Result Tak Ok.. Ambillah sebagai pedoman yer kawan-kawan




            Assalamualaikum w.b.t

Kebanyakan member2 aku dah dapat result untuk sem dua barunie. Budak UPSI paling cepat dapat. Dah sebulan kot dapat result. Mendengarkan result diorang, aku pun dah naik jeles tahap gaban.

Result aku sem dua baruni memang agak nak pengsan aku tengok. Nasib jek aku bukan jenis lemas  lemah semangat kalau tak mesti aku dah pitam. Aku agak aku paling rendah dalam kalangan classmate aku. Dan mungkin jugak dalam kalangan Coursemate. Membayangkan itu, pasti korang pun dah bermonolog sendiri kan

“ ko x stdy mana pun, nah ambik la ko result teruk 2”

“ko 2 on9 jek 24jam, facebook, twitter, skype lagi, oohh, blog lagi padan la ngan ko kan”

“yela org stdy ko dan dan jek update blog, tidor lewat bukan stdy pun tapi ko on9 jek kan”

“bongokla ko, aku x nak kawan ngan ko lagi,pegi ko dari hidupku” *kejamnyaygnie!!!!

Ok, fine. Semua ini salah aku. Aku tak boleh nak salahkan fb,skype,twitter,blog, outing, shooping, wayang, bowling, outing lagi, wayang lagi mahupun sesiapa jela sebab pokok pangkalnya bermula dari aku. Dari sikap lepas tangan aku. Aku buat entri nie pun sebab nak suh aku sedar sikit. Semoga ini merupakan pengajaran yang berguna buat aku.

Kate orang, buang yang keruh ambil yang jernih. Aku sedang berusaha kearah itu. Aku bukan tak jeles sangat kat kawan-kawan aku yang dapat result lebih elok daripada aku. Sangat lebih elok sebenarnya.

“Masakan result dia lagi ok daripada aku? Padahal dia stdy pun macam aku. Malah aku stdy lagi gigih 
daripada dia kot tapi banyak nie jek aku dapat. Ini TIDAK adil”

“ Nie mesti kes lect. pilih bulu nie”

“Ceh, ko boleh r dapat result tinggi cam2, ko kan pakai copy paste esement senior kan”

Aku cuba untuk menutup minda aku dari berfikiran seperti itu. Usaha banyak dapat banyak, usaha sikit, sikit la ko dapat kan. Berapa kerap je usaha aku yang aku nak dapat banyak sangat result kan.

Betapa aku lalai pada sem 2 lepas. Betapa aku mengabaikan esement aku.
 Betapa aku mengabaikan SANG PENCIPTA. Betapa aku mengabaikan kehadiran ke kelas. Betapa aku mengabaikan waktu terluang aku. Betapa aku mengabaikan mereka-mereka yang terabai kerana sikap aku yang suke mengabaikan sehinggakan aku telah mendapat result yang sedikit membuatkan aku terabai daripada rakan-rakan.

Terima kasih buat mereka yang memberi semangat ketika aku berada dalam keadaan DOWN sekarang. Mendengarkan nasihat daripada korang, hati aku sedikit kembali menguntum senyuman. Itulah gunanya kawan kan.

Nasi sudah menjadi bubur. Tak mungkin lah nak tambah beras lagi supaya dia jadik nasik balik.Memang mustahil la sangat kan.

Apa yang sudah, sudahlah. Ambillah sebanyak ikhtibar daripada yang sudah tersebut supaya tak akan terjadi lagi pada masa akan datang. Ingatlah Tuhan sentiasa ada buat hamba-hambanya yang memerlukan pertolongan.

_ALLAH IS ALWAYS BY YOUR SIDE_

dun ever like tis ok
or like this


but remember this


P/s : Entri ni berjela panjangnya. Arap-arap boleh mengalahkan entri-entri panjang pious . kan pious ? Miahahahaha.Pious pun ada wat entri sal nie. Tapi aku tak tiru pun dia. Aku buat dulu cuma tak leh post sebab tak de line. Okbai

Tag : serious
7 Komen untuk "Result Tak Ok.. Ambillah sebagai pedoman yer kawan-kawan"

kalau dah habis belajar camana plak =(

salam hh... ta mo frust k.. there always be the reason y... kak naqiah dlu usaha gila2.. tp result tak tara mana.. kak usaha lagi.. insyaAllah.. Allah tlg.. :)

cool. better berubah sekarang dari lagi terlambat.

Ha .. bet0lbet0l ..
Allah is always by your side >_<
past is past .. lepas ni wat bet0lbet0l ok .. cayokcayok :)

so lepas ni tumpukan sepenuh perhatian pada yg penting !

abam, sabo je la yerp..! hikhik~

bukak sem baru nanti jgn byk maenlaaa..~

Back To Top