Assalamualaikum w.b.t

Terutama sekali nak mintak maaf kepada mana-mana pihak yang terasa bak kata pepatah siapa yang makan cili dia lah yang terasa pedasnya.

Ok back 2 da topik. Of course r aku masuk Universiti nie semata-mata nak belajar belajar dan belajar. Memang tak betol jugak kan lau aku jawab camnie kan. Gila ape masuk U semata-mata nak belajar je.

Universiti nie macam-macam pengalaman yang kita dapat timba taw. Macam-macam ragam orang yang kita jumpa. So kita kena pandai bersosial untuk mengelakkan kita dari terkena kejutan budaya kat sana macam yang aku kena skunk. Muahaha.

Tapi aku macam agak jeles r ngan pasangan-pasangan bercinta nie. Diorang lau wat date ke ape ke selalu wat depan aku. Member-member aku pun ramai jea yang dah in a relationship with nie. Kecuali aku. Aku single lagi. yey!!

Ramai yang masuk jea tahun satu dah pandai nak mengorat dah. Yela duit ada, rupa ada, ilmu ada, mana si awek  2  x sangkut kan.

Tapi hati-hati korang yang bercinta 2 okeyh.

Lebih2 lagi yang satu kolej, satu fakulti, satu program dan seterusnya satu course. Lau pasangan bercinta camnie memang selalu mendapat tamparan dari masyarakat sekeliling.

“ Ko ingat ko sorang jea k yang ada awek? Asyik berkepit jea. Mana tahan aku tengok”

“ Ko 2 orang nie sakit mata lah aku tengok tau tak, mana-mana aku p mesti ko 2 orang aku nampak, kat café aku nampak ko, dalam kelas ko 2 org lagi”

Tak kurang ada gak cakap camnie

“  Sejak dia ada awek nie, dia dah jarang betol jumpa aku, hari 2 selalu je masuk bilik aku, sembang-sembang ngan aku, tapi sejak dia ada awek, asyik duk berkepit jea”.(Ayat tacink nie)

Ni bukan aku reka sendiri taw, aku temubual orang nie. Ingat senang k nak dapatkan info nie.

Korang ingat tak??  Zaman sekolah  ritu pun cg ada cakap

“ Korang lau nak bercinta 2 tunggu la masuk U dulu, kat sana ramai lagi yang cantik-cantik dan hensem-hensem . Cikgu pun jumpe kekasih cg kat sana” Tibe lak cg mention dia jumpa kekasih dia kat U. Hahaha.

Semoga golongan yang bercinta di Universiti 2 akan berkekalan jodohnya serta berjaya memegang segulung ijazah kelak. #sinis

Sabda Rasulullah s.a.w melalui hadis Ibn Abbas r.a: "Seorang lelaki tidak boleh berdua-duaan dengan wanita kecuali wanita itu bersama mahramnya." – Riwayat al-Bukhari.

37 Comments

  1. mmg serius sakit mata..tambah2 dok manja2 kat cafe....adussss..biaq laaa budak2 tak mature..hahaha

    ReplyDelete
  2. manusia.. benda yang dilarang... tu lah yg jadi ikutan...

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum hh...
    budaya couple kat u ni susah nak banteras..pandai2 lah bw diri kat U ya..insha Allah ada jodoh nanti..bykkan berdoa ya =)

    ReplyDelete
  4. mmg gedik glo...cam ko kn..muahahaa

    ReplyDelete
  5. Anonymous21 May, 2011

    mcm dah jdk trend kan.pdhal masuk u utk blaja.kdg2 sakit mate ni.huhu..wat tmbh dosa je bila jdk bhn umpatan.MasyaAllah..

    ReplyDelete
  6. setuju!ada kosmet saya tuh.naik rimas dah berkepit 24 jam..grr.x rimas ke.menyampah lah(x de istilah dengki k)

    ReplyDelete
  7. hahahah,...seb baik aku dulu (da tua aku rupanya) xmencari kapel 1 u/kmpus/fakulti..infact..xmencari kapel pon..hahaha....

    biorla mereke dgn kehidupan mereke..kalo kita nasihatkn pon, mereke hanya akan senyum sinis~

    xpun, wat xdengor jerk~

    ReplyDelete
  8. wahhh, terasa ni. haha, tp takdela satu u satu class :p dan juga slalu berkepit -__- msing2 berjauhan, lalala ~

    ReplyDelete
  9. kalo dlu, foodcourt u ktorg dkt ngn kolej pmpn.. mmg situ la tmpt lepak2 cple ni.. kdg2 nk g mkn sana pon mls.. rela mkn kt cafe kolej jek..

    skrg ni kolej pmpn 2 da jd kolej laki.. igtkn dpt la slmt dr jumpa cple2 dating.. sbb fudcot jauh ngn kolej pmpn.. tp dkt ngn kolej pmpn, bkk fudcot baru.. situ plak tmpt dating.. haiyooo~ poning3..

    ReplyDelete
  10. betol !! ade member saye.. asyik berdating je.... ish ! dah r bermanje sakan.. geli lah ! nak bercinta boleh.. tapi agak2 lah kan..

    ReplyDelete
  11. btl tu..tampo jep..na cpel2 lark an..haha :P

    ReplyDelete
  12. hahaha..
    betul2.. :)

    ReplyDelete
  13. Mastura : Kih3.. konon dunia milik mereka lah yer.. !!

    ReplyDelete
  14. CikAiza : betol 2 . yg dilarang 2 lerr yg dia suke...

    ReplyDelete
  15. Miss Ct : Muahahaha.. ye betol 2. Bia ke dia lerr.. Asal dia bahagia an?

    ReplyDelete
  16. Hawiz : yes aku gedik.. setuju..

    ReplyDelete
  17. Effa : 2 lerr.. Telinga nie dengar jea. Nak bunyi kan ada hati yg terasa...

    ReplyDelete
  18. Effa : 2 lerr.. Telinga nie dengar jea. Nak bunyi kan ada hati yg terasa...

    ReplyDelete
  19. Rozuan : kih3.. sabo wan .. T aku cari ko satu nak? miahahahaha

    ReplyDelete
  20. Teja Suraya : huhuk.. Bagus3.. mana2 ada jea budaya nie ..kih3.

    ReplyDelete
  21. alya : wou.. dia terasa.. :P..

    jauh x windu ka ? Miahaha

    ReplyDelete
  22. Telaga putih : ngeh3.. Macam2.. susah ler nak bendung kan budaya nie.. sabbo jelaa.

    ReplyDelete
  23. jeely : haha.. marah nampak.. tegur r member jeely ngan cara berhemah.. kih3..

    ReplyDelete
  24. Mss Ieza : haha.. ma ai.. garangnya dia.. Lalalala..

    ReplyDelete
  25. <--- Single and Available.. haha.. Nak kawen terus, tanak kapel!

    ReplyDelete
  26. Pious : hahaha.. ngada la ko.. aitu kemain ag cakap ada awek la ape la..

    kawin terus ae? bagus3.. pilihan ibubapa lenie? kah3..

    ReplyDelete
  27. Anonymous22 May, 2011

    seyes, ta ya la couple2 nih, mbazir ja kot. =.=

    kawen je terus senang, sometimes pilihan ibu bapa lagi baik. Lagipun tu en sume nye jodoh dtgnya drpd ALlah swt. :)

    Wat masa ni berdoa dulu, t da tiba masa wajib kahwin., ha p la carik betul2 :)

    p/s : nak blaja ta mo couple2 , Insyaallah :")

    ReplyDelete
  28. depe terpngaruh dgn filem kuliah cinta kot..

    ReplyDelete
  29. yea btl
    plg btl bab y hasil intrview org rmi 2
    ye aa time kpel sume ntok bf,bf num1,mmbe num2,
    aleh3 ptus,
    crik mmbe gak
    em,sbar jla

    ReplyDelete
  30. kadang2 couple boleh memberi semangat utk g kelas..theee..yg penting kena tahu batas2 la..=)

    ReplyDelete
  31. sgt lah btol..sakit mata ku mmndg..harap2 lah xjadik mcm tu lau da de bf nnaty...huk3..single is da best!!:erkk

    ReplyDelete
  32. Cik AF : haha.. HH seperti baru dengar usrah drp seorang ustazah.. Muahahha.. Tens ..

    ReplyDelete
  33. nur FAnnaun : MUahahaha.. ada plak terpengruh cam2.. tapi betol gak an.. bukan kuliah cinta jea.. Cite2 len pun sume cam2..

    ReplyDelete
  34. Anisa : seperti anda lebih arif bab ini yer..kih3.. ada pengalaman lettewwww...

    ReplyDelete
  35. izaFiza : huhu.. betOl.. ramai gak member yg lepas kapel terus jadik rajin semacam....lalalala

    ReplyDelete
  36. Lemon susu : wau.. single upenya dia.. selamat mencari cinta sejati.. Muehehehehe..

    ReplyDelete
  37. jiwa tengah remaja.mestilah nak berpasangan

    ReplyDelete