Assalamualaikum w.b.t

Engkau mewarisi rupa cantik mak engkau bukannya muka hensem bapak engkau!
Engkau mempunyai muka bujur sirih.
Engkau mempunyai sepasang mata berkaca.
Engkau mempunyai bulu mata yang lentik dan panjang.
Engkau mempunyai rupa yang manis, comel, dan catik.
Engkau mempunyai bibir nipis yang sangat seksi.
Engkau mempunyai dahi licin dan rupa baby face jerawat pun takut.
Engkau mempunyai rambut ikal mayang, lurus guna jari pun boleh.

Engkau lah lelaki JAMBU.

Habis kalau Sang Maha Pencipta dah nak cipta korang camtu? Dah nak buat camne kan? Terima Qada dan Qadar. Bukannya korang wat treatment ke ape kan nak rupa camtu? Kalau ada yang buat treatment, itu lain kira la.

Merujuk entri pakcikbiola :-

…jambu ni istilah pada lelaki cantik?eyh,lelaki cantik? lelaki yang wajah dia menyerupai wanita. maksudnya? x de misai.x de janggut, muka putih melepak macam lisa surihani, kira perfect dari segi wajah macam seorang wanita…

Merujuk entri imamudasyraf :-

Lelaki ‘JAMBU’ ialah lelaki ramaja yang kelihatan agak ‘cantik’. Sebahagian ulama mengatakan ‘Amrod’ itu lelaki yang tidak mempunyai janggut dan misai. (kerana lazimnya Muslim itu memelihara janggut).

… para fuqaha’ bersepakat mengatakan HARAM melihatnya dalam keadaan syahwat. (Rujuk Hasyiah Ibn Abidin, Nihayatul Muhtaj dan al-Mughni). Manakala melihat lelaki “JAMBU” tanpa perasaan syahwat dan tanpa unsur menimbulkan fitnah, para fuqaha’ berselisih pendapat :

1) Jumhur fuqaha (majoriti) mengatakan hukumnya HARUS. (rujuk al-Dur al-Mukhtar, Mughni Muhtaj, al-Insaaf ). Tetapi golongan al-Hanabilah berkata makruh sekiranya melihat secara berulang kali.

2 ) Pendapat yang rajih dikalangan  Syafi’iyyah berkata, HARAM melihat secara mutlak. (rujuk al-Iqnaa’, Kifayatul Akhyar ) Pendapat ini juga disokong oleh Syeikh Ibn Taimiyyah dari Hanabilah.

Ini menunjukkan kepada kita bahawa kehadiran lelaki ‘JAMBU’ dihadapan kita boleh melibatkan persoalan hukum yang sudah lama dibincangkan oleh ulama.

LELAKI JAMBU

Melihatkan gambar di atas, ada seorang member cakap

 

“Wau, ko letak gambar awek kau jadi wallpaper handfon?”

“Gile kau! Tengok betol-betol gambar siapa nie”

“Errrrr, gambar ko yer? Hensem kau” garu-garu kepala.

 

P/s : Baca jugak entri pakcikbiola dan imamudasyraf XD