Kehidupan Seorang Lelaki JAMBU| Susah Menjadi Lelaki JAMBU|

 

Assalamualaikum w.b.t

Engkau mewarisi rupa cantik mak engkau bukannya muka hensem bapak engkau!
Engkau mempunyai muka bujur sirih.
Engkau mempunyai sepasang mata berkaca.
Engkau mempunyai bulu mata yang lentik dan panjang.
Engkau mempunyai rupa yang manis, comel, dan catik.
Engkau mempunyai bibir nipis yang sangat seksi.
Engkau mempunyai dahi licin dan rupa baby face jerawat pun takut.
Engkau mempunyai rambut ikal mayang, lurus guna jari pun boleh.

Engkau lah lelaki JAMBU.

Habis kalau Sang Maha Pencipta dah nak cipta korang camtu? Dah nak buat camne kan? Terima Qada dan Qadar. Bukannya korang wat treatment ke ape kan nak rupa camtu? Kalau ada yang buat treatment, itu lain kira la.

Merujuk entri pakcikbiola :-

…jambu ni istilah pada lelaki cantik?eyh,lelaki cantik? lelaki yang wajah dia menyerupai wanita. maksudnya? x de misai.x de janggut, muka putih melepak macam lisa surihani, kira perfect dari segi wajah macam seorang wanita…

Merujuk entri imamudasyraf :-

Lelaki ‘JAMBU’ ialah lelaki ramaja yang kelihatan agak ‘cantik’. Sebahagian ulama mengatakan ‘Amrod’ itu lelaki yang tidak mempunyai janggut dan misai. (kerana lazimnya Muslim itu memelihara janggut).

… para fuqaha’ bersepakat mengatakan HARAM melihatnya dalam keadaan syahwat. (Rujuk Hasyiah Ibn Abidin, Nihayatul Muhtaj dan al-Mughni). Manakala melihat lelaki “JAMBU” tanpa perasaan syahwat dan tanpa unsur menimbulkan fitnah, para fuqaha’ berselisih pendapat :

1) Jumhur fuqaha (majoriti) mengatakan hukumnya HARUS. (rujuk al-Dur al-Mukhtar, Mughni Muhtaj, al-Insaaf ). Tetapi golongan al-Hanabilah berkata makruh sekiranya melihat secara berulang kali.

2 ) Pendapat yang rajih dikalangan  Syafi’iyyah berkata, HARAM melihat secara mutlak. (rujuk al-Iqnaa’, Kifayatul Akhyar ) Pendapat ini juga disokong oleh Syeikh Ibn Taimiyyah dari Hanabilah.

Ini menunjukkan kepada kita bahawa kehadiran lelaki ‘JAMBU’ dihadapan kita boleh melibatkan persoalan hukum yang sudah lama dibincangkan oleh ulama.

LELAKI JAMBU

Melihatkan gambar di atas, ada seorang member cakap

 

“Wau, ko letak gambar awek kau jadi wallpaper handfon?”

“Gile kau! Tengok betol-betol gambar siapa nie”

“Errrrr, gambar ko yer? Hensem kau” garu-garu kepala.

 

P/s : Baca jugak entri pakcikbiola dan imamudasyraf XD

35 Komen untuk "Kehidupan Seorang Lelaki JAMBU| Susah Menjadi Lelaki JAMBU|"

bagi saya . istilah jambu ini bagi lelaki yang suka warna pink .

tak kesah apa2 . mesti kitaorg panggil JAMBU betul ;p

dan lagi satu , jambu ini juga kami gelar lelaki comei .

Macam bebudak korea , saya jarang pnggil dorang macho , tapi JAMBU .

ada macam muka artis taiwan lahh :D
haha

ash-

muka jambu !!! haha.. upss.. sory bang.. bolat gurau.. *comeljambu

apa2 pon, tu kelebihan mereka..mungkin kekurangan janggut @ misai jek..hehe..

Lelaki jambu bagi ca sama mcm hafiz taip tu.ngee... suke tgok.tp mcm2 hukum upenye..ok..tgok sekali imbas je la.hehe

kira kau tergolong dalam lelaki jambu jugak le ni ye.amrod!!


p/s thanks letak link blog aku =D wink

jambu ?
tgk muka ada la sikit kot. keh keh keh

farrah : pink 2 double Jambu.. kehkeh..

fiena : Taiwan ? haha.. bangla ade la..

cekbOlat : Jambu tang mana oii!!

Cik duyung : saya simpan janggut.. hoho..

Rozuan : aku taklah. Kau baru betul..

kim : xaih..

ehhh dia kata muka abg cam pompuan ,means awek ???

sengal gilo .

grrr~~ bibir seksi .. hahaha

ehh.terserlah kejambuan ko lah!

hahahaha
cute betul lelaki jmbu!

ouhh..ko nk ckp ko laki jambu la yer..ok..lelalki jambu hapiz apijol..boleh?>.hehehe

hamboii sampai tahap haram ye law tgk ulang2 kali... mujur nani ade masalah silau... law ta hensem pown nmpak cm hensem je.. utgla korg yg ta hensem tu.. ahahahaha!!!

hahaa.... dialog last tu parah dah tu. sian pulak kat laki jambu. huhu

pijoe jambu?? errrr... yelakot.. =='

nak mengaku jambu lah tu. HAHA. =)))))

biasala pempuan skang sukakan keindahan & kecantikan.. laki pun same gak . dah fitrah . tpi takleh la nak tngok lam syahwat <--- x tau acane . kwn aku ckp lelaki memang tengok seksi lepas tu syahwat . pempuan susah kot . ahaha.

<==suke orang yg macho-2 cam shah rukh khan

jambu air ker jambu batu?? hahahha

lelaki jambuu tuu comeeel !
Hee :)

hafiz hafizol mmg jambu lah.dah laaa pemalu .
haishhh,comel.hahaa ;)



weeewitt,baju pink !

Saddila : dia ingatkan gambar abg gambar awek abg la hehe

Syafiq : kau pun samee!! nak sgt kan? haha

hawiz org yg ckp bukan aku yg ckp.. :P

nani cepat2 la jumpe dr nani.. haha

ape2 pn luaran tu je yg nmpak mcm jmbu.. sb yg menilai luaran tu mata kita yg memandang..tp jiwa lelaki ttp lelaki .. ^_^

errrrkk jamBUU?? muntah suda huhuhu

sedapnyaa kalau boleh makan jambu sekarangg ~

lelaki jambu???? sama macam bapuk ke?

baca descripsi di atas..

kalau jambu 2 dah bapuk, ramai bebenor la bapuk dalam dunia nie.. kahkahkah!!

pergh jambu lah gambar last tuuu

Ntah la gambar sape la tu!!!!!

jambu..? ade la sket...tapi istilah jambu berlainan bg setiap individu..tapi sampai x leh bezakan samada lelaki /pmpn tu dh truk sgt kot?sbb tuan punye blog x nmpk cam pmpn pon...nmpk cam budak2 wajahnye.(mude le tu)

jambu batu n jerawat batu xke hmpr same..hehehehe

Hmmmm은탛 하프2 라 고랑 니...난티 아구 바기 픈에박 강...kih kih kih

..hmmm tringin la nk tgk drama mexico yo soy betty la fea tu..best gler cter tu..igt lg mse dlu2...skg ni drama korea dah mnyamph..asyik bnde yg sme je..rse nk hmpok dgn btang kayu...dah xde tarikan drma korea ni..rasenya zaman korea ni dah nk brakhir dah..bgos jgak..

Lalalalalala

Back To Top