Kehidupan Seorang Lelaki JAMBU| Susah Menjadi Lelaki JAMBU|

 

Assalamualaikum w.b.t

Engkau mewarisi rupa cantik mak engkau bukannya muka hensem bapak engkau!
Engkau mempunyai muka bujur sirih.
Engkau mempunyai sepasang mata berkaca.
Engkau mempunyai bulu mata yang lentik dan panjang.
Engkau mempunyai rupa yang manis, comel, dan catik.
Engkau mempunyai bibir nipis yang sangat seksi.
Engkau mempunyai dahi licin dan rupa baby face jerawat pun takut.
Engkau mempunyai rambut ikal mayang, lurus guna jari pun boleh.

Engkau lah lelaki JAMBU.

Habis kalau Sang Maha Pencipta dah nak cipta korang camtu? Dah nak buat camne kan? Terima Qada dan Qadar. Bukannya korang wat treatment ke ape kan nak rupa camtu? Kalau ada yang buat treatment, itu lain kira la.

Merujuk entri pakcikbiola :-

…jambu ni istilah pada lelaki cantik?eyh,lelaki cantik? lelaki yang wajah dia menyerupai wanita. maksudnya? x de misai.x de janggut, muka putih melepak macam lisa surihani, kira perfect dari segi wajah macam seorang wanita…

Merujuk entri imamudasyraf :-

Lelaki ‘JAMBU’ ialah lelaki ramaja yang kelihatan agak ‘cantik’. Sebahagian ulama mengatakan ‘Amrod’ itu lelaki yang tidak mempunyai janggut dan misai. (kerana lazimnya Muslim itu memelihara janggut).

… para fuqaha’ bersepakat mengatakan HARAM melihatnya dalam keadaan syahwat. (Rujuk Hasyiah Ibn Abidin, Nihayatul Muhtaj dan al-Mughni). Manakala melihat lelaki “JAMBU” tanpa perasaan syahwat dan tanpa unsur menimbulkan fitnah, para fuqaha’ berselisih pendapat :

1) Jumhur fuqaha (majoriti) mengatakan hukumnya HARUS. (rujuk al-Dur al-Mukhtar, Mughni Muhtaj, al-Insaaf ). Tetapi golongan al-Hanabilah berkata makruh sekiranya melihat secara berulang kali.

2 ) Pendapat yang rajih dikalangan  Syafi’iyyah berkata, HARAM melihat secara mutlak. (rujuk al-Iqnaa’, Kifayatul Akhyar ) Pendapat ini juga disokong oleh Syeikh Ibn Taimiyyah dari Hanabilah.

Ini menunjukkan kepada kita bahawa kehadiran lelaki ‘JAMBU’ dihadapan kita boleh melibatkan persoalan hukum yang sudah lama dibincangkan oleh ulama.

LELAKI JAMBU

Melihatkan gambar di atas, ada seorang member cakap

 

“Wau, ko letak gambar awek kau jadi wallpaper handfon?”

“Gile kau! Tengok betol-betol gambar siapa nie”

“Errrrr, gambar ko yer? Hensem kau” garu-garu kepala.

 

P/s : Baca jugak entri pakcikbiola dan imamudasyraf XD

30 Pengkritik Tegar :

  1. bagi saya . istilah jambu ini bagi lelaki yang suka warna pink .

    tak kesah apa2 . mesti kitaorg panggil JAMBU betul ;p

    dan lagi satu , jambu ini juga kami gelar lelaki comei .

    Macam bebudak korea , saya jarang pnggil dorang macho , tapi JAMBU .

    ReplyDelete
  2. ada macam muka artis taiwan lahh :D
    haha

    ash-

    ReplyDelete
  3. muka jambu !!! haha.. upss.. sory bang.. bolat gurau.. *comeljambu

    ReplyDelete
  4. apa2 pon, tu kelebihan mereka..mungkin kekurangan janggut @ misai jek..hehe..

    Lelaki jambu bagi ca sama mcm hafiz taip tu.ngee... suke tgok.tp mcm2 hukum upenye..ok..tgok sekali imbas je la.hehe

    ReplyDelete
  5. kira kau tergolong dalam lelaki jambu jugak le ni ye.amrod!!


    p/s thanks letak link blog aku =D wink

    ReplyDelete
  6. jambu ?
    tgk muka ada la sikit kot. keh keh keh

    ReplyDelete
  7. farrah : pink 2 double Jambu.. kehkeh..

    fiena : Taiwan ? haha.. bangla ade la..

    cekbOlat : Jambu tang mana oii!!

    Cik duyung : saya simpan janggut.. hoho..

    Rozuan : aku taklah. Kau baru betul..

    kim : xaih..

    ReplyDelete
  8. ehhh dia kata muka abg cam pompuan ,means awek ???

    sengal gilo .

    grrr~~ bibir seksi .. hahaha

    ReplyDelete
  9. ehh.terserlah kejambuan ko lah!

    ReplyDelete
  10. hahahaha
    cute betul lelaki jmbu!

    ReplyDelete
  11. ouhh..ko nk ckp ko laki jambu la yer..ok..lelalki jambu hapiz apijol..boleh?>.hehehe

    ReplyDelete
  12. hamboii sampai tahap haram ye law tgk ulang2 kali... mujur nani ade masalah silau... law ta hensem pown nmpak cm hensem je.. utgla korg yg ta hensem tu.. ahahahaha!!!

    ReplyDelete
  13. hahaa.... dialog last tu parah dah tu. sian pulak kat laki jambu. huhu

    ReplyDelete
  14. pijoe jambu?? errrr... yelakot.. =='

    ReplyDelete
  15. nak mengaku jambu lah tu. HAHA. =)))))

    ReplyDelete
  16. biasala pempuan skang sukakan keindahan & kecantikan.. laki pun same gak . dah fitrah . tpi takleh la nak tngok lam syahwat <--- x tau acane . kwn aku ckp lelaki memang tengok seksi lepas tu syahwat . pempuan susah kot . ahaha.

    <==suke orang yg macho-2 cam shah rukh khan

    ReplyDelete
  17. jambu air ker jambu batu?? hahahha

    ReplyDelete
  18. hafiz hafizol mmg jambu lah.dah laaa pemalu .
    haishhh,comel.hahaa ;)



    weeewitt,baju pink !

    ReplyDelete
  19. Saddila : dia ingatkan gambar abg gambar awek abg la hehe

    Syafiq : kau pun samee!! nak sgt kan? haha

    hawiz org yg ckp bukan aku yg ckp.. :P

    nani cepat2 la jumpe dr nani.. haha

    ReplyDelete
  20. ape2 pn luaran tu je yg nmpak mcm jmbu.. sb yg menilai luaran tu mata kita yg memandang..tp jiwa lelaki ttp lelaki .. ^_^

    ReplyDelete
  21. errrrkk jamBUU?? muntah suda huhuhu

    ReplyDelete
  22. sedapnyaa kalau boleh makan jambu sekarangg ~

    ReplyDelete
  23. lelaki jambu???? sama macam bapuk ke?

    ReplyDelete
  24. baca descripsi di atas..

    kalau jambu 2 dah bapuk, ramai bebenor la bapuk dalam dunia nie.. kahkahkah!!

    ReplyDelete
  25. pergh jambu lah gambar last tuuu

    ReplyDelete