Azam Tahun Baru yang Sangat Payah Menjadi Realiti. Semoga 2012 Membawa Tuah Kepadaku.

 

Assalamualaikum w.b.t

Dah kau kenapa tajuk entri panjang gila? Takde lagi panjang ke? Haha. Aku bab menulis tajuk entri nie memang fail habis. Memang fail la kalau kata nak buat entri SEO kan? Haha.

Pejam celik pejam celik  esok dah nak masuk tahun baru. Tahun 2012. Korang berdebar sebab azam tahun 2011 korang masih tak tertunai? Korang suka sebab besok korang dah meningkat usia? Bercakap sal meningkat usia, korang tahu?

Lusa iaitu 2 Januari 2012 merupakan birthday blogger cun cahayacintailahi ? Ala, blogger fames yang blog dia dah cecak 2k followers tu. Ok lagi sekali aku mention nama dia harap dia dengar, cahayacintailahi. Heppy birthday ahkak cahayacintailahi. Harap aku orang pertama yang wish. Haha. Best kot kalau esok birthday kau, sebab kaulah paling tua berbanding rakan-rakan yang seusia dengan kau. Hakhakhak.

Cakap pasal tahun baru, masing-masing sibuk duk cakap sal azam baru. Padahal azam lama pun tak berapa nak tertunai pun lagi. Sama macam aku. Aku dah bertahun-tahun asyik azam tahun baru yang sama je. Kesian kan? Aku dah cuba yang terbaik kot untuk merealisasikan azam tahun baru aku yang sama je setiap tahun tu.

Aku harap tahun 2011 ni aku capai azam aku. Dah esok nak masuk tahun baru maknanya memang tak tercapai pun.Maknanya kena simpan azam tu untuk tahun nie pulak. Kalau tahun nie pun tak tercapai, jangan bimbang sebab tahun depan masih ada untuk kita. InsyaAllah.

Bukan semua azam tahun baru aku tak tercapai. Ada yang dah tercapai. Ada yang sangat tercapai. Ada yang hampir tercapai. Tapi azam yang aku duk cerita nie memang susah aku nak capai. Susah sangat dah bertahun-tahun aku azam benda yang sama tapi tak tercapai-capai dek akalku. Eh, tertiru lagu Elyana plak? Hakhak.

Aku taknak cite azam yang dah tertunai tu tapi aku nak cite azam yang belum tertunai. Korang nak tahu apa azam yang belum tertunai yang dah bertahun-tahun aku simpan tu?

Jeng jeng jeng. Puk amai amai belalang kupu-kupu. #tibe

Azam tersebut adalah

 

 

 

 

Nak Gemuk 

 

 

 


Sila tekan link nak gemuk kau pasti tahu apa yang aku nak sampaikan sebenarnya.

Nak Gemuk pun ada backlink sendiri. Untunglah.

Tapi betul aku cakap. Nak gemuk maksud aku disini bukanlah gemuk debok macam orang-orang gemuk kat luar tu.

Cukup la sekadar sedikit berisi daripada sekarang. Aku kurus sekeping papan kau tahu? Angin pantai pun boleh menumbangkan aku. Hakhakhak. Kesian aku kan?

“ Dah kau kenapa tak makan banyak kalau nak gemuk?”

Aku kalau kat kampung baru boleh makan banyak-banyak. Kalau duk kolej, jangan berangan nak makan banyak la. Save budget punya pasal. Rela you aku tak makan.

“ Dah kau kenapa tak telan pil ke , supplement tambahan ke?”

Aku memang mengaku aku tak makan pun supplement bagai tu. Orang cakap tak berkesan pun. Bergantung kepada orang la. So, aku pun percaya la dengan cakap orang. Haha.

“ Dah kau p la jogging ke senam ke, boleh gak nak gemuk. Baru sehat pastu makan banyak.. Haa, gemuk la kau nanti”

Dah sempat plak aku nak bersenam bagai kan? Kelas dah r sampai pukul 8 malam pun ada. Pastu bilik plak jauh kemain. Naik bilik, penat. Pastu memang tak la p jogging bagai.

“ Dah kau kenapa tak mintak sikit lemak aku? Aku nak je sedekah kat kau”

Dah kau tak sayang lemak ke? Kau simpan lemak kau banyak-banyak. Pastu senang-senang nak derma kat orang? Haha. Kalau la ada proses derma lemak nie, memang dah lama pun aku gemuk. Memang dah lama jugak orang-orang gemuk kat luar kurus slim macam aku semua kan? lol.

Akhir kata, SELAMAT TAHUN BARU semua. Tahniah buat mereka yang sudah mencapai azam untuk tahun 2011 dan semoga azam tahun baru anda tercapai. Kalau tak tercapai lagi, tunda je tahun depan lagi. Haha.

 

P/s : Tiada alasan hanya peluang. Jangan merekacipta pelbagai alasan tapi jadikan alasan tersebut sebagai satu cabaran. InsyaAllah, azam korang akan tercapai.

402581_2885361895734_1310740359_3198556_1893885010_n                           Kurus kan kan? 40 kg je. Okbaii.. BMI = Sangat kurus

 

JACK and JILL | Kebencian JACK pada JILL Adakah Berkesudahan??

Motif sangat U torrent. Filem nie baru keluar panggung kita harini ( 29 Disembet 2011) tapi dalam laptop aku dah 2 3 hari ada kot. Baru semalam aku tengok cite nie dalam laptop. Kelas kau jah. Haha

Filem ini mengisahkan seorang eksekutif pengiklanan, Jack lakonan Adam Sandler yang mempunyai isteri cantik dan sepasang anak. Kehidupan mereka sentiasa ceria dan normal seperti keluarga lain. Kunjungan Jill ( kembar Jack) kerumah Jack mengubah kehidupan keluarga ini.

Walaupun mereka adik beradik kembar, Jack sangat membenci sikap Jill yang buruk kau tahu gila buruk sikap Jill nie. Tak tahulah mewarisi sifat siapa kan? Haha

Jack berusaha menolong Jill dalam mencari jodoh melalui laman sosial namun tidak berjaya disebabkan perangai Jill yang buruk dan dia jugak tak la berapa nak cantik sangat pun. So, camne la ada orang nak tersangkut dengan dia kan.

jack jill                             Dating pertama yang dirancang oleh Jack namun tidak berjaya

jj   Jill dan peminat fanatik dia yang sangat suka gila kat dia tapi dia plak yang tak suka kat mamat tua kerepot nie

Jill kenal dengan mamat nie pun secara kebetulan apabila Jack ajak dia tengok perlawanan bola keranjang. Konon mamat nie jatuh cinta pandang pertama selepas melihat ‘kecantikan’ Jill. cantik ke? Kau tengok, rupa paras tak penting pun kalau nak jatuh cinta kat orang kan.

Si mamat nie sanggup datang umah Jack sebab nak jumpa dengan Jill. Pastu masuk bilik Jill n then baring-baring atas katil Jill. Memang angau gila mamat nie.

Banyak babak lawak dalam cite nie. Antaranya :-

  • Lawak bila si Jill nie kalau bercakap suara tu tak reti nak cover. Gila kuat dia cakap siap dalam panggung pun dia cakap macam orang dalam telefon tu berada 10 batu dari dia. Gila betol. Apa Jack tak hangin kan. Last-last Jack sound dia terus pastu pandai plak dia majuk.
  • Masa dia sign in laman sosial tu pun lawak. Boleh dia letak gambar yang ugly gila konon tu la gambar dia yang paling hot dan lawa. Pastu dia nangis-nangis sebab orang duk kutuk-kutuk gambar dia. Haha.
  • Paling lawak masa dia pergi hari keluarga dan main sukaneka kat sana tu. Babak nie memang tak boleh blah langsung. Golek-golek aku suka bila dia jatuh atas padang nak sepak bola. Pastu nenek tua tu asyik jadi mangsa dia je. Siap dia terpukul makcik tu dengan kayu besbol lagi. Hakhakhak.
  • Yang masa dia masuk program reality show tu pun lawak. Konon dia nak pusing roda impian ke apa ntah nama dia. Last-last dia sendiri yang terjelepok sebab terkena roda tu. Bangang gile kau Jill.
  • Babak Si Jack menyamar jadi Jill pun lawak gak. Dia menyamar pun sebab dia nak jumpa si mamat yang kemaruk ngan Jill tu. Sayang jugak Si Jack kat kembar dia kan.

jj4   Jill and Jack. Chomel gila Jill kan kan? Auw auw gigi awak mengancam la Jill

 jj3                                        Kembar seiras yang AWESOME. wek..

jj5Dah kau kenapa budak? Suka sangat salotape binatang dekat badan. Boleh plak dia salotape udang kara belakang dia tu. Aku agak ni hobi budak nie kot. Boleh dia salotape burung si Jill dan ayam panggang dekat badan dia. Bangang jugak budak nie.

Adakah akan timbul perdamaian antara mereka berdua??

Adakah Jill akan menemui jodohnya atau jodohnya dengan mamat kerepot tersebut??

Sila terjah filem nie kat pawagam berdekatan anda. Selamat menonton.

Boleh tak taknak kasi bintang kat filem nie? Haha.

STYLE RAMBUT PACAK ( SPIKE ) DAN RAMBUT KOREA

Assalamualaikum w.b.t

Masuk harinie dah tiga hari aku berada di kampung. Hari Ahad barunie aku sampai kampung. Study week yang seminggu aku nak habiskan kat kampung. Duk kat kampung memang tak study mana la aku. Nota bersepah dalam laptop satu pun aku tak bukak. Malas pun olang. Haha.

 

Haritu sampai je aku kat kampung lepas salam-salam peluk cium ngan mak, tibe je mak sound aku cakap rambut aku panjangnya. Aku mana pernah simpan rambut panjang-panjang bagai. Ini pertama kali. Aku buat muka selamba jer.

 

Disebabkan ketidakcukupan tidur dalam bus yang bising bunyi ekzos sebab duduk seat bawah, aku terus tidur selepas bual-bual sikit dengan mak.

 

Bangun tidur terus mak kasi duit buat gunting rambut katanya. Wuwuwuwuu.. Terharu campur sentap. Terharu sebab mak sangat prihatin akan rambut aku yang panjang itu. Sentap sebab mak macam pagi nie jugak nak suruh aku gunting rambut sampai tak sabar nak kasi duit tu besok ke. Eh? Haha.

 

Kenapa U tok gunting lagi rambut harinie”? Pantas je mak tanya bila mak tengok rambut aku tak bergunting lagi.

Tak sempat la mak harinie. Besok I gunting k?” Kemain ber I U cakap ngan mak. Huhu.

 

Seperti dijanjikan, harinie aku p la kedai gunting rambut depan umah tu. Habis dibedaknya leher aku sebelum nak gunting rambut tu. Kemain lagi kau kan abang gunting rambut. Pastu dia sembur-sembur lagi dengan air rambut aku nie kemain lagi habis basah. ( Dah kau nie kenapa Pjoe, semua benda nak cerita). Haha. Ok dah !

 

Adik, ni rambut kalau nak kasi pacak, letak gel taw??” Dia siap bagitahu aku lagi kemain dia. macam la baru 1stime aku buat rambut camnie.

 

Sampai rumah,

“ Eh, U gunting rambut tak nie? Nie rambut pesen ( style ) ape nie??” Pantas je mak aku tanya lepas aku balik umah.

Mak, x kan nak suh I gunting botak kot mak.” sambil kelip-kelip mata kat mak.

 

Terus mak aku senyap. Haha. Biasa la kan. Orang tua. Mesti dia nak aku gunting skema macam aku selalu gunting masa zaman sekolah haritu la kot. Hukhuk. Memang tak lah kan. Eh, padahal sebelum nie memang aku dah biasa sangat pun buat style camtu. Ngade kan mak? Hakhak.

Ada yang nak tengok style rambut aku camne tak? Cepat angkat jangan. Haha.

LELAKI RAMBUT PACAK

                                              Rambut pacak tak lawa pun

 

Yang kat atas tu la rambut baru aku. Bukan sekadar rupa sangat kan?? Haha. Aku sebenarnya dah tak berapa nak berkenan dengan style pacak atau spike nie. Korang nak tahu kenapa?

 

  • Lecturer aku asyik bahan aku je mana aku nak tahan. Boleh dia cakap rambut aku macam gengster. Aku baik camnie dikatakan gengster. Nasib baik sem ni dia tak mengajar kitorang.
  • Time pakai helmet memang sah-sah rosak rambut kau. Sah-sah kena p toilet touch up balik rambut. Waste my time!
  • Aku dijadikan idola oleh anak-anak sedara aku. Habis anak sedara aku duk ngikut style aku dah. Kecik-kecik dah pandai pakai gel n then pacak rambut. Bapak sedara bajet HOT. Haha
  • Kawan aku selalu cakap rambut aku nie cicak jatuh kompem mati terus. Ok fine! Haha.

 

Sebelum nie rambut aku panjang tahu. Ramai kawan aku cakap aku makin jambu bila simpan rambut panjang-panjang. Buat plak style korea tapi jadi mat bangla plak haiiihh.. Nak tengok korean style aku?? Meh nak tunjuk.

MAT JAMBU MAT KOREA                                        Rambut korea yang lawa. Jambu tak jambu tak??

Firstime aku buat rambut korean look macam diatas. Seyes aku suka gak rambut nie sebab

  • Pakai jari pun boleh. Tak pernah aku sikat rambut aku buat style nie.
  • Bila pakai helmet, rambut still the same berbanding rambut pacak sengal tuh. pakai helmet je memang nak kena p toilet touch up balik rambut. Hakhakhaktuihh.
  • Terserlah imej sopan , skema dan baik dalam diri aku berbanding kalau buat pacak yang seperti mat gengster, kaki buli, along dan seumpamanya.
  • Nampak lebih jambu batu daripada biasa. Owesome!!
  • Ramai orang cakap aku hensem bila buat rambut camnie. *Perasan.

 

Akhir kata, say bye untuk rambut korea, say hye untuk rambut pacak. Haha. Aku pun dah blur dah nak gunting style jadah apa. Alih-alih rambut pacak nie jugak aku pilih. Padahal kemain duk kutuk-kutuk tadi kan? Haha.

Alvin And The Chipmunks 3 Review

Untunglah ada wifi boleh download cite free kat internet. Haha. Walaupun cite nie dah lama ada kat panggung tapi baru harini aku berkesempatan nak tengok. Bukan tengok dekat wayang tapi tengok dekat depan laptop je pun. korang yang tak tengok lagi bolehlah pergi download sekarang. Best gak la cite nie. Sebab Chipmunks ada nyanyi lagu Lady Gaga. Haha. Nah aku kasi korang tengok trailer dulu.

Episod kali ini menceritakan tentang percutian Alvin, Simon, Theodore, Chipettes dan ayah mereka siapa lagi kalau bukan ayah penyanyang, Dave Seville. percutian di atas kapal mewah yang besar gedabak.


Dak Alvin yang degil tahap cipan

Alvin n the geng nie korang tahu la kan camne dia punya nakal tu memang kritikal sangat. Nak-nak si Alvin nie. Kemain lagi dia duk gedik2 dalam kapal tuh.


Simon dan Theodore yang comel

Si Chipettes plak siap duk lawan menari lagi dalam kapal. Mujur dia menang.

Nak dijadikan cerita, diorang boleh plak pinjam layang-layang budak mana ntah pastu main ramai-ramai atas kapal. Pastu ngan diorang-diorang skali terbang bersama layang-layang tersebut. Time tu si Dave nie tido mampus. Sedar-sedar je diorang dah jauh ke atas sana bersama layang-layang.


Sempat lagi nyanyi Bad Romance dalam hutan

Si Dave sempat pinjam layang-layang gergasi kat atas kapal tuh n then naik layang-layang tuh kejar diorang tapi x kesampaian sebab berat sangat kot beban pastu jatuh gedebuk dalam laut.

Masing-masing terdampar di sebuah pulau yang mempunyai sebijik gunung berapi aktif yang menunggu masa untuk meletup kebaboommmm.

Boleh plak Alvin n the geng terjumpa awek cun dalam pulau tersebut yang menetap di situ dah sepuluh tahun katanya. Pastu diorang kawan-kawan la ngan awek cun tu sehinggalah.. tett.. Nak tahu tengok sendiri.

                                 Simon hilang ingatan selepas digigit lelabah kecik je pun

Si Dave nie plak pusing-pusing satu pulau cari chipmunks kesayangan tapi tak jugak ketemu. Oh sebelum terlupa, bekas musuh dia masa episod lepas nama apa ntah ada jugak skali ngan Dave. Tapi watak dia dah macam baik da. Sisi jahat dia sudah mulai hilang.

Apa kaitan bola tu? Motip? Jeng jeng jeng

Sooo, berjayakah Dave menemui Chipmunks kesayangan tersebut??

bejayakah diorang keluar dari pulau yang hampir meletup dek gunung berapi aktif tersebut??

Siapa pulak awek cun yang diorang jumpa kat dalam pulau tersebut??

Nak tahu kisah selanjutnya?? Tak perlu tonton kat wayang pun. Hanya ke laman web yang menawarkan download free, pastu download saja kat sini.

tiru macam saya. hahaha.

Cite diakhiri dengan persembahan Alvin n da geng menyanyikan lagu Born this Way dan Fireworks.

P/s : Tacink plak bila Alviin mintak ‘diorang’ selamatkan Dave ripada jatuh ke dalam gaung dalam.

“ Anyone, please help my father” ye ye je camgini bunyi dia. Haha. okbai

Papa I Love U . Syurga Di Bawah Telapak Kaki Papa!

 

                                                                  Papa I love U 

Sekali Lagi Metrowealth Pictures menerbitkan sebuah filem dengan genre komedi romantik yang diarahkan oleh pengarah filem Sekali lagi iaitu Hashim Rejab. Ok aku tacink tengok filem Sekali Lagi. Mesti filem nie pun aku tacink jugak.

Filem Papa I Love You lakonan mantap Lisa Surihani sebagai  heroin dalam filem ini dan ‘dipadatkan’ dengan hero baru yang comel lote,  Zalif Sidek dan sebut pasal comel, si kiut miut kesayangan ramai adik Mia Sara juga bakal memeriahkan lagi dengan telatahnya yang ceria dalam filem ini. Filem Papa I Love You akan menjengah pawagam pada 29 Disember 2011 dan sememangnya wajib ditonton. Jom kita layan trailer filem ini dulu.

 

Trailer papa I love u . Muah

SINOPSIS: Filem Papa I Love You mengangkat kisah kasih sayang dan dilema yang dihadapi bapa tunggal, Bahar lakonan Zalif terhadap anaknya, Mia selepas kematian isteri manakala Lisa melakonkan Elly.

Selepas kehilangan isteri tercinta, Bahar terpaksa berusaha hidup berdikari. Dia yang sebelum ini sibuk dengan pelajaran dan pengalaman bekerja yang berdepan banyak masalah, membuatkan dia tidak mempunyai keyakinan diri untuk membina hidup baru.

Namun, atas semangat, dorongan dan kasih sayang terhadap anaknya, Bahar nekad untuk berubah. Apakah Bahar akan berjaya melakukannya? Perkenalan dengan Elly juga banyak membantu Bahar menguruskan Mia yang rindukan kasih sayang seorang ibu.

Di sisi lain pula, Elly yang tiada hubungan baik dengan bapanya cukup kagum melihat kasih sayang terjalin antara Bahar dan Mia. Apakah Elly juga mampu memaafkan dan menerima bapanya semula? Papa I Love You mengungkap kasih seorang bapa.

Zalif Sidek yang lahir pada 14 May 1985 berasal dari negeri Terengganu. Zalif Sidek pernah berlakon dalam filem Bini-biniku Gangster. Beliau memegang watak “Mat Saja” yang suka membuli dan kena buli balik. Wiwiitttt. Orang Terengganu rupanya. Patut dalam filem Bini-Biniku Gangster keamin pekat lagi loghat Terengganu kau. Huhu.

Mia Sara Nasuha cakap babak yang dia paling suka dalam filem nie babak bilamana dia terkejut tu. Yang dia cakap Astagfirullah al azim.. Pastu dia suh kita semua tengok filem nie sebab dalam cerita nie ada banyak lolipop. Haha. Macam boleh je buat balik satu lolipop tu kan Mia?

Sumber:-

TMO: Papa I Love U di Tv9 Dekat di Hati
http://metrowealthpictures.net/2011/09/09/trailer-papa-i-love-you/
http://www.rotikaya.com/promo-filem-papa-i-love-you-ke-pawagam-29-disember-2011-ini/
http://www.pelikbinajaib.com/informasi/siapa-sebenarnya-orang-kuning-digi

Jum korang kita ramai-ramai tengok filem nie. Bajet ada je duit aku nak tengok kan? Tiket balik kampung pun orang sponsor. Haha.

Musim Meminta Maaf.. I’m Sory Maafkan Saya !

 

i'm sorry friends
I’m sorry my friends

Assalamualaikum w.b.t

 

Alhamdulillah. Dah habis kuliah untuk sem nie. Seronok? Jangan tanya la betapa seronoknya macam baru menang motor. Haha.

 

Pastu mula la member-member post status minta maaf kat muka buku tu. Aku pun tak terkecuali. Dekat-dekat nak exam baru nak mintak maaf kan? Kalau tak exam, jawabnya tunggu raya tahun depan baru nak p minta maaf. Korang tak camtu kan?

 

Teringat plak kenangan time sekolah-sekolah bila nak dekat exam besar macam PMR, SPM dan STPM, guru-guru akan berkumpul ramai-ramai nak mintak restu. Tapi masuk U, takde plak diorang buat camtu. Aku nie dahla banyak dosa ngan lect . Asyik ponteng je kelas memanjang. Haha. Harap-harap lect aku baca entri nie. LOL!!

 

Semester ini merupakan semester yang sangat hangin satu badan. Sangat TENSION. Sangat penat. Sangat serabut dan serabai dan perkataan-perkataan seangkatan dengannya la kot. Paling hangin bila aku terpaksa naik turun bukit kalau nak pegi kelas. Gila babeng jauh dipuncak bukit lokasi bilik aku. Malam-malam kalau kau nak dengar bunyi cengkerik atau nak merasa kesejukan air bukit mailah datang bilik aku. Haha.

 

Kau tahu? Haritu aku gertak coursemate aku sampai dia nanges. Gila kejam kan aku? Ok, aku harap coursemate aku yang aku gertak sampai nanges tu baca entri nie. Lu jangan main-main sama gua. Walaupun muka gua nie sangat soft dan tenang lagi mendamaikan, jangan ingat gua nie tak pandai nak gertak orang maa. Haha. Anyway, sory tahu? Aku gertak-gertak manja je pun manatau ko pulak yang OVER nak nanges. Haha. Maafkan saya kawan ! Saya pasti anda akan ingat kenangan ini sampai bila-bila. Kehkehkeh.

 

Coursemate aku yang paling aku rapat dari sem satu lagi iaitu Mekda ( bekas skandal) pun sakit hati tahap power rangers ngan aku. Aku nie manusia biasa pun. Mana nak layan hati semua orang, memang tak la kan. So, aku cakap kekadang tu ikut lepas mulut. Aku mengambil tindakan tanpa memikirkan keadaan sekeliling.


I’m sorry my friends. Kita kawan kan?



Pastu kan. Kalau bab menipu, pelawok, menabur janji tu kau jangan cakap la kan berapa orang dah yang jadi mangsa aku. Sob3.. *muka evil. Eh, menabur fitnah bagai bukan sikap aku. Aku pantang menabur fitnah kat orang! Konon menipu sunat dibenarkan la kan? Hotak kau Pijoe! Haha.

Jahat kan aku? Korang yang baca entri ni kalau kata nak UNFOLLOW aku, takpe aku benarkanCrying face

 

Tak campur lagi dengan kawan-kawan dalam facebook, twitter dan blog yang beribu - riban nie. Kekadang apa aku tulis dalam blog, status aku kat facebook, apa yang aku tweet kat twitter, komen aku kat blog dan perkara seangkatan dengannya pun pasti ada yang terasa kan? Sapa terasa sila angkat tangan? Ramainya fuuuuyoooo. Kbai tak lawak pun. Haha.


Diharap korang sudi baca poem di bawah. biarpun poem tersebut bukanlah daku cipta tapi daku ciplak kat google je pun. Tapi, itulah yang daku ingin sampaikan kat kauorang sebenarnya.


I'm sorry for not being there for you
I'm sorry for making you cry
I'm sorry for breaking your precious heart
I'm sorry for not believing in you
I'm sorry for never giving you my ears
I'm sorry for not holding you when needed to be held
I'm sorry for sharing my nakedness with another
I'm sorry for not expressing myself to you
I'm sorry for denying you
I'm sorry for lying to you
I'm sorry for breaking my vows
I'm sorry for not fight with you
I'm sorry for me being sorry
I'm sorry for my mistakes.....
I'm sorry, I'm sorry, babe I'm sorry.......

Dan poem ini jugak.

sorry im not perfect
sorry im not true
sorry im not happy
sorry im not you
sorry im not there
sorry im not that extraordinary
sorry im not thin
sorry im just ordinary
sorry im outspoken
sorry i dont share
sorry i dont need you
sorry you were never there
sorry im not comfortable
sorry your the same
sorry that i dont change
sorry im not game
sorry im here
sorry i wont be gone
sorry you dont care for me
sorry if im wrong
sorry for what im about to do
sorry but i cant stay
sorry but ive gotta leave
sorry im just running away
Just Sorry.

 

Sekian terima kasih kerana membaca entri ini. Selamat maju jaya. Kauorang yang ada buat dosa ngan aku, kauorang jangan bimbang. Aku dah maafkan semuanya. Aku halalkan semuanya. Hehehe.

P/s : 5 jan – 19 jan 2012 kami akan menduduki exam. Doakan kejayaan kami semua Smile terima kasih. Toce. Arigato. Nandre. Syukran Jazilan.

Status Lepas Perasaan Di Facebook | Facebook Aku Memang Aku Buat untuk Lepas Perasaan punnnn

 


Logo facebook yang cantik

Assalamualaikum w.b.t.

Hayoo.. Dah lama gila babeng kan aku x update blog nie. Ade orang rindu aku ark? Huhu.Kau tengok dah bersawang dah ha blog nie. Cuba kauorang tekan shoutbox tengok banyak tak nyamuk dalam tu. Haha.

Ok lewat semesta ( lagu Randy Pangalila) nie aku memang gila busy sangat kau tahu. Ada keje buat yang aku nak kene settle. Aku nie dahla pemalas hoiii. Memang berkejar-kejaran la aku nak siapkan esaiment-esaiment melambak nie.

Tapi Alhamdulillah semasa aku menulis entri ini, esaimen-esaimen aku pun dah hampir siap semuanya. Ada lagi 2 3 kerat yang tak siap 1 presentation lagi yang nak keje settle.

Aku kalau tension buat esaiment, aku memang suka lepas tension aku kat facebook. Macam2 status aku post kat facebook. Bia aku la kan facebook aku kau ape kesah! Aku suke la orang LIKE status lepas perasaan aku tu. Lagi ramai orang LIKE lagi aku rasa hilang sedikit TENSION aku. Kauorang pun toksah nak cakap tak pernah la kat post status lepas perasaan kat FACEBOOK.

Hari-hari banyak je aku tengok orang post status lepas perasaan dia bukan aku sorang pun. Antara contoh status lepas perasaan aku yang paling ramai orang LIKE adalah seperti gambar printscreen di bawah kalau korang sudi nak tengok la.

lepas perasaan
Hambek kau. 100 orang lebih LIKE status lepas perasaan aku. Kau ade?? Hahaha.

Apekes la sakit hati pun nak post kat FACEBOOK. Tahu la FACEBOOK tu kau punya tapi agak-agak la kan nak POST pun. Dah la ramai orang KECIAN kat kau. Habis dah kau luah-luah kat FACEBOOK macam orang tu nak je dengar luahan hati kau kan? Kecian kat kau.. Warhahahaha.


 

perasaan 3
Tengok la perangai manusia jaman sekalang maaa. Manyak susah maaa. Biar la dia nak HOT ke apa. Yang kau susah sangat pasaipa?? Kau jaga je tepi kain kau la, jangan nak cari HOT orang sangat. Jangan nak ngutuk orang sangat. Boleh apa? Boleh dosa!

perasaan2
Ni lagi sorang. Kemain lagi kucing kesayangan hilang pun nak POST kat FACEBOOK. Ape ni ape nie?? Dahla nama kucing ntah pape. Macam takde nama len je nak letak. TONGGEK jugak jadi mangsa. Hahahahaha.

Maka, dengan ini aku selaku tuan blog ini ingin sekali mengajak anda-anda semua iaitu pengguna FACEBOOK tegar supaya BERUBAH dari sekarang. Macam yang Uztaz Azhar Idrus cakap kat bawah nie ha.

377048_299977250023677_201447756543294_1021425_447523050_n
Ustaz Azhar Idrus ada DSLR doe.

Sedap pulak ayat member aku nie ,

“ Status facebook anda melambangkan siapa anda .” eh?

P/s: Sekadar renungan untuk diri sendiri dan anda diluar sana. PEACE.

Konspirasi Dajjal Dan Penipuan Sejarah oleh Brofat

 

Assalamualaikum w.b.t

Mungkin ramai dalam kalangan korang yang sudah menonton video yang akan aku kongsikan di bawah. Aku memang lambat daripada kauorang kan? Huhu.

Tadi lepas balik kelas aku singgah bilik member aku. Pastu dia paksa-paksa aku tengok video nie. Kauorang nak tahu aku naik seriau jugak r tengok video yang 22 minit panjangnya nie. Aku tengok sampai habis. Pastu aku macam nak tengok lagi. Member aku cakap video ni takde dalam youtube. Dia jumpa pun secara kebetulan.

So, lepas balik bilik aku semangat pergi google search video nie . Ternyata sangkaan member aku meleset. Video nie memang ada dalam Youtube. Cepat-cepat aku bukak live writer dan gigih tulis entri pasal nie. Huh! Dengar musik background video nie memang agak seram sejuk jugak dah la aku sensorang dalam bilik nie oii. Sekarang tepat pukul 1.00 A.M. Sekian.

Korang yang tak tengok lagi video nie aku sangatsangatsangat berbesar hati kiranya korang meluangkan hanya 22 minit je pun menonton video nie. Pastu korang buat kesimpulan sendiri la berdasarkan video nie. Nak terima atau tak, terpulang.

Dan sambungan kepada video di atas

Dah tengok?? So, apa pendapat korang? Macam logik juga kan isi yang ingin disampaikan melalui video nie. So, aku dengan gigih jugak try search brofat.blogspot.com tapi sayang blog beliau telah diremove mungkin. Kosong. Sangat konspirasi disini kan? Agaknya siapa la brofat tu yer? Bagaimana la beliau dapat mencipta teori-teori beliau dalam video diatas kan?

Renung-renungkan dan selamat beramal.

Wallahualam.

KIAMAT 2012 Sejauh Mana Kebenarannya

384139_318337668196387_100000604698210_1166797_640171621_n

Jum ramai-ramai penuhkan Dectar UKM pada masa dan tarikh yang tertera di atas. Gila hot tajuk Suara Kampus nie. Aku pun macam sangat berminat nak dengar nie. Dah macam-macam spekulasi aku dengar mengenai Kiamat 2012 nie. Apa pun tak boleh.

Panelis-panelis dia pun hebat. Tahu-tahu je hebat kan? Haha. Habis sorang penulis sorang lagi motivator mesti r hebat kan?

Tak nak cakap banyak. Kang cakap banyak, aku sendiri pun tak pegi. Apa pun tak boleh. Hekhekhek. Jumpa di sana.

Andai Kutahu Kapan Ajalku

 

Ajal maut ditangan tuhan. Kita merancang, tuhan menentukan. Hidup harus diteruskan walau perih sakit mula mendatang.

“ Hayat awak mungkin tinggal lagi beberapa bulan. Kalau awak kuat, awak mungkin boleh hidup selama 6 bulan. Semua itu bergantung kepada kekuatan awak”

“ Doktor. Tiada ubatkah yang boleh menyembuhkan saya?”

“ Maaf.Kami masih belum menemui ubat bagi penyakit awak”

**************************************************

Tuhan itu Maha Mendengar kan? Berdoa dan terus berdoa nescaya Tuhan mendengar rintihan hamba-hambanya.

“ Awak, doktor cakap kita sakit awak”

“ Kalau sakit makan ubat la. Banyak berehat tau?”

“Tapi sakit kita tiada ubat. Sakit kita sakit sangat.”

“ Mana boleh sakit takde ubat. Tak boleh. Awak nak tipu saya kan?”

“ Awak, doktor cakap saya dah tak boleh hidup lama. Kalau saya kuat, saya dapat hidup lama”

“ Apa awak cakap nie ? Awak tolong jangan cakap mengarut nie. Ajal maut di tangan tuhan bukan di tangan doktor.”

“ Tapi.. er.. doktor cakap kalau saya kuat, saya mungkin boleh hidup 6 bulan lagi. Kalau tak kuat, mungkin esok, mungkin lusa saya pergi meninggalkan awak”

“ Awak jangan dengar sangat cakap doktor. Awak harus kuat. Awak harus berdoa, mintak dekat tuhan bukan dekat doktor. InsyaAllah, Tuhan dengar doa hambaNya.”

“ Kalau saya tiada nanti, awak sedih tak?”

“Ape nie awak? Kalau awak cakap lagi benda mengarut camnie, awak tak payah dah contact saya lagi. Jangan mesej saya. Jangan Chatting ngan saya. Jangan skype saya. Jangan IM saya jangan tweet saya.”

“ Errrkkk, ok, saya.. saya janji tak cakap dah..”

***************************************************************

“ Awak, harini saya letih sangat. Tadi saya pitam. Saya tak kuat nak berdepan semua kesakitan nie”

“ Kenapa tak makan ubat? Kau saya dah cakap makan ubat jangan lupa. Awak kalau benar awak sayang saya, awak kena makan ubat”

“ Ubat membuatkan saya lagi sakit. Ubat membuatkan saya letih. Saya tak suka ubat”

“ Erk, boleh pulak camtu. Alasan tak nak makan ubat la nie kan?! Kalau awak sayang saya, awak kena makan ubat tu haihh”

“ Awakk, errkk… awak nak tahu saya sakit apa tak ?? Saya sakit bar….”

Tiba perbualan telefon dimatikan tiba-tiba. Bermacam andaian bermain di benak yang bergelora.

*********************************************************

“ Awak, semalam kenapa off call tiba-tiba?”

“ Erk, saya tertidur la kesan makan ubat. Mengantuk”

“ Budak nie kasi aku suspen jee. Grrrr..r..rr..”

Sekian terima kasih sudi membaca. Eh, pasaipa aku dua tiga hari nie asyik tulis entri jiwang-jiwang nak muntah nie ? Entri putus terpaksa pun tacink nak mampoh je! Haha. Jum layan lagu Ungu dulu.

P/s : Entri sesuka hatiku. Tiada kaitan antara yang hidup mahupun yang berada di hospital mahupun yang sihat Walafiat.

Program Perjalanan Selamat Di Dataran Merdeka



 386070_330020323678641_100000120280184_1565176_345976521_n

Alhamdulillah. Selesai sudah ‘Program Perjalanan Selamat’ yang di incharge oleh aku. Penat cari peserta. Diorang asyik nak tarik diri je aku lempang semua baru tahu. Oleh kerana sikap penyabar aku sangat tinggi, aku layankan jela diorang.

Awak nak tarik diri? Bagusnya. Saya memang dah lama pun nak tunggu awak tarik diri” ayat sentap.

Boleh pulak ada peserta yang saat-saat akhir tak dapat pergi. Tak terkejut tidur katanya. Habis kalau dah berkumpul pun pukul 6. Tadi tido kul 4 a.m sebab buat esaiment la sangat, memang tak la nak bangun lagi pukul 6.

Takpe, saya memang suka awak tak join program nie. Nanti kalau ada program lain, awak x payah bangun-bangun pun senang” ayat sentap lagi.

Program dimulakan dengan aktiviti senam 1Malaysia. Panas badan la kononnya sebab pastu nak kene berarak ke Jalan Tun Abdul Rahman (TAR) ramai-ramai dan berpatah balik ke Dataran Merdeka.

374320_336039699743370_100000120280184_1582220_1712313662_n
Kain rentang kami dapat tempat ke-2. Sekian melaporkan.

377931_2835886695726_1215978964_3195958_1275823205_n (1)
Eh, kau pernah ke ikat tali pinggang keledar di belakang? Kalau tak pernah lepasnie korang kena amalkan.

384756_2835871135337_1215978964_3195956_617829375_n
Macam demonstrasi tunjuk perasaan kan?

390881_336040379743302_100000120280184_1582231_313274190_n
KFC ditaja oleh Exxon Mobil. Aku dapat 4 kotak. Haha

386069_2835938297016_1215978964_3195973_2005359453_n
Muka ketat merajuk dengan Encik Mat Som sebab lambat datang ambik. Traffik jam katanya.

Terima kasih exco SRMUKM yang terlibat. Terima kasih peserta program yang terlibat. Terima kasih.

Putus Terpaksa

Inilah detik permulaan sebuah cinta.

“ Sorry awak, saya tak dapat menerima awak. Saya banyak kelemahan. Saya tak AWESOME macam orang lain. Saya tak hebat macam lelaki lain. Saya tak handsome macam lelaki lain.”

“ Saya terima awak maknanya saya terima segala kekurangan awak. Saya sayang bukan sebab rupa, harta , pangkat , kesempurnaan mahupun semuanya. Saya sayang, ikhlas dari hati saya. Saya janji saya akan sayang awak sampai bila-bila.”

“Awak, nak pinjam bahu jap, nak nanges . sob3”

Itulah detik permulaan cinta kami. Cinta kami, sayang kami bukan atas dasar kesempurnaan tapi cinta dari hati.

******************************************************

Awak pemalu sangat dengan saya. Kalau kata awak tengok muka saya time kita berborak, itu adalah sangat AWESOME. Maknanya, awak takde plak nak tengok muka saya. Awak tenung je bawah bila cakap dengan saya.

“ Asal tangan awak menggigil bila jumpa saya?”

“ Erk, mana ada menggigil. Takde la”

“Amboi awak nak nafikan plak kan? Habis kalau dah pegang handset pun dah macam terketar-ketar bukan menggigil ke namanya tu? Awak berdebar kan bila jumpa saya? Awak mesti first time kan dating camnie sebab tu awak menggigil ? Kan ? Bek ngaku cepat”

“Ye. Memang firstime.”

“Sama la kita. Saya pun firstime.”

“ Awak, minggu depan saya dah nak pergi. Saya taknak keje kat kampung. Saya nak merantau kerja negeri orang”

“ Takpe. Awak buatlah keputusan terbaik”

“Pasni awak rindu saya tak?”

“Hurm, rindu”

“ Awak, awak malu dekat saya ae? Saya tanya awak jawab sepatah je. Tak payah la malu-malu lagi”

“ Mana ada. Saya memang camnie.Ni hadiah untuk awak”

“ Wah terima kasih. Saya pun ada hadiah untuk awak. Nah ambik r. Awak buka la sekarang”

“ Sekarang? Ok. Hurm, lawa lah frame nie. Awak terima kasih”

“ Yer . saya pun nak ucap terima kasih, jam awak bagi kat saya. T saya akan jaga jam ni leklok. saya janji”

********************************************

Dikala berjauhan, bermacam dugaan datang bertandang. Rindu dan sayang tak pernah hilang. Mesej dan call sebagai ubatan.

“ Awak, ma suruh saya putus dengan awak. Ma tahu kita couple. Mak cakap kalau sayang ma, putus dengan awak.”

“ Erk, ma cakap camtu ? Saya.. saya.. errrr..”

“ Yer, ma cakap camtu. Saya tak tahu nak cakap apa. Saya sayang awak. Saya sayang ma.”

“ Awak, awak fikir lah apa yang terbaik. Terbaik untuk awak, untuk saya dan untuk ma awak”

“ Maafkan saya awak, saya pilih ma saya. Saya sayang awak sampai bila-bila. Saya akan rindu awak. Saya akan ingat segala Kenangan kita”

“ Saya hormati keputusan awak. Saya pun sama. Semoga awak berbahagia”

***********************************

Melara jiwa. Barang kenangan menjadi mangsa.

“ Awak, saya minta maaf. Saya pecahkan frame yang awak kasi. Saya baling frame kat dinding. Gelang yang awak kasi pun dah putus. Saya tak boleh tengok gambar awak saya jadi rindu dekat awak. Bila saya rindu, saya tak dapat tumpukan pelajaran saya”

“ Erkkkkkk, awak. Erk, kalau itu yang awak rasa terbaik untuk awak, saya tak boleh nak marah awak. Saya harap awak tak lupa kat saya”

“ InsyaAllah. Awak cinta pertama saya.”

******************************************

Sekian , terima kasih. Terima kasih sudi membaca.

P/s : Coretan kehidupan. Tiada kaitan antara yang hidup mahupun yang meninggal dunia.

Nak lagi feel dengar versi Ajek hassan di Youtube

Aku Memang Suka Kau Ambek Gambar Aku Wat DP kau pun!!

 

Assalamualaikum w.b.t

Korang pengguna tegar facebook mesti tahu kan maksud DP. DP atau dalam bahasa rumitnya dikatakan Default Picture iaitu gambar profile facebook korang. Korang tahu DP facebook aku sangat hensem? Haha. Sila abaikan soalan bodoh aku . Aku meroyan  harini tak baik maigrain lagi. Sob3.

Apa perasaan korang apabila korang mendapati seseorang pengguna facebook telah menjadikan gambar hot korang sebagai DP beliau tanpa meminta keizinan dari korang? Mesti korang bengang, marah , nak hantuk kepala di dinding , nak tumbuk bantal sampai pecah dan seumpamanya kan? Begitulah kurasa.

Korang tahu? Seorang pengguna facebook telah sesedap harinya mengguna gambar HOT aku sebagai DP dia. Mahu aku tak marah. Tapi dalam hati nie bangga jugak la kan.

“kalau gambar aku tak hensem buatpe dia nak jadikan DP dia” dalam hati

Kalau nak jadikan muka aku yang tak berapa nak hensem ni sebagai DP ko sekalipun, bagitaw r dulu aku. Mintak izin ke apa. Gerenti aku bagi punya janji kau belanja aku KFC dah cukup.

Sekali aku p godek-godek likers kat  page hafiz hafizol blog pastu aku terjumpa ini :-

gambar aku!

Kemain lagi yer kau jadikan aku DP kau dengan penuh bangga. Aku agak mungkin dia ambik gambar nie kat hafiz hafizol blog sebab aku pakai DP ni pun kat page tu. Wau OWESOME sangat kau jadikan aku sebagai DP kau!!! #terharu.

Ok kalau korang perasan, header aku kat atas tu pun berasal dari DP ni jugak. Header tu Khumaera Ismail yang tolong buatkan. Habis aku kecian jugak la kat blog aku takde header. So aku pakai jela header lama nie. Eh, macam senget je kan header aku. Tak centre mana. Korang acane nak adjust nie yer? Haha

Buat Syed Amirul Hakim ( Smart N Cool ) : DP kau sangat Smart N Cool. Terima Kasih.

Terima Kasih Mak!!!!!!!!!!!!

“ Assalamualaikum mak”

“Waalaikumussalam”

“Mak acane sihat? Ayah sehat? Sume orang kat umah sehat ke Mak?”

“Sihat Alhamdulillah. Ayah sihat. Mak sihat”

“Mak buatpe nie Mak? Mak dah makan?”

“Mak baruje sudah sembahyang ni duk golek2 depan TV. Mak dah makan tadi malam nie xmakan dah. Joe watpe”

“Kita baru sudah baca Yaasin mak nak solat Isya’ call mak dulu lama tak cakap dengan mak. Mak , kita final exam 5 haribulan 1 sampai sampai 19 haribulan Mak.”

“Final exam ? Apa tu?”

“Exam la Mak. Periksa. Lagi 3 minggu kelas lepastu study week la Mak. Tapi tataw nak balik ke tak. Takde duit jugak nak balik kampung.”

“Erk, tapelah tak balik pun. Belajar la dulu kat sana. Duk la umah Bangah kat Klang tu”

“Tgk dulu mak, takpun duk umah Kak je kat Putrajaya ye mak? Mak nanti doakan kite dapat jawab exam taw mak????”

“InsyaAllah, Mak selalu doakan kejayaan anak-anak mak”

“Terima kasih mak". Terima kasih!!! Mak Kredit dah nak habis. Mak jage diri tau. Kirim salam semua kat kampung ye Mak”

“Sama-sama. joe pun sama jaga diri. InsyaAllah”

P/s : Walau dimana kita berada, Mak sering doakan kejayaan anak-anak mereka. InsyaAllah.

Kehidupan Seorang Lelaki JAMBU| Susah Menjadi Lelaki JAMBU|

 

Assalamualaikum w.b.t

Engkau mewarisi rupa cantik mak engkau bukannya muka hensem bapak engkau!
Engkau mempunyai muka bujur sirih.
Engkau mempunyai sepasang mata berkaca.
Engkau mempunyai bulu mata yang lentik dan panjang.
Engkau mempunyai rupa yang manis, comel, dan catik.
Engkau mempunyai bibir nipis yang sangat seksi.
Engkau mempunyai dahi licin dan rupa baby face jerawat pun takut.
Engkau mempunyai rambut ikal mayang, lurus guna jari pun boleh.

Engkau lah lelaki JAMBU.

Habis kalau Sang Maha Pencipta dah nak cipta korang camtu? Dah nak buat camne kan? Terima Qada dan Qadar. Bukannya korang wat treatment ke ape kan nak rupa camtu? Kalau ada yang buat treatment, itu lain kira la.

Merujuk entri pakcikbiola :-

…jambu ni istilah pada lelaki cantik?eyh,lelaki cantik? lelaki yang wajah dia menyerupai wanita. maksudnya? x de misai.x de janggut, muka putih melepak macam lisa surihani, kira perfect dari segi wajah macam seorang wanita…

Merujuk entri imamudasyraf :-

Lelaki ‘JAMBU’ ialah lelaki ramaja yang kelihatan agak ‘cantik’. Sebahagian ulama mengatakan ‘Amrod’ itu lelaki yang tidak mempunyai janggut dan misai. (kerana lazimnya Muslim itu memelihara janggut).

… para fuqaha’ bersepakat mengatakan HARAM melihatnya dalam keadaan syahwat. (Rujuk Hasyiah Ibn Abidin, Nihayatul Muhtaj dan al-Mughni). Manakala melihat lelaki “JAMBU” tanpa perasaan syahwat dan tanpa unsur menimbulkan fitnah, para fuqaha’ berselisih pendapat :

1) Jumhur fuqaha (majoriti) mengatakan hukumnya HARUS. (rujuk al-Dur al-Mukhtar, Mughni Muhtaj, al-Insaaf ). Tetapi golongan al-Hanabilah berkata makruh sekiranya melihat secara berulang kali.

2 ) Pendapat yang rajih dikalangan  Syafi’iyyah berkata, HARAM melihat secara mutlak. (rujuk al-Iqnaa’, Kifayatul Akhyar ) Pendapat ini juga disokong oleh Syeikh Ibn Taimiyyah dari Hanabilah.

Ini menunjukkan kepada kita bahawa kehadiran lelaki ‘JAMBU’ dihadapan kita boleh melibatkan persoalan hukum yang sudah lama dibincangkan oleh ulama.

LELAKI JAMBU

Melihatkan gambar di atas, ada seorang member cakap

 

“Wau, ko letak gambar awek kau jadi wallpaper handfon?”

“Gile kau! Tengok betol-betol gambar siapa nie”

“Errrrr, gambar ko yer? Hensem kau” garu-garu kepala.

 

P/s : Baca jugak entri pakcikbiola dan imamudasyraf XD

Puisi Rangga,Aku Tersentuh

 

Kulari ke hutan kemudian menyanyiku

Kulari ke pantai kemudian teriakku

Sepi sepi dan sendiri

Aku benci

Aku ingin bingar

Aku mau di pasar

Bosan aku dengan penat

Dan enyah saja kau pekat

Seperti berjelaga jika ku sendiri

Pecahkan saja gelasnya

Biar ramai

Biar mengaduh sampai gaduh

Ah...ada malaikat menyulam

Jaring laba-laba belang

Di tembok keraton putih

Kenapa tak goyangkan saja loncengnya

Biar terdera

Atau aku harus lari ke hutan

Belok ke pantai .........

Lunch hour RM4.00 di Sekinchan

 

Assalamualaikum w.b.t

Aku tah tahu sama ada semua Restoran Sekinchan menyediakan promosi nie. Semalam aku makan kat Restoran Sekinchan Jalan Reko tu.

“weyh Joe, Rm4.00 Joe.Pasni kita makan kat Sekinchan jela” Lepas tengok banner depan Sekincahn terus kawan aku cakap camtu.

“ok. aku setuju”

korang nak tahu makanan jenis apa yang harganya semurah RM4.00 tu? Kalah café kolej aku murah dia. Sebab tu aku gila excited nak p makan sana.

Nasi putih + ikan kembung + sepotong tembikai + timun batang + sambal belacan + air sirap.

“camnie je? Nak serve bukan main lama kan”

“ko nie, tengok ikan pun masih panas tu, dia baru masak letu”

“wah,makan  macam nie macam orang baru lepas pantang”

“aku rasa macam aku baru lepas bersunat la”

“ko tengok ikan dia, comel je. Kecik molek.”

“Berbaloi la ngan harga. Dah-dah. kita makan dulu”

Pastu bayar kat kaunter.

“adik camne makan ? Ok ?”

“erm, ok la. kitorang pun baru pertama kali dtg sini sebab tengok banner RM4.00 tu” jujur aku.

“owh, ikan kecik kan?” <—sedar plak akak nie ikan kecik.

“yer , memang kecik, tapi berbaloi la dengan harga” jawapan sopan aku bagi.

Kesimpulannya, aku tak ingat pun nak ambik gambar apa yang kitorang makan tu. Tapi aku ada simpan resit konon nak update kat blog la sebagai bukti sebab nanti korang tak percaya dah kat aku kan. Muahaha.

“oit, resit pun kau simpan?”

“yelaaa, aku nak buat kenangan makan kat sini” cover je padahal nak update blog.

DSC01059

Kepada yang belum LIKE peraduan foto ceria , peraduan foto ceria 2 dan peraduan foto ceria 3 sila berbuat sedemikian ok. Duedate dah dekat. T xdapat ipod nanges la safuwan amir.

Seminggu Di Kampung Tak Cukup

 

Assalamualaikum w.b.t

ENTRI INI SANGAT PANJANG, SEKIAN SAYA MELAPORKAN

Taktahu camne nak mula menulis entri nie sebab syok gila la wa cakap lu bila berada di kampung. Rasa nak nanges pun ada time tulis entri nie sebab rindu lagi sama kampung dan seisinya. Sob3.

 

Aidiladha tahun nie boleh dikatakan agak meriah jugak sebabnya Maksedara beraya kat umah. Maknanya, memang banyak la makanan pada pagi raya tu. Aku memang takla ambik bahagian sembelih lembu mahupun lapah daging sebab aku lebih suka tunggu orang agihkan daging ke rumah aku. Miahaha.

Pastu,seminggu berada di kampung, boleh dikatakan hari-hari saya makan daging lembu. Naik maigrain jugak sekali kononnya sebab overdos makan daging lembu. betultaktipu.

Jum terjah aktiviti aku sepanjang seminggu di kampung. !!

 

Karaoke

Aktiviti wajib apabila balik kampung korang teka aktiviti apa?? Bukan aktiviti merempit tapi karaoke. Korang nak tahu kat mana kami karaoke? Kat karaoke di entri teratai.

Owner karaoke tu bukak pusat karaoke baru. Masing-masing berdebar jugak awalnya nak masuk. Takut-takut kena serbu lagi kan. Tak pasal-pasal masuk lokap! Demmyou! Nak tahu kisah karaoke kena serbu tu, sila baca entri teratai.

Pastu macam biasalah . Kitorang kalau dapat mike, memang tak hengat la. Siap koir lagi dalam bilik karaoke tu.

 

Overnight di Pantai Batu Buruk

Aktiviti wajib seterusnya , overnight di tepi Pantai Batu Buruk yang lawa gila babeng tu. Seyes lawa weyh Pantai Batu buruk tu wa cakap lu. Kalau malam, memang pantai tu hidup gilos. ( Sesungguhnya saya hanya nak pomot Pantai Batu Buruk tersebut )

Ramai anak remaja lepaking kat sini. Siap BBQ, kayuh-kayuh pixie, dating , menikmati kecantikan pantai , lepaking dengan kenkawang dan keluarga dan seumpamanya. Meriah sangat lebih-lebih lagi apabila kitorang yang masing-masing memang perangai bangang tahap sentaan nie meriuh gempitakan suasana pantai tersebut. Habislah pasangan dating naik rimas ! Ada aku kisah ? bukan pantai ko pun kan! Warhaha.

Lepak punya lepak , main kejar-kejar tepi pantai , main lempar-lempar tepung sehinggakan makanan kami dah bercampur pasir. Huhu. Suke betol pantai tu nanti balik kampung memang aku tak miss lah lepak sana lagi.

 

Steamboat di Pulau Duyong

Firstime makan steamboat memang sesuatu yang sangat mengujakan. Nampak sangat aku darat iban kan? Sehinggakan apabila diorang dah siap serve, kami masih terpinga-pinga taktahu nak buat apa dengan seafood, kuah tomyam , sayur-sayuran dan mee yang diorang bagi.

Nasib dalam kalangan kami ada la 2 orang yang ambek course kulinari. Ada jugak yang setakat steamboat nie mainan dia je. Kalau aku datang sensorang, memang aku ternganga la kat depan tu kan. Warhahaha.

Habis kalau kami buat kedai tu macam rumah kami sendiri ape kes kan? Siap melalak, bergurau senda , bergelak ketawa macam takde orang sekeliling padahal ramai je customer. Nasib baik tuan kedai tak halau. Kami bayar ok pakcek ! Haha

Habis dalam ratus jugak makan steamboat! Nevermind lah ! Bukan selalu. Sekali seumur hidup kan? Kah32.

 

Jeti Pulau Duyong Lawalahhh

Oh, sebelum kami masuk restoran steamboat tu, kami sempat jugak tinjau-tinjau jeti depan restoran tu. Memang nice gilos tempat tu. Banyak bot-bot dan kapal nelayan kat situ. Dihujung jeti kelihatan beberapa orang sedang ralik bergewang. Bot banyak mungkin sebab malam kitorang pegi tu malam Jumaat. Mungkin nelayan cuti kot. Suke hati buat andaian sendiri kan? Kah kah Kah.

Mula-mula nak masuk jeti  kelihatan 2 3 4 orang jugak dengan DSLR masing-masing. Ambik gambar apekah malam-malam nie?? Malam-malam cenggini pun ada ke orang nak shoot gambar???

Apa yang aku nak cakap kat sini, memang cantek sangat jeti tu. Kalau tak, takkan la si pemilik DSLR gigih standkan tripod bagai sebab nak ambik gambar pemandangan kat situ.

Memang lepasnie aku akan pergi lagi la kat tempat nie. Nak datim memang tak sesuai la kat jeti tu. Tak baik tau datim2 kat tempat gelap camgitu.

 

Island Heritage a.k.a Pulau Warisan

Eh, pehal tempat nie suram je? Haritu kemain cerah lagi ngan pokok lampu yang macam kat I-City tu.

Member aku cakap pokok lampu tu dia dah tak pasang pasal banyak yang dah rosak sebab angin ribut baru-baru ini.  Suka hati je kan aku panggil pokok tu pokok lampu. Muahaha.

Tapi memang hebat la kesan angin ribut tu. Siap pokok yang kemain lagi berat tu boleh tumbang menyembah bumi. Banyak jugak pokok yang tumpang. Melihatkan itu, boleh plak aku terfikir

“mungkin tempat nie banyak sangat maksiat, Allah nak tunjuk la tu”

Memang tempat nie hebat la wa cakap lu. Haritu masa pokok lampu tu dipasang, memang cantik sangat tempat nie kalau I-City. Dahla tempat dia strategik berhampiran ngan pesisir air. Depan tu korang boleh tengok orang memancing. Kalau nak bilang orang yang dating, memang tak terbilang la. Bersepah kau! Menyakitkan pemandangan !

Aku pun agak keciwa jugakla Pulau Warisan dah tak macam dedulu. Kalau aku balik kampung, memang aku tak miss lepak sini! Lepak-lepak sampai lewat malam. Syok gilos!

Skunk ada anak muda main control car plak kat sini. Ala, keta kecik yang main kawal-kawal tu. Aku tataw la ape nama saintifik dia orang panggil . Aku panggil kereta kawal jea. Pastu ada plak peniaga bukak kedai jual sate ikan, minuman dan makanan segera kat sini.

Hidup lagi tempat ni rupanya walaupun pokok lampu dah tak berpasang! Harap pasnie pokok-pokok tu kembali menyala.

 

Ni je aktiviti aku sepanjang cuti seminggu nie. Selebihnya duh umah makan tidor makan tidor la. Memang tak cukup cuti yang seminggu nie. Banyak lagi tempat aku tak pegi . Kedai Kak Yam pun aku x sempat nak pergi. Demmyuu!!!

 

P/s : Entri takde gambar . Lantak korang nak percaya ke tak apa aku cakap nie. Kalau rasa macam tak berapa nak percaya, korang boleh la google search apa yang patut. Tapi, tengok muka aku nie, mana pandai mentipu kan? Keh Keh Keh.

Indulgent Chocolate Moist Cake with White Rose

 

Today, aku nak promote kek hasil air tangan kak Long Tomato Ungu  iaitu Kek Coklat Moist Kukus.

Aku : Tak ade nama sedap sikit ke nak letak ? Macam ikan kukus jee..

Maka terhasillah nama seperti dalam tajuk entri hasil pemberian Tomato Ungu  sendiri. Konon bajet kek Secret Resipe la kan. Tape la, x leh makan kek Indulgent kat SR, merasa kek ni pun ok la.

Kenapa ‘with white rose’? kenapa tak ‘with red rose’ atau ‘with yellow rose?’

Sebabnya di tengah-tengah kek tersebut Kak Long letak bunga ros putih. Korang tahu apa makna disebalik ros putih?? Ngeh3. Cepat bagitau aku. Aku serious tak tahu nie!

 Chocolate Moist Cake
Tudia kek tersebut. Ros putih ditengah konon cantik lettew kan?

 Chocolate Moist Cake
Nampak tak moist dia meleleh-leleh tu? Nyum2.. Sodap sangat!

 Chocolate Moist Cake
Tengok kek nie, penuh dengan cahaya kesedapannya kan?

Aku : Eh, U kenapa kek yang U kasi nie lembik? Macam koleh je.
TU   : Lembik sangat ke? Bukan lembut? Kek memang r lembik kan?
Aku  : Eh, tak lembik la. Ok je. Tadi belum kerat, ni dah kerat. Yang atas tu je lembik.
TU    : Ngek, yang atas 2 nama dia moist. Memang r lembik. Bunga tu boleh dimakan jangan dibuang!

Ok fine! Tomato Ungu  siap mention lagi bunga putih tu boleh dimakan. Macam la aku nie darat iban sangat kan.

P/s : Agak-agak bilalah aku dapat merasa Kek Black Forest seorang blogger tu yer? Huhu

Pesan Mak Jangan Abaikan

 

Assalamualaikum w.b.t.

Mak : nak, nanti kat sana belajar rajin-rajin. Jangan ponteng kelas taw
Kita : alamak, bangun lambat lagi. Memang xla aku pegi kelas harinie
       : kelas ni aku tak ponteng lagi. So, harinie aku nak ponteng la

Mak : nak, mak hantar kat sana nak suruh belajar taw,bukan belajar mengorat anak dara orang
Kita : feewiiittt,lawanya awek tu. Aku nak adjust biar dapat
       : Aku jeles tengok orang lain ada awek. So, aku pun nak ada awek jugak

Mak : nak, nanti duit PTPTN guna elok-elok taw. Buat beli buku pelajaran
Kita : wah, ada YES la. Jum p shopping jum
       : Weekend nie jum tengok wayang. Ada cerita baru la. Hantu Kak Limah
       : Asyik baju sama je aku pakai p kelas. Jum la beli baju baru banyak-banyak baru nampak HOT”

Mak : nak, kat sana jangan sesekali tinggal solat sebab solat tiang agama tak berkat pelajaran kalau solat 
         pun tak jaga
Kita  : Harini bangun lewat lagi. Hari-hari bangun lewat. Memang sah-sah la tertinggal Subuh
        : Penat la balik kelas. Nak tido dulu pastu baru solat la
        : Jap lagi aku solat. Aku nak online kejap. Nak update status facebook lagi

Mak : nak, tidur kena cukup taw,jangan tidur lewat nanti badan letih belajar pun tak masuk”
Kita  : esok kelas lewat, so malam nie aku nak tido lewat. Nak online. Nak download movie lagi.Nak lepak 
          kat kedai mamak tengok bola lagi
        : Aku dah janji nie ngan awek aku nak tengok midnight malam nie

Mak : Nak,nanti kat sana jangan lupa taw telefon kat kampung nak tanya khabar.
Kita : Kena jimat kredit nie. T nak call awek lak. Tak payah call la mak.
       : Aku tunggu mak jela call aku. Asyik aku je yang call mak.

Sebenarnya, entri ini lebih terarah kepada student universiti khususnya.

Jangan kata anda tak pernah menerima pesan-pesan seperti di atas walaupun satu daripada emak anda. Bagaimana dengan anda? Adakah anda seperti ‘kita’ atau sebaliknya.

Jika begitu, marilah kita berubah kearah yang lebih baik. Tidak mengatakan saya insan yang baik yang tak pernah melakukan perkara-perkara seperti di atas. Kita manusia, masing-masing tidak sempurna. terdapat kesilapan, dosa dan noda di mana-mana.

 

Peringatan ini sebenarnya untuk diri sendiri supaya tidak menjadi seperti ‘kita’. Ikutlah segala pesanan mak kerana itu merupakan antara resipi kejayaan kita wahai saudara. Di mana jua kita berada, restu ibubapa merupakan sesuatu yang penting.

Maka, fikir-fikirkan dan selamat beramal.

P/s : Termenung sejenak memikirkan dosa semalam.

Aku Telah Jatuh Cinta

 

Kali pertama aku melihatmu, raut wajahmu anggun menghiburkan hati ini, aku terpikat. Sekali pandang, berkali-kali mahu memandang. Maknanya, aku tak jemu memandangmu. Sungguh ayu tampak dirimu.

 

Kau mengenakan kurung pink lengkap dengan tudung bawal pink menambahkan ayu wajahmu. Wajahmu putih bukanlah seperti aku.

 

Aku memandangmu, dengan harapan kau membalas pandanganku. Lama aku merenungmu. Kau seperti tidak merasakan kewujudanku. Kalaulah kau tahu aku memandangmu dengan penuh perasaan kecintaan , mungkin akulah orang yang paling bahagia pada waktu itu.

Berselisih jalan denganmu membuatkan jantungku berdegup kencang. Aku mahu sahaja bertanya

“awak, student tahun satu kan”

“awak, ambik cos apa”

“awak, duduk kolej mana”

“awak, sudah berpunya? Ada bf x”

“awak,saya nak jadik kawan awak boleh”

“awak, jum kapel” *pang sebijikkk!!!

Namun , aku membiarkan hasrat murniku begitu sahaja sedangkan diriku tersiksa. Aku tak pandai memulakan. Aku tak tahu bagaimana nak mengorat anak dara orang. Aku pemalu duri semalu. Maka dengan itu, aku mengambil langkah mudah.

“Boleh kau tolong aku? Cakap kat dia aku kirim salam”

“Boleh tak kau cakap dekat budak perempuan baju pink tu aku nak no dia, takpun FB dia, takpun blog dia kalau dia ada”

“Ko gtaw budak tu, aku sukeee dia”

Tengok ? Sebelum nie mana ada malu, segan nak tegur budak perempuan nie. Jumpa awak. terus saya jadi camnie tau. Terus jadi pemalu dan penyegan. Terus suruh member yang jadi orang tengah. Sangat tidak gentleman sekali kan?

Apapun, saya harap lepasnie saya dapat jumpa awak lagi. Saya nak cakap depan awak sendiri yang saya nak kawan dengan awak. Mula-mula kawan, lepas kawan sayang, lepas sayang rindu, begitulah seterusnya.

Tapi, awak cantik sangat sedangkan saya,sekali tengok dah meluat. Saya tak mungkin dapat memiliki awak. Saya mungkin hanya dapat melihat awak dari jauh tanpa saya mengucapkan salam perkenalan pun kepada awak.

Mungkin inilah yang dinamakan cinta ?

Aku telah jatuh cinta ?

“Lelaki pantang kan tengok wanita dahi licin terus nak kawan la, nak kenal-kenal la”

Bukan semua lelaki la. Mata menilai pastu turun ke hati.

Sekian, terima kasih. Seperti ada sambungan pada entri ini. Nantikan.

Ho ho ho Balik Kampung | Kenangan Balik Kampung Dengan BUS SEKOLAH sangat amazing

 

Assalamualaikum w.b.t

Feeling-feeling nak nyanyi lagu Balik Kampung dalam bilik nie. Hoho. Alhamdulillah kali ini aku balik kampung dengan ahkak dan ahbang aku ngan kereta.

Usai sahabat-sahabat dekat facebook post status pasal balik kampung, aku pun nak post jugak. Hehe.

kg1
Ni budak kolej aku yang rapat jugakla dengan aku. Gudluck untuk Shukri Shabri . Selamat menjawab paper mid term. Huhu.

kg2

Ni Cik Jah, course mate aku. Dia ni dah balik kampung semalam lagi. Maknanya, sekarang dia memang dah sampai Kelantan la. Alhamdulillah.

kg3

Ni pun coursemate aku yang paling aku rapat kot. Biarlah sampai pagi raya pun , asalkan dapat balik kampung. Ye dak? Huhu.

 

Korang nak tahu? Aku pernah balik kampung dengan bus sekolah tau dan ianya merupakan sesuatu yang sangat hebat la sangat.

Tak hingin dah aku nak balik kampung ngan bus sekolah seperti di entri balik kampung dengan bus sekolah . Korang yang tak tahu lagi kisah tragis tersebut sila la terjah entri itu k.

 

Sebenarnya kesilapan aku jugak sebab tak beli tiket awal-awal lagi. Kalau dah esok nak balik, harinie baru beli tiket memang bus tambahan la jawabnya. Apapun, pengalaman telah mendewasakan , mematangkan fikiran. Pasni, jangan harap nak beli tiket last minit lagi. Kalau bulan depan nak balik kampung, harini aku dah beli la pasni. Miahaha.

 

Tadi aku singgah blog blogger femes mata cantik, hawiz. Korang dah baca entri dia ? Entri sedih gila pasal dia tak dapat balik kampung beraya haji dengan keluarga. Memang sedih kan beraya kat perantauan . Lagi-lagi kalau Hari Raya Aidilfitri. Tacink habis la.

 

Nak cakapnya kat korang, harinie aku dah nak balik. Kami mungkin bertolak petang nanti. Doakan perjalanan kamping selamat occay. Hehe.

 

kg4

Sekian, selamat pulang perantau. Hati-hati di jalan raya.