siot lu sekarang. Ada gambar lelaki dalam album lu. Tak lain tak bukan nie mesti balak lu kan?

Gua ingat lagi zaman sekolah dulu. Lu yang ngorat gua. Hari-hari lu cari gua kat library. Lu mintak gambar gua. Gua cakap boleh tapi lu kena bagi gambar lu dulu kat gua. Hot jugak gua kat sekolah kan.

Gua kasi gambar gua yang paling hensem. Hensem dimata gua la. Gua tak tahu plak apa pandangan lu bila tengok gambar hensem gua. Gua ingat lagi gua kasi gambar gua pakai uniform sekolah kan?

Lu plak kasi kat gua gambar lu yang paling cun. Seyes lu memang cun. Gambar lu pakai kurung pastu pakai tudung bawal memang cun habis. Lama tahu gua simpan gambar lu. Gua letak dalam wallet gua. Walaupun wallet gua silih berganti, namun gambar lu tetap gua simpan. Perghh. Lu camtu jugak ke? Hi3.

Pernah orang tanya gambar siapa gua simpan dalam wallet gua, laju je gua cakap nie la awek gua. Pastu member gua cakap lu cun. Untunglah lu. Lu pasti bangga kan gua still simpan gambar lu? Suke tak? Harhar.

Saat paling manis apabila gua dah pakai handset.

Lu orang pertama gua mesej.
Lu orang pertama yang gua save dalam contact.
Lu orang pertama yang gua call.
Lu orang pertama yang gua activate supaya nanti bila mesej dicaj 1 sen.
Lu juga orang pertama yang nyanyi kat gua kat voice tone. Sekarang ada lagi tak eh voice tone tu? Hehe.

Gua tahu lu sayang kat gua. Lu nak jadi awek gua kan? Dari cara lu layan gua, cara lu mesej gua, gua dah dapat detect. Tapi masa tu gua muda lagi. Gua takut. Gua tak boleh couple ngan lu.

Gua pergi sekolah bukan nak couple.
Bukan nak ngorat anak dara orang.

Gua taknak mak gua sedih bila dapat tahu gua ngorat anak dara orang kat sekolah.
Gua taknak cikgu gua sedih dan pandang serong kat gua bila tertengok gua tengah dating ngan anak dara orang bawah pokok.
Gua taknak member-member gua menjauhkan diri dari gua akibat sikap gua yang menjengkelkan itu.
Gua taknak result exam gua jatuh sebab ralek duk dating je. Masuk library bukan nak study tapi nak dating. Nak main aucak aucak celak rak buku.

So, gua bertekad. Gua taknak kasi lu harapan yang tinggi sangat. Tahun depan kita sama-sama nak exam. Gua tak boleh biarkan lu hanyut dibuai ombak cinta dari gua. Nanti kesian mak lu. Kesian jugak dekat cikgu-cikgu lu yang menaruh harapan yang tinggi dekat lu.

Lama gua bersikap dingin dengan lu tapi gua tak pernah berhenti merindui lu.

Bila gua dapat tahu lu couple dengan budak tu, gua mula rasa cemburu. Tiada apa yang dapat gua lakukan selain mendoakan kebahagiaan lu. Gua nampak lu makan sekali. Balik sekali. Jalan sekali. Gua gembira tengok lu gembira. Tapi dalam masa yang sama hati gua sedikit terluka. Cemburu gua cemburu buta. Gua mula mendoakan lu berpisah cepat-cepat dengan budak tu.

Jauh di sudut hati gua, gua memanjatkan kesyukuran kepada-Nya kerana lelaki tersebut bukan gua. Gua tak dapat membayangkan betapa berat dosa yang lelaki tu tanggung sehari-hari apabila bersama lu. Tuhan masih sayangkan gua. Sebab itu Dia tak biarkan kita couple.

Tahun bersilih musim berganti.

Lu dengan kehidupan lu. Gua tahu lu dah kerja kan sekarang?
Gua pulak telah berjaya melanjutkan pelajaran gua.

Lu Cinta Monyet gua. Gua takkan lupa.

P/s : Adik-adik kat luar sana jangan gatal-gatal nak couple time sekolah ok. Time sekolah, kita sekolah elok-elok. Pastu baru boleh cari kekasih hati. Cinta Monyet tak ke mana pun.

Special dedicated to :
Muna rahimah 
Diana toink toink 
Alia Natasha 

Harharharharhar.. :P

 

 

Boleh pandang-Pandang, Jangan Pegang-pegang Bertambah Sayang

 

genggam tangan

Kata orang cinta itu buta.

Kata aku cinta itu ketawa dan airmata.

Ketawa. Seronok. Gembira apabila dapat menghabiskan masa bersama-sama. Terasa indah oh dunia ini aku yang punya. Tak perlu jeles apabila tengok pasangan bercinta beromantik. Berjalan berpegangan tangan. Tapi kami tidak. Kami masih boleh menjaga batas pergaulan. Tak boleh bersentuhan. Bukan muhrim. Mak tak ajar la sentuh anak dara orang tanpa ikatan yang sah. Berdosa!

Walaupun kita camtu, walaupun aku berjalan selalu terkehadapan dan meninggalkan kau jauh ke belakang, aku masih tetap menunggumu. Berjalan beriringan tanpa berpegangan tangan. Aku takkan biarkan kau menanggung dosa akibat menyentuh tanganku yang bukan muhrimmu ini. Tidak sama sekali. Apabila tanganmu tersentuh tanganku, cepat aku larikan sambil tersipu-sipu malu.

Tapi kita hanya insan biasa. Tak dapat lari dari dosa. Sejauh manapun aku melarikan tanganku daripada menyentuhimu, semakin cepat tanganmu mencari tanganku. Aku tahu. Kau pasti cemburu melihatkan pasangan lain bahagia berpegangan tangan. Sedangkan aku. Aku tak mampu menyentuh tanganmu. Aku tak pernah sehayatku menyentuhi tangan seorang wanita yang bukan muhrimku. Apatah lagi wanita baik sepertimu. Aku tahu, sayangmu padaku begitu besar.

Pertama kali engkau menggenggam erat tanganku. Menggenggam erat jari-jemariku. Sungguh jantungku begitu kuat berdebar. Betul jiwaku sudah tidak keruan. Perasaan apakah ini? Aku cepat melarikan pandanganku daripada melihat wajahmu. Namun membiarkan kau menggenggam erat tanganku. Mungkin keadaan yang sangat sesak di dalam KTM pada masa itu membuatkan kau tidak selesa lalu menggenggam tanganku supaya perasaan tidak selesa kau hilang. Aku cuba untuk membalas genggaman tanganmu.

Namun memikirkan dosa yang bakal ku tanggung, aku lantas membiarkan kau menggenggam tanganku tanpa aku membalas genggaman tersebut. Aku rasa sangat berdosa kepadamu. Aku tahu aku bukanlah baik sangat. Aku bukanlah geng surau yang sering berjemaah di surau. Aku bukanlah lelaki yang beriman sangat. Namun, iman itu boleh bertambah dan berkurang bukan?

Mahu aku memelukmu supaya ketidakselesaan kau hilang dalam kesesakan orang di dalam KTM tersebut. Mahu aku merapatkan tubuhku padamu. Memikirkan dosa yang bakal ku tanggung, aku terus membiarkan diriku seperti patung. Hanya mataku yang kelihatan berkelip-kelip disamping nafasku yang turun naik sambil tangan kita erat berpegangan.

Sampai sahaja di stesen yang dituju, cepat kularikan tanganku. Takut mata yang dikenali melihat kami berpegangan. Takut kalau fitnah manusia yang suka menjatuhkan maruah orang dan yang paling penting takut akan dosa yang bakal kutanggung. Berat!

Mungkin pasangan lain nak cakap,

“ Alah, pegang tangan je pun,”

Tahukan anda berpegangan tangan sesama bukan muhrim itu berdosa??

“ Alah, bukan buat benda tak elok. Pegang tangan pun nak kecoh,”

Mula-mula pegang tangan. Pastu pegang lengan. Pastu pegang pinggang. Pastu …

“ Alah, tak romantik langsung,”

Buatpe nak tunjuk romantik kita dekat orang bagai. Tak perlu!

Aku agak meluat dengan pasangan yang suka berpegangan tangan pastu duk sweet-sweet jalan rapat-rapat. Benci! Lebih-lebih kalau orang seagama dengan aku. Baik buang je tudung yang menutup kepala tu. Perghh!

Boleh pandang-pandang jangan pegang-pegang
Duduk renggang-renggang bertambah sayang
Biar malu-malu biar segan-segan
Kerna malu itu perisai orang beriman.

P/s : Entri tiada kaitan dengan yang hidup mahupun yang telah tiada. Sekadar memenuhi tajuk entri. Terima kasih. :)

 

 

 

 

Plants Vs. Zombie’s Tutorial

Disebabkan ketiadaan kerja+kebosanan yang melampau sempena bermulanya cuti semester, aku telah godek-godek sepuas-puasnya game dalam laptop aku. Pastu aku terjumpa game Plants vs.Zombies nie.

Game nie sebenarnya dah lama ada dalam laptop aku. Cuma baru sekarang aku berkesempatan nak try main. Best gak rupanya game nie. Orang lain dah lama sampai level tertinggi dalam game nie sedangkan aku baru nak belajar main. Perghh-..-“. Malu dekat orang.

Disebabkan aku memang takde keje buat sangat, aku nak ajar korang tutorial game nie. Aku nak ajar korang cara nak main game nie. Suke tak? Harhar. Biarpun aku tahu sebenarnya aku yang harus mendapat tutorial bukannya korang.

Kebetulan masa aku bukak game nie untuk pertama kalinya, anak buah aku ada sebelah aku. Pastu dia siap ajar aku how to play game nie. Perghh. Malu dekat anak buah.

Mula-mula bukak game tu keluar gambar macam kat bawah. Korang kene tunggu la sampai dia habis LOADING. Tak lama pun kejap je.

plants vs zombie                                                              Plants vs Zombies yang Ugly

Lepas habis LOADING keluar plak gambar yang kat bawah nie. Sila tengok betul-betul ye adik-adik.

plants vs zombies     Plants vs zombies. Sila pilih ADVENTURE kalau korang nak main. Kalau rasa gatal-gatal tangan nak adjust apa-apa yang korang rasa tak puas hati tekan la OPTIONS. Tengok aku baru je sampai level 4. lol. Eh. Sampai level berapa eh game nie? Seyes aku tataw. –..-“

Bila dah tekan ADVENTURE, korang akan diminta memilih tumbuhan-tumbuhan yang korang suka. Nama pun plants kan. So, korang kena pandai-pandai pilih tumbuhan mana yang korang nak sebab setiap pokok ada keistimewaan dan kegunaannnya yang tersendiri.

Korang disarankan untuk memilih pokok yang mempunyai nilai cahaya matahari yang rendah je. Tak payah nak gatal-gatal tangan pilih pokok yang banyak kena pakai cahaya matahari. Sila rujuk gambar di bawah dahulu ye adik-adik,

plants vs zombies                                    Bila dah siap pilih tumbuhan korang, tekan LET’S ROCK!

Korang WAJIB pilih pokok bunga matahari dalam apa jua keadaan sebab pokok matahari tu la mengeluarkan matahari. Nanti kalau korang tanam banyak-banyak pokok bunga matahari memang banyak la korang dapat mata pastu boleh la korang beli pokok banyak-banyak. Pokok yang nilai cahaya matahari dia zero pun korang WAJIB gak pilih. Sebab nanti senang nak pakai sementara korang takde lagi cahaya matahari.

Then,

Korang nampak matahari kat bunga matahari tu? Tekan bunga tersebut. Korang akan mendapat 25 nilai cahaya matahari. Korang tengok la tumbuhan mana nilai dia sebanyak 25 pastu kalau korang berkenan, korang boleh pilih tumbuhan tersebut. Mudah kan main game jadah nie!

plants vs zombies Plant vs Zombies. Serammnyeww… Kalau korang nak buang pokok yang korang tanam, korang tarik je penyodok yang sebelah kanan tu. Ok ? Ok ? Ok ? Harhar

Sila perhatikan cara penyusunan dan pemilihan tumbuhan aku yang sangat tersusun dan kemas namun diranapkan jugak oleh zombies yang sangat ugly lagi menyeramkan ueww.

Korang harus menghalang zombie tersebut daripada memasuki rumah korang menggunakan tumbuhan yang korang pilih. Tumbuhan plak hebat doe. Siap boleh keluarkan peluru lagi. Perghh.

plants vs zombies Nampaknya aku tidak berjaya menghalang zombie hodoh daripada memasuki rumahku.

Zombie naik itik mainan color kuning yang sangat menjengkelkan. Bermata besar. Lidah terjelir. Pastu gigi rongok. Sangat hodoh giler! Kalau aku dapat kau memang aku geget ko. Selepas zombie tersebut memakan pokok teratai tersebut, zombie terus berjalan memasuki rumah.

Selepas itu,

plants vs zombies
Keluar la perkataan annoying di atas. Menandakan aku telah gagal menghalang zombie daripada memasuki rumah. Demm!

Dah 14kali aku REPLAY level nie. Tak menang-menang jugak. Pergghh.

Apa yang best tentang game Plants vs. zombies nie,

  • Sound effect dan music yang BEST. Korang akan dengar suara zombie yang sangat seram membuatkan korang tak senang duduk. –..-“
  • Banyak tumbuhan yang cantik dan unik untuk dipilih. Tumbuhan yang boleh meletup macam bom jangka pun ada. Pergh. –..-“
  • Rupa Zombie yang hodoh serta lawak membuatkan korang gelak sensorang. Zombie naik lori pun ada. Bangang betul! Sweet plak tengok zombie naik itik mainan color kuning tu.
  • Sangat mencabar dan menguji tahap kesabaran korang. Asyik kalah je. Kalau yang jenis tak penyabar tu jangan la main game nie. Kang tak pasal-pasal laptop terbang kan. Bahaha.

Sekian sahaja tutorial panjang berjela-jela pada kali ini. Nak sambung main nie. Okbai.

Teka-Teki Paling Susah


Dah lama kan tak main teka-teki. Haritu zaman kecik-kecik selalu main teka-teki. Kalau dah kumpul ramai-ramai ngan adik-beradik semua, memang wajib ada teka-teki setiap seorang.
Yeah, betul. Aku rindu kenangan tu. Time besar-besar camnie takde la plak yang nak ajak aku main teka-teka.

Takkan tibe aku nak ajak rumate main teka-teki plak kan?

" Rumate , dalam banyak-banyak haiwan, haiwan ape yang mempunyai keris di kaki??"


" Bangang la ko Pjoe, kau ingat aku nie budak tadika kah??"

Kan dah tak pasal-pasal dibangangkan oleh rumate sendiri. Haha.

Aku ada teka teki untuk korang nie. Teka-teki nie mudah je. Kalau zaman kanak-kanak haritu memang aku menganga dan buat muka comel kelip kelip mata la nak jawab teka teki nie.

Budak-budak kot. Agak-agak la. Tak pandai plak tuh.
Teka binatang apa ada tanduk di kepala boleh la aku jawab dengan penuh perasaan bangga sambil memandang langi kan.

Teka teki itu berbunyi ,

Ada seorang penjual aiskrim yang jual aiskrim naik moto . Penjual nie sangatlah sopan dan berhemah gila kau tahu? Kau sebut je lesen apa yang dia takde? Lesen berniaga dia ada. Lesen moto dia ada. Lesen kereta dia ada. Tapi kenapa suatu hari dia kena tahan gak dek polis traffik??

Anda pasti tahu kan jawapan dia apa kan? Bajet r korang. Haritu member aku teka kat aku time aku darjah satu ke darjah berapa ntah. Boleh aku bagi jawapan

Sebab polis tu nak pinjam loceng krinngg kringg penjual aiskrim..  


Apa bangang jawapan yang aku bagi kan? Nampak sangat aku tak berapa nak pandai sangat kecik-kecik dulu. :P

Hewhew.. Tapi sekarang teka-teki camnie aku pakai pejam mata je jawab. Eh kaitan plak mata ngan teka-teki kan? Hahahak.. Okbai.

Korang yang genius pasti tahu apa jawapan dia??






Terukir Di Bintang

Kecik-kecik dulu sering pandang langit. Tengok bintang. Pastu sering terfikirkan kenapa bintang boleh berkelip? Kenapa bintang terapung di langit ? Kenapa bintang sangat banyak di atas sana?

Bila masuk sekolah, mula belajar asal-usul bintang. Mula kenal jenis-jenis bintang. Nama bintang. Buruj. Macam-macam buruj. Balik sekolah, tak sabar nak tunggu malam. Nak tengok bintang. Nak cari mana cancer bintang seakan rupa ketam? Mana Sagittarius bintang menyerupai penunggang kuda sedang memanah?

Bintang Cancer



Bintang Sagittarius

Pernah gaduh dengan kawan sebab nak menang jugak bila main teka bintang. Dia cakap tu bintang cancer, aku cakap tu bintang sagittarius. 

Bila tengok drama dalam tv, bila ada babak tahi bintang jatuh, pasti pelakon dalam drama tersebut buat permintaan. Konon tahi bintang boleh mengabulkan permintaan kita. Konon la. Khurafat sangat kan. Rasa macam kalau drama Melayu wat skrip camtu, nak tukar terus siaran. Mana mungkin tahi bintang boleh mengabulkan permintaan.

Haritu tengok cite Papa I Love You. Ada jugak babak mengenai bintang. Papa cakap kat Mia bintang kat atas langit tu mamalah. Mama sedang tengok diorang. Mama dah lama meninggal pastu mama jadi bintang. Camtu ae papa?? Kesian si Mia kena tipu dek papa. 


Kalaulah bintang tu merupakan roh orang yang telah mati. Perghhh.. Gile ko Pijoe!


Ok sudah mengarut. Entri nie sebenarnya nak suh korang dengar lagu terbaru Yuna je. Sila abaikan yang lain. Haha. Seyes lagu nie BEST. Aku dengar dah 141kali dah harinie. Pasti ramai yang dah dengar lagu nie kan? Aku tahu korang pun peminat fanatik Yuna kan? Hakhak. #Tibee

Yuna - Terukir di Bintang 


Yuna
Lirik Lagu Terukir di Bintang - Yuna
Jika engkau minta intan permata
Tak mungkin ku mampu
Tapi sayangkan ku capai bintang
Dari langit untukmu

Jika engkau minta satu dunia
Akan aku coba
Ku hanya mampu jadi milikmu
Pastikan kau bahagia

Hati ini bukan milik ku lagi
Seribu tahun pun akan ku nanti
Kan kamu

Sayangku jangan kau persoalkan
Siapa dihatiku
Terukir di bintang
Tak mungkin hilang cintaku padamu

lalalalalalalalala..

Best la Yuna lagu awak.. 


BEN ASHAARI : PESAN DIA..IBUKU

BEN ASHAARI
Tekan Banner nie kalau nak Join

Assalamualaikum w.b.t.

Mak : Nak, nanti kat sana belajar rajin-rajin. Jangan ponteng kelas taw
Kita : alamak, bangun lambat lagi. Memang xla aku pegi kelas harinie
       : kelas ni aku tak ponteng lagi. So, harinie aku nak ponteng la

Mak : nak, mak hantar kat sana nak suruh belajar taw,bukan belajar mengorat anak dara orang
Kita : feewiiittt,lawanya awek tu. Aku nak adjust biar dapat
       : Aku jeles tengok orang lain ada awek. So, aku pun nak ada awek jugak

Mak : nak, nanti duit PTPTN guna elok-elok taw. Buat beli buku pelajaran
Kita : wah, ada YES la. Jum p shopping jum
       : Weekend nie jum tengok wayang. Ada cerita baru la. Hantu Kak Limah
       : Asyik baju sama je aku pakai p kelas. Jum la beli baju baru banyak-banyak baru nampak HOT”

Mak : Nak, kat sana jangan sesekali tinggal solat sebab solat tiang agama tak berkat pelajaran kalau solat
         pun tak jaga
Kita  : Harini bangun lewat lagi. Hari-hari bangun lewat. Memang sah-sah la tertinggal Subuh
        : Penat la balik kelas. Nak tido dulu pastu baru solat la
        : Jap lagi aku solat. Aku nak online kejap. Nak update status facebook lagi

Mak : Nak, tidur kena cukup taw,jangan tidur lewat nanti badan letih belajar pun tak masuk”
Kita  : esok kelas lewat, so malam nie aku nak tido lewat. Nak online. Nak download movie lagi.Nak lepak
          kat kedai mamak tengok bola lagi
        : Aku dah janji nie ngan awek aku nak tengok midnight malam nie

Mak : Nak,nanti kat sana jangan lupa taw telefon kat kampung nak tanya khabar.
Kita : Kena jimat kredit nie. T nak call awek lak. Tak payah call la mak.
       : Aku tunggu mak jela call aku. Asyik aku je yang call mak.

Sebenarnya, entri ini lebih terarah kepada student universiti khususnya.

Jangan kata anda tak pernah menerima pesan-pesan seperti di atas walaupun satu daripada emak anda. Bagaimana dengan anda? Adakah anda seperti ‘kita’ atau sebaliknya.

Jika begitu, marilah kita berubah kearah yang lebih baik. Tidak mengatakan saya insan yang baik yang tak pernah melakukan perkara-perkara seperti di atas. Kita manusia, masing-masing tidak sempurna. terdapat kesilapan, dosa dan noda di mana-mana.

Peringatan ini sebenarnya untuk diri sendiri supaya tidak menjadi seperti ‘kita’. Ikutlah segala pesanan mak kerana itu merupakan antara resipi kejayaan kita wahai saudara. Di mana jua kita berada, restu ibubapa merupakan sesuatu yang penting.

Maka, fikir-fikirkan dan selamat beramal.

P/s : Termenung sejenak memikirkan dosa semalam.

Kredit to entri pesan ibu jangan abaikan. Malas nak taip entri baru la. Esok exam weyh! Entri nie pun pasal pesan mak jugak. Boleh la nie pakai copy je entri lama. Haha.

Kerana Budu Setitik, Rosak Muka Sebelanga

 

Assalamualaikum w.b.t

Tajuk entri diciplak daripada peribahasa ‘ kerana nila setitik, rosak susu sebelanga’. Muka pun dipanggil sebelanga? Hakhak. Lantaklah aku.

Ni aku nak story la kan kegemaran aku bila balik kampung iaitu makan budu. Ada ke yang tak tahu budu tu amende? makanan ke dia? sejenis kuih ke? Sejenis barang mainan ke?

Budu Cap Ketereh Feveret aku kalau nak tahu

Akibat terpengaruh dengan Jaja yang memang wajib ada budu time makan nasi, aku pun tumpang sekaki. Bila lagi kan nak makan budu. Bila duk kampung la. Kat kolej aku tak makan budu ok. Busuk tahu bila masuk kelas. Haha.

Makan budu sikit, muka terus meremang. Aku buat-buat biasa jela. Konon meremang sebab budu tu pedas sebab letak cili padi. Pastu makan lagi makan lagi sambil cicah dengan ikan goreng. Terus muka jadi gatal jadah macam kene gigit ngan semut api. Camtu la rasa gatal dia. Agak menipu disini yer?

Dua tiga hari kemudian, timbul la beberapa ketul bendasing yang berwarna merah kat pipi yang sangat familiar dipanggil jerawat. Demmyou! Jerawat? NO WAY! ( Tiru iklan OXY jap )

Kepada mereka yang elergic dengan budu kat luar sana, silalah tinggalkan amalan memakan budu nie. Nanti tak pasal-pasal habis la rosak muka korang yang sebelanga tu. #eh.

Untuk pengetahuan anda jugak, budu mempunyai khasiatnya tersendiri. Kelas kau budu. Ada khasiat jugak rupanya biarpun dah merosakkan muka aku yang hensem ini.

Budu didapati berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif pada peringkat lebih awal. Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria penyebab cirit (diarrhoea), penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan hipertensi.

Budu memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna, diserap dan dimanfaatkan oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain. Dengan pengambilan budu sebagai makanan sampingan, ia mampu menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi golongan yang menderita penyakit diarrhoea kronik ini serta menyembuhkannya dalam waktu singkat.

Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang memakannya, kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuron-neuron serta menguatkan neuron-neuron yang lemah. Pemakanan budu turut bertindak membantutkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa, penyebab utama gejala flatulensi dan masalah kembung perut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. 2 kelompok vitamin yang terdapat pada budu iaitu, vitamin larut air (vitamin B kompleks) dan vitamin larut lemak (vitamin A, D, E dan K).

Read more: http://www.ceritaindahkami.com/2011/12/budu-dan-khasiatnya.html#ixzz1iGaGV4ij

Wauuuu, budu meningkatkan IQ???? Pasni sebelum pergi jawab exam, harus telan dulu budu satu sudu. lol ~..~”