Budaya ‘kapel’ di Universiti | Korang masuk U nak belajar ke nak bercinta

 

Assalamualaikum w.b.t

Terutama sekali nak mintak maaf kepada mana-mana pihak yang terasa bak kata pepatah siapa yang makan cili dia lah yang terasa pedasnya.

Ok back 2 da topik. Of course r aku masuk Universiti nie semata-mata nak belajar belajar dan belajar. Memang tak betol jugak kan lau aku jawab camnie kan. Gila ape masuk U semata-mata nak belajar je.

Universiti nie macam-macam pengalaman yang kita dapat timba taw. Macam-macam ragam orang yang kita jumpa. So kita kena pandai bersosial untuk mengelakkan kita dari terkena kejutan budaya kat sana macam yang aku kena skunk. Muahaha.

Tapi aku macam agak jeles r ngan pasangan-pasangan bercinta nie. Diorang lau wat date ke ape ke selalu wat depan aku. Member-member aku pun ramai jea yang dah in a relationship with nie. Kecuali aku. Aku single lagi. yey!!

Ramai yang masuk jea tahun satu dah pandai nak mengorat dah. Yela duit ada, rupa ada, ilmu ada, mana si awek  2  x sangkut kan.

Tapi hati-hati korang yang bercinta 2 okeyh.

Lebih2 lagi yang satu kolej, satu fakulti, satu program dan seterusnya satu course. Lau pasangan bercinta camnie memang selalu mendapat tamparan dari masyarakat sekeliling.

“ Ko ingat ko sorang jea k yang ada awek? Asyik berkepit jea. Mana tahan aku tengok”

“ Ko 2 orang nie sakit mata lah aku tengok tau tak, mana-mana aku p mesti ko 2 orang aku nampak, kat café aku nampak ko, dalam kelas ko 2 org lagi”

Tak kurang ada gak cakap camnie

“  Sejak dia ada awek nie, dia dah jarang betol jumpa aku, hari 2 selalu je masuk bilik aku, sembang-sembang ngan aku, tapi sejak dia ada awek, asyik duk berkepit jea”.(Ayat tacink nie)

Ni bukan aku reka sendiri taw, aku temubual orang nie. Ingat senang k nak dapatkan info nie.

Korang ingat tak??  Zaman sekolah  ritu pun cg ada cakap

“ Korang lau nak bercinta 2 tunggu la masuk U dulu, kat sana ramai lagi yang cantik-cantik dan hensem-hensem . Cikgu pun jumpe kekasih cg kat sana” Tibe lak cg mention dia jumpa kekasih dia kat U. Hahaha.

Semoga golongan yang bercinta di Universiti 2 akan berkekalan jodohnya serta berjaya memegang segulung ijazah kelak. #sinis

Sabda Rasulullah s.a.w melalui hadis Ibn Abbas r.a: "Seorang lelaki tidak boleh berdua-duaan dengan wanita kecuali wanita itu bersama mahramnya." – Riwayat al-Bukhari.

Tag : Nasihat
37 Komen untuk "Budaya ‘kapel’ di Universiti | Korang masuk U nak belajar ke nak bercinta"

mmg serius sakit mata..tambah2 dok manja2 kat cafe....adussss..biaq laaa budak2 tak mature..hahaha

manusia.. benda yang dilarang... tu lah yg jadi ikutan...

Assalamualaikum hh...
budaya couple kat u ni susah nak banteras..pandai2 lah bw diri kat U ya..insha Allah ada jodoh nanti..bykkan berdoa ya =)

mmg gedik glo...cam ko kn..muahahaa

mcm dah jdk trend kan.pdhal masuk u utk blaja.kdg2 sakit mate ni.huhu..wat tmbh dosa je bila jdk bhn umpatan.MasyaAllah..

setuju!ada kosmet saya tuh.naik rimas dah berkepit 24 jam..grr.x rimas ke.menyampah lah(x de istilah dengki k)

hahahah,...seb baik aku dulu (da tua aku rupanya) xmencari kapel 1 u/kmpus/fakulti..infact..xmencari kapel pon..hahaha....

biorla mereke dgn kehidupan mereke..kalo kita nasihatkn pon, mereke hanya akan senyum sinis~

xpun, wat xdengor jerk~

wahhh, terasa ni. haha, tp takdela satu u satu class :p dan juga slalu berkepit -__- msing2 berjauhan, lalala ~

kalo dlu, foodcourt u ktorg dkt ngn kolej pmpn.. mmg situ la tmpt lepak2 cple ni.. kdg2 nk g mkn sana pon mls.. rela mkn kt cafe kolej jek..

skrg ni kolej pmpn 2 da jd kolej laki.. igtkn dpt la slmt dr jumpa cple2 dating.. sbb fudcot jauh ngn kolej pmpn.. tp dkt ngn kolej pmpn, bkk fudcot baru.. situ plak tmpt dating.. haiyooo~ poning3..

betol !! ade member saye.. asyik berdating je.... ish ! dah r bermanje sakan.. geli lah ! nak bercinta boleh.. tapi agak2 lah kan..

btl tu..tampo jep..na cpel2 lark an..haha :P

hahaha..
betul2.. :)

Mastura : Kih3.. konon dunia milik mereka lah yer.. !!

CikAiza : betol 2 . yg dilarang 2 lerr yg dia suke...

Miss Ct : Muahahaha.. ye betol 2. Bia ke dia lerr.. Asal dia bahagia an?

Hawiz : yes aku gedik.. setuju..

Effa : 2 lerr.. Telinga nie dengar jea. Nak bunyi kan ada hati yg terasa...

Effa : 2 lerr.. Telinga nie dengar jea. Nak bunyi kan ada hati yg terasa...

Rozuan : kih3.. sabo wan .. T aku cari ko satu nak? miahahahaha

Teja Suraya : huhuk.. Bagus3.. mana2 ada jea budaya nie ..kih3.

alya : wou.. dia terasa.. :P..

jauh x windu ka ? Miahaha

Telaga putih : ngeh3.. Macam2.. susah ler nak bendung kan budaya nie.. sabbo jelaa.

jeely : haha.. marah nampak.. tegur r member jeely ngan cara berhemah.. kih3..

Mss Ieza : haha.. ma ai.. garangnya dia.. Lalalala..

<--- Single and Available.. haha.. Nak kawen terus, tanak kapel!

Pious : hahaha.. ngada la ko.. aitu kemain ag cakap ada awek la ape la..

kawin terus ae? bagus3.. pilihan ibubapa lenie? kah3..

seyes, ta ya la couple2 nih, mbazir ja kot. =.=

kawen je terus senang, sometimes pilihan ibu bapa lagi baik. Lagipun tu en sume nye jodoh dtgnya drpd ALlah swt. :)

Wat masa ni berdoa dulu, t da tiba masa wajib kahwin., ha p la carik betul2 :)

p/s : nak blaja ta mo couple2 , Insyaallah :")

depe terpngaruh dgn filem kuliah cinta kot..

yea btl
plg btl bab y hasil intrview org rmi 2
ye aa time kpel sume ntok bf,bf num1,mmbe num2,
aleh3 ptus,
crik mmbe gak
em,sbar jla

kadang2 couple boleh memberi semangat utk g kelas..theee..yg penting kena tahu batas2 la..=)

sgt lah btol..sakit mata ku mmndg..harap2 lah xjadik mcm tu lau da de bf nnaty...huk3..single is da best!!:erkk

Cik AF : haha.. HH seperti baru dengar usrah drp seorang ustazah.. Muahahha.. Tens ..

nur FAnnaun : MUahahaha.. ada plak terpengruh cam2.. tapi betol gak an.. bukan kuliah cinta jea.. Cite2 len pun sume cam2..

Anisa : seperti anda lebih arif bab ini yer..kih3.. ada pengalaman lettewwww...

izaFiza : huhu.. betOl.. ramai gak member yg lepas kapel terus jadik rajin semacam....lalalala

Lemon susu : wau.. single upenya dia.. selamat mencari cinta sejati.. Muehehehehe..

jiwa tengah remaja.mestilah nak berpasangan

Back To Top