Opick Tiada Duka Yang Abadi

View Image

Tiada duka yang abadi didunia
Tiada sepi merantaimu selamanya
Malam ‘kan berakhir, hari ‘kan berganti
Takdir hidup ‘kan dijalani
Tangis dan tawa nyanyian yang mengiring
Hati yang rindukan cinta dijalan-Mu
Namun ku percaya hati meyakini
Semua akan indah pada akhirnya
Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini
Waktu berputar rembulan dan matahari
Bunga yang mekar akan layu akan mati
Malam ‘kan berakhir, hari ‘kan berganti
Takdir hidup ‘kan dijalani
Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini
Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini
Harap ampunkan hamba-Mu ini

  •  

Betul cakap Opick kan kawan-kawan? Suke ayat yang di’bold’merah 2. Sesaat masa berlalu, jangan arap lah kita boleh kejar kan. Kalau 14 saat lagi r x boleh nak kejar kan. Kesilapan masa lalu ada baiknya dijadikan teladan dan pedoman untuk masa hadapan.Lets bygone be bygone ( english education jap ) Haha.

“Waktu takkan kembali dan detik takkan kembali” renung-renungkan dan selamat beramal.

P/s : Sob3.. sedeynya lagu nie. Agak kena ngan aku lagu nie sebab 2 aku dengar sampai 14x.

Lelaki dan Short Pants-Apa Kate Mereka???

 

Assalamualaikum w.b.t

Lelaki dan short pants. Ape pendapat korang????

“Seksi lah lelaki pakai short pants nie”

“suke laki pakai short pants.macho.”

“aku suke. membuatkan pompuan yang tengok kite makin gersang”LOL

‘sexy”

Haritu aku keluar jalan-jalan di Alamanda. Sepanjang perjalanan aku ternampak ramai kaum adam yang memakai short pants dengan menaiki motosikal. Op corse la kalau naik moto dan pakai short pants haruslah menampakkan aurat mereka kan? Haruslah menampakkan lutut dan peha kamu wahai kaum adam sekalian. Ok. Berdosa berdosa di situ yer.

Aku pun ada terpikir juga mereka yang memakai short pants nie kalau dia p jenjalan x susah ke nak semayang? Aku memang la akan berfikiran positif.

“mungkin mereka akan mengenakan kain pelekat yang disediakan surau kalau nak semayang”

Bukankah susah mereka nak solat jikalau memakai short pants? Ok sentiasa positif ke hadapan, kain pelekat disediakan. Tapi bukankah lebih senang apabila mereka menutup aurat mereka dengan sempurna dari rumah lagi kan? Nak sembahyang pun senang kan.

Aku sendiri bukan lah nak kata baik sangat. Tapi aku masih menjaga aurat dengan baik. Ececeh. Haha. Kalau kaum lelaki pandai membahas tentang aurat wanita, aurat anda sendiri juga perlulah dibahaskan terlebih dahulu. Tak gitu?

Pernah suatu ketika dahulu aku n the geng  keluar jalan-jalan dengan menaiki bus. Seorang member aku pakai short pants dan duduk pulak bersebelahan dengan kaum hawa.

Lepas 2 boleh plak dia gtaw aku perempuan 2 duk perhati jea peha dia lama-lama. Yela haruslah terselak peha gebu dia tu kan bila dia duduk. Hai jangan nak salahkan mereka dah kau pakai seluar pendek kan. Aku pun tak tahu la berapa banyak dosa yang dia dapat sepanjang perjalanan 2. Wallahuallam.

___________________________________________________________________________

P/s : Nak pakai short pants boleh asalkan menutup aurat lah wahai lelaki. Iye ke? Ada ae short pants yang sampai bawah betis yang apabila korang duduk x terselak korang punya aurat? Sendiri mau ingat lah.

___________________________________________________________________________

*Boleh plak member aku suruh aku pakai short pants macho katanya. Op corse aku x nak. Malu lah tunjuk bulu keting kat korang kaum hawa. Muahaha.

___________________________________________________________________________

ADA YANG TERASA ??  HAHA.. MAAF YER.. HANYA INI MENYUARAKAN PANDANGAN SHJ

___________________________________________________________________________

Sesungguhnya Segala Puji-Pujian Hanyalah Kepada Allah SWT

 

View Image

Assalamualaikum w.b.t

Kali pertama menulis entri ala-ala keagamaan kalau salah arap ditegur. Sebelum itu izinkan aku berperasan sekejap.

Handsome lah HH.

eh, lawa lah mata dia . Seyes x tipu.

Cute lah pic nie HH. HH nie cute lah.

Dan banyak lagi la kata-kata kesat   sesat yang selalu aku dapat. Tak leh sebut banyak-banyak t korang muntah ijo . Haha.

Bukan nak riak atau nak menunjukkan kehebatan diri tak jugak nak tunjuk yang aku nie yang terbaik. Cuma satu nak cakap

“Sesungguhnya, segala puji-pujian yang tidak terhingga kepada Allah Tuhan yang mencipta dan mentadbir sekalian alam. Puji-pujian juga yang teramat tinggi kepada Nabi Muhammad Pesuruh Allah, Nabi pengakhir zaman”

Dan Raihan pun ada cakap

Bila dipuji kejayaan kita
Sebenarnya bukan milik kita
Oleh itu sedarlah sentiasa
Semuanya dari Allah
Hati gembira terasa bahagia
Itulah tanda nikmat dariNya
Ingatlah Allah bersyukur padaNya
Ucapkanlah Alhamdulillah...
Alhamdulillah pujian bagi Allah
Subhanallah Maha Suci Allah
Allahuakbar Allah Maha Besar
Segala puji hanya bagi Allah
Ketika hati sedih dan pilu
Kerana ujian melanda
Ingatlah ia sementara
Ucapkanlah Innalillah
Alhamdulillah pujian bagi Allah
Subhanallah Maha Suci Allah
Allahuakbar Allah Maha Besar
Segala puji hanya bagi Allah

Ok, dah taknak cakap banyak-banyak takut nanti terpesong kat landasan lak susah. Isu agama x leh la buat main-main kan.  Arap korang paham apa yang HH nak sampaikan erk.

P/s : Betapa takutnya apabila menerima puji-pujian atau memuji-muji mereka kat luar. Sesungguhnya segala puji-pujian hanya pada Allah SWT. Semoga kita dijauhkan daripada sifat riak. Nauzubillah.

* Sebarang kekhilafan arap dimaafkan.

Melly Goeslow ft. Irwansyah- Love story OST LOVE STORY

View Image

Assalamualaikum w.b.t

Kepenatan stdy sampai lebam semalam dengan berbekalkan tidur satu jam tadik hanya sedikit berbaloi. Aku tak dapat jawab dan op corse lah x dapat score exam tadi.Tapi takpe sebab aku mengamalkan prisip lets bygone be bygone. Haha

Aku terfikir nak update entri tapi memang agak jem dah otak nie. Maka ni jela aku mampu update. Layan jela. Lagu nie seyes I tell u agak best. Macam biasa la kan lagu Melly Goeslow selalunya tak mengecewakan. Begitu jugak ngan lagu nie. Campuran versi BM dan BI. Amat romantik gitteww.

Lau malas nak loading x yah susah2 nak dengar

DOWNLOAD MP3 DI SINI

Kontes Kenangan Zaman Sekolah

::❤❤❤ThE GaRdEn oF LoVe ❤❤❤::

Assalamualaikum w.b.t

Harinie HH nak juin kontes yang dianjurkan oleh CIK NURUSSALWA setelah dengan beraninya dicabar oleh CIK JAJA. Sila klik banner beliau di atas atau klik nama CIK NURUSSALWA untuk juin kontes beliau. For your information, kontes nie berakhir pada hari ini tepat jam 12 tengah malam okeyh. Tanpa membuang masa lagi, HH memulakan kontes ni dengan lafaz Bismillah. Hehe

Kenangan di sekolah rendah bukanlah satu kenangan yang manis sebenarnya. Boleh dikatakan lebih banyak pahit daripada manis lebih banyak hempedu daripada madu. Lalala. Dalam banyak-banyak darjah, aku nak cite sal pengalaman aku di darjah Enam Maliki iaitu kelas ke-3 terpandai okeyh. Tengok aku bukan pandai sangat pun.

Aku ingin sekali menceritakan tentang guru kelas kami yang mengajar Bahasa Malaysia. Beliau mempunyai kuasa veto di dalam kelas. Beliau mengarah kami semua dan kami hanya berhak mengikut tanpa berani bersuara.

Apa yang menarik tentang beliau???

1. Beliau telah mengajar 2 orang kakakku dan seorang abangku. Maka memang aku dah agak masak dan kenal akan cara beliau mengajar sebab mereka semua selalu duk cerita kat aku.

2. Ekoran daripada keadaan tersebut, beliau sudah dapat mengenali aku sebagai adik kepada Rosnita, Hafizah dan Zulkifli. Wahh, bonus ke ape nie? Adakah lepasnie aku akan dilayan bagai menatang minyak yang penuh?? TIDAK sama sekali.

3. Beliau terkenal dengan sikap garang yang amat dahsyat dalam kalangan pelajar beliau. Serious I tell u. Semua pelajar dalam kelas dah ditampar oleh beliau termasuk aku sendiri. PANGGG!!! Merupakan perkara biasa apabila kami tak menyiapkan kerja kami ataupun kerja kami ada yang tak sempurna.

4. Pernah suatu hari dia mengamuk sakan sebab kitorang melakukan kesalahan dalam membuat karangan. Aku masih ingat member aku iaitu Raja kot nama dia lau x salah telah melakukan kesilapan besar dalam mengarang.

“ Mangsa kemalangan telah tercampak 5 kilometer dari jalan raya” tulis Raja dalam karangan beliau.

Akibat apa yang ditulis Raja, dia dimaki dihamun bagai dan siap terkena penampar free lagi. Amat mengerikan apabila aku membayangkan peristiwa tersebut.

5. Aku sering dipuji oleh beliau. Pasai pa? Sebabnya dia suka akan gaya aku mengarang. Dia suka akan tulisan aku yang tak cakar ayam itu. Dan op corse la dia terpikat akan ketampanan aku( Gila perasan ko ).

6. Karangan aku sering dijadikan contoh dan dibaca di hadapan. Gila aku terharu sangat ngan pengorbanan beliau. Hahaha. Namun sekali aku melakukan kesilapan, time 2 jugakla dia tanpa teragak-agak menampar aku pertama kalinya. oh Cikgu, how dare u! Serious aku geram + nyampah + marah + benci + fade up gila masa dia tampar aku 2. Mahu aku ambik beg dan terus blah dari kelas namun memikirkan mungkin aku akan ditampar sebanyak 10x pada hari berikutnya aku telah membatalkan hasrat murni aku tersebut. Huhu.

7. Dia merupakan guru kelas yang amat prihatin dan bertanggungjawab sehayat aku bergelar pelajar. Kenapa aku berkata begitu? Sebab selepas dia , tiada lagi guru yang berani sentuh muka aku, berani tampar aku, berani koyakkan buku aku dan lempar buku aku dan aku mengutip buku tersebut dengan tersipu.

8. Sikap keprihatinan dan bertanggungjawab biarpun tak penyayang beliau telah melahirkan 3 orang pelajar kelas aku yang mendapat 5A biarpun aku tak dapat dan aku memang tak pernah target akan dapat. Tapi aku tetap berpuas hati kerana aku telah mendapat A dalam subjek BM beliau.

P/s : Untuk pengetahuan para pembaca, ‘beliau’ diatas merupakan Allahyarhamah Cikgu Faizah yang telah telah meninggal sewaktu aku di sekolah menengah. Serious aku bagaikan mendapat tamparan hebat apabila aku mengetahui akan kehilangan beliau. Aku mula terfikirkan ada lagikan guru yang bertanggungjawab dan prihatin seperti beliau di dunia ini?!??!!

-AL Fatihah buat Allahyarhamah-

sophie

kamidanmereka

Lunch Ikan Bakar + Sambal Belacan + Sayur Nangka lagi Harinie

Assalamualaikum w.b.t

Sape suke ikan bako? Sila angkat tangan n kaki macam saya( Nak tiru ayat Ucop Wilcha tapi tak jadik )

View Image

Best.. Perrgghh.. Lazat taw tak lunch ikan bakar ngan sayur nangka masak lemak nie ok. Seyes I tell u. Dah 3 hari berturut-turut kot HH makan nie. Ntah la kenape yang aku duk gila kentang sangat ambek lauk nie sedangkan banyak lagi kan lauk2 yang cambest kat café tue. Ada ayam masak merah ( tak suka), ada gulai daging , ada udang masak merah, ada tomyam ada sup dan seumpamanya. BUT aku tetap pilih IKAN BAKAR + SAYUR NANGKA MASAK LEMAK + SAMBAL BELACAN. Korang ingat sebab murah ka? Oh tidak, mahal nie. 4 Hinggit taw makan macam nie.

HH makan nie plak x pernah tak habis. Selalu sampai tulang. kepala, ekor ikan bakar tu pun Aku telan    gigit habis habisan. Dasar gila kentang betol la kan? Hahaha. T nak makan lauk nie lagi r. Lau tak da lauk nie memang aku bako la café tue ( Seyes nie tak tipu ).

Korang-korang yang x pernah rasa makan macamnie silalah rasa. Best taw. Ni duk makan lauk ayam masak merah jek HH pun da naik muak. Ala-ala kekampungan giteww kan lauk nie? Op corse lah. Mungkin HH rindu sama kampung sebab 2 selalu duk makan lauk nie jek.. Apekah!!!

“Bakpe mu ning makang macam orang kampung nie??” Kata saing aku kat aku bila aku makan lauk ni.

 View Image

Woooahhhh… Lazatnya ikan bako dalam gambar atas nie. ( Sambil telan air liur 14 kali berturut – turut )

REview Blog Sis Of Mine @ IzaHafizah |Pencetus HH Berblogging|

Assalamualaikum w.b.t

Nak tahu tak satu cerita. Begini cerita dia pada suatu ketika dahulu.

“HOi JOJO, MU TAK WAT KA BLOG??? WAT LA BLOG.. BEST WOOO… MACAM2 ADA”

“HAA??? BLOG??? APE TUH??? BUKU LOG AKU KENAL LA. BLOG 2 HAPE???? MACAM BOLOK JEA BUNYI DIA???”

“MUNG NIM KETINGGALAN SUNGGUH. BLOG LA. YANG GITEW- GITEW TU”

“OHHHHH… (Bluurr)”

Okbai. Mukadimah dah habis.

Dah tahu kan apa yang Aku nak sampaikan berdasarkan perbualan Aku dan Cik Iza di atas? Cik Iza ni la pencetus Aku buat blog. Aku kenal blog pun melalui blog Cik Iza. Maka Aku macam terpanggil untuk me review blog beliau pada hari ini kerana aku sebenarnya dah agak lama ingin melakukan ini namun asyik tertangguh dek kesibukan bekerja.( Bekerja la sangat).

Cik Iza dah lama sebenarnya berblogging. Blog beliau plak banyak menceritakan tentang kisah hidup beliau yang manis- manis belaka. Pandai kan dia. Yang pahit dia tak plak cerita. Dia ada jugak wat tutorial seperti adobe photoshop, promote baju pengantin( sebab dia dah nak kawin nie), cara cara nak wat kuey( Bajet Chef Wan) dan seumpamanya.

Maka ape kejadahnya kita duk kelip2 kat sini? Jum terjah blog Cik IzaHafizah a.k.a Jaja Melissa Isabella ( Lawa nama nie)

Sila tekan picture beliau untuk terus ke blog Cik IzaHafizah ok.

Home sweet Home bah. 2 | Lilin Seorang Guru | Jasa Mu Sentiasa kukenang MR ARM

 

Assalamualaikum w.b.t.

Layan nie dulu sebelum HH bercakap panjang

Pernah langkah ku payah
Menuju ke destinasi
Kerana malam gelap
Dan bintang hilang kerdipnya


Menjadikan arah ku keliru
Ke timur atau ke barat
Bagai lilin membakar diri
Menerangi kegelapan hati


Kau curahkan bakti dan budi
Jasamu tiada berganti
Namun tanpa rasa payah
Dia memimpin tanganku
Melangkah satu persatu


Dan mencipta jejak impian
Menjadikan arahku jelas
Aku harus ke hadapan
Ohoo… aku kini rindu


Pada satu nama yang berjasa
Tuhan, beri kekuatan
Untuk mendidikku selamanya
Ku pohon restu kasih-Mu


Ampunkanlah guru-guruku
Semalam ku lihat dia
Di bibirnya ada kalimah
Yang bergetar saban waktu
Sambil tangan menggenggam lilin
Lilin yang tiada terpadam
Menerangi hidupku kini

Semalam masa member HH pasang lagu nie terus HH teringat sesuatu. Iaitulah Cg kesayangan Kami semua iaitu MR. ARM. Terus HH col dia nak tanya khabar. Seyes agak terharu dengar suara dia.Dah lama tak jumpa ok last jumpa mungkin akhir tahun lepas. Kan Cikgu??

HH ajak dia keluar makan konon dah lama tak jumpa ni leh r melepas rindu bagai.

Namun sedikit hampa sebab Beliau cakap hari dah larut malam mungkin esok malam.

Cikgu, HH bagi pihak kami semua ingin sekali memohon 1000 kemaafan kepada Kamu kerana sepanjang duk sana HH akui x pernah pun kontek Cikgu.

Mungkin Cikgu ada terasa dengan Kami. Er, bukan mungkin lagi. Memang Cg terasa dengan kami kan?? Namun percayalah cikgu, Kami tak pernah lupakan Cikgu. Mungkin ada betol bila Cikgu cakap kami celah mana sibuk.

Dan sibuk mungkin tak boleh dijadikan alasan sama sekali kan untuk tak kontek Cg. Namun itulah lumrah kami manusia Cg. Kami ingin sekali melakukan itu, tapi mungkin kelemahan diri sendiri menyebabkan kami gagal.

Yang lama tetap dilupakan??????  Ini istilah yang sangat tak leh diguna pakai ok Cg.

Kami takkan sesenang hati dan sesedap rasa akan melupakan Cg. Melupakan Cg ibarat melupakan ARM UNITED dan kenangan- kenangan pahit manis kami semua Cg. Percayalah suatu hari nanti kita akan dapat berkumpul seperti dulu. InsyaAllah.

25159_1257667764327_1308622094_30700268_6931765_n<—yg lam keta uh adalah MR ARM kami

this song is dedicated to u MR ARM

 

P/s : rindu kenangan silam. Terima kasih Cg atas semua kebaikan. Jasa dan baktimu akan selalu Kami kenang. InsyaAllah.

 

 

                                                                            with Love,

                                                                               HafizHafizol

“Back To School” | Projek Green Rose mengembalikan nostalgia zaman sekolah rendah kami..

Assalamualaikum.

Agak pending entri nie sebab kejadian nie sudah lepas namun HH nak gak post kat sini sebab HH nak kongsi sesuatu yang menarik kat semua.

Nak dengar x nak dengar x nak dengar x nak??? x nak?? ok. Tak nak sudah. Sila baca kalau x nak dengar.

Hari 2 iaitu hari Rabu barunie HH telah melawat Sekolah Saujana Impian kat Kajang 2. Kami telah ditugaskan untuk menjadi fasi bagi pelajar2 Tahun 5 sekolah tersebut yang memilih Green Rose sebagai aktiviti kokurikulum mereka.

Ape itu GREEN ROSE???? Projek koke yang HH masuk kat UKM nie lah( Nak taw lebih lanjut sila google search sekarang) larikkk.. muahaha

Nak tahu HH wat ape kat sana?? Haha.

Gambar di bawah boleh menjawab soalan anda.

 

DSC00470<---- kami ajar diorang wat seni bunga tekan

 

DSC00531

 

DSC00532<—budak2 excited sebab HH amek gambar curi diorang

Oleh sebab HH mengambil gambar2 nie maka HH x dapat mempamerkan gambar hensem HH kat cini. Lailailai..

Suke taw layan budak2 nie. Speechless kejap bila dia panggil HH cekgu. Huhu. Arap masin la mulut budak2 nie kan.

Eh satu lagi nak gtau budak2 sekolah nie amat sopan sangat. Bila diorang selisih ngan kami, diorang tunduk muka tandak hormat sambil tangan kat dada dan bagi salam camnie ha

“ Assalamualaikum Tuan”

“Assalamualaikum Abg”

Waa, tabik spring r wat guru besar sekolah nie dan guru- guru sebab leh pupuk sikap memberi salam kat tetamu macam kami dekat budak2 nie semua.

Seingat zaman HH sekolah ri2 pun xda nya nak bagi salam sambil tunduk hormat n tangan kat dada cam2 kat guru mahupun tetamu yang datang melawat sekolah.

HUHU. weyh budak.. Kamu buat Cikgu HH, eh salah , Encik HH, eh x sesuai , Abang HH SENTAP ok..!!!!  Miahahahaha….